|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
czy zamki w tylnych lewych drzwiach wogóle działały? |
Autor |
Wiadomość |
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 25-01-2010, 12:08 czy zamki w tylnych lewych drzwiach wogóle działały?
|
|
|
Zaczynając od początku, jak kupiłem Łajzę to nie dało się tylnych lewych drzwi otworzyć od środka. Po kilku próbach naprawy doszedłem do wniosku, że zamek jest uszkodzony i nie działa poprawnie. Później przestał się otwierać również z zewnątrz, więc kupiłem nowy(używany), jednak też okazało się, że nie otwiera się od środka. Problem już olałem, tym bardziej, że z tyłu rzadko ktoś jeździ. Ostatnio ,,okazało się'' że muszę wymienić całe tylne lewe drzwi i udało mi się po okazyjnej cenie od klubowicza kupić kompletne, czyli między innymi z zamkiem. Który też nie otwiera od środka... Dzisiaj zacząłem wątpić, czy te zamki w ogóle działały, miałem trzy, żaden nie działa, chyba, że robię coś źle? |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
grabarz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 25-01-2010, 12:13
|
|
|
jelcyn, na pewno działają poprawnie ,sprawdź taki mały cwancyk w drzwiach ,jak je otworzysz ,jest taka nazwijmy ją śrubeczka do blokady drzwi ,by ktoś ci nie wyskoczył w czasie jazdy ,ale musisz drzwi otworzyć
tu jest na obrazku to oczym mówie |
_________________ KAŻDY MOŻE BYĆ MODEM...ALE NIE KAŻDY DO TEGO SIĘ NADAJE |
|
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 25-01-2010, 12:17
|
|
|
nie jestem ekspertem, ale o tym dobrze wiedziałem, nie otwiera się nawet po przestawieniu. Żaden z trzech... |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 25-01-2010, 12:22
|
|
|
jelcyn, no to masz pecha mnie działa |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
grabarz
|
Wysłany: 25-01-2010, 12:28
|
|
|
jelcyn napisał/a: | Żaden z trzech... |
tzn o co ci tu chodzi
a ja ci mówię że mogłeś nie wiedzieć ze masz przestawione ,bo nie powiesz mi że to była 1 rzecz przy zakładaniu drzwi która sprawdziłeś ,bo to jest taka pierdoła ze rzadko kto zwraca na to uwagę ,część nawet nie wie ze to ma ,2 sprawa jeżeli teraz ci się nie otwierają ,to może być że przymarzły ,rozwaliłeś mechanizm ,jak szarpałeś się z otwarciem ,lub najgorsze auto masz krzywe i zblokowało |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 25-01-2010, 12:33
|
|
|
tą blokadę sprawdziłem przy okazji, wszystkie trzy były testowane w domu, więc zamarznięcie nie wchodzi w rachubę, smarowane były i to porządnie, a co do ,,krzywego'' auta, to nie widzę związku, ponieważ przed zamontowaniem też nie dało rady. Czasami myślę, że samochód nie chce, żeby ten zamek działał albo biorę udział w jakimś programie typu ukryta kamera |
|
|
|
|
grabarz
|
Wysłany: 25-01-2010, 12:46
|
|
|
jelcyn, no to nie jesteś rzeczywiście ekspert ,blokadę drzwi nie sprawdza się w domu tylko na aucie ,w domu mogłeś sobie posmarować tylko ,a co do krzywego podobno w tą stronę Nissan ci się wkleił ,wiec dlatego coś może być krzywe przy zamku ,no za język nie będę cie łapał ,ale napisałeś w skrócie ,wiec ja po omacku ci się staram pomóc ,nie napisałeś czemu zmieniałeś drzwi ,czy auto było walnięte w nie i jak powstał ten problem ,tak o sobie czy po jakimś zdarzeniu ,tak powinien wyglądać twój post ,a nie jak kolesia co tydzień jest na forum ,uzupełnij dane w poście ,opisz bardziej czytelnie i może coś się zaradzi |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 25-01-2010, 12:53
|
|
|
grabarz, pierwszy zamek nie działał od kiedy mam samochód. Później jakoś latem postanowiłem go wymienić i też nie działał. strzał zgadza się, dostałem w lewe drzwi, ale niżej, na wysokości plastikowej listwy, zamek i okolice nie naruszone(prędkość około 10 km/h i poza drzwiami nie ma uszkodzeń). jak dostałem kompletne drzwi to nic z nimi jeszcze nie robiłem i z ciekawości postanowiłem sprawdzić ten zamek. i też nie działał, a nie ciągnąłem nic na siłę, więc raczej nie miałem jak go połamać. Spróbować rozebrać któryś?
** Dodano: 25-01-2010, 12:54 **
http://forum.tempra.org/t...7163.htm#206998 w tym temacie na dole masz zdjęcia. |
|
|
|
|
grabarz
|
Wysłany: 25-01-2010, 13:07
|
|
|
jelcyn napisał/a: | Spróbować rozebrać któryś? |
możesz spróbować ,choć ja dalej będę się upierał ze jest nie możliwością by założyć nowe drzwi od innego auta i występuje ten sam problem ,czyli przyczyna leżeć może też w zamku co do budy auta jest mocowany ,wystarczy że lekko się przesuną ,wykrzywił i możesz 10 par drzwi zakładać i będzie to samo . a zamykają ci się te nowe bez problemu beż jakiś otarć o nadwozie itp ,tak luźno domykają czy musisz trzaskać ,dopychać itp |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 25-01-2010, 13:14
|
|
|
grabarz napisał/a: | możesz 10 par drzwi zakładać i będzie to samo | albo niejasno napisałem, albo nie czytasz uważnie. tych drzwi jeszcze nie zamontowałem. Żaden z zamków nie działał po wyjęciu z drzwi, dla porównania zrobiłem to samo z prawym tylnym i ten działał. rozumiesz już? prawy działał, trzy lewe nie. Bez znaczenia, czy w drzwiach, czy nie. |
|
|
|
|
grabarz
|
Wysłany: 25-01-2010, 13:31
|
|
|
jelcyn, czytam uwaznie , nie wiem na regulacji zobacz ,sam się zastanów że to dziwnie by wszystkie lewe drzwi u ciebie nie działały.
jelcyn napisał/a: | albo nie czytasz uważnie. tych drzwi jeszcze nie zamontowałem. Żaden z zamków nie działał po wyjęciu z drzwi |
tu się zgodzę dalej nie rozumiem ,skoro ich nie montowałeś to czemu twierdzisz ze nie działają ,w domu to ci pisałem sprawdzić sobie możesz zamek w drzwiach wejściowych czy działa po przekręceniu ,załóż nowe drzwi z zamkiem i ,zamykaj powoli i obserwuj ,czy zaskakuje ,czy gdzieś nie obciera ,czy lekko czy mocno musisz domykać itp ,a nie bo ty w domu sprawdziłeś i co wyregulowałeś na śrubach tez w dom...... ,to że palcem zatrzasnąłeś zamek i nie odbija nie znaczy że popsute ,na budzie auta sprawdź ,w domu mozesz jedynie zobaczyć czy jak naciskasz zew klamkę to taki pier*ol dociska klapkę co zamek otwiera ,jak nie to trzeba zamek wyregulować ,ale na aucie a nie w pokoju..... |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 25-01-2010, 13:36
|
|
|
małym kluczem ampulowym odciągam to ,,oczko'' gdzie normalnie jest zamontowane cięgno. dla porównania wymontowałem z prawych drzwi i sprawdzałem w ten sam sposób. prawy działał. |
|
|
|
|
grabarz
|
Wysłany: 25-01-2010, 13:41
|
|
|
jelcyn, no dobra ty swoje ja swoje ,w takim razie nie wiem ,chyba trafiasz na jakieś felerne zamki z lewej strony |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 25-01-2010, 13:42
|
|
|
grabarz napisał/a: | chyba trafiasz na jakieś felerne zamki z lewej strony | chyba tak, aż się boję kupować czwarty |
|
|
|
|
Mosior
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Sty 2010 Posty: 527 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 03-02-2010, 23:36
|
|
|
hehehe...ja mam też ciekawy temat z zamkiem ale kierownika (kierowcy). Z zewnątrz się zamyka ok ale trzeba użyć docisku ręką, same się raczej nie zamkną. Od środka trzeba kilka razy zamykać bo tak jakby się odbijają od uszczelki i zapadają tylko na pierwszą zapadkę
Powodu nie znam ale skutek jest taki, że na pewno ciężko chodzi ten języczek od zamka i albo za wolno się przesuwa i jeszcze nie zamyka się do końca.
Jutro spróbuję go wd40 potraktować bo może go zima trochę zatarła... ? |
_________________ FIAT TIPO 1.4S + LPG, 78 kucyków
razem przeżywamy upadki i wzloty..
FORD MONDEO MK3 2.2TDCI Platinum - zaprojektowany by cieszyć |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|