Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ksenony
Autor Wiadomość
fredator 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-02-2007, 08:04   ksenony

gdzieś słyszałem, że można zmienić standardowe oświetlenie na ksenony. Podobno kupuje się jakiś modulik i jechane. Czy ktoś coś wie na ten temat?

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 06-02-2007, 08:20   

http://moto.allegro.pl/se...&string=ksenony
kupujesz zestaw:
palnik i przetwornice i montujesz. Musisz jeszcze powalczyc z zamocowaniem palnika (żarówki) w kloszu reflektora,ale wszystko sie da. Najlepiej jak szkło reflektora masz "czyste" tzn bez takich linii jak Tipo. A jeszcze fajniej jak masz soczewki.

www.budowork.pl
     assistance

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 06-02-2007, 08:32   

Heh sprawa prawidłowego przerobienia reflektorów przednich na oświetlenie HID potocznie zwane ksenonami nie jest taka prosta, pierwsze to koszt zakupu przetwornic do zasilania lamp wyladowczych HID i samych zrodel swiatla wraz z optyka, ale to pominmy, kolejna sprawa do ksenonow szklo reflektora musi byc czyste i posiadac system automatycznego mycia go tak jak to ma miejsce w nowych autach fabrycznie majacych montowane ksenony, kazdemu kto wsadza ksenony w zwykle reflektory powinni zabierac od razu z miejsca dowod rejestracyjny i sprawe do kolegium, ludzie nie zdaja sobie sprawy jak taki "druciarsko" przerobiony reflektor oswietla droge, swiatlo jest rozsylane we wszelkich mozliwych kierunkach, gdy dojdzie dodatkowo do zabrudzenie szkla reflektora kierowcy jadacy z naprzeciwka sa tak potwornie oswietlani ze nic nie widza, nie musze chyba pisac jak wielkim zagrozeniem jest to dla innych uzytkownikow ruchu w nocy.

Tak wiec jesli ksenony to tylko z wymiana reflektrow i optyki na nie dostosowanych.

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 06-02-2007, 08:41   

Ninja napisał/a:
palnik i przetwornice i montujesz. Musisz jeszcze powalczyc z zamocowaniem palnika (żarówki) w kloszu reflektora,ale wszystko sie da.

Tak - i jako że punkt pracy żarówki H4 jest w innym miejscu , niż palnika ksenonowego - oślepiasz nawet nisko przelatujące samoloty ...
Ninja napisał/a:
Najlepiej jak szkło reflektora masz "czyste" tzn bez takich linii jak Tipo. A jeszcze fajniej jak masz soczewki.

Nie "najlepiej" - tylko to jest wymóg ! Podobnie jak obowiązkowe spryskiwacze reflektorów i układ samopoziomowania świateł !
     assistance

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 06-02-2007, 09:33   

tak,tak a swistak siedzi i zawija.Bo myslisz ze tego juz nie przerabiałem. Koleś do hondy montował. Do subaru starszych wersji tez to robią sobie. Zadnej filozofii nie ma. Przerobili sobie na seryjnych reflektorach i jakos nikt nie narzeka i nikogo nie oslepia.. Bo to prasa pisze ze to nielegalne itd. i to ja doskonale o tym wiem. ;) Takze oczywiscie zgodze sie w tej kwestii z przedmowcami. Ale w praktyce czasem jest inaczej. Nie wierze tez ze kazdy samochod jezdzacy po naszych ulicach ma ot tak wszystko na tip top legalne urzadzenia pomontowane. Czy to sportowe tlumiki przekraczajace wartosc dopuszczalnych dB czy to inne gadzety.

www.budowork.pl

assistance

ROMI72 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 06-02-2007, 09:41   

schab napisał/a:

Nie "najlepiej" - tylko to jest wymóg ! Podobnie jak obowiązkowe spryskiwacze reflektorów i układ samopoziomowania świateł !

Dobrze piszesz a jak mu Policja zabierze dowód na drodze to sam sie przekona :) :):):)
     assistance

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 06-02-2007, 09:43   

rownie dobrze moze zabrac za co innego. A jakos moim znajomym nikt nic jeszcze nie zabral. Bo nie wierze tez na przyklad ze przejmowalbys sie tym ze masz przyciemnione szyby bez atestu. Nie opowiadaj bajek wiec. Bo w praktyce jest inaczej.

Dodam jeszcze ze: pierwsza e-klasa miała normalnie szkło szoczewkowane (nieprzeźroczyste). Spryskiwacze musza byc i samopoziomowanie, ale w praktyce nikt tego nie sprawdza. Jeżeli wkładasz sam palnik HID zaadaptowany w miejsce zwykłej żarówki H4 lub H7 to nie zmieniasz szkła. Nowy palnik spełnia wtedy dokładnie taką samą rolę jak żarówka. Natomiast jeżeli wkładasz ksenon w oparciu o konstrukcje soczewkowa, to wiadomo, że taka soczewka musi miec przed soba gładką szybę. Pierwszy okularnik E-klasa miał ksenony i szkło reflektora w oparciu o zwykłe soczewki Fresnela (tak, jak większość samochodów). Zresztą BMW 5 też chyba nie miało soczewkowych pierwszych ksenonów. One weszły dopiero po kilku latach
O to moze tak. (wypowiedz pana z subaru z ktorym sie skonsultowałem przez gg, gość "bawi" sie dosc ostro oswietleniem.)
Co do spryskiwacza do ok,pewnie masz racje.
Wiadomo ze prasa bedzie rozpowszechniac ze nie wolno i ze złe itd. a praktyce wyglada to tak ze nie wszystko co mamy w aucie jest po legalu.

** Dodano: 06-02-2007, 08:52 **
jak ktos niedowiarek to polecam poczytać http://subaru.pl/forum/vi...=106409&start=0

www.budowork.pl
     assistance

schab 

Wysłany: 06-02-2007, 11:25   

No to już ostatni argument , bo w wątku o ksenonach na forum Subaru padają też kwoty ~2 tys : ilu z was przeznaczy niemal równowartość samochodu na jego oświetlenie ?
Przepraszam , jeśli czyjś samochód jest więcej wart ...
     assistance

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 06-02-2007, 11:35   

wkleilem ci linka na allegro do gotowych instalacji. Jakie 2k zl? Ja widze 800zl. Odpowiedzialem tylko na pytanie kolegi ktory zapytal o ksenony. Nie podawał cen. Jak dla mnie to bezsens montowac do Tipo xenony.

www.budowork.pl
     assistance

schab 

Wysłany: 06-02-2007, 12:27   

Ninja napisał/a:
wkleilem ci linka na allegro do gotowych instalacji. Jakie 2k zl? Ja widze 800zl.

( ? )
     assistance

ROMI72 

Wysłany: 06-02-2007, 12:31   

O czym Ty wogole piszesz Ninja wszystko co zamontujesz w aucie to masz po legalu ?? niebieskie postojowki jak zamontujesz też będziesz mial po legalu ?? Jeśli przyciemnisz tylne lampy tak że nic nie bedzie widać też będziesz mial po legalu ??Oświetlenie spodu samochodu też jest legalne?? Widzialem już jak zabierali dowody rejestracyjne za takie bajery więc nie wciskaj mi tu lipy !!!
     assistance

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 06-02-2007, 12:38   

wez chlopie czytaj qwa co ja pisze a nie sie ciskasz jak gowno w przereblu. przeczytaj ze 20 razy o czym pisze,przeanalizuj i wroc z ciut mądrzejszym postem.

** Dodano: 06-02-2007, 11:39 **
schab napisał/a:
Ninja napisał/a:
wkleilem ci linka na allegro do gotowych instalacji. Jakie 2k zl? Ja widze 800zl.

[url=http://img225.images....th.png]Obrazek[/URL]
( ? )

ceny wraz z montazem, ale tak masz racje,są i takie ktore kosztują wiecej niz cena ktora ja podałem. Ale co sie ceny czepiles? czy ktos tu o nia pytał?
fredator napisał/a:
gdzieś słyszałem, że można zmienić standardowe oświetlenie na ksenony. Podobno kupuje się jakiś modulik i jechane. Czy ktoś coś wie na ten temat?

www.budowork.pl

assistance

schab 

Wysłany: 06-02-2007, 12:39   

Ninja napisał/a:
wez chlopie czytaj qwa co ja pisze a nie sie ciskasz jak gowno w przereblu. przeczytaj ze 20 razy o czym pisze,przeanalizuj i wroc z ciut mądrzejszym postem.

Brakło argumentów - siegamy po obelgi ...
Mistrz ciętej riposty się znalazł !
     assistance

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 06-02-2007, 12:42   

co ty nie powiesz...wiec skoro jestes znawcą to rob jak uwazasz. Ja natomiast udzielilem prostej odpowiedzi na prosto zadane pytanie (patrz post pierwszy).I nie bylo mowy o jakiejkolwiek legalnosci. Wiec jak nie masz nic wiecej do powiedzenia to zamilcz.

www.budowork.pl
     assistance

ROMI72 

Wysłany: 06-02-2007, 12:45   

Ninja napisał/a:
co ty nie powiesz...wiec skoro jestes znawcą to rob jak uwazasz. Ja natomiast udzielilem prostej odpowiedzi na prosto zadane pytanie (patrz post pierwszy).I nie bylo mowy o jakiejkolwiek legalnosci. Wiec jak nie masz nic wiecej do powiedzenia to zamilcz.

Udzielaj odpowiedzi na proste pytania zgodnie z obowiązującym prawem poczytaj dalsze swoje posty bo może zapominasz co piszesz!!!
     assistance

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 06-02-2007, 12:47   

ROMI72 napisał/a:
O czym Ty wogole piszesz Ninja wszystko co zamontujesz w aucie to masz po legalu ??

jak poczytasz moj wczesniejszy post to stwierdzisz i wydedukujesz ze sam napisalem ze nie ma wszystkiego po legalu. Ciut Ci pomoge zebys za duzo reką nie musiał sie namachac przewijająć strone:
Cytat:
Nie wierze tez ze kazdy samochod jezdzacy po naszych ulicach ma ot tak wszystko na tip top legalne urzadzenia pomontowane. Czy to sportowe tlumiki przekraczajace wartosc dopuszczalnych dB czy to inne gadzety

Cytat:
ownie dobrze moze zabrac za co innego. A jakos moim znajomym nikt nic jeszcze nie zabral. Bo nie wierze tez na przyklad ze przejmowalbys sie tym ze masz przyciemnione szyby bez atestu

Teraz trybisz czy nie bałdzo?

ROMI72 napisał/a:
niebieskie postojowki jak zamontujesz też będziesz mial po legalu ??

Nie, a jednak mają coniektorzy i sie tym zbytnio nie przejmują.
ROMI72 napisał/a:
Oświetlenie spodu samochodu też jest legalne??

dopóki nie wlaczasz go w trakcie jazdy to moze byc. na parkingu mozesz sobie świecić ile chcesz. A nawet gdyby nielegalne to niektorzy mają i znow sie tym nie przejmują...
Tak samo jak sportowe wydechy,antyradary,wywalenie kata czy wiele wiele innych pierdół. Wiec nie wkrecaj mi kitu ze tu wszyscy są świeci i maja wszystko po legalu...

www.budowork.pl
     assistance

ROMI72 

Wysłany: 06-02-2007, 12:48   

schab napisał/a:
Ninja napisał/a:

Brakło argumentów - siegamy po obelgi ...
Mistrz ciętej riposty się znalazł !

Prosty człowiek z niego i znawca :) :sciana: :sciana:
     assistance

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 06-02-2007, 12:49   

ROMI72 napisał/a:

Udzielaj odpowiedzi na proste pytania zgodnie z obowiązującym prawem poczytaj dalsze swoje posty bo może zapominasz co piszesz!!!

o prawnik sie znalazł. Jaka szkoda ze nie policjant z drogówki. I co teraz? zabierzesz mi dowód? jesli Cie to tak razi co ja pisze to nie czytaj.

** Dodano: 06-02-2007, 11:49 **
ROMI72 napisał/a:
Prosty człowiek z niego i znawca :) :sciana: :sciana:

uwazaj na słowa człowieczku bo ja poki co nikogo nie wyzwałem dosłownie. A reszta to Twoje chore domysły.

www.budowork.pl
     assistance

ROMI72 

Wysłany: 06-02-2007, 12:51   

Antyradary są nielegalne :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Czlowieku z przepisami to Ty jesteś w lesie kup sobie Książeczke i zapraszam do lektury a najlepiej google i jechane :) :):)

** Dodano: 06-02-2007, 12:52 **
Skąd ta pewnośc że nie jestem tym o ktorym piszesz :) :):):)
     assistance

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 06-02-2007, 12:52   

ROMI72 napisał/a:
Antyradary są nielegalne :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Czlowieku z przepisami to Ty jesteś w lesie kup sobie Książeczke i zapraszam do lektury a najlepiej google i jechane :) :):)

brak mi słow normalnie na Ciebie...
Uzywanie antyradaru jest nielegalne. Posiadanie legalne. Cos jeszcze chcesz wiedziec? Bo głupio sie wymadrzac zaczynasz...

** Dodano: 06-02-2007, 11:52 **
ROMI72 napisał/a:
Skąd ta pewnośc że nie jestem tym o ktorym piszesz :) :) :):)

g**no mnie obchodzi kim jestes tak naprawde,bo nie zmieni to absolutnie nic. Jak dla mnie jestes poprostu forumowiczem. A pisac tu to sobie moze nawet i sam prezydent. Tak samo nie wiesz kim ja jestem zeby sie o mnie wypowiadac. Ale sądząc po sposobie twoich wypowiedzi nie jestes tym za kogo sie uwazasz.

www.budowork.pl

assistance

ROMI72 

Wysłany: 06-02-2007, 12:53   

Ty za to caly czas glupio sie wymądrzasz pępek świata :) :):)
     assistance

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 06-02-2007, 12:55   

ROMI72 napisał/a:
Ty za to caly czas glupio sie wymądrzasz pępek świata :) :):)

Ja poprostu odpowiadam na zadane pytania. A jak wspomnialem jesli Cie rażą moje wypowiedzi,nie czytaj.

www.budowork.pl
     assistance

ROMI72 

Wysłany: 06-02-2007, 15:54   

Dobrze odpowiadaj na pytania tylko dlaczego jak ktos sie z Toba nie zgadza zaraz go krytykujesz. Twoje slowo zawsze musi być na wierzchu :) :):) :lalala: Można napisać " Owszem jest możliwość zmiany oświetlenia w Tipo ale taka zmiana musi spełniać następujące warunki.........." Proste ?? Prosste!!!!!!!!!!!!Żegnam ozięble
     assistance

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 06-02-2007, 18:09   

ROMI72 napisał/a:
Dobrze odpowiadaj na pytania tylko dlaczego jak ktos sie z Toba nie zgadza zaraz go krytykujesz.
odpowiadalem. ty skrytykowales. podac przyklady?
ROMI72 napisał/a:
Żegnam ozięble
rowniez :]

www.budowork.pl
     assistance

ROMI72 

Wysłany: 06-02-2007, 18:59   

Gaz to zło, Lotos to zło Ninja to zło :lalala: :lalala: :lalala: :lalala: :lalala: :lalala: :lalala:
     assistance

Odpowiedz do tematu