Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakup auta w celu dalszej odsprzedaży
Autor Wiadomość
Rajek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 19-08-2011, 14:27   Zakup auta w celu dalszej odsprzedaży

Witam. Trafiła się oferta kupienia starszego BMW, za przysłowiowe kilka złotych. Jest w nim kilka drobnostek do zrobienia ale ogółem zakup byłby tylko w celu dalszej odsprzedaży i zarobku. Wiem, że przy sprzedaży (w mniej niż pół roku, po zakupie) muszę opłacić podatek jeżeli zarobiłem na aucie. I mam pytania:
1. Czy muszę auto w takim przypadku przerejestrowywać na Siebie? Czy wystarczy, że przyszłemu nabywcy wręczę 2 umowy kupna sprzedaży- moją z obecnym właścicielem i moją z przyszłym.
2. Oraz jak to ma się z ubezpieczeniem. Bo wiem, że po zakupie auta mogę miesiąc jeździć na polisie byłego właściciela. A jeżeli odsprzedam auto w ciągu miesiąca, to przyszłemu właścicielowi też będzie obowiązywał miesiąc, czy już nie?
Tempra 1.6 LPG 91r

Jest:
ZTM :P
     Moneta

Dziąbal 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 19-08-2011, 15:21   

1. Jezeli zrobisz te usterki w miare szybko to zawiera sie umowe in blanco, klient ktory bedzie kupował od Ciebie auto podpisze umowe z poprzednim wlascicielem auta. Unikniesz w ten sposob podatku dochodowego.
2. W tej chwili kupujesz auto z ubezpieczeniemi masz miesiac od daty zakupu, Ty lub ktos komu go sprzedasz na to zeby zdecydowac czy zostajesz w tej firmie ubezpieczeniowej, czy ja zmieniasz. Jezeli zostajesz przy tym ubezpieczeniu ubezpieczyciel wylicza skladke wg Twoich danych, wiek, znizki itd, jezeli nic sie nie zmienia nie ma doplaty, jezeli masz zwyzki to doliczaja Ci je.

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 19-08-2011, 15:32   

Rajek, ad1. nie musisz rejestrować autka na siebie możesz się dogadać z kupującym żeby dał ci im blanko umowę. Jego dane ale pole kupujący wolne. Ja tak nabyłem auto (Lancę) poprzedni właściciel miał ja nie długo i tak właśnie zrobił. Ominął w ten sposób podatek oraz wszelakie paniery związane z przerejestrowaniem auta. Ja nie miałem problemów z ponownym zarejestrowaniem jakąś godzinkę w urzędzie i 180zł mniej byłem już nowym właścicielem z nowym dowodem (ten właściwy po 3tyg.) i blachami (od reki dają).
ad2. patrząc na punkt pierwszy powinien przyszły kupujący mieć ten miesiąc, bo ciebie formalnie nie ma w tym łańcuszku. Choć szczerze nie wiedziałem że jest coś takiego. Jak to w ogóle działa? Załóżmy sprzedaję auto idę je wyrejestrować zakładam że jestem nadgorliwy i robię to na następny dzień w ten sam dzień również zwracam się do ubezpieczyciela o zakończenie oc z racji sprzedażny. Można nawet cześć pieniążków odzyskać. Potencjalny kupiec za kilka dni będzie miał stłuczkę to z czyjego oc pójdzie? bo nie mojego, nie jestem właścicielem już ani oc nie jest ważne.
     assistance   Moneta

Rajek 

Wysłany: 19-08-2011, 22:48   

Ok to załóżmy, że podpisuję umowę ze sprzedającym In-Blanco i dopiero gdy sprzedam auto to muszę się z nim skontaktować by przekazać mu umowę? Czytam trochę o tym, i bardzo mało osób zgadza się na taką formę umowy :/ I ponoć może to prowadzić do dodatkowych problemów. Może lepiej podpisać z właścicielem "indywidualną umowę" a później na jej warunkach przekazać umowę kupna-sprzedaży?
Co do ubezpieczenia to sam nie wiem jak to działa, ale po zakupie auta zawsze miałem miesiąc by podjąć decyzję czy chcę dalej ubezpieczać auto w tej samej firmie.
Tempra 1.6 LPG 91r

Jest:
     Moneta

KrzychuB 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-08-2011, 23:35   

Rajek napisał/a:
1. Czy muszę auto w takim przypadku przerejestrowywać na Siebie? Czy wystarczy, że przyszłemu nabywcy wręczę 2 umowy kupna sprzedaży- moją z obecnym właścicielem i moją z przyszłym.

Dokłądnie tak. Ja tak robiłem. Nie rejestrowaliśmy auta nawet tylko nowy właściciel otrzymał obie umowy, tą co ja podpisałem kiedyś i tę obecną i niema problemu. I najlepiej co byś na umowie miał wpisaną kwotę nie większą niż poprzednia co by zarobku nie było ;)

Rajek napisał/a:
2. Oraz jak to ma się z ubezpieczeniem. Bo wiem, że po zakupie auta mogę miesiąc jeździć na polisie byłego właściciela. A jeżeli odsprzedam auto w ciągu miesiąca, to przyszłemu właścicielowi też będzie obowiązywał miesiąc, czy już nie?

Po zakupie jeśli ubezpieczenie jest np. na 2-3 miesiące to wyjeżdzasz je do końca, można zrobic aneks w ubezpieczalni ale nie trzeba, bo nie raz jest to nie opłacalne :)

maidun 

Wysłany: 21-08-2011, 00:37   

Mając stary dowód rejestracyjny i umowę kupna-sprzedaży z osobą która widnieje w dowodzie możesz spokojnie jeździć ;)

Co do OC, to masz miesiąc na podjęcie decyzji co z ubezpieczeniem, jeśli nie wypowiesz umowy w ciągu tych 30 dni to automatycznie ubezpieczenie przechodzi na Ciebie.

Jesli przejdzie na Ciebie, to są 2 opcje - zależnie od ubezpieczyciela:

1. Ubezpieczyciel nie robi rekalkulacji polisy (np. PZU), czyli nawet jeśli kupiłeś auto od kogoś, kto miał 60 % zniżek, a Ty masz zwyżkę np. 50 % (za wiek), to nie dopłacasz nic, a polisa jest na Ciebie i wtedy nie ma problemu.

2. Jeśli ubezpieczyciel robi rekalkulację (np. MTU) to w sytuacji jak powyżej (sprzedający 60 % zniżek, Ty np. 50 % zwyżki) dostaniesz w niedługim czasie list (oczywiście "zaraz po" upływie wspomnianych 30 dni :lol: ), w którym będzie pisało, że musisz dopłacić różnicę w wysokości opłaty. A jeśli to bmw będzie miało spory silnik to w niektórych towarzystwach możesz mieć do dopłaty tyle, że kupiłbyś Tipo w przyzwoitym stanie ;)

Najlepiej wstąp do jakiegoś biura ubezpieczeń i popytaj jak to wygląda. Te przepisy lubią się często zmieniać.
Tipo 1.4 S :pilot:

Jest:
Lancia Kappa 2.0 20VT :bambam:
     Moneta

Rajek 

Wysłany: 22-08-2011, 15:56   

maidun napisał/a:
Mając stary dowód rejestracyjny i umowę kupna-sprzedaży z osobą która widnieje w dowodzie możesz spokojnie jeździć

A czy w takim przypadku podczas kontroli nie przyczepią się, że np umowa została podpisana dajmy na to 2 miesiące temu, a ja do tej pory nie przerejestrowałem auta?

Zastanawiam się jeszcze nad Tą Bemką bo wyszło kilka innych "drobnostek" i nie wiem czy zaraz będzie mi się chociażby opłacało ją robić..
Tempra 1.6 LPG 91r

Jest:
     Moneta

kaminkrz 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 22-08-2011, 16:01   

Rajek napisał/a:
czy w takim przypadku podczas kontroli nie przyczepią się

Teoretycznie jest przepis, że należy przerejestrować autko w ciągu 30 dni, jednak jest to martwy przepis, ponieważ nie ma sankcji za nie dopilnowanie terminu, ale niech ktoś się jeszcze wypowie na ten temat.

meter30 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 22-08-2011, 19:29   

1. Jest obowiązek przerejestrowania w ciągu 30 dni, ale jak kolega powyżej napisał - przepis martwy. Jeśli go nie przerejestrujesz to nie będzie z tego żadnych konsekwencji. Musisz jedynie opłacić podatek skarbowy 2% PCC-3 w terminie 14 dni od zakupu (chyba że kupujesz na fakturę VAT, bądź wartość RYNKOWA samochodu jest niższa niż 1000zł)
2. wypada przepisać ubezpieczenie na siebie w ciągu miesiąca, bo potem w razie kolizji ubezpieczyciel ma podstawę do odmówienia wypłaty odszkodowania, a to już może być dla Ciebie znaczny problem. Z resztą sprzedający napewno wypowie umowę a wtedy ubezpieczyciel sam automatycznie zgłosi się do Ciebie o dopłatę związaną z rekalkulacją polisy bądź wypowiedzenie ubezpieczenia. Przeważnie są to "groszowe" sprawy albo jest końcówka umowy, lub kwota dopłaty jest tak niska że się nawet nie pofatygują. Jeśli masz wypracowane jakieś zniżki to nie ma się czego obawiać.
Co do policji, to mam koleżankę w wydziale komunikacji i pytałem ją o takie sprawy - policja w takim wypadku ma prawo zabrać Ci dowód za pokwitowaniem, ale nie wiąże się to z żadnymi kosztami, jedynie będziesz musiał przerejestrować już wóz na siebie.
A jeśli jeszcze chodzi o sprzedaż auta z uniknięciem podatku dochodowego to warto mieć na uwadze to że wszyscy mówią o magicznym terminie "pół roku", a nikt nie wie co ten termin oznacza. Nie jest to 182 ani 183 dni, ani 6 miesięcy lecz 6 miesięcy kalendarzowych liczonych od następnego miesiąca od kupna pojazdu. Przykładowo kupujesz pojazd dziś 22 sierpnia, więc możesz go legalnie sprzedać 1 marca następnego roku. Oczywiście możesz go też sprzedać wcześniej tak żeby nie wykazać zysku na umowach, ale nie każdy kupujący się na to zgodzi bo np. ma taki kaprys i za podanie zaniżonej wartości wozu zażyczy sobie 300zł rabatu ;)
Wiem to wszystko z własnego doświadczenia a nie z tego że gdzieś tam usłyszałem ;)
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r
     assistance

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 22-08-2011, 19:46   

meter30 masz trochę nie aktualne informacje

meter30 napisał/a:
1. Jest obowiązek przerejestrowania w ciągu 30 dni, ale jak kolega powyżej napisał - przepis martwy. Jeśli go nie przerejestrujesz to nie będzie z tego żadnych konsekwencji.

Od jakiś dwóch miesięcy policja może za to dać mandat do 500zł

meter30 napisał/a:
Z resztą sprzedający napewno wypowie umowę a wtedy ubezpieczyciel sam automatycznie zgłosi się do Ciebie o dopłatę związaną z rekalkulacją polisy bądź wypowiedzenie ubezpieczenia.

Nie da się wypowiedzieć polisy bez posiadania blankietu który się oddaje kupującemu - do ubezpieczalni zgłasza się tylko sprzedaż a nabywca zgłasza zakup i wypowiada lub nie :)

kaminkrz napisał/a:
Teoretycznie jest przepis, że należy przerejestrować autko w ciągu 30 dni, jednak jest to martwy przepis, ponieważ nie ma sankcji za nie dopilnowanie terminu, ale niech ktoś się jeszcze wypowie na ten temat.

To co wyżej pisałem - już nie jest martwy.

meter30 napisał/a:
Co do policji, to mam koleżankę w wydziale komunikacji i pytałem ją o takie sprawy - policja w takim wypadku ma prawo zabrać Ci dowód za pokwitowaniem, ale nie wiąże się to z żadnymi kosztami, jedynie będziesz musiał przerejestrować już wóz na siebie

j.w

BTW: po co kilka razy odpowiadać na to samo pytanie to nie wiem...

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 22-08-2011, 23:58   

Dziąbal napisał/a:
Jezeli zrobisz te usterki w miare szybko to zawiera sie umowe in blanco, klient ktory bedzie kupował od Ciebie auto podpisze umowe z poprzednim wlascicielem auta. Unikniesz w ten sposob podatku dochodowego.

Iście genialny pomysł i zgodzi się na niego tylko ktoś nie mający "piątej klepki".
Po pierwsze fałszujesz umowę.
Po drugie, czy gdybyś sprzedawał auto byłbyś takim idiotą aby dać komuś umowę in banco?
A co jeśli nowy nabywca przywali w jakieś auto, a co gorsza kogoś potrąci/zabije?
Jako sprzedawca, co powiesz?
- Proszę Wysokiego Sądu - ja naprawdę .......daję słowo, że sprzedałem to auto tylko niestety sfingowałem transakcję, proszę mnie nie wsadzać za te szare i zimne kratki.

assistance   Moneta

kaminkrz 

Wysłany: 23-08-2011, 07:01   

Cytat:
Od jakiś dwóch miesięcy policja może za to dać mandat do 500zł

Mozna prosić jakiegoś linka na poparcie tego?

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 23-08-2011, 07:25   

Emf, jakiś czas temu można było spotkać się z samochodami z niemiec z takimi właśnie umowami inblanco. Chociaż faktycznie, jakby się zastanowić, to jest głupota.

Dziąbal 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 23-08-2011, 09:41   

Emf, po pierwsze to mozesz sobie oszczedzic obrazliwych sformułowań. I przestan teoretyzować. Kupujący zawiera umowe z poprzednim włascicielem i nie rozni sie ona od tej ktora zawarli by bezposrednio ze sobą. NIe podpisujesz umowy in blanco po to zeby przez jakis czas pojezdzic sobie tym samochodem, tylko po to zeby postawic na warsztat i usunąć usterki. Nie on pierwszy wpadł na pomysł zeby kupic tanio auto i je drozej odsprzedać. A jezeli ktos nie ma zielonego pojecia jak sie za to zabrac niech da sobie spokoj z handlem jakimkolwiek.

** Dodano: 23-08-2011, 10:43 **
Jezeli chodzi o samochody z niemiec to moze kombinowali tak ludzie bez działalnosci gospodarczej, a nie legalnie dzialajacy importerzy.

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 23-08-2011, 13:19   

http://prawo.gazetaprawna...e_mandatem.html

Cytat:
Podstawa prawna

Ustawa z 11 czerwca 2010 r. o zmianie ustawy – Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

kaminkrz 

Wysłany: 23-08-2011, 13:28   

ubek, dzięki - wszystko jasne.

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 23-08-2011, 21:24   

Dziąbal napisał/a:
I przestan teoretyzować. Kupujący zawiera umowe z poprzednim włascicielem i nie rozni sie ona od tej ktora zawarli by bezposrednio ze sobą.

O jakim teoretyzowaniu Ty piszesz?
Fałszujesz umowę i jeśli sprawa wyjdzie na jaw, a wierz mi, że z autopsji znam wiele takich sytuacji, to masz wycieczkę do Prokuratury na dzień dobry, a do Sądu na do widzenia :!:
Czy jeśli napiszę, że kradnąc baton w kiosku jesteś złodziejem to napiszesz, że teoretyzuję bo ..... byłeś jedynie "kreatywny" ?
Jeśli ktoś ma odrobinę oleju w głowie to nigdy nie sprzeda na umowę in blanco :!:

Jelcyn napisał/a:
Emf, jakiś czas temu można było spotkać się z samochodami z niemiec z takimi właśnie umowami inblanco.

Dokładnie Jelcyn.
I część z osób, które tak kupiła auta miało sprawę w Sądzie (fakt niewielki ułamek tego procederu bo udowodnienie powyższego jest żmudne i pracochłonne) ale była głośna sprawa sfałszowanych Fahrzeugbrief'ów puszczonych w obieg w całej Polsce.
Część z właścicieli nie dość, że została pokrzywdzona bo kupiła auto z wędki na sfałszowany brief to jeszcze mieli postępowanie o sfałszowanie umowy bo przy okazji wyszło jak je "kupili" w Niemczech nie wyjeżdżając z Polski.

assistance   Moneta

Rajek 

Wysłany: 29-08-2011, 17:25   

Witam. Temat troszkę się rozwinął od mojego ostatniego postu. Auto sobie odpuszczam, bo z "błahostek" wyszły nagle poważne naprawy. Ale pewnie będę szukał innego auta, w celach zarobkowych. A powiedzcie mi jak by to było na firmę? Spotkałem się, że w komisie samochodowym auta nie były własnością samego komisu, a po prostu tam stały a dalej były formalnie własnością ich właścicieli.
Tempra 1.6 LPG 91r

Jest:
     Moneta

Bdm 

Wysłany: 29-08-2011, 17:54   

Rajek, ludzie wstawiają auta w komis i tyle, jesteś właścicielem a komis tylko pomaga w sprzedaży po przez przechowywanie auta na swoim placu - czasami ruchliwym placu, umowę spisuje kupujący ze sprzedającym a komis zwija tylko procent za użyczenie placu...

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

Odpowiedz do tematu