Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Badania Techniczne
Autor Wiadomość
Maciek 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 01-07-2010, 20:09   Badania Techniczne

Byłem dzisiaj Tipkiem na badaniach technicznych . Dojechałem do djagnosty , daje dowód i zaczyna sprawdzać wszystkie numery , mówi proszę otworzyć maskę to mu otwieram i za chwilę słyszę , Panie ale to pomiędzy kielichami nie jest do tego auta . Ja mu mówię chodzi Panu o rozpórkę no o ten pręt i tłumacze debilowi, że do tego auta jest ta rozpórka , a on to proszę o atest , ja do niego , jak sobie Pan sciągnie to zobaczy, no i się skończyło . Zaraz wsiada do auta i tekst , a na tą kierownicę jest atest ( posiadam drewnianą kierownicę z nabą itp. ) , ja mu mówię , jak sobie Pan ściągnie to Pan zobaczy , no i zaczyna macać no jest . Mówię no to najgorsze za mną . Koleś wjeżdża i mu auto gaśnie , mi się już roi gorąco , on mu więcej gazu i znowu gaśnie , ja do niego , może Panu pomóc , a on nie to po prostu stare auto i w tym momencie się we mnie zagotowało . Jeszcze 3 razy mu Tipek zgasł jak zjeżdżał z rolek , ale mówię ch*j , nie potrafi jeździć i jeszcze na domiar złego , jak wjechał na szarpaki , drugi do niego mówi za hamuj , a ten my jeb w pedał i za chwile wychodzi i mówi , Panie ma Pan walnięty prawy przedni przewód hamulcowy. Ja sie go pytam który , a on do mnie no ten co jest za przewodem gumowym ( wiedziałem że chodzi o metalowy) , ale dalej się pytam który i kolo się zakręcił i nic nie powiedział . A i jeszcze jedno , mam końcowy tłumik ultera i fajnie burczy, kolo do mnie tekst , ma Pan dziurę w wydechu , a ja nie mogłem ze śmiechu , zdenerwowany obróciłem się i pojechał.

Polscy djagności to poje*y.
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 01-07-2010, 21:15   

Po pierwsze, mniej nerwów.
Wiadomo, że jak taki diagnosta widzi "wszystko co od siebie" to z pewnością będzie się do tego przyczepiał. W końcu za coś musi skasować te 100zł...

Maciek 

Wysłany: 01-07-2010, 21:17   

miszko, ok , ale do kierownicy drewnianej , to już lekka przesada.
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części
     Moneta

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 01-07-2010, 22:13   

jeszcze nigdy na ścieżce diagnostycznej żaden diagnosta nie chciał sam jechać autem. zawsze ja prowadziłem. dziwna praktyka...

pawel76 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 01-07-2010, 22:16   

Maciek, trzeba było poczekać jak będziesz u mnie :badgrin: wzięlibyśmy dowodzik i pojechali moim autkiem do Adasia.... :lalala:

Gramatyk 

Wysłany: 01-07-2010, 22:23   

też miałem dzisiaj przegląd :P i sam prowadziłem więc faktycznie dziwne że Ci gościu wziął auto... faktycznie szukał czegoś bo pewnie chciał w łąpę...
     assistance   Moneta

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 01-07-2010, 22:24   

konikks napisał/a:
jeszcze nigdy na ścieżce diagnostycznej żaden diagnosta nie chciał sam jechać autem. zawsze ja prowadziłem. dziwna praktyka...
to potwierdzam także z mojej praktyki. Ale diagnostów mam o niebo lepszych, bo mimo modyfikacji w Smoczycy do niczego się nie doczepili. Proponowali mi tylko wyregulować gaz, na miejscu :D Za dodatkową opłatą - 19zł. Oczywiście skorzystałem :D
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 01-07-2010, 23:07   

dwa razy byłem na badaniu i diagnosta kazał mi wjechać na stanowisko, a potem on przestawiał na szarpak i rolki. ta więc chyba OK

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 02-07-2010, 08:08   

U mnie w Toruniu na jednej stacji facet sam chciał wjechać, na innej zaś kazał mi wjechać.
Zapewne to zależy od jakiś przepisów. Pewnie takich, że gdybyś np. w coś uderzył, albo uszkodził sobie auto (lub ich mienie) to z ubezpieczenia lub jakiegoś innego prawa by mieli podstawie do niewypłacenia odszkodowania, ewentualnie sam właściciel miałby problemy przez to.

To jest coś na zasadzie, kiedy naprawiają Ci auto, to powinieneś czekać w wyznaczonym miejscu, a nie szwędać się po zakładzie, bo nie jesteś jego pracownikiem i gdyby się coś Tobie stało to zapewne będą przez to jakieś problemy prawne.

pisario 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 02-07-2010, 08:40   

A ja to nawet nie wjedzalem ;p ... Dzieki Lasgo :D

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 02-07-2010, 09:02   

miszko napisał/a:
To jest coś na zasadzie, kiedy naprawiają Ci auto, to powinieneś czekać w wyznaczonym miejscu, a nie szwędać się po zakładzie, bo nie jesteś jego pracownikiem i gdyby się coś Tobie stało to zapewne będą przez to jakieś problemy prawne.
tak samo jest na kuchni, bez odpowiedniego stroju i książeczki zdrowia potwierdzonej przez sanepid nie wejdziesz, a przynajmniej nie powinieneś wejść na żadną kuchnię.

KrzychuB 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 02-07-2010, 09:14   

Mi też zawsze kazują wjeżdżac, a później sami kontynuują. Ale czasem, lepiej jak oni wjeżdżają. Ostatnio na badaniach jak oczekiwałem w kolejce, to stary dziadek tak wjechał, że opona zewnętrzną stroną jechała po skraju dziury. Stałem wtedy koło diagnosty i wraz powiedzieliśmy ku**a, #-o koleś na szczęście (dzięki diagnostykowi którą zaczął mu usilnie gestykulowac i drzec się) stanął a dalej to już diagnostyk pojechał [-o<

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 02-07-2010, 10:54   

u mnie różnie, przeważnie ja prowadzę ale np. ostatnio w serwisie fiata koleś sam wjeżdżał i w sumie nie widzę w tym nic dziwnego bo przy okazji koleś może sprawdzić np. luzy na kierownicy, czy sprzęgło się nie kończy lub łożysko huczy, czy choćby nie palą się kontrolki na czerwono

VEndriuV 

Wysłany: 04-07-2010, 19:14   

Maciek, następnym razem pisz, u mnie w salonie Fiata jest super obsługa ;)

Szczegółów nie bede podawał bo kij wie kto to czyta, ale koszt 100 zł i masz fakture, a przeglad bardziej pod bezpieczną jazde niż żeby się do czegoś przyczepić.

Ja po prostu podjechałem, dałem kluczyki i czekałem :) po ok. 20 min dał mi fakture że mam iśc zapłacić, potem grzecznie powiedział co i jak z autkiem i oddał kluczyki ;) Nic nie musiałem robić, sam z parkingu wjechał i sam autem wyjechał pod sam wyjazd z ich siedziby :) Bardzo mile wspominam. A tyle Fiatów z bliska chyba nigdy nie widziałem :P
     Moneta

Odpowiedz do tematu