Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zaniesc Tempre do zegarmistrza?
Autor Wiadomość
Redd 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 01-09-2005, 00:23   Zaniesc Tempre do zegarmistrza?

W sumie to nie bardzo wiem co z tym zrobic, a moze ktos juz mial cos takiego...
Moze zaczne od poczatku.
Mam (niestety i bardzo zaluje) analogowa deske z zegarkiem. Wqrza mnie brak obrotomierza, ale to jest nic przy tym jak wqrza mnie ZEGAREK!
Moj zegarek zachowuje sie co najmniej dziwnie. Prawdopodobnie jest to produkt skandynawski, bo chodzi tylko zima lub jak jest zimno. Jak tylko robi sie cieplej i na deske padna promyki cieplego sloneczka zegarek natychmiast odmawia posluszenstwa i sobie bezczelnie staje... I, o dziwo, sa to krotkie chwile szczescia! Jak juz ruszy, niestety, to terkocze jak orkiestra na strojeniu instrumentow - glosno i nieprzerwanie...

Najchetniej to bym wykopal ten licznik i wstawil z obrotomierzem, ale u mnie w okolicy niestety takiego nie znalazlem (zreszta nie wiem czy mozna podlaczyc inny licznik i czy ja bym to potrafil).

Problem chwilowo jest taki, ze nie bardzo wiem co zrobic z paskudnym zegarkiem.

PRZECIEZ NIE ZANIOSE SAMOCHODU DO ZEGARMISTRZA (?) !!!!

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 01-09-2005, 16:33   

Redd co do terkotania to niestety standard.
Jak wioze obca osobe to pierwsze pytanie po wylaczeniu silnika brzmi: co ci tak szumi ;)
Moj na szczescie nie strajkuje i chodzi i latem i zima.
Moze twoj na wakacje bierze urlop bo w sumie nie ma sie co dziwic, kto by chcial pracowac przy temp. dochodzacej w srodku auta do 70st. :lol:

assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 01-09-2005, 16:46   

też mam analog i z zegarkiem, miast obrotomierza...
jednak mam w planach sobie jako osobny bajer jakiś obrotomierz dołożyć, nawet mały digital gdzieś... ale co do zegarka - mnie tak jakoś nie wkurzał, a się przydaje :-)
nie terkocze tak głośno aż, choć może trochę... a by się zaciął - tylko gdy akumulator jush naprawdę death... ani zima ani lato - bez różnicy, chodzi twardo...

tak sobie myślę - skoro zega analog, mimo iż prąd do kwarcu pobiera, to ma mechaniczne elementy - więc nie zaszkodzi raz na naście lat, tym bardziej, że choćby z pola się do autka kurzy itp go przeczyścić delikatnie i jakiegoś np WD40 czy dłużej-żyjącego smarowidła nie dodać parę kropelek małych?

słońce - nagrzewa tworzywa, te si mogą nieco odkształcić... możliwe, że masz coś lekko skrzywione czy nawet samą wskazówkę i ta lekko piłuje, a jak się do tego dołoży np jakiś skostniały jush pewno smar (choć są tam śladowe pewno minimalne ilości, to jakieś kropelki muszą być normalnie) i trochę syfu - może terkota i się zacinać....
spróbuj rozbebeszyć deskę i się dobrać samemu, nim do zegarmistrza wjedziesz....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

GRAFIT 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 01-09-2005, 20:07   

Miałem oryginalnie zegary analog bez obrotka z tym zegarkiem wskazówkowym ktory czeszczy :P i wymieniłem na te z obrotem .

Co do wymiany zegarow na te z obrotkiem nie ma kłopotu, w kostkach jest kabel ktory zasila obrotek.No i zegar jest o wiele lepszy cichy i ładnie swiecacy na zielono . 8)

Operacja jest naprawde opłacalna 8) tym bardziej ze to moment ,tylko przekładka wskaźnikow .

Redd 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 01-09-2005, 21:31   

GRAFIT, i tak chyba zrobie - teraz pozostaje tylko znalezc taki licznik - z tego co wiem, jest podobno taki zlomowiec gdzies w polsce co sie wyspecjalizowal w licznikach, ale niestety nie mam na niego namiaru :(

Odpowiedz do tematu