|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Zacisk hamulcowy tarczy. |
Autor |
Wiadomość |
krzysztof484
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 11-06-2005, 10:51 Zacisk hamulcowy tarczy.
|
|
|
> Pierwsze pytanie dotyczy mozliwosci zdobycia instrukcji napraw tempry 1,9 TD/94 wersji
>SW-SX dla mnie jest to wazne bo chce sie z nia zapoznac.Kupilem przez internet na >plycie CD ale nie obejmuje tego modelu, jest bardzo skromne wydanie.Gdzie mozna >zdobyc ?. ](*,)
>Drugie pytanie dotyczy zacisku tylnego hamulca,czy jest szansa w jakis sposob rozlozenia >na elementy.Pewnie sie zapiekl, chcialbym jakis instruktaz w tym temacie.A dotyczy zaci-
>sku hamulcy tarczowych. Prosze o pilna odpowiedz. |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 11-06-2005, 12:02
|
|
|
Poszukaj w zasobach w dziale downlowad. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 12-06-2005, 21:27
|
|
|
Rozbierałem te zaciski tylnie i nie powiem żeby to była prosta robota Jest w nim dosć duzo elementów a niektóre trzeba rozebrać sposobem. |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 12-06-2005, 22:42
|
|
|
Krzysztof poszukaj w downloadzie. Tam masz instrukcje. Polecam wydanie Portera. Sa tez inne. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
bicart
|
Wysłany: 13-06-2005, 13:57
|
|
|
Witam.
Popieram kolege TEMPRAWAG w sparwie zakupu ksiazki ktora poleca,sam ja psiadam i naprawde badzo obszernie sa opisane w niej sprawy napraw,regulacji i budowy auta. A co do zaciskow tynych to zadna filozofia:) sa o 100% mniej skompliowane od bebnów. sprawdz czy zacisk pracuje Ci na hamulcu noznym jak nie to sprobuj odkrecic odpowietrznik i odpowietrzyc zacisk. Jak to nie pomoze a płyn hamulcowy dochodzi to pozostaje sciagnac zacisk. Przykręcony jest dwiema srubami do jazma jak je odkrecisz to zacisk sciagniesz z tarczy wraz z klockami. wczesniej trzeba sciagnac linke recznego z dzwigienki, podwaz srubokretem to zeskoczy. jak reka przesuniesz dzwignie to tłoczek zacisku powinien wysunac sie do przodu wowczas bedzie wiadomo ze mechanizm do hamulca recznego dziala. Sam tłoczek wykreca sie z zacisku krecac w lewa strone. Jak nie masz przyzadu do wkrecania tłoczka to wystaczy cos szerokiego ( np.dłutko) i wkladasz je w te naciecia na przodzie tłoczka i krecisz. po wykreceniu sprawdz stan wewnatrz zacisku, stan uszczelek jak sa uszkodzone to zestaw naprawczy (gumki) kosztuje od 12zl do 24zl zalezy jakiej firmy masz zacisk Bendix-Bosch czy Girling ta druga firma jest tansza. jak wszystko złozysz i nie bedzie wyciekow to powinno dzialac a jak by reczny nie dzialal a maechanizm były sprawny to na bank jest uszkodzona linka od recznego. u mnie pancerz skorodowal i spuchł a do tego linka wyciagnela sie i nie mialem recznego. Liki sa do kupienia w ofercie Linexu i zalezy jaka strona auta to od 20zl do 30zl za sztuke. Milego naprawiania pozdrawiam Bicart |
_________________ Fiat Tipo 1.4ie SPI 94r 3d MANIA |
|
|
|
|
krzysztof484
|
Wysłany: 15-06-2005, 11:35 Zacisk hamulcowy tarczy
|
|
|
Witam.Chcialem podziekowac za instruktarz w tym temacie zaciskow.Komplety naprawcze
sa we wrocku ,ale nie tak tanie. Istniejace sklep oraz serwisy oferuja za cene okolo
180zl na tylna oś.Tych kilka gumek a taka cena. |
|
|
|
|
bicart
|
Wysłany: 15-06-2005, 11:57
|
|
|
180zl to chyba za zestaw naprawczy jazma(tuleki i czpień z gumka) jest to ta czesc do ktorej przykrecony jest zacisk i on na tych czpieniach pracuje w tulejkach ktore sa wciskane w jazmo. ogolnie jest problem z wyciagnieciem starych tulejek i trzeba czasami kupic cale jzmo do nowego czpienia na starej tulejce jest nadal za duzy luz |
_________________ Fiat Tipo 1.4ie SPI 94r 3d MANIA |
|
|
|
|
krzysztof484
|
Wysłany: 20-06-2005, 21:16 Zacisk hamulcowy tarczy.
|
|
|
Witam.
Dziekuje za informacje napisane w postach, naprawione zostalo wszystko co mi lezalo na sercu.Niema jak sam czlowiek dojdzie do wiedzy, jeszcze raz dziekuje |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 21-06-2005, 21:14
|
|
|
Powiedz czy bylo to takie proste ? bo ja jestem zdania że tylne tarczówki w Tipo są troche udziwnione, ale może ja mało się znam |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
krzysztof484
|
Wysłany: 18-07-2005, 13:21 Zacisk hamulcowy tarczy.
|
|
|
Jak już pisałem doszedłem sam do wiedzy na temat tych udziwnionych zaciskow.Nie rozbierałem dogłebnie aby dowiedzieć się co z czego ale jest kłopotliwe. Mam klopot z glowy i to jest ważne. Co do ksiażki napraw to mijacie sie prawdą ,wersja o ktorej wspominacie w postach , nie zawiera opisu wersji 1,9 TD SW SX.[-X |
|
|
|
|
Remi
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 20-12-2005, 20:07
|
|
|
no ja tez robiem sam przeglad hamowania jak kupilem auto i nie bylo to bardzo skomplikowane ( tzn dla mnie, to zalezy pewnie od czlowieka - panowie ale jak 18letni licealista sobie poradzil, to znaczy ze sie da i to bez ksiazki , ale ta ksiazke to tez planuje zakupic, bo moze sie powaznie przydac ) |
_________________ Tipo 1.6 i.e. `94 LPG |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|