Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Coś
Autor Wiadomość
Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 15-06-2006, 20:54   Coś

Co to jest na zdjęciu nr 1??
Przy dokładniejszym oglądaniu silnika znalazłem na tym czymś małą dźwignię (na zdjęciu nr 2) z dwoma pozycjami on i off 8|
Teraz mam przełączone na off i nie wiem czy tak ma być.

Sorry za jakośc ale robiłem te zdjęcia telefonem bez lampy.

assistance   Moneta

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 15-06-2006, 21:02   

hmmm,. wg mnie jst to chyba elektrozawor od gazu ??

niewiem czy dobrze widze ale chyba jest to wpięte pod przewod od gazu albo pod jakiś przewod. dokładniejsze zdjęcie byłoby mile widziane :D

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 15-06-2006, 21:05   

mi tez sie tak wydaj,w polonezie na gaźniku kiedys mialem cosik podobnego...
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

lordabarth 

Wysłany: 15-06-2006, 21:05   

moley napisał/a:
hmmm,. wg mnie jst to chyba elektrozawor od gazu ??

niewiem czy dobrze widze ale chyba jest to wpięte pod przewod od gazu albo pod jakiś przewod. dokładniejsze zdjęcie byłoby mile widziane :D

Byles blisko to jest zawor od instalacji gazowej ale od odciecia bezyny.

Emf 

Wysłany: 15-06-2006, 21:13   

Czyli dobrze że mam na of??? :-k

assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 15-06-2006, 21:14   

to na 100% elektrozaworek od gazu... ale zdjęcie 'trochę' nieczytelne, jeśłi chodzi o to 'off'...

tego typu patent to ja też mam, ale na gazowym chyba nie (nie zwróciłem uwagi).

Na elektrozaworku od benzyny na 100% mam przełącznik, by w razie czego, gdyby nawaliła instalacja LPG i elektrozaworek odcinający benzynę (na czas jazdy na LPG) nie chciał mi puścić benzyny gdy chcę na PB jechać. Przestawiam wajchę na nim i wtedy benzyna leci cały czas, niezależnie co by sobie chciał elektrozaworek. Po to to by zawsze na PB można było pojechać, nawet gdy LPG nawali i nie odetka przy tym elektronicznie PB z powrotem.

Prawdopodobnie właśnie zrobiłeś zdjęcie el-zaw od benzynki a na nim wajchy ręcznego włączenia obiegu benzynki. Off pewno jest normalne (zaworek sam odcina i puszcza) a on by ręcznie na stałe otworzyć obieg beny.

chyba, że jakimś cudem strzeliłeś fotkę zaworka od gazu, nie od benzyny i na zaworku gazowym też masz 'ręczną' wajchę do zamknięcia gazu w raze czego.
ale zazw zaworki gazu masz przy/w/na redktorze i nie ma takiej wajchy na nich bo i tak masz kurek na butli.
To więc na 100% zaworek do benzyny (odcięcia jej na czas LPG).

[ Dodano: 15-06-2006, 22:15 ]
kurde, zaś mnie ktoś wyprzedził jak posta pisałem, i to dwóch... :bambam: :D
masz mieć na 'off' bo nie wymuszasz ręcznie obiegu benzyny...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 15-06-2006, 21:24   

jak już powiedzieli poprzednicy - to elektrozawór

co do dźwigni z pozycją on/off służy ona (tak jak przypuszcza unknown) do tego, że jak Ci siądzie instalacja LPG lub właśnie elektrozawór z pierwszego zdjęcia, możesz się ręcznie przełączyć na benzynke - przesuwając na 'on'

[ Dodano: 15-06-2006, 21:32 ]
no i normalnie - jak wszystko gra, to powinna być na 'off'

assistance   Moneta

ego 

Wysłany: 15-06-2006, 21:34   

no wszystko sie zgadza,ale takie cos jest chyba tylko w gaźnikach,na wtrysku to ja jeszcze tego nie widziałem
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

lordabarth 

Wysłany: 15-06-2006, 21:37   

Poniewaz na wtrysku mozna odciac podawanie paliwa przez odciecie napiecia podawanego na wtryskiwacz(e) a w gazniku mozna jedynie zablokowac doplyw paliwa do gaznika.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 15-06-2006, 21:59   

dokładnie :) tam gaz leci razem z powietrzem już, osobno, a osobno leci benzynka wtryskami które moża wyłączyć (a dla kompa by nie zgupł je zaemulować, że chodzą OK)
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Emf 

Wysłany: 15-06-2006, 22:00   

Dzięki za odpowiedzi, przynajmniej wiem co to jest :D

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu