Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sony, czy podejdzie subbufer aktywny, lub pasywny
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: 09-05-2010, 19:27   Sony, czy podejdzie subbufer aktywny, lub pasywny

Witam, mam radio sony CDX-4260R, które widoczne jest na zdjęciu. Mam pytanie jak w temacie czy da radę podłączyć subbufer. jeżeli tak to jaki radzicie, coś sprawdzonego co daje ładny bass. radio ma chyba 4x40W. Zastanawia mnie wyjście na dwie czincze(czy jak to tam się pisze) po prawej stronie(LINE OUT REAR).

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 09-05-2010, 20:24   

Pablo84K, To chinche tudzież RCA to nic innego jak wyjście na wzmacniacz, do którego dopiero podłączasz subwoofer. Podłączając go pod radio popalisz sobie kanały. Napisane masz Rear (tył) dlatego, że na radiu masz Crossfader (często też nazywany faderem), którym regulujesz sobie głośność tył<>przód. W momencie podłączenia wzmacniacza dając więcej mocy na tylne głośniki jednocześnie dasz więcej dźwięku na subwoofer. Czy się opłaca? Zależy ile masz :) Tanie wzmacniacze nie mają filtrów i może piszczeć alternator w głośnikach. Lepiej kupić coś używanego, ale znanej marki (Blaupunkt, Sony, Magnat itp.) Do tego dochodzi kabel chinch + okablowanie zasilające do wzmacniacza + kable głośnikowe od wzmacniacza do subwoofera. Jest jeszcze inna możliwość a mianowicie zakup tzw. subwoofera aktywnego, czyli takiego, który wzmacniacz ma wbudowany - ale i tak czeka Cię plątanina kabli. W 200 zł powinieneś się zmieścić. Alternatywą są dobre głośniki na przód, ale w drzwi zamontowane w przerobionych boczkach. Te elipsy w podszybiu to się nadają do słuchania włoskich arii. Z kolei oryginalnie na tyle mieszczą się małe głośniczki i ewentualnie pozostaje półka :)

Gość

Wysłany: 09-05-2010, 20:51   

z tego co napisałeś to rozumiem że subbufer podłączam właśnie pod te chinche. Pod kanały do głośników to wiem że się nie podłącza bo można spalić to wszystko. Ja z przodu w desce mam 10cm pionierki ale nie wiem jakiej mocy. Pewnie po 40W, a w kieszeniach od drzwi przednich mam oryginalne kupione w sklepie głośniki sony które mają po 100 lub 120W(tak napisane na magnesie). Rozmiar, no większy niż 10cm, chyba 16cm jeżeli takie są. Z tyłu mam jakieś 20cm ale bass już tam zaczyna charczeć. z przodu przy daszkach mam też dwa syczki. Czyli z przodu mam praktycznie 3głośniki na kanał. Ale wszystkie są bez zwrotnicy, a zielonego pojęcia nie mam jak się zwrotnice dobiera i na jakie parametry patrzeć. Ja wymagający nie jestem więc gdybym podłączył zwrotnice pod te głośniki z przodu(6głośników) żeby mi grały wysokimi i średnimi tonami, a w półce te z charczącym basem zastąpił jakimiś 100W dwoma basowymi głośnikami byłoby ok. Ale te z tyłu to żeby był sam bass.ewentualnie właśnie aktywny subbufer i te w półce przerobić za pomocą zwrotnicy na średnie i wysokie to też byłaby "gitara". Za bardzo się na tym nie znam, mam książkę a;e kto by to czytał. Praktyka a teoria to różnica.

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 09-05-2010, 21:14   

mrk69 napisał/a:
. Podłączając go pod radio popalisz sobie kanały. Napisane masz Rear (tył) dlatego, że na radiu masz Crossfader (często też nazywany faderem), którym regulujesz sobie głośność tył<>przód. W momencie podłączenia wzmacniacza dając więcej mocy na tylne głośniki jednocześnie dasz więcej dźwięku na subwoofer.

może pozwolę sobie co nieco tu sprostować.bo kolega troszkę źle popisał
po 1. ustawiając balans ( fader ) aby tył grał głośniej niż przód to dotyczy to tylko i wyłącznie głośników a nie suba. mówiąc prościej tuba nie zagra głośniej a jedynie tylne głośniki. dobre radio ma osobną regulacje głośności suba, a jesli nie ma to wtedy cała regulacja jest na samym wzmacniaczu....
po 2. jeśli podepnie pod "sub out" samego suba bez wzmacniacza to na pewno nie popali końcówek mocy, a precyzyjniej mówiąc nic nie popali a jedynie sub będzie milczał ....
a nawet jeśli zapnie samego suba zamiast głośnika to również końcówek nie popali. może przegrzewać radio, które po prostu będzie się wyłączało aby zapobiec uszkodzeniu

mrk69 napisał/a:
Tanie wzmacniacze nie mają filtrów i może piszczeć alternator w głośnikach.

piszczeć może co najwyżej sub podłączony do owego kiepskiego wzmacniacza. na głośniki podłączone do radia nie będzie to miało żadnego wpływu.

mrk69 napisał/a:

W 200 zł powinieneś się zmieścić.

za 200 zł to można co najwyżej kupić średniej klasy wzmacniacz
np.
http://www.allegro.pl/ite...ancja_24mc.html

jedziemy dalej. subwooferów aktywnych czyli z wbudowanym wzmacniaczem trzymaj się z daleko bo to chłam. żaden szanujący się producent car-audio nawet takich rzeczy nie robi.
dalej, jeżeli źródłem niskich tonów ( basu ) w aucie będzie subwoofer w bagażniku, zaś pozostałe głośniki będą źródłem tonów średnich i wysokich to te małe elipsy z przodu w podszybiu sa lepszym rozwiązaniem niż montowanie np 2-drożnych szesnastek w drzwiach na wysokości butów :)

a i parę słów o kablach. kompletne okablowania do wzmaka wraz z gniazdem bezpiecznika wyniesie cię minimum 50zł - i szczerze ci radzę oszczędności tu nie szukać bo skończy się to problemami

Gość

Wysłany: 09-05-2010, 21:23   

No spoko, ale chciałbym wykorzystać to co mam i do kupić coś co będzie ładnie dawało bass. Jak widzisz nie mam zielonego pojęcia o car audio. Nie jestem audiofilem, to da się coś z tego zrobić. Może dwa basowe głośniki w półce podłączone pod tylne kanały i zwrotnice na przednie. Wiem powtarzam się, ale piszecie jakieś mądre rzeczy a ja po prostu potrzebuję konkretnej odpowiedzi(tylko nie takiej WSZYSTKO DO WYJ....)

** Dodano: 09-05-2010, 22:31 **
Dobra chyba tak zrobię jak pisałem tylko proszę o radę jak dobrać zwrotnice na przednie kanały i czy na tył podejdzie ten głośnik. Podana jest mocmax 300W, ale przecież muzyczna będzie dużo mniejsza. http://www.allegro.pl/ite...mar_200_mm.html

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 09-05-2010, 22:14   

będzie z tych głośników coś basu ale nie w oryginalnej półce. wypadałoby wyciągnąć półkę i zawieść do zakładu stolarskiego żeby zrobili ci np ze sklejki minimum 8mm grubości, koszt ok 30zł a efekt będzie 100 razy lepszy wiem bo bo przerabiałem to w poprzednim aucie. w tipo też bym tak zrobił gdybym nie miał suba w bagażniku

** Dodano: 09-05-2010, 23:16 **
Pablo84K, 300w to właśnie moc muzyczna tych głośników, RMS będą miało może z 70W

Odpowiedz do tematu