|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[Gaźnik] Schemat połączeń węzyków podciśnienia |
Autor |
Wiadomość |
Marlon
witamy nowego
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 08-05-2007, 09:35 [Gaźnik] Schemat połączeń węzyków podciśnienia
|
|
|
Witam. Od miesiąca jestem posiadaczem srebrnego Tipo 1.6. Poszukuje schematu podłączeń przewodów podciśnienia. Dział download jest jeszcze dla Mnie zamknięty,składka klubowa opłacona. Mój silnik to 1.6 gaznik, rok. prod 1990, nr. nadw. ZFA 16000002259030, . Dane te są z dowodu rejestracyjnego(tabliczka znamionowa wynitowana), choć silnik mój jest bliżniaczo podobny do 1.4, aha Digiplex 2 MED 435 a. I jeszcze jedno co to jest te czarne pudełko z napisem ECOBOX na lewo od digiplexu? |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 08-05-2007, 17:01
|
|
|
Do 1.4 jest bliźniaczo podobny. 1.4 i 1.6 różnią się rozmiarami tłoków i ich skokiem.
W co do schematu połączeń to poszukaj na forum zdjęć (moich) gaźnika. Przewody głównie tam idą. Jeden przewód idzie do digiplexu , przez digiplexem jest taka "bańka", to tłumik Marlon napisał/a: | ECOBOX na lewo od digiplexu? | Daj zdjęcie. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 08-05-2007, 18:23
|
|
|
Na marginesie, staramy się nie podawać pełnych numerow (VIN, silnik, rejestracja) na Forum.
To tak dla bezpieczeństwa bo różni ludzie nas czytają...
Poniżej - schemat połączeń. |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 11-05-2007, 18:46
|
|
|
Marlon, widzę, że masz jakąś niestandardową wersję, nie masz termozaworu (nr 11 na schemacie Radke) i trudno będzie coś doradzić, ale dla próby możesz powypinać wszystkie wężyki idące do ecoboxa i pozaślepiać po nich otwory i zobacz Czy się coś zmieni. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 11-05-2007, 19:29
|
|
|
To jest gaźnik.. chmm aźniki mają innę "pokrywe" gaźnika z dolotem powietrza. Zrób fotkę całego silnika. Wiem, że pisałeś, że to gaźnik.
Skąd masz to auto? Tak było oryginalnie? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 11-05-2007, 21:31
|
|
|
miszko, kolega miał, ma w zasadzie jako 'zapas' tipo z gaźnikiem... też ma pokrywę z filtrem taką kwadrat, widać, że ktoś to sklecił, kombinowany przeszczep, ale jak widać i takie jeżdżą... więc gaźnik jak widać może mieć taką pokrywę jak się uprzeć... |
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 12-05-2007, 17:06
|
|
|
Cytat: | też ma pokrywę z filtrem taką kwadrat, widać, że ktoś to sklecił, kombinowany przeszczep, ale jak widać i takie jeżdżą... więc gaźnik jak widać może mieć taką pokrywę jak się uprzeć... |
Unk, pierwsze modele tipo oryginalnie miały takie obudowy filtra na gaźniku i przypuszczam, że tak jest w przypadku Marlon'a i nikt tam druciarstwa nie robił.
Dopiero później je zmieniono, zresztą w moim też taka była, ale sobie zmieniłem na nowego typu bo jest o wiele praktyczniejsza. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 13-05-2007, 15:20
|
|
|
może miały pierwsze fabrycznie, ale u kolegi widać było, że ma kwadratową (inną niż marlon), z logo fiata, ale ręcznie rzeźbione dziury itp , druty i taśmy by przystosować na siłę do gaźnika.... dałem przykad,że istnieją też wersję ręcznie rzeźbione i mają taką na gaźniku... w miejsce puchy która pewno komuś się roz... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|