|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Prowadnica przyczepiona do szyby Pomocy! |
Autor |
Wiadomość |
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 07-05-2007, 19:27 Prowadnica przyczepiona do szyby Pomocy!
|
|
|
Witam! dzisiaj montowałem sobie el. podnosniki szyb i gdzy wyjałem szybe kierowcy to mi wyleciala tak mała prowadnica która jest zamocowana do szyby na wysokosci mniej więcej 4/5 i zgubiłem to i teraz jak podnosze szybe to mi ucieka i rogiem "wali' w środek
jak mam teraz to założyć czy ktoś ma takie coś? poradźcie... |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
1dawidb
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 08-05-2007, 13:27
|
|
|
no jak znjadziesz możesz przykleic na klej do szyb(ja u siebie tak zrobiłem i trzymało) |
_________________ http://croma.marecik.pl/news.php
Nic co włoskie nie jest mi obce |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 08-05-2007, 16:22 Re: Prowadnica przyczepiona do szyby Pomocy!
|
|
|
bodjedz do ASO fiata maja te prowadnice, koszt pare zl a szkoda kombinowac.. ja tez wymienialem swego czasu te prowadniczki bo mi pekly i kosilo szybe |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 08-05-2007, 16:51
|
|
|
prowadnice znalazłem i spróbuje ja przykleić A na co one wgl są mocowane prze kołeczek czy co?
Czy znacie jakiś inny klej nadający się do tego bo nie chce kupować zaraz dużej tubki kl. do szyb sam. do takiego pierdołka... |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 08-05-2007, 17:59
|
|
|
czekaj jak dobrze pamietam to chyba na koleczek sa mocowane bo tam w szybie jest mala dziurka wlasnie do mocowania tej prowadnicy.. jak tez chcialem skleic ale sie rozpadla po paru ruchach szyba |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-05-2007, 18:00
|
|
|
Miałem podobny problem w swojej Temperce , zamówiłem w ASO koszt 2,7 zł. w szybie jest mała dziurka i ten kołek jest potrzebny zeby ustrojstwo się nie przesuwało |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 11-05-2007, 13:18
|
|
|
Byłem w ASO kupiłem za 5,93zł prowadnice z fiata Ducato - prawie to samo co tipo |
|
|
|
|
Carol
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
|
|
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 18-05-2007, 06:32
|
|
|
nie, chodziło o taki czarny podłużny plastik (ok 0,5 cm na 4) który jest przyczepiony do szyby z boku jakieś 5cm od góry...
a to pewnie też mozna dostać... |
|
|
|
|
DvL
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 22-05-2007, 05:10
|
|
|
dobra panowie, a ja mam inny problem poniewaz prowadnica, ktora jest przyczepiona do szyby po prostu wypada z tych szyn, po ktorych jezdzi i podobnie jak koledze ktoremu wypdala prowadznica, jak chce zaknac okno to szyba zaczyna jechac bokiem czy mial ktos podobny problem i moze wie czy da sie kupic te "szyny" osobno, lub jakos sprytnie naprawic? |
_________________ 160A1.046 i jak dla mnie wystarczy:] |
|
|
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 22-05-2007, 06:39
|
|
|
Ta, którą kupiłem w ASO (od ducato) jest trochę szersza, i trzyma sie szyby z dwóch stron. Spróbuj może z nową... |
|
|
|
|
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 22-05-2007, 09:19
|
|
|
DvL, Jeżeli szyna jest założona prawidłowo to nie ma takiej opcji by wypadała.najprostrzy sposób wymiany prowadnicy,a dokładniej jej ponownego montażu to wyciągni ęcie z drzwi uszczelki.Wewnątrz niej jest szyna z cieniutkiej blaszki i POD tą blaszkę wchodzi plastikowa prowadnica.Przy wyciąganiu blaszka ta odkształa się ,ma tendencję do pekania i problem z wypadaniem zaczyna się w momęcie nieprawidłowego założenia.Samo wepchnięcie w drzwi nie wystarcza.Czasem trzeba opuścić szybę na maksa i śrubokrętem lub czym tam kto uważa naprostować tę prowadnicę,wcisnąć ją głębiej i ułożyć tak by plastik na szybie poruszał się dość sztywno na całej długości.Bo inaczej faktycznie wystarczy ze w jednym miejścu nie przylega ściśle i już d.... Wysuwa się i wypada.
Carol ten element jest raczej częścią mechanizmu opuszczania szyby i raczej wątpię by był sprzedawany oddzielnie,ale zawsze możesz szukać na szrocie uszkodzonego.I tu masz pole do popisu bo ten sposób montażu szyby jest taki sam w praktycznie wszystkich włoskich samochodach.Przynajmniej w tych starszych,więc czy będzie to Tipo,Dukato,Lancia czy Alfa bez większego znaczenia.Tylko pytanie czy jest to kawałek wymienny,ale jak zdiąłeś to pewnie i da się założyć. |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
Dhaeraow
|
Wysłany: 13-07-2007, 19:15
|
|
|
Hmm dobrze wiedzieć że pasuje od Ducato, byłem w serwisie i do temperówek nie mieli.
Może jeszcze od innych fiaciorów pasują?
** Dodano: 02-08-2007, 13:43 **
Panowie a jak wyciągnąć tą uszczelkę z drzwi? Problem wygląda u mnie tak, że po wstawieniu prowadnicy nie chce ona wejść w tą szynę w drzwiach. Szyna jest za głęboko chyba że trzeba ją odgiąć przed założeniem szyby? W każdym razie wszelkie próby kończą się na razie tym, że prowadnica wchodzi pomiędzy uszczelkę i szynę co kończy się wypadnięciem jej. Chciałbym zdjąć uszczelkę i zobaczyć co się tam wyrabia pod spodem. A może da się tą szynę wyjąć, założyć na szybę opuszczoną (wewnątrz drzwi) i wsunąć z powrotem? |
_________________ Pożeraczka kotów
Fiat Tempra 1,6 i.e. LPG '93 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|