Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zabudowa bagażnika
Autor Wiadomość
D@wIdS 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 24-05-2011, 20:21   Zabudowa bagażnika

Przez 5 ostatnich dni walczyłem z zabudowaniem bagażnika tipolota. Z góry przepraszam za brak zdjęć z postępu prac, ale ja jak już coś zacznę robić to nie umiem się oderwać :) A więc na początku trzeba było stworzyć wizję i mniej więcej rozmieścić cały sprzęt. Kombinowałem, przestawiałem, cudowałem i ostateczny efekt widać na końcu:) Po rozplanowaniu wszystkiego nadszedł czas na odkręcenie pasów, półek i odtłuszczenie blachy do której potem przyklejałem maty wygłuszające. Zanim oklejałem matami to zużyłem jeszcze dwie pianki montażowe (takie do okien) i wypełniłem nimi przestrzeń między butla lpg a blacha, przez otwór koło zamka siedzenia wypełniłem tez przestrzeń między ramą a błotnikami oraz pod tylnymi lampami w miejscu gdzie jest ta kratka wentylacyjna też. Pomińmy fakt że pół bagażnika na drugi dzień miałem w piance i musiałem skrobać i odtłuszczać od nowa :D
Po równym przycinaniu pianki nadszedł czas na maty bitumiczne. Było gorąco więc leżąc na słońcu nabrały elastyczności i fajnie się kleiły. W przeciwnym wypadku wypadało by je podgrzać, chyba że ktoś lubi się irytować jak przyklei następną a poprzednia zaczyna odpadać ;D I tu uchował mi się fota bagażnika po wygłuszeniu:

Kolejny etap to wycinanie z płyt wiórowych stelaża pod wzamaka, kondek i głośniki. Niestety nie mam zdjęć z prac, ale strasznie skomplikowane to nie jest:) Wystarczy pomysł, wyrzynarka, miara, silikon i garść wkrętów i ewentualnie wkrętarka (ja nie miałem więc mam odcisk od śrubokręta :lol: ) Silikon dawałem w każde miejsce gdzie płyta łączyła się z inną. Po pierwsze skleja a po drugie nic nie będzie o siebie ocierać i trzeszczeć podczas jazdy. Oczywiście przed montażem zabudowy montujemy też półki i pasy, ponieważ te pierwsze w pewien sposób podtrzymują konstrukcje. Gdy mamy już półki i powycinane otwory pod głośniki warto się przejechać po jakichś nierównościach żeby sprawdzić czy faktycznie nic nie trzeszczy. Jeśli nie, możemy zabrać się za obijanie które zajęło mi najwięcej czasu i nerwów. Użyłem do tego celu eko skóry potocznie zwanej skają. Miało być pod kolor auta ale ostatecznie jest zieleń wojskowa :D Wizja była taka że wszystko okleje jednym dużym kawałkiem materiału na gładko, jednak po zabraniu się do pracy moje nerwy nie wytrzymały (ciągle coś się marszczyło) i przyjąłem zasadę że czym bardziej pomarszczone tym lepiej ;D Do mocowań użyłem zwykłego spinacza i... niczego więcej :) Miejscami pomogła kropelka, ale to na łączeniu materiału z uszczelką :) Oczywiście dostęp do zaworu butli jest, ale od wewnętrznej strony czyli musze złożyć oparcia. Zmieści się tam też skrzynka z narzędziami, gaśnica, trójkąt oraz apteczka i koło zapasowe w sprayu ;)
Ostatecznie po podłączeniu mojego skromnego sprzętu wygląda to tak:

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 24-05-2011, 20:35   

D@wIdS, szczerze :?:

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

D@wIdS 

Wysłany: 24-05-2011, 20:37   

tipacz no wal.
Ja powiem, że znajomym podoba się tak pół na pół i większość czepia się o kolor skaju.

tipacz 

Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 24-05-2011, 20:45   

D@wIdS, ja bym to zrobił zupełnie inaczej... widze ze oryginalna skrzynie "wmontowales" w całość i tylko obłożyłeś skajem co do koloru sie nie wypowiadam bo to kwestia gustu... jak dla mnie to albo zabudowa od podstaw albo nic. Wolał bym wzmaka jak i kondek zamontowac na skrzyni. A jak zabudowa od podstaw to jakos inaczej bym to rozmiescił - bardziej symetrycznie. Ale to tylko moje skromne zdanie.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

Bdm 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 24-05-2011, 20:47   

Wygląda jak byś to ułożył na plandece... Ja bym zlikwidował wszystkie te marszczenia i ułożył to jakoś inaczej, jak już chcesz coś innego niż zwykłe ułożenie, to najpierw to rozplanuj jakoś a nie wszystko w kupie, wydaje mi się że lepiej by to wyglądało jak byś po prostu dał głośniki w półkę a resztę przyczepił do oparcia, ja osobiście wstydził bym się tak jeździć bez półki...

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

D@wIdS 

Wysłany: 24-05-2011, 20:54   

tipacz ok spoko:) Wiesz nie chciałem kombinować ze skrzyniami czy to większymi, czy to o innym kształcie ze względu na to że obecna jest wyliczona pod ten konkretnie głośnik i nie chciałem ryzykować tym że będzie grało jakoś gorzej. Moim zdaniem teraz gra pięknie i nie chcę tego zmieniać :)
Wzmacniacz i kondek na skrzyni powiadasz? Chciałem, ale wzmak jest za szeroki i musiał bym odsunąć skrzynie od oparcia i myśleć jak to zrobic żeby zapełnić tą wolną przestrzeń, poza tym i tak było by widać, że wystaje poza skrzynie.
Bardziej symetrycznie chciałem ustawiając skrzynie na środku, ale szybko przestawiłem w obecne miejsce, bo jakoś gorzej mi to grało. No jest jak jest. Nie ukrywam że zależało mi też na tym żeby zmieścić skrzynkę z narzędziami i pozostałe rzeczy :)

** Dodano: 24-05-2011, 21:56 **
Bdm ja się boję a nie wstydzę. Nie chcę stracić sprzętu, dlatego szyby idą do przyciemnienia.
Bdm napisał/a:
ułożył to jakoś inaczej,

no właśnie to poradź jak bo ja nie mam pomysłów... Żeby to było gładko to bym musiał każdy element obijać osobno, bo jednym kawałkiem za nic w świecie się nie da...

Bdm 

Wysłany: 24-05-2011, 21:20   

D@wIdS, ja małe głośniki zabudował bym w lewej i prawej ściance tak żeby nie było widać obrysu nadkoli i wszystko obił tym skajem, skrzynkę bym zostawił tak jak jest tylko na wierzch dał wzmacniacz i ładnie ją obił, bez zmarszczek, a kondensator np zabudował bym w jakimś dodatku, generalnie to albo zrobił bym to tradycyjnie tylko po prostu ułożył inaczej żeby mniej miejsca zajmowało a przy tym wyglądało estetycznie albo poleciał bym na całość i rozłożył to na cały bagażnik, najlepiej jak byś sobie wymyślił motyw jaki chciałbyś mieć w bagażniku i dodał jakieś elementy żeby trochę urozmaicić środek ;)

Moneta

D@wIdS 

Wysłany: 24-05-2011, 21:27   

Bdm napisał/a:
D@wIdS, ja małe głośniki zabudował bym w lewej i prawej ściance

Nie da rady nie zmieścił bym tam skrzyni i głośnika. Musiał bym skrzynie przesunąć do środka ale jak by to wyglądało.
Bdm napisał/a:
skrzynkę bym zostawił tak jak jest tylko na wierzch dał wzmacniacz

o tym pisałem wyżej
Bdm napisał/a:
najlepiej jak byś sobie wymyślił motyw jaki chciałbyś mieć w bagażniku i dodał jakieś elementy żeby trochę urozmaicić środek ;)

Chyba cienko z moją wyobraźnią bo nic innego nie wymyśliłem.. Gdyby był większy bagażnik to tak, ale w takim wypadku jest jak jest:)

Bdm 

Wysłany: 24-05-2011, 21:36   

D@wIdS, uwierz że wielkość bagażnika nie ma znaczenia, widziałem już takie pomysły na zabudowy że na nie jednym konkursie car audio nie było by równych ;) Jedyne co trzeba to wyobraźnia, bo nawet z kawałka sklejki można już jakieś ciekawe kształty wyciąć, do tego parę gadżetów i już jest elegancko, widziałem kiedyś jak w peugocie 306 młodej dziewczyny cały bagażnik był obity materiałem w pluszowe misie prawdopodobnie z jakiejś pościeli czy prześcieradła, wzmacniacz na skrzyni, a kondensator trzymał w łapach duży pluszak, koszt tani a wyglądało to zabójczo zwłaszcza że cały samochód był delikatnie w takim klimacie....

Moneta

D@wIdS 

Wysłany: 24-05-2011, 21:52   

Bdm to z tym pluszakiem nawet mi się spodobało :D
No właśnie kwestia to dobrać odpowiednio pod samochód i wystrój wnętrza...

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 24-05-2011, 22:32   

D@wIdS, szczerze? to faktycznie dalej wygląda jak bałagan. Nie wystarczyło zwyczajnie postawić pudła?

D@wIdS 

Wysłany: 24-05-2011, 22:37   

Jelcyn napisał/a:
Nie wystarczyło zwyczajnie postawić pudła?

No właśnie było mi mało xD

Rajek 

Wysłany: 24-05-2011, 23:10   

Materiał na pierwszy rzut przypomina mi płaszcze jakich w wojsku używają. Niepotrzebnie wjechałeś na boczne plastiki. JA bym je zostawił normalnie. Weź zakup jeszcze jakąś siatkę z hamaku czy coś w ten deseń, powsadzaj liście i ozdób w moro. Będziesz miał styl militarny :D ale już nie będzie to wyglądało jak "co autor miał na myśli" :P
Tempra 1.6 LPG 91r

Jest:
ZTM :P
     Moneta

pisario 

Wysłany: 24-05-2011, 23:54   

No jak dla mnie...

Szacun za wlozona prace i nic wiecej wyglada masakrycznie. Jak zapewne zdazylismy zauwazyc ze sztuka profesjonalnego car audio to nie ma nic wspolnego glownie te dwie muszle po bokach kondensatora... Swoja droga co to za kondek?

Tak czy inaczej gratuluje pracy i checi.

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 25-05-2011, 00:20   

D@wIdS, o kur...de :D

Z jednej strony to ma grać a nie wyglądać ale z drugiej - skoro jakoś ma wyglądać to weź przynajmniej to symetrycznie poukładaj. Wg mnie można było to zrobić ładniej. No chyba że Ci się podoba
Mnie by się nie chciało czegoś takiego robić :p

** Dodano: 25-05-2011, 01:21 **
takie naklejki wygłuszające serio coś dają ?
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

KrzychuB 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 25-05-2011, 10:09   

D@wIdS, a co Ci najwięcej trzeszczało w aucie jak sub szedł :?: bo jak co to pozabezpieczam sobie to u siebie :)

kamilsitek1983 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 25-05-2011, 10:54   

KrzychuB, u mnie tablica rejestracyjna gra do rytmu ,warto pod nią założyć jakieś gumowe podkładki :)

KrzychuB 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 25-05-2011, 11:15   

kamilsitek1983, tablicą to ja już wiem jak się zając :P Ale tu chodzi o inne jakieś trzeszczoty :)

D@wIdS 

Wysłany: 25-05-2011, 11:31   

Rajek dobrze mówisz i w tej sytuacji właśnie coś takiego wypadało by zrobić :D Tak jak pisałem nie wiedziałem że będzie to taka wojskowa zieleń. Lepiej by już czarny wyglądał.
pisario napisał/a:
Swoja droga co to za kondek?

Audion 1F Okazyjnie wylicytowałem na aukcji za 90 zł :)
Luczu napisał/a:
No chyba że Ci się podoba

No właśnie poza kolorem to mi się podoba i jak kumplom pokazuje to większości też. Jak komuś się nie widzi to tylko ze względu na kolor tej "skóry"
Luczu napisał/a:
skoro jakoś ma wyglądać to weź przynajmniej to symetrycznie poukładaj.

No właśnie tak jak się pisze to łatwo pogadać, ale przez skrzynie nie wiele można zdziałać. Nie mogę nic zamontować przed nią ani koło niej. Znowu przesuwając na środek pojazdu dźwięk mi się nie podoba więc skrzynia musi pozostać tam gdzie jest. Kondensator powinien też być w miarę blisko wzmacniacza, ale jak kondensator przestawiać to i wzmacniacz. Musiał bym wszystko od nowa robić i co najważniejsze jakąś skrzynie inną czy może w ogóle bez, ale wtedy to nie będzie grało tak jak teraz.
Luczu napisał/a:
takie naklejki wygłuszające serio coś dają ?

To nie są naklejki tylko maty :D Powiem Ci że dają i to dużo. W aucie z tyłu jest znacznie ciszej, nie słychać tego szumu a co było najważniejsze nic się już nie trzęsie. Oczywiście trzeba też okleić klepe bagażnika. Warto jest też okleić błotniki bo wtedy o połowę mniej słychać szum opon.
KrzychuB napisał/a:
D@wIdS, a co Ci najwięcej trzeszczało w aucie jak sub szedł :?: bo jak co to pozabezpieczam sobie to u siebie :)

Szczerze to wszystko z tyłu. Na początek proponuje poluźnić mocowania zamka (tego tam cypelka który jest na samym brzegu praktycznie na uszczelce) potem młotkiem dobić go do samego dołu i przykręcić. Klapa będzie szczelniej się zamykać co u mnie częściowo zniwelowało drgania. Potem istotna jest blacha. Ja tam sienie bawiłem w żadne gumowe podkładki tylko nałożyłem silikonu i spokój. Potem drgała ta ramka w której jest podświetlenie tablicy. Pod nią też nałożyłem dużo silikonu. Ogólnie to tyle, chociaż czasem lubiły odzywać się luźne elementy w tylnej wycieraczce. Warto zaopatrzyć się w czarny silikon i je przesmarować.

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 04-06-2011, 02:11   

D@wIdS, wybacz szczerość, ale wygląda gorzej niż było :vom: fajnie, że dałeś wygłuszenie, ale reszta wygląda jak "burdel" przykryty kocem z poprzykręcanymi głośnikami. Ten zielony kolor jest tragiczny i nijak nie pasuje do koloru auta. Jak już miałeś materiały do zabudowy to trzeba było zrobić tak, żeby to miało ręce i nogi....bynajmniej ja nigdy bym się takim czymś nie pochwalił kumplom...w sumie to sam bym na to nie mógł patrzeć. A wystarczyło trochę się przyłożyć. Tipo ma tak kanciaty bagażnik, że nawet byś nie musiał za wiele rzeźbić. Masz poniżej....jest płyta, jest skóra i są głośniki, wzmacniacze itp... Jest ład i jakoś to wygląda. Jak dla mnie 1 na 5. Napracowałeś się, ale w nie tym kierunku, w którym powinieneś :red_kartka:

jacplac2 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 04-07-2011, 20:49   

Koszt tej zabudowy wyniósł cie jakieś max 900zł . Za tyle Profesjonaliści kupują 1 głośnik ,LUDZIE nie oczekujcie cudów .Jakbyś wyrównał te fałdy materiały było by lepiej

bert32 
witamy nowego

Wysłany: 05-07-2011, 10:42   

Fajnie wyszło ;) Tylko kolorek wziąłbym inny

D@wIdS 

Wysłany: 05-07-2011, 18:38   

jacplac2 koszt zabudowy wyniósł mnie ~1350zł wliczając w to maty i przewody. Oczywiście i tak jest wszystko oprócz przednich głośników używane bo za nowe wyszło by więcej. I to oczywiście nie koniec, bo na miejsce obecnego głośnika niskotonowego trafi http://allegro.pl/jbl-p12...1684410622.html

To w zupełności mi wystarczy. Na żadne zawody nie jeżdżę więc falujący dach i moc po 2000W RMS nie jest mi potrzebna.
Czy to jest amatorski sprzęt? Dla mnie takim sa dwa głośniki i radio. Tutaj trochę zainwestowałem i dosyć to gra a biorąc pod uwagę wartość samochodu to istne szaleństwo ale jak już mówiłem mało mnie interesuje czy tipo warte jest 1000zł czy 10000

bert32 dzięki, chociaż jedna osoba przyjęła to bez krytyki haha

maniutek 

Wysłany: 06-07-2011, 00:01   

D@wIdS, Bo Kolega jest "NOWY" i sie nie zna. Zakladasz temat i oczekujesz, ze inni to obejrza / skomentuja. Po prostu chcesz, abysmy podeszli do tematu w sposob krytyczny. Ja ze swej strony daje duzego plusa za prace. Kazda prace nalezy uszanowac. Za pomysl i wizualny efekt koncowy - niedostateczny z wykrzyknikiem. Sorry, takie jest moje zdanie

Miłego dnia życzę kolego Gość
Jesteś kimś - miej swój cel...
Był Fiat 126p elegant
Był Fiat Tempra 1,6 Gaźnik
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS max gleba, tuning
Był OPEL TIGRA 1,6 16V 106PS + krótka skrzynia
Był OPEL OMEGA 3.0 24V 211PS + LPG BRC Automat
Była Honda Civic 1,5 V-Tec 114PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS + LPG BRC stan fabryczny
Był Opel Calibra 2.0 C20NE 115PS
Był Opel Omega 2.0 16V automatic gearbox
Był Opel Omega BFl 2.0 16V automat + low...
Był Chrysler Sebring Cabrio 2,5 V6
Był Opel Omega BFl 3.2 V6 Irmscher + manual gearbox
Było Audi A4 b5 (Na dojazdy do pracy)
Aktualnie Audi A6 C6 3.0 TDI (BMK) + TipTronic 264 PS
     assistance   Moneta

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 06-07-2011, 00:07   

D@wIdS, wydaje mi się, że jakbyś to zrobił czarne lub kremowe albo białe to by to tak nie raziło w oczy

Po prostu ten kolor jest zabójczy :badgrin:
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Odpowiedz do tematu