|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
fotelik dla dziecka na przednim siedzeniu |
Autor |
Wiadomość |
snajper555
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 26-12-2007, 18:26 fotelik dla dziecka na przednim siedzeniu
|
|
|
witam. mam pytanie jak w temacie: czy istnieje taka mozliwosc, aby podrozowac z dzieckiem na miejscu pasazera obok kierowcy? pytam o mozliwosc instalacji fotelika dla dziecka na siedzeniu. w samochodzie nie ma zadnych poduszek powietrznych.
Czy to reguluje jakis przepis? jaki? gdzie go moge znalezc? |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 26-12-2007, 19:35
|
|
|
fotelik musi być ustawiony tyłem do kierunku jazdy (mowa tu o fotelikach dla małych dzieci, takich jakby "nosidełkach"). a sposób zapinania fotelika w pas masz rozrysowany na foteliku. |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
snajper555
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 26-12-2007, 19:47
|
|
|
czy aby na pewno? moj fotelik zdecydowanie stabilniej zachowuje sie gdy jest ustawiony "na wprost" do kierunku jazdy (uzywam go na tylnym siedzeniu). zreszta inne mocowanie jest chyba niemozliwe, bo wtedy dziecko musialoby miec nogi na oparciu;)
mysle ze idealnym rozwiazaniem jest podani mi przepisu regulujacego, reszte sam sobie dointerpretuje;) |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 26-12-2007, 21:21
|
|
|
snajper555 napisał/a: | bo wtedy dziecko musialoby miec nogi na oparciu; |
Te typy już tak mają. U mnie jest to samo. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 26-12-2007, 22:10
|
|
|
Prawo o Ruchu Drogowym Dz.U. 108 poz.908 z 2005r.
Art.39.3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.
4. Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji.
Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
4) przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;
5) przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
sivo
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 113 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 26-12-2007, 22:30
|
|
|
to chyba zależy od fotelika i wieku dziecka... dla tych najmniejszych to właśnie chyba tylko "tyłem" są i wtedy jak jest poduszka to trzeba wyłączyć jakąś specjalną dzwigienką czy czymś, dla starszych to już normalnie (bo widać nóżki sie już nie mieszczą ), a dla już takich całkiem sporych to są same takie "podstawki" pod tyłek tylko |
_________________ http://INDIANIE.net & http://MENELE.net |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 27-12-2007, 14:44
|
|
|
snajper555, przecież mówiłem że pisze o fotelikach dla małych dzieci! mój montuje i na przednim i na tylnym siedzeniu tyłem do kierunku jazdy. montując z tyłu jest przypięty tylko "z tyłu" pasem, jakby z pominięciem odcinka "brzusznego" pasa. jak montujesz z przodu to cześć pasa "klatkowy" idzie z tyłu fotelika a cześć "brzuszna" pasa idzie jakby z góry fotelika nad nóżkami dziecka. zawsze tyłem do kierunku jazdy. jak masz większe dziecko które siedzi samodzielnie fotelik wygląda inaczej. nie jak "nosidełko" tylko jest wyprofilowany bardziej do konta prostego. wtedy mocujesz go z tyłu przodem do kierunku jazdy (opis montażu pasa jest na foteliku rozrysowany). jeśli chodzi o taki fotelik na przednim siedzeniu to bywa różnie. spotkałem się z dwoma rodzajami. na jednym było wyraźnie zaznaczone że nie można go montować z przodu a na innym była taka możliwość ale tylko tyłem do kierunku jazdy. może i są takie że można przodem (w co wątpię) |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|