Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gaźnik Tempra 1.6
Autor Wiadomość
Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 28-02-2005, 12:41   Gaźnik Tempra 1.6

Od kiedy w moim aucie jest seryjny gaźnik były problemy: niestabilna praca na wolnych obrotach, gaśnięcie, wariujące ssanie, trudności z uruchamianiem itd. Wszystkie elementy mające jakiś wpływ na takie zachowanie zostały wcześniej wymienione: świece, przewody, kopułka aparatu zapłonowego, czujniki w kolektorze, rurki gumowe do podciśnienia, uszczelka pod gaźnik i wiele innych. Nie pomagało. :sciana:

W minioną sobotę pojechałem do gaźnikowca (W-wa, ul. Szarych Szeregów 1) polecanego na forum. I to był dobry wybór. Facet zna się na rzeczy.
Okazało się, że gażnik nie jest sprawnyma wiele usterek np: luz na ośce przepustnicy, "zastane" niektóre elementy, brakujące lub zapchane zaworki etc. Generalnie nie nadawał się do niczego poza regeneracją.

Zapłaciłem 320 zł za nowy gaźnik (tzn regenerowany ale oryginalny). Oczywiście w cenie montaż, ustawienie, pomiar spalin.
Od tego momentu silnik pracuje bez zarzutu. Wszystkie problemy, które wyżej opisałem - zniknęły. Silnik zapala bez problemu, trzyma obroty, nie gaśnie. Jest super.

Jeśli więc macie podobne problemy (opisane na początku postu) to może zanim zaczniecie wymieniać wszystkie elementy sprawdźcie najpierw gaźnik. Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że to on jest sprawcą kłopotów. Może warto go tylko ustawić, przeczyścić, może zregenerować a dopiero po tym można dalej szukać przyczyny. . .

Powodzenia :supz:

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

Pele 

Wysłany: 01-03-2005, 09:25   

Podzielam opinie Radke. Mi tez gaznik nawalal. Duze spalanie i nie trzymanie obrotow. Dalem do regeneracji i jest duzo lepiej. Choc dzis rano znow byly problemy. Gasnie na ssaniu i dodanie gazu raczej nic nie dawalo. Moze to kwestia przewodow do podcisnienia. Jutro rano zawitam do mojego ulubionego gaznikowca :)

Pele 

Wysłany: 02-03-2005, 10:06   

No i bylem u mojego ulubionego gaznikowca ale zadowolony nie jestem :( . Powiedzialem mu o objawach ale nic nie mogl poradzic. Powiedzial ze taka pora roku i trzeba to przetrzymac. Glupie gadanie. Dzis jeszcze oddam auto do mechanika na noc i moze cos wiecej powie.
Radke: Moze napisalbys nr. telefonu do tego goscia? Bede wdzieczny!

OK. Juz znalazlem :)
http://zdrowko.superhost....e18c979539f7570

Odpowiedz do tematu