Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wydechu wymiana
Autor Wiadomość
StaszEeK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 19-08-2011, 22:12   Wydechu wymiana

Witajcie :)

Mam sprawę i potrzebuję porady bardziej doświadczonych posiadaczy Tipów ;) Chodzi konkretnie o tłumik, który już w moim pojeździe lata młodości i cichego działania ma za sobą (zwłaszcza na jałowym biegu - stuka w puszcze jakby tam była wrzucona złotówka w bilonie po 1gr. i sobie to latało)...

Myślę, że przy okazji skoro już jest do wymiany, to włożyłbym tam coś delikatnie sportowego. Nie chodzi mi tu o "moc" wydechu rzędu ponad 100 dB itp., ale miły dla ucha delikatny sportowy pomruk :D

Zobaczyłem na allegro jedną pozycję na szybko - http://allegro.pl/show_item.php?item=1763839760
Podejdzie to bez kłopotu do mojego, jest coś warte? I najważniejsze - czy nie zagłuszy połowy miasta przypadkiem i współpasażerów w samochodzie :lol:

Będę wdzięczny za jakieś porady, ten wydech już doprowadza mnie do delikatnej ku...cy :sciana:
Jest - Polonez ATU Plus 1.6 GLi + LPG

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 20-08-2011, 08:25   

StaszEeK napisał/a:
Podejdzie to bez kłopotu do mojego,
Pomierz stary tłumik to będziesz wiedział czy ci podejdzie na aukcji masz wymiary nowego.
StaszEeK napisał/a:
I najważniejsze - czy nie zagłuszy połowy miasta przypadkiem i współpasażerów w samochodzie :lol:
a na to to chyba ci nikt nie odpowie. Zależny jak jest wykonany. Cena sugerowała by że to tania wydmuszka. Dobry tłumik jest zbudowany z kilku warstw, co najmniej alumniowanej blachy, ma komory dodatkowo jest wypełniony włókniną tłumiąca i w takim przypadku nawet przelotowy może dobrze tłumić. Niestety alledrogo zalewa masa tandety klepanej z cienkiej ocynkowanej blaszki bez wypełnienia rdzewieje wszystko na dzień dobry.
     assistance   Moneta

StaszEeK 

Wysłany: 20-08-2011, 13:32   

JAM_BELFEGOR - No sprzęt z najwyższej półki to na pewno nie jest. Jednak w porównaniu do obecnego w moim aucie, to i tak niebo, a ziemia ;) - mniejsza z tym.

Masz może firmę godną polecenia, która produkuje końcówki wydechu przyzwoitej jakości w (dość) przyzwoitej cenie? Oczywiście nie piszę tu o czterocyfrowych cenach ;)

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 20-08-2011, 13:58   

StaszEeK napisał/a:
JAM_BELFEGOR - No sprzęt z najwyższej półki to na pewno nie jest
wątpię by nawet o średnią zahaczył :)
StaszEeK napisał/a:
przyzwoitej jakości w (dość) przyzwoitej cenie?
no wiesz zależy co rozumiesz przez przyzwoita cenę jedne powie że 50zł to za dużo a inny lekka ręką wyda 500 :lalala: co do firmy to może być ulter choć samej końcówki nie da się spartolić. Warunek taki szukaj końcówek do wspawania to raz dwa nie szukaj najtańszych bo trafisz na stal nierdzewna najgorszego gatunku a ta koroduje. trzy staraj się nie przekroczyć średnicy zewnętrznej fi 80 dalej to już się rynna robi a pyzatym może nie spasować do zderzaka. Ja kupił bym na twoim miejscu fabryczny tłumik i wspawał ładną końcówkę. Ja za zwykły tłumik dobrze zrobiony dałem coś koło 150zł będzie miał już 4 lata i nie koroduje póki co (aluminiowany) nowy właściciel wspawał mu ładna konturóweczkę.

P.S: jak coś to mam chyba nawet jeszcze końcówkę którą nie zdążyłem wspawać.
     assistance   Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 20-08-2011, 15:58   

JAM_BELFEGOR, Twoje rozwiązanie jest najlepsze. Sam tak miałem - tłumik seria i ładna końcówka - tyle, że moja była nakręcana, ale nei było widać mocowań.

Poza tym kolega StaszEek zdaje się mylić pojęcia tłumika końcowego i końcówki wydechu.

Co do pierwszego tłumika, to w pierwszym Tipo miałem średnicę wejścia do takiego burczybasu 60 mm i dało radę, więc i ten da, ale na prawdę nie warto, bo to nie tłumik, tylko buczek.

StaszEeK 

Wysłany: 21-08-2011, 01:56   

Na pewno coś przekręciłem, więc postaram się rozjaśnić temat.

Czy lepiej będzie, jak moją seryjną puszkę wydechu końcową wymienię na inną seryjną, dokręcając bądź przyspawając końcówkę wydechu dla miłego pogłosu, czy zakupić puszkę sportowo-turystyczną itp. i się nie rozdrabniać?

Nie wymagam hałasu nie wiadomo czego, chcę osiągnąć efekt delikatnego pomruku z mała nutką "basu" ;)

W obecnej puszce już niezły hałas na wolnych obrotach się wytwarza (coś w niej po prostu "lata" :-)). Swoje lata "młodości" ma już za sobą :P

Mam nadzieję, że rozjaśniłem temat szanowni koledzy. Uczę się jeszcze wielu pojęć odnośnie mechaniki samochodowej itp., więc za błędy stylistyczno-techniczne z góry przepraszam.

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 21-08-2011, 02:46   

StaszEeK, tematów o "sportowych" tłumikach trochę było.
Na cholerę Ci to ? Zazwyczaj ludzie dążą do jak najmniejszego hałasu podczas podróży a nie odwrotnie.
Mocy Ci to na pewno nie doda a tylko może spaść
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 21-08-2011, 11:35   

StaszEeK, lepiej kupić seryjny tłumik (tylko dobry wyrób nie najtańsze co znajdziesz) szukaj takiego który będzie aluminiowany nie ocynkowany takie się dłużej trzymają. Do to tego te lepsze końcówki dają właśnie taki leciutki basik, ale to są końcówki do wspawania nie nie dokręcania za 9,99 z allegro ;p
np.
http://new.ulter.com.pl/offer/endings/weld
http://www.buzzer.pl/konc..._wspawania.html
Myślę ze za taki komplet zapłacisz około 200zł
P.S dziś będę w garażu to zrobię ci fotkę swojej
     assistance   Moneta

StaszEeK 

Wysłany: 21-08-2011, 13:19   

Luczu napisał/a:
ludzie dążą do jak najmniejszego hałasu podczas podróży a nie odwrotnie.

Pierwszy post nawiązujący do tematu warto czasem przeczytać:

StaszEeK napisał/a:
miły dla ucha delikatny sportowy pomruk

Sugerujesz że informacją zawartą w cytacie powyżej dążę do jak największego hałasu na drodze i w samochodzie?

StaszEeK napisał/a:
I najważniejsze - czy nie zagłuszy połowy miasta przypadkiem i współpasażerów w samochodzie

Ta informacja na pewno sugeruje, że chce najgłośniejszą końcówkę w swojej klasie, dającą +200dB i -200 do IQ, z pakietem promocyjnym "po co Ci dowód rejestracyjny auta".

Luczu napisał/a:

Będę chciał więcej mocy, poczytam w dziale "Silnik" i pochodne tego tematu :-) Ew. zadam tam pytanie.

Zapytałem o możliwość małej wizualno-dźwiękowej modyfikacji tłumika, a Ty mnie Luczu zaraz posądzisz o syndrom kierowcy stuningowanego VW bądź AUDI z blachami zaczynającymi się od "SBE" ;D (bez urazy itp., tam też zdarzają się, choć rzadziej, normalni i kulturalni kierowcy w tych pojazdach - mimo wszystko).

JAM_BELFEGOR - czekam na fotkę.
Dzięki za poradę, choć szczerze mówiąc nigdy nie zwracałem uwagi na różnicę między ocynkowanym, a aluminiowanym. Myślałem na prostej zasadzie - że ocynk jest lepszy ;D Ze spawaniem kłopotu nie ma, kumpel ma w garażu sprzęt do takich zabaw :]

Ps. Ważne, żeby przypadkiem jak wspomniał lekko podirytowany Luczu, moc przypadkiem w "gratisie" nie spadła :lol:

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 21-08-2011, 15:09   

to może ja , jako posiadacz tłumika RM Motors, o który pytasz sie wypowiem na ten temat ....

mam dokładnie taki jak ten, czyli komora wygłuszająca ta sama tylko końcówka inna.

http://allegro.pl/tlumik-...1770945078.html

podobnie jak w hondzie tak i w tipo średnica Fi90 pasuje idealnie pod wycięcie w zderzaku. jako, że miałem juz kilka sportowych tłumików końcowych mogę powiedzieć, że ten pracuje dość cicho w stosunku do np tzw. mugenów lub zwykłych przelotówek bez bocznych komór wygłuszających.

sama jakość wykonania jest lepsza niż WMSporta, którego w sklepach i na allegro pełno.
z ciężaru, wyglądu i wykonania przypomina Montii czyli tłumik o połowę droższy.
z tym RM latam już pół roku i absolutnie nigdzie nie ma śladów korozji. z kolei "chromowana" końcówka w WMSporcie pokrywała się lekko rudawym nalotem, który znikał po przejechaniu szmatką. odnośnie dźwięku to powyżej 6000obr potrafi "drzeć ryja"
zaś poniżej 4000 jesr raczej spokój. w tipo tez powinien być spokój w środku... tylko stojąc z tyłu za autem będzie słyszalne mruczenie :)
ogólnie zajrzyj sobie do tego tematu

http://forum.tempra.org/t...ghlight=#255922

Odpowiedz do tematu