|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wariuje deska analogowa |
Autor |
Wiadomość |
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 30-05-2007, 18:43 Wariuje deska analogowa
|
|
|
Witam.
- pacjent - Tipo 1.9TD, deska analogowa z obrotomierzem, manometrem od ciśnienia oleju i doładowania
- objawy - brak podświetlenia, włączenie świateł czy to w pozycji na postój czy mijania/drogowe skutkuje tym że wskaźnik temperatury i manometr od ciśnienia oleju stają na maksa aż poza skale, oprócz tego jednocześnie zapalają sie kontrolki ogrzewania tylnej szyby, przeciwmnieglnych tylnych, świateł drogowych (długich). Wogóle nie świeci kontrolka postoju (logiczne bo jest razem z podwietleniem)
- podjęte środki zapobiegawcze - wizualne sprawdzenie wszystkich wtyczek i kabli, dodanie osobnej masy do deski
- diagnoza - ma diabła w sobie, po podłączeniu dodatkowej masy próba włączenia świateł kończy się spaleniem bezpiecznika
- pomoc ? - zdecydowanie potrzebna |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 30-05-2007, 19:05
|
|
|
skoro na masie potem pali bezpiecznik , gdy _masz pewność, że dodatkową masę podłączyeś do masy_ to masz zwarcie na ścieżkach i/lub kostkach i/lub podłączonych doń urządzeniach gdzieś... podłączaj/odłączaj po kolei i zobacz;
a! w sumie woda święcona... kto wie... ale odczekaj nim włączysz aż wsiąknie głęboko i podeschnie z wierzchu... to ma działać 'w głębi'... |
|
|
Hipo
|
Wysłany: 30-05-2007, 20:13
|
|
|
Dodatkową masę podpiołem do masy oświetlenia i tego jestem pewny w 100% |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 31-05-2007, 16:21
|
|
|
Masz gdzieś zwarcie tak jak Unk pisze. Tylko teraz kwestia tego gdzie! Czy na desce czy już gdzieś po drodze do niej.
Wyjmij deskę, weź multimetr i poszukaj na desce. Obejrzyj ją dokładnie.
Jeżeli to nic nie da to trzeba szukać w instalacji, a tu już będzie gorzej... |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 31-05-2007, 17:12
|
|
|
no własnie że na desce nic nie widać, kombinowałem nawet i odpinałem oświetlenie od checka, i żaróweczki wyjmowałem i dalej źle, wygląda że coś w instalcji. To chyba jednak ponad moje siły i trzebabędzie elektryka ... |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 02-06-2007, 22:20
|
|
|
trochę grzebania, trochę dużo...
2 drogi: albo schematy do ręki i druciki i multimetr i na np wyłączonym, gdy ew. przekaźniki nie przewodzą ('odpadnięte') to sprawdzasz czy pomiędzy jakimiś elementami instalacji które wchodzą też do deski (np światła pozycyjne idą wprost w deskę jak i w reflektory, bez zabezpieczeń czy coś o ile pamiętam) nie ma zwarcia, jakie są wskazania miernika, może tak coś znajdziesz...
druga droga to liczyć na szczęście i czepiać się tylko miejsc gdzie może coś się uszkodzić czyli wtyczki, złączki między kablami/urządzeniami, skrzynka bezpieczników, przyłącza masy itp... |
|
|
Hipo
|
Wysłany: 03-06-2007, 10:41
|
|
|
Normalnie wymiękam, pojechałem do elektryka, gość deske wyjął, zrobił dokładnie to samo co ja, czyszczenie styków, sprawdzenie wszystkich żarówek i scieżek na folii, dołożył mase dodatkową, próba i .....
.... i działa nosh qwaaaa to samo ja robiłem i nie zadziałało
Fura chyba chciała koniecznie poczuć ręke fachowca. Imreza kosztowała mnie 10zł ... |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 03-06-2007, 20:46
|
|
|
on miał ukrytą wodę święconą.. a Ty? :& :poison: |
|
|
Hipo
|
Wysłany: 03-06-2007, 21:51
|
|
|
a ja mam dość ... co chwile jakieś problemy mam z tym autem oby wreszcie się skończyły po tej wodzie święconej fachowca ;] |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
krzycho00
Wiek: 39 Dołączył: 27 Wrz 2007 Posty: 189 Skąd: Pałecznica
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 02-10-2007, 20:19
|
|
|
witam jako że w moim nowym nabytku (tipo 1.9 TD gt) jest troche do zrobienia mam kilka pytań ?
1 nie działa mi obrotomierz ?
2 nie działa wskaźnik ciśnienia i niema podświetlenia tych wskaźników?
3 nie działa oświetlenie tablicy i wycieraczka tylnej szyby ?
4 z tego co mi mówił poprzedni właściciel szyba pasażera przednia po opuszczeniu do koca opada i trzeba potem ściągać tapicerke
co może być przyczyną tych usterek i jak je usunąć ?
przepraszam że tyle tego ale sie nazbierało |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 06-10-2007, 19:40
|
|
|
No to jedziemy po kolei:
ad1.
Musisz sprawdzić stan kabli przy czujniku od obrotów, miesci on się na kołnierzu od sprzęgła, zdarza się że tam może być brak styku na wtyczce albo kabel przy samym czujniku potrafi się złamać. Jeśli to wszystko jest OK to przydałoby się sprawdzić samą czujke w innym aucie. Ewentualnie sam obrotek moze być skopany bo tam na kablach nic po drodze nie ma, od zegara do tego czujnika i tyle.
ad2.
Wskaźnik nie działa bo pewno węzyk się przetatł gdzieś, proponuje kupić nowy i wymienić, jeden koniec do wejscia na desce a drugi do tego takiego grzybka na pompie wtryskowej, króciec jest skierowany w strone akumulatora, napewno znajdziesz.
ad3.
Oświetlenie prawdopobonie nie działa bo żaróweczki są kaput, jak będziesz robil węzyk to za jednym zamachem zarówki pozmieniaj.
Co do wycieraczki to jeśli silnik po zapięciu na ostro zadziała to prawdopodobnie masz złamane kable na przejsciu od klapy do karoserii. Centralka jeszcze zamyka bagażnik ?
ad4.
Rozebrać i zobaczyć co się dzieje, prawdopodobnie brak jakiegoś ogranicznika albo jeb*na prowadnica na szybie ( taki plastyk który utrzymuje szybe żeby własnie nie wypadała). Kupic na serwisie, podobno od Ducato pasuje, koszt pare zeta. |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
krzycho00
|
Wysłany: 08-10-2007, 19:10
|
|
|
dzięki Hipo podświetlenie i wskażnik od ciśnienia powietrza działa została wycieraczka (miałeś racje kable były po przerywane ale nadal nie działa) obrotek i ta szyba a i jeszcze centralny mi nie zamyka przednich drzwi pasażera ale to chyba mocowanie ciegna trzeba poprawić
jeszcze raz dzięki za pomoc
** Dodano: 09-10-2007, 19:50 **
moich problemów ciąg dalszy : obrotomierz działa i przestał wariować wskaźnik poziomu paliwa, do wycieraczki tylnej prąd dochodzi + masa też jest ale na tym trzecim przewodzie niema nic czy to przed właczeniem czy po, a odnosnie zrobionego obrotka to nadal nie działa wskaźnik ciśnienia oleju i teraz zacżęła sie palić kontrolka z bagnetem (check electrik) czekam na jakies sugestie ?? |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 11-10-2007, 19:30
|
|
|
Zaczne od kończa tym razem.
- kontrolka z bagnetem na EC świeci bo prawdopodobnie uszkodzony jest czujnik w misce, jest on wkręcany w miske z boku obok koła pasowego od góry.
- do wskaźnika od cisnienia oleju sprawdz czy kabel nie jest uszkodzony, popatrz pod spód koło filtra oleju na tym korpusie masz tam dwa czujniki, jeden jest od kontrolki a taka druga beczka to czujnik z membraną w środku który steruje wskaźnikiem. Sprawdź czy kabel do niego nie jest oberwany czasem lub czy wogóle masz tą barryłke bo zdarza się że jak ktoś spodem o coś walnie to uszkodzi ten czujnik i olej puszcze wiec sie go wywala całkiem.
- co do wycieraczki to może silnik masz kaput ? a ten trzeci kabel nie jest przerwany gdzieś? w sumie nie wiem za co on tam odpowiada |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
krzycho00
|
Wysłany: 11-10-2007, 19:43
|
|
|
a wiec z tym bagnecikiem jest teraz tak że jak przekręce kluczyk to świeci a jak przekręce zaraz drugi raz to zgaśnie i jest ok . od czujnika(wskaźnika) ciśnienia był urwany kabelek ale nadal nie działa muszę jeszcze na złączce popatrzeć |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 12-10-2007, 17:52
|
|
|
Normalne, tak samo miałem bo czujnik był uszkodzony, zresztą gdzieś wyczytałem że poprawnie to działał tylko na jakimś tam oleju Seleni. Wylutowałem diode żeby mnie nie drażniło i już |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|