|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Jazda na LPG = wieksze zużycie (pobór) oleju? |
Autor |
Wiadomość |
dzejbi
Wiek: 44 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 310 Skąd: Łódź, Warszawa
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 07-11-2005, 12:04 Jazda na LPG = wieksze zużycie (pobór) oleju?
|
|
|
Ciekawi mnie ten fakt, gdyz odkąd założyłem LPG (ponad 3 miechy temu) to dośc wyraźnie dało się zauważyć zwiększony pobór oleju przez silnik.
Mam nadzieje, że tak ma być bo jak nie to będę musiał pojechać z autkiem na jakąś regulację.
Ja to tłumaczę tym, że LPG jest paliwem znacznie bardziej suchym niż benzynka i posiada mniejsze właściwości smarujące dlatego schodzi więcej oleju. Ale czy dobrze myślę?
Dodam, że zawsze silnik mojego auta był wzorcem dla większości Tempr bo praktycznie ani nie ciekł ani nie brał oleju. Teraz także nie cieknie ale olej bierze (powiedzmy że musze dolewać około 0,5 L raz na miesiąc)
I druga sprawa.
Ponieważ zbliża mi sie termin wymiany oleju a do tej pory jeździłem na mineralnym Lotosie to powiedzcie czy warto zmienić ten Lotos (zielony) na nowy Lotos Gas (przeznaczony do aut z instalacją LPG). Czy on w ogóle jest cos warty?
Tylko błagam, nie przekonujcie nie do jakichś półsyntetyków albo syntetyków. I tak nie zmienie Lotosa. |
_________________ ZAMÓW KOSZULKĘ LUB KAMIZELKĘ ODBLASKOWĄ Z LOGO TTT
www.koszulki-klubowe.prv.pl
|
|
|
|
|
wglogowski
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 07-11-2005, 12:13
|
|
|
Do zmiany oleju nie namawiam bo sam na nim śmigam. Wegług mnie nie powinno zwiększyć się zuzycie oleju n a gazie. mam samochód z LPG i prawie nie dolewam oleju do silnika od wymiany do wmiany. A 0,5 L na miesiąc to sporo. Proponował bym sprawdzic cisnienie na cylindrach albo uszczelniacze zaworów. |
_________________ KLIK
|
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-11-2005, 12:29
|
|
|
Hmm moja temperka az tyle nie bierze oleju ale faktycznie autka z gazem moga ciut wiecej go sobie chlapnac tyle zer 0,5 na miesiac to sporo no chyba ze robisz miesiecznie 5kkm to juz nie tak sporo :-)
Ja jeszcze na polsyntetycnzym lotosie tkaim srebrnym i tez nie zamierzam go zmieniac jest ok co do tego nowego wynalazku hmm nic nie powiem wiem ze orlen ma zdjasie taki specyfik i zbiera dobre opinie :-)
[ Dodano: 07-11-2005, 11:30 ]
Acha moj tez oleju troche traci ale glownie na wyciekach :/ ostatnio spod kopulki |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 07-11-2005, 12:50
|
|
|
LOTOS GAS czy LOTOS MINERAL czy tez CITY to jeden i ten sam olej sprzedawany pod inna nazwa i z inna cena. Nie zmieniaj wiec oleju. A co do LPG to wielu twierdzi ze jak silnik na wykonczeniu to LPG zakladaja. Nie wiem czemu Ci bierze olej skoro motor masz zdrowy. Co prawda gaz jest bardziej suchym paliwem niz benzyna. Podejrzane... |
|
|
|
|
dzejbi
|
Wysłany: 07-11-2005, 16:06
|
|
|
Robertino, chyba nie jest do końca tak jak piszesz. Oczywiście mineralne oleje Lotos nie sa moze najwyższych lotów ale przynajmniej Lotos City i Lotos Mineralny (zielone opakowanie) w opinii fachowców różnią się dość mocno. Ponoć Lotos City to najgorszy olej odstępny na rynku i absolutnie nikt go nie poleca (nawet do Malucha).
Lotos Mineralny znam, bo leje go odkąd mam Temprę (3 lata) i jak zeszłej zimy sprawdzany był silnik to nie wykryto żadnych luzów na zaworach czy tłokach (ani też wżerów).
Zostanę więc chyba przy tym Lotosie.
A co do tego poboru oleju na poziomie 0,5 L / m-c to nie jest to jakiś dokładny pomiar. Po prostu już dwa razy (co miesiąc) tyle wlałem do silnika, ale czy akurat tyle łyknął to nie wiem. Może łyknął 0,3 L. |
|
|
|
|
|
Erewan
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Cze 2005 Posty: 397 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-11-2005, 16:23
|
|
|
Chciałem tylko nadmienić, że w instrukcji stoi jak byk fabryczne zużycie oleju:
(uwaga) - 1.0l/1000km hehehehehehehehe, fajnie, nie? |
|
|
|
|
dzejbi
|
Wysłany: 07-11-2005, 16:30
|
|
|
A coś Ty za instrukcję dorwał? Od ZIŁa? |
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 07-11-2005, 17:01
|
|
|
dzejbi napisał/a: | Zostanę więc chyba przy tym Lotosie. |
Ja uzywałem Lotos Syntetyczny 5W40 przez długi okres i jak widac nadal jezdzi.
Teraz przeszedlem juz na syntetyczny 15W40. A to z racji juz znacznego przebiegu Tempry.
Co do gazu, niestety ma on ta "wade" ze wyplukuje olej. Zaleta, przy spalaniu benzyny tworzy sie osad (brud) co szybicej "zuzywa" olej przy jedzie na benzynie. Lecz przy starszych silnikach jest to raczej zalecane, bo ten osad uszczelnia silnik.
Dlatego gaz zaklada sie w silnkach z nieduzymi przebiegami i w dobrej kondycji.
Sa rowniez odstepstwa od zasady - np. ja. Zakładałem LPG przy 260tys. na liczniku.
Teraz mam 300tys. (40tys. per rok). Silnik chodzi. Co prawda czuc ze jest "zagazowany", ale chodzi bdb. Jedynie co daje sie zauwazyc, to dymienie na bialo - zaraz po odpaleniu. Ale to pewnie para
Po nagrzaniu sie silnika jest ok.
Co do tego zuzycia z instrukcji - tak to prawda. Takie sa normy, ale normy normami.
Ja ogolnie na 10tys. km robie 2 razy dolewki. Tak dobra szklanka na raz (200ml-250ml).
Wiec chyba jest ok. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Erewan
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Cze 2005 Posty: 397 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-11-2005, 17:56
|
|
|
dzejbi napisał/a: | A coś Ty za instrukcję dorwał? Od ZIŁa? |
Pewnie żeś, Dżejbi, posiał gdzieś swoją, bo się śmiejesz
Takie zużycie mieści się w normie Tempruni, pewnie od razu wiedzieli, że robią nieszczelne silniki |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 07-11-2005, 20:32
|
|
|
dżejbi jak zaczął ci brać olej akurat po załozeniu gazu to chyba przypadek i po prostu w tym samym miesiącu czy tygodniu poszedł ci jakiś uszczelniacz itp.
Mi na LPG nie bierze w zasadzie nic. Leje mineral.
LPG mam 2 lata |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
dzejbi
|
Wysłany: 07-11-2005, 20:35
|
|
|
jabko napisał/a: | poszedł ci jakiś uszczelniacz itp |
Ale nigdzie mi nie cieknie. Sprawdzałem.
Poza tym nawet jak kiedyś ciekło to nie ubywało aż tyle oleju. |
|
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 07-11-2005, 21:06 Re: Jazda na LPG = wieksze zużycie (pobór) oleju?
|
|
|
Powiem tak: co do oleju pytalem na autokaciku posiadaczy roznych bolidow i konkluzja byla taka, ze zuzycie oleju nie powinno rosnac w zwiazku z jezdzeniem na LPG.
Natomiast co do Lotos Gaz (sam sie nim zainteresowalem) slyszalem mase negatywnych opinii!
[ Dodano: Pon 07 Lis, 2005 21:09 ]
dzejbi napisał/a: | Teraz także nie cieknie ale olej bierze (powiedzmy że musze dolewać około 0,5 L raz na miesiąc)
|
Ale ile to kilometrow robisz w miesiac? Moj tez zlopie (polsyntetyka jak na razie), mimo ze nie dymi, kompresja ok itd. Podejrzane sa uszczelniacze zaworow (sprawdz swiece!), a w najgorszym razie pierscienie... |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 07-11-2005, 21:44
|
|
|
Ja mialem ten olej Lotos LPG i nie narzekalem. Mineral 15W40.
Wczesniej autko jezdzilo na Elfie. Wymieniany wczesniej przy ok 205kkm. 215kkm strzelilo, wiec myslalem nad jakims porzadniejszym olejem, a najrozsadniej znowu na Elfie. tez Mineral Sport SRI 15W40 - i ten olej z czystym sumieniem moge kazdemu polecic. Jednak mialem akurat niecale 5 literkow oleju ktorego mialem wlac do malucha, z ktorym sprawa sie rozgrywala glownie o brak OC, ktore bez znizek bylo drozsze od samego auta z doprowadzeniem go do stanu do jazdy.
Wlalem z mysla o kolejnej wymianie po 3-5kkm i nie zalowalem. Bral mniej od Elfa, bo przez pierwszy tysiac kkm patrzac po bagnecie wygladalo jakby nic nie zuzyl. Po drugim juz troche zeszlo i mialem dolewac. A Elfa bral jakies 0,3 litra na 1000km. Litrowy na dolewki starczal na ponad 3kkm.
Podsumowujac - ten olej do LPG podobno rozni sie lekko gestoscia, po to by troche wyrownac uszczelnienie, ktore przy LPG jest gorsze, dlatego zalecany jest do aut z duzym przebiegiem.
Jednak szczerze polecam nie oszczedzanie na oleju, widac znaczna roznice przy wymianach. Przewaznie lotos juz po 5kkm jest czarny, natomiast takie jak chwalony Valvoline oraz drogi Mobil potrafia zachowywac barwe, za czym idzie odpowiednie wlasciwosci smarne po 10 czy 15kkm. Jednak nawet juz w Elfie jest roznica, jest on pewnym wyposrodkowaniem, a jego cena przystepna.
W samym zuzyciu ZAWSZE najwazniejsze sa pierscienie i uszczelka pod glowica => wazne by trzymal kompresje, za czym idzie moc i sprawnosc jednostki. Uszczelniacze zaworowe, simeringi na wale korbowym czy uszczelka pod pokrywa zaworowa puszczja olej, ale po pierwsze to zuzycie nie wymusza na nas remontu z otwieraniem jednostki, a po drugie mozna je latwo wyeliminowac. |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 07-11-2005, 22:00
|
|
|
dzejbi napisał/a: | Robertino, chyba nie jest do końca tak jak piszesz. Oczywiście mineralne oleje Lotos nie sa moze najwyższych lotów ale przynajmniej Lotos City i Lotos Mineralny (zielone opakowanie) w opinii fachowców różnią się dość mocno. Ponoć Lotos City to najgorszy olej odstępny na rynku i absolutnie nikt go nie poleca (nawet do Malucha).
Lotos Mineralny znam, bo leje go odkąd mam Temprę (3 lata) i jak zeszłej zimy sprawdzany był silnik to nie wykryto żadnych luzów na zaworach czy tłokach (ani też wżerów).
Zostanę więc chyba przy tym Lotosie.
A co do tego poboru oleju na poziomie 0,5 L / m-c to nie jest to jakiś dokładny pomiar. Po prostu już dwa razy (co miesiąc) tyle wlałem do silnika, ale czy akurat tyle łyknął to nie wiem. Może łyknął 0,3 L. |
A ja wiem co nieco od pracownika Rafinerii Gdanskiej...Jeden i ten sam shit. |
|
|
|
|
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 08-11-2005, 21:36
|
|
|
miszko napisał/a: | przeszedlem juz na syntetyczny 15W40 |
yyyy.... mineralny
ja leje Orlen Gas Lubro mineralny, i generalnie jest ok , ciśnienie w normie, trochę sie poci miska ale bez plam na asfalcie, owszem dolewam w cyklu jakiś litr / półtora ale nie narzekam |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 08-11-2005, 21:38
|
|
|
Gibson napisał/a: | yyyy.... mineralny |
Ano yyyy mineralny...
Chce zeby sie troche silnik uszczelnil. A auto i tak garażowane. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 09-11-2005, 11:01
|
|
|
miszko napisał/a: | Gibson napisał/a: | yyyy.... mineralny |
Ano yyyy mineralny...
Chce zeby sie troche silnik uszczelnil. A auto i tak garażowane. |
Hmm... Miszko... Przerzuciles sie jednak na minerala? Zawsze twardo obstawales przy syntetyku... Nie chciales sprobowac z mineralem 10W40? |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 20-12-2005, 13:19
|
|
|
dzejbi napisał/a: | Ale nigdzie mi nie cieknie. Sprawdzałem.
Poza tym nawet jak kiedyś ciekło to nie ubywało aż tyle oleju. |
To uszczelniacze przepuszczają i spalasz ten olej jak nie cieknie |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 22-12-2005, 09:12 Re: Jazda na LPG = wieksze zużycie (pobór) oleju?
|
|
|
Nt. zwiekszonego zuzycia oleju przez auta opalane LPG mozna wysnuc jeszcze taka teorie:
kazdy silnik wraz z wiekiem ulega zuzyciu i rozszczelnieniu. nieszczelnosci te nie sa od razu widoczne ze wzgledu na brudy ktore odkladaja sie w silniku spalajacym Pb. jak wiadomo LPG utrzymuje silniki w czystosci, a co za tym idzie motor nie ma czym sie "uszczelnic". no i oleju ubywa |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
plaszczyk
Wiek: 50 Dołączył: 20 Lut 2005 Posty: 23 Skąd: Świętochłowice
|
Wysłany: 29-03-2006, 08:45
|
|
|
Erewan napisał/a: | Chciałem tylko nadmienić, że w instrukcji stoi jak byk fabryczne zużycie oleju:
(uwaga) - 1.0l/1000km hehehehehehehehe, fajnie, nie? |
Moja tyle zużywa, chyba lubi olej |
_________________ Tempra - fajna Włoszka (1.6 gaz) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|