Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Głośnik basowy 8'' (20cm) do tuby - co polecacie?
Autor Wiadomość
kris_ldz 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 02-01-2007, 01:36   Głośnik basowy 8'' (20cm) do tuby - co polecacie?

Siemano!

Zakupiłem sobie jakiś czas temu tube bardzo beznadziejnej firmy (jeżeli można nazwać to firmą) DIBEISI - zakup spowodowany był niewielką ilością kaski. Tuba przystosowana jest do głośnika 20cm, wymiary to: 240x495mm(śr.x dł.).

Zapłaciłem niecałe 80zł za nówkę, szczerze powiem, że jak za tą kaskę, to gra całkiem ładnie, ale chyba mam zbyt duże zapędy audiofilskie, bo czuje niedosyt :P Trochę za mało w nim dynamiki i mógłby niżej "schodzić".
Nie chodzi o szpan, ale lubię dobre brzmienie. Dlatego chciałbym zakupić sobie jakiś głośniczek, a ten "firmowy" dibeisi wyrzucić lub sprzedać za jakieś śmieszne pieniądze.

Głośnik musi być 8'', pieniężnie góra do 150zł, choć wolałbym do 100, na allegro wypatrzyłem BOSCHMANNA, ale miałem nigdy doczynienia z tą firmą. Link:
http://allegro.pl/item151...ub_skrzyni.html

Sprzęt jaki mam to:

Odtwarzacz:
Panasonic CQ-C 1303

Głośniki:
Przód:
fiatowskie, ale mam zamiar wymienić na jakieś inne (pyle bądź magnat)
Tył:
magnat 6x9'' ultra 6900

Tuba - wcześniej pisałem (20 cm, żeby zostało miejsce w bagażniku :D ), a na TIPO moim zdaniem wystarcza

Wzmacniacz: CRUNCH CA 2x75W

Proszę o jakieś propozycje, opinie na temat firm produkujących głośniki (stosunek jakości do ceny).
     Moneta

BYQ 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 02-01-2007, 17:17   

A ze tak spytam ta tuba jest aktywna?

Tempra 1.6 159A3.000
Bravo 1.8 GT 182A2.000 ;)

CLIO SWAP

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 02-01-2007, 17:37   

BYQ napisał/a:
A ze tak spytam ta tuba jest aktywna?

Czytaj ze zrozumieniem, jakby byla aktywna to by nie mial do niej zewnetrznego wzmacniacza ;] Kolejna sprawa ale to juz do autora postu, to co kupiłeś to nie jest zadna tuba, poszukaj i doczytaj co naprawde okresla sie obudowa tubową, twoja obudowa to poprostu obudowa bass-reflex w ksztalcie walca, teraz odnosnie głosnika, radze nei kupowac kolejnego g...... tylko odłozyc pare zlotych i kupc cos takich firm ja PowerBass, Hertz, JBL itp.
Boschmann robi glosniki niewiele rozniace sie jakosciowo od tego co posidasz teraz, jesli jednak nie masz kasy na dobry glosnik to jak juz to lepiej zamiast boschmann'a kup cos z oferty naszego rodzimego STX'a, ich wyroby nie sa drogie a jakosciowo juz sporo lepsze.

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

BYQ 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 02-01-2007, 17:49   

GrzesiekK., Wytłumacz mi bo może ja niepotrafie doczytać, gdzie jest napisane ze wzmacniacz zasila Tube ? ? ?

Tempra 1.6 159A3.000
Bravo 1.8 GT 182A2.000 ;)

CLIO SWAP

slavol 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 02-01-2007, 19:07   

Witam.
Trzymaj się z daleka od tego modelu głośnika. Miałem go w rękach, Membrana lata jak szmata, efektywność 80 db , zero basu, ogólnie szkoda prądu. Ja jak kolega wyżej powtórze to samo, do 150zł zamienisz jeden badziew na inny, i na siłe będziesz sobie wmawiał że jest lepiej. Intertechnik MDS 08 to mój typ ale dwa razy drożej od twojego budżetu, poza tym wymaga odpowiedniej skrzyni a nie tektury, i odpowiedniego portu basreflex. Drugi problem to brak wzmacniacza na przód, subwoofer zagłuszy Ci średnice.
Jeżeli chcesz coś na poważnie zrobić to sprzedaj jajka, kup zestaw odseparowany na przód - niestety wiąże się to z przeróbką drzwi, zasil to z wzmacniacza, drugi na subwofer (lub jeden czterokanałowy) i bedzie raz a porządnie. A wybierając zestaw przedni zdecyduj czy pod wzmacniacz czy radio - bo uniwersalnych niema.
Na siłe jak nic niechcesz znieniać to STX, bo nic lepszego nie kupisz, podaj objętość tego "walca" napisz czy ma jakiś port (średnica, długość ) to coś Ci dobierzemy.
Pozdrawiam

P.S. i zostanie na dobre piwo.

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 02-01-2007, 20:41   

mam do sprzedania

komplet za 450 zl.

Magnat Shockwave 1200 - 600W+ wzmacniacz Legacy LA490 600W lub 2x300W
Gra ładnie...Co ja mowie...Napierd...a jak oszalały :)

P.S. zdjecie robione jeszcze w bagazniku Tipo. A do subaru nie chce mi sie tego wkladac. Nie po to kombi zeby zawalić sprzętem. Chociaz nie powiem...Fajnie gra w kombiaczku.

www.budowork.pl
     assistance

kris_ldz 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 02-01-2007, 23:12   

sęk w tym, że szkoda mi kasy, albo inaczej nie mam takich dochodów, żeby móc aż tyle wpakować w sprzęt... pewnie, że chciałbym zrobić sobie jakąs fajną zabudówkę z kondensatorem jakims wzmakiem 4 albo i wiecej kanałowym, ale na takie "zabawki" trzeba mieć kupę hajsu... W domu mam dosyć dobry sprzęt, ale w samochodzie raczej nie chcę przesadzać, bo wkońcu to samochód i ma jeździć :P Chcę poprostu żeby bas był głębszy, dlatego dokupiłem tą potocznie mówiąc tubę :) Wiem, że to nie tuba, ale tak sie potocznie przyjeło że się mówi tuba :D Hehe :D
A wymiary mojego walca to: 240x495mm(śr.x dł.) :D

Pozdro wszystkim
     Moneta

Odpowiedz do tematu