|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Lewa, przenia lampa |
Autor |
Wiadomość |
Joker
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 04-06-2006, 23:27 Lewa, przenia lampa
|
|
|
Witam mam problem z przednim reflektorem.Bylo tak ze jak stuknąłem w klosz to zarówka sie zapalala, a teraz juz sie nie swieci tylko lekko zazy.Kostka zostala wymieniona i dalej jest to samo.Czy to czesto spotykany problem w tym aucie |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 05-06-2006, 06:39
|
|
|
Skoro kostkę już wymieniłeś to może jeszcze przeczyść styki w żarówce, bo zapewne syf na nich jest przyczyną tych problemów. Powinno pomóc
Jest to typowy problem dla każdego auta w pewnym wieku *] |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 05-06-2006, 07:19
|
|
|
A jesli juz wyczyscisz styki to w zarowce i nadal bedzie sie to samo robilo to sprawdz czy dobrze podlaczyles kable!! Jesli zle podlaczysz to najprawdopodobniej beda sie palily 2 włókna (od krotkich i dlugich) i wtedy żarówka bedzie sie tylko żażyła.
Najlepiej wyjmij żarówkę podłącz kostke i zobacz czy jak zapalisz swiatla to tylko 1 czy 2 włókna się palą. Jeśli 2 to masz zle podłaczone kable. Może sie pomylileś kablami jak podlaczales, albo zle wlozyles koske, bo tak tez idzie zrobic
Mi sie tak raz zdazylo... |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 05-06-2006, 07:21
|
|
|
hmmm, moze takie śmieszne pytanie, a sprawdziłęś zarówke po tym jak przestala swiecic?? moze juz padła
h4 to nie majatek 18zł za dwie sztuki |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
Joker
|
Wysłany: 05-06-2006, 22:00
|
|
|
Wiem ze sie nie znamy ale nie jestem debilem.Zarowka ktora przestala swiecic byla wymieniona i swiecila potem nagle przestala a nic tam nie bylo zmieniane, a pozatym sprawdzane bylo na 2 zarowkach wyciagnietych z innego fiatexa.
Jak sie wlacza dlugie to swieci, zapomnialem dodac |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 06-06-2006, 06:40
|
|
|
Joker, od debili nikt Cię przecież nie wyzywa, a każdy chce Ci pomóc.
Może jeden z przewodów pękł pod izolacją. Spróbuj poruszać kablemi jak masz zapalone to światło, jak będzie na zmianę zapalać się i gasnąć, to przewody. |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 06-06-2006, 10:08
|
|
|
Joker napisał/a: | Jak sie wlacza dlugie to swieci, zapomnialem dodac |
To w koncu jak? Jak zapalasz dlugie to dlugie swieca? A jak krotkie to sie tylko krotkie żażą? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Joker
|
Wysłany: 06-06-2006, 21:06
|
|
|
miszko napisał/a: | Joker napisał/a: | Jak sie wlacza dlugie to swieci, zapomnialem dodac |
To w koncu jak? Jak zapalasz dlugie to dlugie swieca? A jak krotkie to sie tylko krotkie żażą? |
Wlaczam dlugie to zarowka swieci dlugimi, a jak kroykie to tylok sie zazy |
|
|
|
|
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 06-06-2006, 21:47
|
|
|
Witam !
Sprawdz miernikiem jakie jest napiecie na wejsciu do zarowki. Kostka napewno jets dobrze polaczona? Takie zjawisko to mzoe byc problem z oslawiona masa. Kontrolka badz porzadny miernik i do dziela... |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 10-06-2006, 21:14
|
|
|
chyba rzeczywiście najlepiej miernik i od żarówki w tył po kolei sprawdzaj...
żarówka mówisz na pewno dobra, to dalej styki w kostce, potem kable, najlepiej jakbyś się gdzieś na nich mógł zapiąć jeszcze jak najdalej do próby (leciutko naciąć izolację i do miernika podczep kabel, potem okleisz, ale tak by nie naciąć ani trochę przewodu... to jest może przesada, ale jak już nic nie znajdziesz...)
sprawdź masę koniecznie wcześniej też... choć w zasadzie na długie i zwykłe światła masz tą samą masę na żarówie, więc jak długie idą ok, to zwykłe też powinny...
w takim razie na żarówę + idzie 'osłabiony' powiedzmy...
jeśłi styki, kostki, kable nie będą przyczyną, to zajrzyj (a może od razu? na starcie) do skrzynki bezpieczników, być może przekaźniki od świateł są ten tego (nie pamiętam, ale chyba na lewą i prawą stronę są albo osobne albo jeden z osobnymi stykami);
do długich są a do zwykłych o ile pamiętam chyba też... więc taki przekaźnik wyjmij, jak nie masz innego podłożyć to wpierw zmierz miernikiem co idzie na przekaźnik (jego zasilanie na cewkę jak niby włączysz światła, bez przekaźnika założonego) i jaki + idzie na przekaźńik... a potem jak się w stykach PKa rozeznasz to na krótko kablem zapnij zamiast przekaźnikiem, czyli tak jakby to przekaźnik włączy światła... jak będzie OK to szukaj w nim albo jego stykach... |
|
|
maxio
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Cze 2006 Posty: 73 Skąd: legnica
|
Wysłany: 11-06-2006, 08:54
|
|
|
ja miałem też taki problem prawa świeci lewa nie walczyłem z kostką , przewodami żarówkami i nic i zrobiłem tak jak robią u mnie w robocie ( zakład transportowy ) wyeliminowałem przewód prądowy światła mijania lewej lampy i pociągłem nowy od prawej i teraz mam ok. ps. ten przewód nie może być za cieńki |
_________________ siemka / było tipo 1.4 ie |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 11-06-2006, 15:28
|
|
|
ja takie rozwiązania traktowałbym jednak jako prowizorki trochę brzydkie...
bo zawsze możesz nieco przeciążać instalkę w tej gałęzi czy przekaźnik od świateł i z czasem mogą już obie nie świecić, więc lepiej znaleźć przyczynę...
można owszem dać mocniejszy przekaźnik co mu większy prąd (na obie żarwy razem) nie zaszkodzi i grubsze przewody, ,ale czy to ma sens? tak samo na samą lewą można ciągnąć do autka i przekaźnika osobny nowy kabel, wyjdzie podobnie... a potem resztę sprawdzić... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|