Kontrolki |
Autor |
Wiadomość |
Wujek
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 19-02-2005, 16:01 Kontrolki
|
|
|
Chciałem się dowiedzieć co może byc przyczyną nieswiecenia lampki kierunkowzkazów podczas włączenia świateł awaryjnych. (lampka awaryjnych świeci) Druga sprawa to kontrolka ładowania i ABS po uruchomieniu silnika nie gasną, dopiero trzeba delikatnie wcisnac pedał przyspieszenia aby zgasły.
Dzisiaj zmieniłem tablice wzkaźnikow na wersję z obrotomierzem.
Czy może to być przyczyna? |
_________________ ....Tempra 1.4 i.e...ma nowego właściciela |
|
|
|
|
Hemi
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 19-02-2005, 16:23
|
|
|
Jeśli chodzi o kontrolkę ładowania... u mnie przed wymianą alternatora gasła od razu po odpaleniu silnika, teraz po wymianie alternatora nie gaśnie - dopiero po dodaniu gazu... pytałem o to i uzyskałem odpowiedź, że widocznie ten typ alternatora tak ma.
Ja mam wersję Tempry bez obrotomierza i nigdy nie świeciła mi kontrolka kierunkowskazów gdy włączone były awaryjne (tylko kontrolka awaryjnych) |
_________________ był:
FSO 1500
Fiat Tempra 1.6 S LPG
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V |
|
|
|
|
Wujek
|
Wysłany: 20-02-2005, 12:59
|
|
|
Jak miałem starą tablice wzkaźników kontrolki gasły mi natychmiast po odpaleniu. Teraz po wymianie cos sie chyba popsuło |
|
|
|
|
andrzejdg
Wiek: 41 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 139 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 20-02-2005, 15:47
|
|
|
Jeśli chodzi o kontrolkę kierunkowskazów to nie będzie Ci ona swieciła gdy masz włączone awaryjne. A odnośnie kontrolki ładowania to ja mam dokładnie tak samo od chwili wymiany alternatora. Muszę wcisnąć troszeczke gaz żeby kontrolka zgasła. Ale jeżdze już z tym okolo 2 lata i nic się nie dzieje więc to raczej normalne.
Pozdrawiam. |
_________________ FIAT TEMPRA 1.6 gaźnik. 1994, benzyna + inst LPG "BRC" |
|
|
|
|
Hemi
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 20-02-2005, 16:05
|
|
|
andrzejdg napisał/a: | A odnośnie kontrolki ładowania... |
No to mnie Andrzeju uspokoiłeś... myślałem że coś nie tak. Alternator wymieniłem jakieś 2-3 miesiące temu. Od wymiany kontrolka nie gaśnie od razu po odpaleniu. Czasem się zdarza że jak zapalam ciepły silnik to gaśnie od razu. |
_________________ był:
FSO 1500
Fiat Tempra 1.6 S LPG
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V |
|
|
|
|
Kabar
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 20-02-2005, 16:22
|
|
|
Kontrolka ABSu powinna gasnąć kilka sekund po włączeniu zapłonu, niezależnie czy silnik chodzi, czy nie. |
|
|
|
|
Wujek
|
Wysłany: 20-02-2005, 16:57
|
|
|
No to sie trochę uspokoiłem myslałem, że coś źle podłączyłem. Co do ABS-u moze zbyt niski prąd po uruchomieniu silnika powoduje włączenie kontrolki. |
|
|
|
|
Kabar
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 20-02-2005, 17:15
|
|
|
Mam Lancie Delte, i tam razem z awaryjnymi świecą kontrolki od obu kierunkowskazów. |
|
|
|
|
Wujek
|
Wysłany: 20-02-2005, 17:31
|
|
|
Kabar napisał/a: | Mam Lancie Delte, i tam razem z awaryjnymi świecą kontrolki od obu kierunkowskazów. |
No właśnie ja tak miałem w starej tablicy wzkaźników. Grafit podpowiedział mi, że to może być wina kostki prawdopodobnie do konca nie jest wciśnięta. |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 21-02-2005, 05:44
|
|
|
Musze wam powiedzieć że tlenie się lampki ładowania nie jest normalnym zjawiskiem,coś jest nie tak? jakiś kabel może nie kontaktować w pełni?? Ja tego nigdy nie miałem !! |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 21-02-2005, 20:08
|
|
|
Jeżeli lampka nie gaśnie to znaczy że nie zrównało się napięcie czyli altermatpr za słabo ładuje albo tak mało tylko do kontrolki dochodzi, w sumie to ona się świeci napięciem akumulatora czyli jeżeli alternator daje równo 12 V to kontrolka się będzie świecić. Alternator powienien ładować ok 14.5 V, jeżeli ma np. 13 V to lampka nie będzie gasła do końca a będzie się tlić - ale jednak zawsze jest to jakieś uszkodzenie |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
Jadodada
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Sty 2005 Posty: 304 Skąd: Gliwice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-03-2005, 00:31 Alternator
|
|
|
Kontrolka alternatora nie może się świecić po uruchonieniu silnika.
Jeżeli się świeci to jest to urządzenie do naprawy.
Jeżeli " nowy" po zamontowaniu tak "pracuje" to należy go reklamować.
Jeżeli jest regenerowany to zrobiono to z małą starannością.
Doradzam, a nie pouczam. |
_________________ Fiat Tempra 2.0 i.e. cat. wersja SX SS "TAXI" D rocznik maj 1991. |
|
|
|
|
memo
|
Wysłany: 05-03-2005, 09:29
|
|
|
Odnośnie kontrolki ładowania alternatora,
znajomy miał tak samo jak ty (w fordzie skorpionie) czyli lekkie przygazowanie i dopiero gasła po wymianie regulatora napięcia w alternatorze działa jak powinno, czyli włącza silnik i lampka gaśnie od razu.
A regulator napięcia miał identyczny jak w tipo :-) czyli boscha |
_________________ Tipo 1.4 (gażnik) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|