silniejsze żarówki w halogenach |
Autor |
Wiadomość |
KRET
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 17-01-2006, 08:08 silniejsze żarówki w halogenach
|
|
|
Witam! przymierzam się do montażu 100W żarówek w halogenach,które zamierzam kupić. facet w sklepie powiedział, że mozna tylko nalezy zastosować "przekaźnik" żeby nie spalić instalacji. Stąd moje pytanie czy ktoś wie może jaki przekaźnik i w jaki sposób go podłączyć. dodam że to nie będą standardowe halogeny tylko takie uniwersalne i będę robił oddzileną instalkację niz ta standardowa (o ile taka istnieje ) |
_________________ Tipo 1.4+LPG / Uno 1.4ie /VW Golf III 1,4
Agroturystyka Puszcza Notecka
www.puszcza-notecka.pl |
|
|
|
|
TiP016V;)
Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 28 Lis 2005 Posty: 178 Skąd: WRC
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 17-01-2006, 11:26 Re: silniejsze żarówki w halogenach
|
|
|
KRET napisał/a: | Witam! przymierzam się do montażu 100W żarówek w halogenach,które zamierzam kupić. facet w sklepie powiedział, że mozna tylko nalezy zastosować "przekaźnik" żeby nie spalić instalacji. Stąd moje pytanie czy ktoś wie może jaki przekaźnik i w jaki sposób go podłączyć. dodam że to nie będą standardowe halogeny tylko takie uniwersalne i będę robił oddzileną instalkację niz ta standardowa (o ile taka istnieje ) |
a oryginalna instalacja nie jest na przekazniku? nie wiem, bo ja musialem robic osobna |
|
|
|
|
Chiquita
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 17-01-2006, 11:35
|
|
|
Witam, ja mam w lampach zamontowane 100W i nie mam żadnych problemów z instalacją. Może właśnie dlatego że mam wszystko co da rade na przekaźnikach |
|
|
KRET
|
Wysłany: 17-01-2006, 11:47
|
|
|
ok, ale na jakich i jak je podłączyć. bo instalacje bede robił sam (jakiś schemat z opisem mile widziany) |
www.puszcza-notecka.pl |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 17-01-2006, 20:51
|
|
|
Powiem tak.
Kupilem zarowki 100watowe do reflektorow i efekt podobny do tego jak ze strumienicami.
Zrobilem specjalnie test w garazu bo moje reflektory nie swieca zbyt ostro co mnie wqrza.
Zamontowalem Phillipsy (zwykle za 11zl sztuka z napisem +30%), a pozniej te 100W niemieckiej firmy (znana z produkcji zarowek do aut)
Efekt zero roznicy.
Zamontowalem wiec jedna taka i druga taka.
Efekt zero roznicy!!!!!!!!
Super swieca Phillipsy Vision Plus tylko sa drogie cholernie 4 dychy sztuka.
100watowe zarowki znaczaco poprawia jedynie ............................. samopoczucie kierowcy |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 17-01-2006, 23:37
|
|
|
A tam Emf Philipsy mzona wyrwac znacznie taniej na allegro za 50 mozna wyrwac spokojnie ! a efekt faktycnzie jest fajny
tyle ze temat byl o halogenach kurcze ja po ostatnich mglach tez mysle zeby zalozyc tylko kurcze kasy brak nawet nasi klubowi handlarze maja fajne tylko leeee kiedy ja w totka wygram :] |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 18-01-2006, 12:41 Re: silniejsze żarówki w halogenach
|
|
|
KRET napisał/a: | Witam! przymierzam się do montażu 100W żarówek w halogenach,które zamierzam kupić. facet w sklepie powiedział, że mozna |
Nie można. Żarówki nie są dopuszczone do ruchu ulicznego, o czym powinien poinformować. Poza tym szkoda instalacji elektrycznej. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
KRET
|
Wysłany: 18-01-2006, 13:58
|
|
|
wiem że są nie dopuszczone do ruchu ulicznego, ale ja wcale nie mam zamiaru ich używać na drogach publicznych.... chodzi mi tylko o schemat jak podłaczyć te przekaźniki. |
www.puszcza-notecka.pl |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 18-01-2006, 14:45
|
|
|
aha kret tak jasne bedziesz ich uzywac w garazu ;-)
poszukaj na www.elektroda.pl tam jest kupe roznych ciekawych schematow a i troche wiedzy teoretycznej rpzydatnej rpzy kladzeniu instali pod pradozerne halogeny :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 18-01-2006, 14:50
|
|
|
Emf napisał/a: | Super swieca Phillipsy Vision Plus tylko sa drogie cholernie 4 dychy sztuka. |
Też je miałem. Naprawde warte polecenia. Teraz niestety kupilem jakies za 36zł 55/60W+30% i swieca tak samo jak Philipsy. Chociaz Philispy dawały lekki bardziej "biały" strumień światla. Ale różnica naprawde niezauważalna.
Cytat: | chodzi mi tylko o schemat jak podłaczyć te przekaźniki. |
W przekazniku masz 4 styki - masa, + sterujacy, + plus głowny (wejscie), + plus główny (wyjscie). Mase do masy, + sterujacy podlaczyc do kabelka ktory idzie do halogenów do zarowek, plus głowny (wejscie) najlepiej bezposrednio do akumulatora, plus glowny (wyjscie) do 100W zarówki. Warto tez wymienic przewod masowy do samej zarówki na jakis "mocniejszy". |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
KRET
|
Wysłany: 18-01-2006, 15:08
|
|
|
aha kret tak jasne bedziesz ich uzywac w garazu ;-) nie wiem jak wstawić cytat
nie do, będę uzywać do jazdy w lesie. tam pracuje |
www.puszcza-notecka.pl |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 18-01-2006, 18:34
|
|
|
miszko napisał/a: |
Też je miałem. Naprawde warte polecenia. Teraz niestety kupilem jakies za 36zł 55/60W+30% i swieca tak samo jak Philipsy. Chociaz Philispy dawały lekki bardziej "biały" strumień światla. Ale różnica naprawde niezauważalna.
|
Vision Plus sa jednak lepsze od Premium +30%, ale nie wiem czy warto dopłacać, tym bardziej że te pierwsze padają po nieco ponad roku jeżdzenia. Premium świecą znacznie dłużej. Za Premium dałem chyba po 12 zł/szt. |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 18-01-2006, 19:37
|
|
|
Marcin - tipoklub.tk napisał/a: | padają po nieco ponad roku jeżdzenia |
Żeybs wiedział. Dosłownie po takim czasie mi sie lewa przepaliła. Prawa jeszcze swieciła, ale jak wlozylem zwykla H4, to różnica była duża. Pozniej kupiłem +30% (nie Philips) i do dzisiaj na nich jezdze. A swieca podobnie. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 19-01-2006, 10:29
|
|
|
miszko napisał/a: | Marcin - tipoklub.tk napisał/a: | padają po nieco ponad roku jeżdzenia |
Żeybs wiedział. Dosłownie po takim czasie mi sie lewa przepaliła. Prawa jeszcze swieciła, ale jak wlozylem zwykla H4, to różnica była duża. Pozniej kupiłem +30% (nie Philips) i do dzisiaj na nich jezdze. A swieca podobnie. |
No wiem, bo wcześniej miałem Vision Plus, ale darowałem sobie zakup następnych i teraz też mam Premium +30% |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Adams_ki63
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 21-01-2006, 23:39 100W żarówki w halogenach
|
|
|
A jak to się ma przede wszystkim do KODEKSU DROGOWEGO. Bardzo upierdliwi i beznadziejni przygłupawi właścisiele pojazdów używający zarówek o dużo większej mocy (przy źle ustawionych światłach tylko dla szpanu i żeby oslepiać), są potencjalnym zagrożeniem dla innych użytkowników. Nikt przeciezżpo wymianie "głupiej" żarówki nie ustawia świateł, a to błąd- niestety. A czy instalacja w ich pojazdach przystosowana jest do takich mocy. Jeśli chcesz się uwędzić sam to twoja sprawa, ale jeśli jeszcze kogoś (np. pasażera )to juz jesteś potencjalnym killerem. W autach nowej generacji po prostu albo będzie nawalała "papuga" albo zaświeci się kontrolka SERVIS, a w starszych modelach kiedyś wreszcie szlag trafi instalację i pójdziesz z dymem. |
_________________ Adams_ki63
Tipo 1,6ie cat + LPG |
|
|
|
|
irekub
Wiek: 54 Dołączył: 04 Sty 2006 Posty: 239 Skąd: Brzeźnica
|
Wysłany: 24-01-2006, 13:07
|
|
|
Nareszcie jakiś głos rozsądku.Szlag mnie trafia jak spotkam na drodze gostka z ksenonami lub innym świecidłem i dostaję po gałkach(ocznych) co mam se bryle zakładać? |
_________________ Irek
Tempra1 1,6+LPG 95r 287000km
Tempra2 1,6+LPG 95r 149000km
Stosując znaki interpunkcyjne i zasady ortografii wyrażasz szacunek dla czytających Twoje posty
http://www.tempra.org/images/userbar/tttblue.jpg |
|
|
|
|
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 24-01-2006, 14:41
|
|
|
Witam !
Duzo jezdze i czesto widze te 'przerobki' a raczej nie widze a widze wielka poswiate biala...zwlaszzca jak sie jezdie gdy pada deszcz np...
Kodeks drogowy oczywiscie powinno sie uwzgladniac ale zyjemy w RP wiec waidomo jak jest. Teraz tak isnstalacja zarowek takiej mocy wymaga zamontowanai przekaznikow, porzadnego okablowania i polutowania stykow potzrebnym do poskladania tego jak nalezy. co do podlanczania kabli pod klemy od akumulatora to jestem wrogiem tego dlamnie to jest dziadostwo jak widze 20 roznych kabli na tej jednej klemie i 50 nakretek do tego ale to moje prywatne zdanie. Jesli juz mam ta instalacje i mamy takiej mocy zarowki nalezy sobei zdac pytanie czy nie uszkodza reflektora w srodku. Po instalacji takiego czegos zakladajac ze bedziemy jezdzili tym poza droga to i tak takei swiatla wypadalo by ustawic. Co do zarowek ksenowoych to takie reflektory powinny posiadac myjke cisnieniowa i ona powinna byc uzywana ale znow zyjemy w naszym kraju i tu sie jeszcze uzytkownicy musza duzo nauczyc z uzytkowania nowosci technicznych aby innych do grobu nie pakowac....ehhh ale wywod |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
lincoln_
Pomógł: 2 razy Wiek: 39 Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 140 Skąd: Jelenia Góra
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 31-01-2006, 15:10 Re: silniejsze żarówki w halogenach
|
|
|
O instalacji wszyscy pisza a o odblysnikach nikt? Co jest?!:) Przy 100W odblysniki strasznie dostaja po dupie, przy dluzszym uzywaniu po prostu sie topia!!! |
_________________ Z rajdowym pozdrowieniem Lincoln
BYŁ Fiat Tipo EVO II 1,4ie PMS Edition
www.rajdowy.info | gg#1135336
"Mamy swój świat, w którym...zapach palonej gumy" |
|
|
|
|
Blazej14396
|
Wysłany: 02-10-2010, 12:11
|
|
|
Ja dodam jedna rzecz od siebie jeszcze; otoz ktorys Kolega pisal kilka postow wczesciej o stykach przekaznika... Chcialem sprostowac ze te styki, juz niech bedzie ze cztery, to; styki cewk i styki WYKONAWCZE, nie plus wejscie i plus wyjscie. Ale na szczescie rto tylko terminologia, najwazniejsze ze nikt sobie nie zrobi przez to krzywdy
Pzdr
Blazej14396 |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 03-10-2010, 11:26
|
|
|
styków jest zazwyczaj 5 ale oprócz tego to niezły archeolog jesteś patrz na daty postów, ostatni wpis był w styczniu 2006r |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
|