|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Do Pana Moderatora |
Autor |
Wiadomość |
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 28-04-2005, 06:59 Do Pana Moderatora
|
|
|
Drogi Panie Moderatorze.
Uprzejmie proszę o zrozumienie i nie robienie bałaganu samemu. Ten dział to nie książka telefoniczna, a porady! Tak więc każdy pisze o warsztatach w których był i co tam napotkał. Jeśli chcesz to możesz się sam postarać i przepisać adresy na www, bo tam jest miejsce tego o czym piszesz. Nie zmuszaj nas do pisania formułek które niewiele dają. Co mi dadzą adresy serwisów z Łodzi skoro nawet nie napisałeś czym dokładnie się zajmują (jeden mechanik jest tez dobrym lakiernikiem, a np drugi specjalizuje się w silnikach), jaki jest poziom cen itd. Wg mnie informacja która mi na niewiele się przyda i jest niepełna.
Ten dział i tak jest tak mały że chyba opinia użytkownika na temat serwisu za wiele nie zmieni. Właśnie ze względu na opinie zacząłem tu częściej zaglądać.
A co jeśli nie znam adresu? A co jeśli robią dobrze, ale na coś trzeba zwrócić uwagę (np. targować się, np. chcą robić za dużo itp.), a co jeśli rzeczywiście nie są tak dobrzy jak serwis, ale robią tanio, a co jeśli robią dobrze, ale są drodzy? Mam dzwonić? Nie, bo właśnie po to jest to forum i po to są opinie! Wg mnie właśnie dla kogoś kto szuka ważne jest żeby wiedzieć na co liczyć przed wizytą, a nie po, że np. na drodze są fotoradary, bo mi o tym nikt nie powiedział. Ważne jest która droga jest lepsza (nie zawsze krótsza jest lepsza) itd.
Jeśli szukam adresu to mogę sobie poszukać www.pkt.pl www.pf.pl lub innych serwisach, a tu chodzi o opinie klientów, o to jak jest, jaki poziom usług, jakie ceny, jak znaleźć zakład, jakie są opinie...
Popatrz więc na to również ze strony poszukujących, a nie jedynie ogólnie pojętego ładu.
P.S. Pisząc ogłoszenie ładnie jest zostawić możliwość podania swoich opinii przez użytkowników, a nie zmuszanie ich do pisania nowych postów. Opinie nie na temat można usuwać (jest taka opcja) |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 28-04-2005, 08:41
|
|
|
... tak sie wtrące Od tego są Prywatne Wiadomości (PW) |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 28-04-2005, 08:49
|
|
|
Nie Miszko, nie prywatne wiadomości. To nie jest korespondencja prywatna, a publiczna opinia na temat działań. Niech każdy się wypowie co na ten temat mysli, bo wg mnie to jest przegięcie. Nie można narzucać co wolno a co nie wolno pisać (oprócz postów obraźliwych i nie związanych z tematem) i Moderator powinien się nad tym zastanowić.
Ten dział zaczął sie rozwijać dzieki właśnie wymianie opinii pomiędzy uzytkownikami, ale jesli ktoś chce go zrobić działem martwym to ja nie wyrażam na to zgody.
Nie wolno robić z działu forum książki telefonicznej i takie jest moje zdanie. Owszem, przepiszcie adresy i wrzućcie na www, ale nie zabierajmy możliwości własnych opinii. Adresy firm można sobie poszukac samemu a tu jest miejsce na opinie na temat warsztatów.
Zgadzam sie z pomysłem rejonizacji. To rzeczywiście uprości poszukiwania, ale cała reszta powieli informację z internetu, bez żadnego odniesienia do rzeczywistości.
Zresztą popatrzcie co piszą ludzie na temat warsztatów, że ktoś jest dobry z gaźnikach, ale nie robi wtrysków, że gdzieś sa tanie części, że zakład dla jednego dobry innemu coś spaprał, że dla znajomego zrobili tanio, ale dla innych juz nie.
Czy nie uważacie że przy "szufladkowaniu" stracimy właśnie tak ważne opinie? Wg mnie to jest najwazniejsze i nie można na to pozwolić. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-04-2005, 08:59
|
|
|
....w sumie rzeczywiście, jak opisuje się jakiś warsztacik/dobry sklep w danej okolicy, to można by choćby pozostawić odrobinkę na jedną krótką opinię/dopisek.
Można trzymać się biurokracji :-) i robić to podobnie jak formularz (miejsce, co , gdzie, jak.... w punktach) ale gdyby każdy jako bonusowy b\punkt (acz niekonieczny zawsze) dopisał tylko jedno krótkie zdanie dotyczące danego np warsztatu - nie będzie bałaganu, też to może być uporządkowane; czasem starczy kilka wyrazów np "dobrzy, ale targuj się"
czy "duży ruch,trza czekać ale warto"
czy takie przykładowe dopiski robią aż taki bałagan?
Mogę powiedzieć a mi to lotto :-D bo wcześniej nie zaglądałem tak na ten temat,
ale z drugiej strony rzeczywiście, przydaje się czasem dowiedzieć czegoś o warsztatach w innej okolicy (np zonk w trasie dłuższej).
Może być biurokracyjnie schematycznie w stylu
_nazwa_
_adres_
_czynne_
_zakres usług_
......i tu jedno zdanie opisowe.
Wg mnie nie zaskodzi, czasem może pomóc, czasem nie trzeba nic pisać, a kilka wyrazów to niewiele miejsca. |
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 28-04-2005, 09:06
|
|
|
Jeden z użytkowników podał kiedyś adres sklepu gdzie sprzedawane są części oryginalne do Fiata w cenie zamienników. Okazało się że tak pięknie wcale nie jest i sklep sprzedaje w cenie części oryginalnych. Choćby dlatego potzebne sa opinie jak największej ilości osób a nie bezmyślne podawanie adresu.
Miszko, czy nie można stworzyć poddziałów do Dobrych warsztatów gdzie byłaby rejonizacja? Np Lubuskie, Wielkopolskie itp? Albo okolice większych miast?
To by ułatwiło szukanie w okręgu i dało możliwość wyrażania swoich opinii. Wtedy jeden post=jeden warsztat i czytając można sie wiele o nim dowiedzieć. Ot i tyle... |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 28-04-2005, 10:46
|
|
|
Chcialem powiedziec ze od tego jest PW - to znaczy zebys napisal do moderatorow, aby regulamin zmienili. Mi tam nic do tego czy bedziecie pisac opinie czy nie Po to sa moderatorzy zeby zarzadzac dzialami.
mkaminski100 napisał/a: | Miszko, czy nie można stworzyć poddziałów do Dobrych warsztatów gdzie byłaby rejonizacja? Np Lubuskie, Wielkopolskie itp? Albo okolice większych miast? |
Dla mnie to kilka klikniec, tylko czy wiem czy jest sens znowu dzielic dzial.
Lepiej np. dodawac znaczniki np. [Wielkopolska] [Mazowsze] [Lubiskie]
[Mazowsze] Dobry warsztat na ulicy Fiata Tempry
Co wy na to?
No ale forum jest dla was, jesli chcecie to nie ma problemu. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 28-04-2005, 10:54
|
|
|
Napisałem post jako UŻYTKOWNIK a nie moderator. Dlatego napisałem go tutaj. To nie moje "podrórko" więc robię to w ten sposób.
Miszko, dla mnie im prościej tym lepiej. Można teraz dodawać opisy, więc dobrze napisać jaki to region.
A dyskusja? Musi być jesli chcemy obiektywnie ocenić warsztat, bo to co dla mnie było ok wcele nie musi być dla innych. |
|
|
|
|
roger
Pomógł: 1 raz Wiek: 48 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 86 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-04-2005, 15:33
|
|
|
Oki Ja cię rozumie Mkaminski100 ale dla niektórych 50 zyli jest mało a dla drugiego dużo wiec pisanie cen jest moim zdaniem bezsensu bo trzeba by było wypisywac cały cennik warsztatu lub sklepu bo ty napiszesz ze odkręcenie 2 szt śrub kosztuje przykładowo 10 zł a druga osoba zapyta się zaraz pod twoim postem a ile kosztuje odkręcenie 4 śrub itd.
W jednym z postów jest tak :
Raku -Dobry gaźnikowiec, godny polecenia, jest na ul. Szarych szeregów
Jagi -Na szarych szeregow jest warsztat na warsztacie i warsztatem pogania, wiec moze napisz chociaz numer lub nazwe...
Raku -Znajdę wizytówkę to podam dokładny adres, bo nie pamiętam
Polecam ten zakład, jest to interes rodzinny, rozmawiałem z synem właściciela (pracuje tam). Rozmawiałem z nim na temat Tuningu silnika(założenia dwóch gaźników) i powiedział, że jak bym chciał to nawet po jednym na cylinder mogą mi zrobić.
Polecam ich nie tylko ze względu na to że tuningują, ale również dlatego, że są pasjonatami Fiata i bardzo chętnie je dłubią, więc wykonają wszystko z należytą dokładnością.
Jutro podam dokładne namiary na ten zakład
No i o takie mi rzeczy chodzi zbędne pisanie a wystarczyło by koło adresu napisac tel. nawet kilka przykładowych cen i zbednej pisaniny się by nie robiło nawet można dopisać że to jest warsztat cioci czy stryjka i poproblemie a takto pisane jest mnustwo rzeczy a konkrety gdzieś tam umykają
No to na tyle
P.S. A postów dotyczących wawy to jest już tyle a wystarczyło zrobic jeden temat i następni jak coś polecają to wpisuja się pod tym tematem i sprawa sie sama by rozwiązała a takto 10 osób pisze o Wawie i jak ktoś coś ma znależć to lata po wszystkich tematach i szuka jakiegoś konkretu a tak by wszedł w "Wawa polecane" i sobie szuka czy to elektryka czy mechanika itd.
No to na tyle i mam nadzieje że wyjaśniłem o co mi chodzi |
_________________ TEMPRA 1.6 ie 91r srebrny metalic DIGITAL sprzedana
www.rogerodriver.bo.pl
rogero75@gmail.com
VW CARAWELLE 95r. 2.5 ben+gaz 8+1 (TAXI) |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 29-04-2005, 12:28
|
|
|
Roger, właśnie dlatego potrzeba jest pisać. Dzieki temu, że napiszę, że za zmianę pasków załaciłem np 80zł ludzie wiedzą, że jest tanio. Inna osoba może sie nie zgodzić, bo powiedzmy bez znajomości zapłaciła np 120zł.
Może to bałagan, może, ale zwróć uwagę, że z tego co napisali można wywnioskować, że zakład zajmuje się głównie fiatami i dodatkowo tuningują.
Tu sie z Tobą zgadzam i dobrze jest pisać np daną miejscowość w jedym poście lub grupowac do danej okolicy. To rzeczywiście pozwoli na szybsze znalezienie warsztatu w swojej okolicy. |
|
|
|
|
roger
Pomógł: 1 raz Wiek: 48 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 86 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 29-04-2005, 12:43
|
|
|
I o to mi wlasnie chodzi żebuy było jasno przejżyście i szybko do odczytania
Żeby nie pisać jak na w/w przykładach |
_________________ TEMPRA 1.6 ie 91r srebrny metalic DIGITAL sprzedana
www.rogerodriver.bo.pl
rogero75@gmail.com
VW CARAWELLE 95r. 2.5 ben+gaz 8+1 (TAXI) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|