Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tipo 1.6 DOHC - z czym to się je??
Autor Wiadomość
GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 03-12-2006, 23:09   Tipo 1.6 DOHC - z czym to się je??

Witam.

Szukam autka dla kumpla, sam jak widac w podpisie mam nie mniejszy wynalazek ;] wpadl mi w oko tipek z silnikiem z tego co doszukalem o oznaczeniu 149 C2.046, czyli 1.6 DOHC 90KM na mono-jetronicu Boscha, i mam pytanko do forumowiczów ktorzy posiadaja te silniki w swoich autach lub mieli z nimi stycznosc, jak z dostepnoscia czesci do nich i cenami, czy to jakis mocno nietypowy i zadki u nas silnik, gdzies kiedys czytalem ze do ktoregos silnika 1.6 sa podobno bardzo drogie przewody zaplonowe z racji innej konstrukcji "wtyczki " i najtansze to koszt kolo 150zl.

poratujcie bo juz sam nie wiem co myslec o tym silniku, szczerze to o 2.0 16V jest 1000razy wiecej w polskim internecie niz o tym wynalazku.

pzdr. Grzesiek

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

tnnn 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 04-12-2006, 19:52   

Za Janmory (bodajze) zaplacilem rok temu kilkakrotnie mniej niz 150PLN ;)

Z dostepnoscia czesci nie mialem zadnych problemow - z tym, ze mowie to z perspektywy mieszkanca Lodzi w ktorej to mamy naprawde niezly sklep Fiata. Od razu tez mowie, ze wymienialem tylko podstawowe rzeczy w silniku (kopulke, palec, paski, plyny, etc). Jesli zas chodzi o ciut bardziej zaawansowane elementy jak np przeguby czy czujniki specyficzne tez sie da zrobic, ale czasem trzeba poczekac dzien, dwa.

Czy mocno nietypowy to nie wiem - wiem natomiast, ze czasem mechanicy nie moga go w katalogu znalezc. Wtedy nalezy niesmialo zasugerowac aby poszukali Ritmo z tym samym silnikiem (przydaje sie np przy wymianie rozrzadu). A przeguby to mam oficjalnie od Cromy 2.0 ;) Ale ogolnie - da sie zrobic.

Aha, I koniecznie polecam zakup oryginalnej kopulki i palca - ja sie strasznie przemeczylem (i przy okazji rozwalilem) na 3 podrobach zanim kupinal oryginal... tanszy od podorby...

A tak na marginesie - to chyba juz kiedys byl tu temat o takim tipku :)

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 08-12-2006, 09:43   

ja mam dokladnie taki i jest do sprzedania za ok.1500zl. (rocznik 89). Chce sie go pozbyc jak najszybciej bo mam subaru a nie stac mnie na dwa auta. Z Tipo wszystko jest w porzadku. Przeglady przechodzi legalnie :dance:

www.budowork.pl
     assistance

Odpowiedz do tematu