|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
co to może być ?? |
Autor |
Wiadomość |
kacper702
Wiek: 46 Dołączył: 03 Cze 2005 Posty: 36 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 18-07-2005, 08:43 co to może być ??
|
|
|
Witam
Temat był poruszany juz na starym forum jednak nie moglem go odnaleźć.
Ostatnio zauważyłem, patrząc z tyłu na samochód, że tylne koła lekko przypominaja kształt /-\ co to może być. Dużo jeżdże samochodem i obawiam się czy nie ma to wpływu na bezpieczeństwo. W jaki sposób rozwiązać ten problem. Poszę o pomoc. Z góry wielkie dzięki!
Tempra 1.6 i.e. 171.000 km |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 18-07-2005, 08:57
|
|
|
Wahacze tylne.Zuzyte łozyska wahaczy i koła sie rozchodzą na boki.Zestaw naprawczy do obu wahaczy i po sprawie.Zrob oba na raz.8) |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Krzychu
Wiek: 40 Dołączył: 03 Gru 2004 Posty: 159 Skąd: Koło / Poznań
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 18-07-2005, 16:34
|
|
|
90 zl zestaw naprawczy (normalnie kosztuje ok. 120 ale znajomy mi sprzedal taniej) na dwie strony + 200 robocizna. Tak bylo w moim przypadku. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
|
|
|
|
|
Zbyniu
Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 294 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 18-07-2005, 21:01 Re: co to może być ??
|
|
|
kacper702 napisał/a: | Witam
Temat był poruszany juz na starym forum jednak nie moglem go odnaleźć.
Ostatnio zauważyłem, patrząc z tyłu na samochód, że tylne koła lekko przypominaja kształt /-\ co to może być. Dużo jeżdże samochodem i obawiam się czy nie ma to wpływu na bezpieczeństwo. W jaki sposób rozwiązać ten problem. Poszę o pomoc. Z góry wielkie dzięki!
Tempra 1.6 i.e. 171.000 km |
Pamiętaj (przedmówcy także !), że z definicji Tempra ma niewielkie ujemne pochylenie tylnych kół (około -1 st. kątowy) a to jest już wyraźnie widoczne pochylenie. To czy pochylenie jest nadmierne może powiedzieć, przy braku innych objawów, tylko badanie geometrii lub wyczucie. U mnie gdy wysiadło jedno łożysko (pęknięty koszyk i w efekcie rolki zniszczone) pochylenie prawie się nie zmieniło, natomiast łożysko zaczęło bardzo skrzypieć. Po wymianie obu łożysk pochylenie ujemne nadal jest widoczne, tak jak było zawsze.
Nie chcę mówić, że wszystko masz OK bo nie wiedzę jak masz ale jeśli pochylenie jest niewielkie, nic nie skrzypi na wybojach ani nie ma tam żadnych luzów po podniesieniu koła to raczej wszystko masz w porządku.
Pozdrawiam,
Zbyszek |
_________________ Zbyszek - Przyjaciel TTT
Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.) |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 18-07-2005, 21:33
|
|
|
Zbyniu napisał/a: | U mnie gdy wysiadło jedno łożysko (pęknięty koszyk i w efekcie rolki zniszczone) pochylenie prawie się nie zmieniło, natomiast łożysko zaczęło bardzo skrzypieć. |
To fakt bo ja mialem identycznie tzn. auto wcale nie mialo z tylu takiego / \ ksztaltu, a jedynie przy wiekszym obciazeniu tylu walilo jak cholera. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Zbyniu
|
Wysłany: 18-07-2005, 21:54
|
|
|
Dodam jeszcze, że wtedy, 1,5 roku temu, po wymianie łożysk (pochylenie nadal jest) miałem sprawdzaną geometrię (okresowo, nie z tego konkretnego powodu) i wszystko jest OK i w granicach normy więc wyraźnie widoczne pochylenie jest jak najbardziej prawidłowe.
Pozdrawiam,
Zbyszek |
|
|
|
|
kacper702
|
Wysłany: 19-07-2005, 10:27
|
|
|
Dzięki za wszystki odpowiedzi!!! W sumie autko prowadzi sie normalnie, nie słychać żadnych stukań, trzyma się drogi jak należy.
Chyba zainteresuję się tym zestawem naprawczym. Czy jest sens zabierać się za to samemu, czy lepiej oddac sprawy w rence mechanika ?? Robił to ktoś z was samemu ?? |
|
|
|
|
Zbyniu
|
Wysłany: 19-07-2005, 13:16
|
|
|
Ojej, to jest dzień ciężkiej pracy. Odkręcenie osi wahacza wymaga czasem użycia palnika lub wręcz gumówki i ich obcięcia jak się dobrze zapieką. Niektórzy mechanicy jak nie idzie wyjmują nawet całą tylną belkę, zeby to zrobić. No i koszt niemały (ja zapłaciłem 250 zł za samą wymianę).
Generalnie nie robisz tego jak nie musisz, chyba, że jesteś mechanikiem, masz warsztat i narzędzia oraz chcesz się pobawić :-)
Na początku pytałeś też o bezpieczeństwo - ujemne pochylenie w Temprze zmniejsza uślizgi tyłu na zakrętach i zabezpiecza przed nadsterownością.
Pozdrawiam,
Zbyszek |
|
|
|
|
kacper702
|
Wysłany: 19-07-2005, 13:27
|
|
|
czyli lepiej dac sobie spokoj i zwrocic sie do warsztatu.
jak uzbieram troche kaski to tak zrobie. Krotko mowiac narazie jezdzic i sie nie przejmować
Jeszcze raz dzieki za pomoc. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|