|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Problem z układem wspomagania!!!!!! |
Autor |
Wiadomość |
Tofik
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 08-09-2006, 20:47 Problem z układem wspomagania!!!!!!
|
|
|
Wiatm!!!
Mam problem wspomaganie u mnie dziwnie działa.
I to jest smieszne:)
Jak poleje deszcz , autko troche pojeździ po deszczu to kierownicaa chodzi lekko, a jak tylko zrobi sie słonecznie i coś wyschnie to zaczyna chodzić coraz ciężej.
Dodam że zmieniłem pompe zmieniłem olej i dalej to samo
I nie wiem czy to któraś gałka amor czy łożysko w kolumnie nie wiem |
_________________ tofik |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-09-2006, 22:07
|
|
|
- jesteś pewien, że wspomaganie? na wył silniku, w czasie jazdy np na luzie na wyłączonym silniku i na postoju na wyłączonm jest tak samo znaczy te same objawy w zal od pogody?
-oglądałeś od dołu autko? jak chodzą końcówki drążków i same drążki?
-ne przeskakuje, stuka coś w ukł. kierowniczym? |
|
|
Tofik
|
Wysłany: 09-09-2006, 06:24
|
|
|
właśnie nic nie stuka rozbierałem amortyzatory smarowałem te łożyska co tam są i dalej to samo.
A najdziwniejsze jest to że jak go podniose i opuszcze to dzieje sie tak samo jak przy deszczu.
luzów na ukł. kierowniczym nie ma
Tylko troche jest chyba wybita końc. wahacza ale nie wiem czy to może być przez to
podejrzewałem jeszcze amory |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 09-09-2006, 08:00
|
|
|
Tofik, a może warto przesmarować sworznie na końcówkach, bo z tego co widzę to wszystko przesmarowałeś a ich nie...
Może to działa tak, że jak pada to woda dostaje się do tych sowrzni i ułatwia ruch - a jak już wyschnie to zmów się zaciera.
Sprawdź |
|
|
Tofik
|
Wysłany: 09-09-2006, 20:01
|
|
|
dzisiaj coś mi na pełnym skęcie strzeliło w prawym kole ale to nie był obiaw przegubu i tak mi sie wydaje że to gałka. Tylko jak to przesmarować ? |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 09-09-2006, 21:12
|
|
|
Tofik, rzuć okiem na te sworznie i sprawdź czy przypadkiem osłona Ci nie wypadła i nie masz "jabłka" na wierzchu - jak tak to na razie je przesmarować i powoli myśleć o wymianie. |
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
|
Wysłany: 13-10-2006, 13:53
|
|
|
Tofik napisał/a: | dzisiaj coś mi na pełnym skęcie strzeliło w prawym kole ale to nie był obiaw przegubu i tak mi sie wydaje że to gałka. Tylko jak to przesmarować ? |
Strzeliło ci najprawdopodobniej suche łożysko igiełkowe trzymające górę sprężyny . Przy okazji stawiając opór przy każdym obrocie kierownicy ! Jedyna rada - to odkręcić całą kolumnę mcPhersona ( amortyzator wraz ze sprężyną ) - dwie śruby na dole , trzy na górze i po wyjęciu przesmarować .
Przestanie strzelać przy skręcie i zacznie znacznie lżej chodzić ! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|