Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z układem wspomagania!!!!!!
Autor Wiadomość
Tofik 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 08-09-2006, 20:47   Problem z układem wspomagania!!!!!!

Wiatm!!!
Mam problem wspomaganie u mnie dziwnie działa.
I to jest smieszne:)
Jak poleje deszcz , autko troche pojeździ po deszczu to kierownicaa chodzi lekko, a jak tylko zrobi sie słonecznie i coś wyschnie to zaczyna chodzić coraz ciężej.
Dodam że zmieniłem pompe zmieniłem olej i dalej to samo
I nie wiem czy to któraś gałka amor czy łożysko w kolumnie nie wiem

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 08-09-2006, 22:07   

- jesteś pewien, że wspomaganie? na wył silniku, w czasie jazdy np na luzie na wyłączonym silniku i na postoju na wyłączonm jest tak samo znaczy te same objawy w zal od pogody?
-oglądałeś od dołu autko? jak chodzą końcówki drążków i same drążki?
-ne przeskakuje, stuka coś w ukł. kierowniczym?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Tofik 

Wysłany: 09-09-2006, 06:24   

właśnie nic nie stuka rozbierałem amortyzatory smarowałem te łożyska co tam są i dalej to samo.
A najdziwniejsze jest to że jak go podniose i opuszcze to dzieje sie tak samo jak przy deszczu.
luzów na ukł. kierowniczym nie ma
Tylko troche jest chyba wybita końc. wahacza ale nie wiem czy to może być przez to
podejrzewałem jeszcze amory

RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 09-09-2006, 08:00   

Tofik, a może warto przesmarować sworznie na końcówkach, bo z tego co widzę to wszystko przesmarowałeś a ich nie...
Może to działa tak, że jak pada to woda dostaje się do tych sowrzni i ułatwia ruch - a jak już wyschnie to zmów się zaciera.
Sprawdź :)

assistance   Moneta

Tofik 

Wysłany: 09-09-2006, 20:01   

dzisiaj coś mi na pełnym skęcie strzeliło w prawym kole ale to nie był obiaw przegubu i tak mi sie wydaje że to gałka. Tylko jak to przesmarować ?

RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 09-09-2006, 21:12   

Tofik, rzuć okiem na te sworznie i sprawdź czy przypadkiem osłona Ci nie wypadła i nie masz "jabłka" na wierzchu - jak tak to na razie je przesmarować i powoli myśleć o wymianie.

assistance   Moneta

schab 

Wysłany: 13-10-2006, 13:53   

Tofik napisał/a:
dzisiaj coś mi na pełnym skęcie strzeliło w prawym kole ale to nie był obiaw przegubu i tak mi sie wydaje że to gałka. Tylko jak to przesmarować ?

Strzeliło ci najprawdopodobniej suche łożysko igiełkowe trzymające górę sprężyny . Przy okazji stawiając opór przy każdym obrocie kierownicy ! Jedyna rada - to odkręcić całą kolumnę mcPhersona ( amortyzator wraz ze sprężyną ) - dwie śruby na dole , trzy na górze i po wyjęciu przesmarować .
Przestanie strzelać przy skręcie i zacznie znacznie lżej chodzić !
     assistance

Odpowiedz do tematu