Problem z hamulcami MATIZ .Mieszanka płynów??? |
Autor |
Wiadomość |
dwolkt
witamy nowego
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 08-12-2010, 15:17 Problem z hamulcami MATIZ .Mieszanka płynów???
|
|
|
Witam,
Mam problem, co mam zrobić jesli uzywałem w Matizie płynu R-3 i został dolany DOT4, pedał stał się miekki.
Jakie są zagrozenia? I czy musze obowiazkowo przepłukać cału układ hamulcowy?
Proszę o pomoc! |
|
|
|
|
kubek
Pomógł: 12 razy Wiek: 37 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 459 Skąd: Bobrowice
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 08-12-2010, 17:34
|
|
|
Musisz zmienic bo bedzie sie caly czas zapowietrzal i kasza z plynu sie zrobi. |
|
|
|
|
TipTem
Pomógł: 1 raz Wiek: 55 Dołączył: 30 Lip 2009 Posty: 57 Skąd: WARSZAWA
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 09-12-2010, 23:17 Re: Problem z hamulcami MATIZ .Mieszanka płynów???
|
|
|
dwolkt napisał/a: | Witam,
Mam problem, co mam zrobić jesli uzywałem w Matizie płynu R-3 i został dolany DOT4, pedał stał się miekki.
Jakie są zagrozenia? I czy musze obowiazkowo przepłukać cału układ hamulcowy?
Proszę o pomoc! |
Wypompuj stary mieszany płyn przepłucz układ denaturatem i zalej świeżym płynem. |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 09-12-2010, 23:20
|
|
|
tego denaturatu to bym nie brał na serio, na 100% ma niską temperaturę wrzenia i podczas hamowania jak zacznie wrzeć to CAŁKIEM stracisz hamulce. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
TipTem
|
Wysłany: 09-12-2010, 23:30
|
|
|
Jelcyn napisał/a: | tego denaturatu to bym nie brał na serio, na 100% ma niską temperaturę wrzenia i podczas hamowania jak zacznie wrzeć to CAŁKIEM stracisz hamulce. |
Tylko i wyłącznie do przepłukania a przepompuje świeżym płynem resztki dykty przy odpowietrzaniu.Jakoś mnie ten sposób jeszcze nie zawiódł |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 09-12-2010, 23:36
|
|
|
Mimo wszystko raczej bym odradzał wlewania do układu hamulcowego czegokolwiek, co nie jest płynem hamulcowym. To jest układ, który jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo twoje i otoczenia a oszczędność rzędu 5-10 złotych chyba nie jest warta takiego ryzyka. Moja rada: kup butelkę płynu hamulcowego więcej i płukanie również zrób odpowiednim płynem.
Litości, to nie są duże koszty, naprawdę. |
|
|
|
|
TipTem
|
Wysłany: 09-12-2010, 23:51
|
|
|
Jelcyn napisał/a: | Mimo wszystko raczej bym odradzał wlewania do układu hamulcowego czegokolwiek, co nie jest płynem hamulcowym. To jest układ, który jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo twoje i otoczenia a oszczędność rzędu 5-10 złotych chyba nie jest warta takiego ryzyka. Moja rada: kup butelkę płynu hamulcowego więcej i płukanie również zrób odpowiednim płynem.
Litości, to nie są duże koszty, naprawdę. |
Bynajmniej nie chodziło mi o obniżkę kosztów a o wypłukanie pozostałości po mieszance,bądź starego płynu po ew zakupie auta gdzie nie wiadomo ile czasu poprzedni płyn był. |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 09-12-2010, 23:54
|
|
|
tak jak koledzy piszą , kupujesz litr płynu i z każdego kopyta spuszczasz ok 200ml w tym czasie wciąz dolewając do zbiorniczka nowy płyn aby nie dopuścić by pompa pociągnęła powietrze i po sprawie.
i na boga żadnego denaturatu !! chyba że koniecznie chcesz mieć więcej problemów niż już masz ) |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
TipTem
|
Wysłany: 10-12-2010, 00:06
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | tak jak koledzy piszą , kupujesz litr płynu i z każdego kopyta spuszczasz ok 200ml w tym czasie wciąz dolewając do zbiorniczka nowy płyn aby nie dopuścić by pompa pociągnęła powietrze i po sprawie.
i na boga żadnego denaturatu !! chyba że koniecznie chcesz mieć więcej problemów niż już masz ) |
Skoro tak twardo bronisz się z Jelcynem przed denaturatem to zastanawiam się dlaczego???,czyżby uszczelki miały spuchnąć albo układ miał przestać działać???,dykta to nie rozpuszczalnik. |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 10-12-2010, 02:07
|
|
|
TipTem, ponieważ denaturat służy do sączenia przez bułeczkę a do płukania układu hamulcowego służą inne płyny. Idąc tym tropem to pewnie pompę wspomagania pewnie płuczesz piwem a do akumulatora dolewasz środek do mycia toalet? Prawda? Denaturat się nie nadaje do tego i stanowi zagrożenie. Koniec kropka, nie kontynuuj tego wątku. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 10-12-2010, 11:09
|
|
|
Denaturat ma tendencję do rozpuszczania gumowych elementów.
Kup jakiś zwykły płyn DOT4. Jednym przeczyść układ, drugim zalej i odpowietrz. Wystarczy. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
TipTem
|
Wysłany: 11-12-2010, 23:58
|
|
|
Jelcyn napisał/a: | TipTem, ponieważ denaturat służy do sączenia przez bułeczkę a do płukania układu hamulcowego służą inne płyny. Idąc tym tropem to pewnie pompę wspomagania pewnie płuczesz piwem a do akumulatora dolewasz środek do mycia toalet? Prawda? Denaturat się nie nadaje do tego i stanowi zagrożenie. Koniec kropka, nie kontynuuj tego wątku. |
Dwolkt reasumując jeśli masz jakiś problem udaj się do ASO w celu prawidłowego i fachowego usunięcia usterki zgodnie ze sztuką a na pewno będziesz spał spokojnie |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 12-12-2010, 01:16
|
|
|
Myślę jednak, że nasze wysiłki są daremne, dwolkt się zarejestrował, wsmarował jednego posta i tyle go widzieliśmy |
|
|
|
|
TipTem
|
Wysłany: 12-12-2010, 02:05
|
|
|
Jelcyn napisał/a: | Myślę jednak, że nasze wysiłki są daremne, dwolkt się zarejestrował, wsmarował jednego posta i tyle go widzieliśmy |
Nie można jednak powiedzieć,że nie wywołał namiastki dyskusji technicznej |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|