Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
motor det
Autor Wiadomość
soldys23 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 14-05-2006, 22:43   motor det

czy moge przełozyc silnik i jakie beda przeróbki mam 1.6 ohc ale fest zjebany i kupiłe juz 1.8 dohc Wyglada bardzo roznie czy beda problemy natury elektrycznej i mechanicznej??

[ Dodano: 14-05-2006, 23:46 ]
czy moge przełozyc silnik i jakie beda przeróbki mam 1.6 ohc ale fest zjebany i kupiłe juz 1.6 dohc Wyglada bardzo roznie czy beda problemy natury elektrycznej i mechanicznej?? zas pomyliłem 1 6 na 1 6 nie stety mam juz w araz a duze sa róznice

unknown 

Wysłany: 14-05-2006, 23:15   

sorki, ale popraw post bo trudno powiedzieć o co Ci chodzi, czy masz w końcu już kupiony 1.6 w miejsce 1.6 ale inny, czy masz 1.8 czy co... a przeróbki masz natury mechanicznej głównie a elektrycznej jak się zasilanie zmienia to na pewno, znaczy gaźnik na wtrysk czy odrotnie czy na wielopunkt ze zwykłego wtrysku itp itd... bo wtedy inne czujniki ielektronika do tego potrzebna... a koszt w sumie niezbyt opłacalny, jedynie hobbystycznie...

osobiście najprościej pozostać przy tym samym ew gaźnik na gaźnik ew wtrysk jednopunkt na jednopunkt itp jeśli już różnej pojemności ew na prostszy np wtrysk na gaźnik ...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 15-05-2006, 07:21   

Prawdopodobnie chodzi mu o silnik - tak sie domyslam - 1.6 OHC na 1.6 DOHC.
No niestety roznic jest duzo miedzy nimi. Elektronike musisz zmieniac od kompa cala. Co do skrzyni to mocowania i srednica tarczy powinny - choc nie gwarantuje - byc takie same. Mocowania na poduszkach tez. Nie wiem jak z wydechem , bo chyba bedziesz musial go przerobic.

RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 15-05-2006, 07:24   Re: motor det

soldys23 napisał/a:
czy moge przełozyc silnik i jakie beda przeróbki mam 1.6 ohc ale fest zjebany i kupiłe juz 1.8 dohc Wyglada bardzo roznie czy beda problemy natury elektrycznej i mechanicznej??

[ Dodano: 14-05-2006, 23:46 ]
czy moge przełozyc silnik i jakie beda przeróbki mam 1.6 ohc ale fest zjebany i kupiłe juz 1.6 dohc Wyglada bardzo roznie czy beda problemy natury elektrycznej i mechanicznej?? zas pomyliłem 1 6 na 1 6 nie stety mam juz w araz a duze sa róznice

Nic z tego postu nie rozumiem :evil:
i sądzę, że określenie "fest za****ny" możnaby zamienić na jakieś inne... może klasyczne - popsuty :?

[ Dodano: 15-05-2006, 07:26 ]
po wypowiedzi miszko już zaczynam rozumieć o co chodziło *]

assistance   Moneta

soldys23 

Wysłany: 15-05-2006, 09:37   

ja to zawsze zakrecony jestem mam w aucie 1 .6 ohc i kupiłem juz ten 1.6 dohc Mam go w garazu .PYTAM CZY BEDZIE PASOWAŁ

[ Dodano: 15-05-2006, 10:41 ]
jedden silnik ma 1 wałek a drugi dwa jak to zaienic

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 15-05-2006, 09:48   

soldys23 napisał/a:
PYTAM CZY BEDZIE PASOWAŁ

Jesli masz caly osprzet do tego silnika(elektronika,komp, obudowa filtra powietrza it.p.) to bedzie ok.

A mechanicznie pasowac bedzie - w sensie - wlozysz go. Jak juz mowilem, mozliwe, ze przerobic bedziesz musial wydech.

soldys23 

Wysłany: 15-05-2006, 09:54   

Panie Administratorze wyglada a to ze pan cos wie Tak chodzi o zmiane dhc na odhc o tej samej poj 1.6. Pisze pan o elektronce miałem kiedys takie zajecia w szkole ale znowu spałem.Napiecie zasilajace cewke sie rózni w ohc 11 a w dohc 12 ale pewnosci nie mamInne zrodła mówia ze nawet sa identyczne. Co wiec miałes na mysl piszac o elektronice .Przyznam ze jestem laikiem w tej kwesti .Jakie sa to róznice i jake moga byc wydatki z tym zwiazane Chodze jeszcze do szkoły a na autko zarobiłem w wakacje - teraz borykam sie z problemami . nicpozdrawiam

unknown 

Wysłany: 15-05-2006, 15:28   

Pan Administrator :) :P nie miał na myśli może napięcia na cewce bo to najmniejsze zmartwienie, ale zapewne całą elektronikę sterującą zapłonem i pracą...
co wchodzi w skład takiej?
może wchodzić np elektronika od sterowania zapłonu (kiedy, jaki)...
od sterowania dawkowania (przepustnice, silniczki krokowe, sondy lambda)...masa różnych czujników temperatury powietrza, silnika i innych ...

jest tego troch, więc jak miałeś jakiś totalnie okrojony z tych bzdetów silnik (np gaźniczkowy 1.6) a chcesz wtrysk założyć to będziesz miał dość roboty, może nawet taniej wyjdzie ten opchnąć a kupić identyczny...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 16-05-2006, 22:29   

dokładnie tak jak pisze UNKNOWN
sprzedaj ten nowy a kup taki jak miałeś poprzednio.

co do przekładki tzn. swap będziesz potrzebował:

1.silnik wraz z całym osprzetem
2.zasilanie paliwem, kpl wiązka silnika + komputer +pompa paliwa
3.puszkę immobilizera + licznik +ptla na stacyjkę +kluczyki z immo (jeśli go nie miałeś)
4.jeśli na większą pojemność niz 1,6 to oczywiście skrzynia biegów,
5. przy innej pojemności możliwe ze bedziesz musiał wymienić tarcze hamulcową na większe i klocki , amorki przednie

krótko mówiąc taniej ciebie wyjdzie kupienie drugiego autka niż przerabianie na wtrysk

soldys23 

Wysłany: 18-05-2006, 15:05   

a gdzie ja kupie taki nowy silnik i czy bedzie chodził na gazie tego to bede b na złom oddawał szkoda 400 zł w plecy

unknown 

Wysłany: 18-05-2006, 15:28   

jak masz kupiony ale inny to na złom to ostateczność, lepiej sprzedać jak jest sprawny, tyle, że inny...
a identyczny jak masz (jakiw końcu? gaźnikowy, prawda?) na pewno znajdziesz jak nie od kogoś z forum to bywa masa ogłoszeń w gazetach i necie, nie tak dawno z ciekawości szukałem silnika gdybym kiedyś chciał swap'a i silnika dla kolegi, wybór był nienajgorszy, więc nie ma co się tak martwić... a naprawdę wyjdzie wiele mniej nerwów, problemów i kosztów przy zakładaniu identycznego..

assistance   Moneta

Kamitchi 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 22-05-2006, 20:31   

Jeżeli 1.6 dohc ma tyle samo elektroniki co 1.8 dohc... to mogę tylko hihihihi, wspolczuc- mało które wspolczesne auto ma tyle czujniczkow, czujnikow i innych takich :) .

pzdr.

Odpowiedz do tematu