|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
dziwny gwizd! |
Autor |
Wiadomość |
tasiorM
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-12-2011, 12:26 dziwny gwizd!
|
|
|
Witam!
Gdy odpalę samochód, słyszę dziwny "gwizd". Nie potrafię tego dokładnie sprecyzować, ale po otwarciu maski wydaje mi się, że odgłos dochodzi z mojej prawej strony, tj. z okolic skrzyni, w każdym bądź razie gdzieś w dole.
Zastanawiam się, czy ma to jakiś związek ze sprzęgłem i łożyskiem, bo szuranie w kole jest już od kilku miesięcy? Może mylą mi się strony i to odgłos z pompy wspomagania (pompa wody wymieniana na nową)?
Obstawał bym za sprzęgłem, ale czy jest możliwe, że towarzyszy temu taki "gwizd"?
Gdy jadę samochodem przynajmniej pół godziny, to odgłos jakby zanikał, choć zdarza się, że na chwilkę wraca. Dodam, że jak tylko się pojawi (nieważne czy na zimnym czy już rozgrzanym silniku) to wystarczy, że dotknę lekko sprzęgło (nawet bez naciskania; wystarczy lekko dotknąć butem) i odgłos znika kompletnie. Puszczę - pojawia się, dotykam - znika. Próbowałem jechać trzymając lekko nogę na sprzęgle, bez naciskania i nic wtedy nie słychać...
Proszę o radę!
Planuję za miesiąc jechać do Holandii i wypadałoby coś z tym zrobić. Mogę wymienić kompletne sprzęgło z łożyskiem, ale czy to wystarczy? Tak, przekonam się już po fakcie, ale i tak proszę o jakieś rady i podzielenie się pomysłami!
Pozdrawiam serdecznie! |
_________________ tasiorM |
|
|
|
|
brynol69
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 22 Sty 2008 Posty: 346 Skąd: Imielin
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-12-2011, 12:39
|
|
|
nie rozwiąże to problemu ale możesz sprbować podciągnć linke sprzęgłą , może nie będziesz musiał wtedy trzymać nogi na pedale do czasu aż usuniesz usterkę |
_________________ Tune Hard Go Pro
Fiat Tipo 1.4 S 5p zielony - dawca dla j/n
Fiat Tipo 1.6 HF Turbo 5p zielony - R.I.P.
Fiat Tipo 1.8 GT LPG 3p czarny - sprzedany
Fiat Tipo 1.8 GT 3p bordowy - :-)
Fiat Tipo 1.6 HF 3p bordowy - drugie wcielenie |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 19-12-2011, 12:46
|
|
|
Zakładając, że do tego czasu nie spali ciągle pracującego sprzęgła. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
tasiorM
|
Wysłany: 19-12-2011, 13:39
|
|
|
Sprzęgło bierze już dosyć wysoko. Chodzi mi tylko o to, czy ten gwizd może być związany właśnie ze sprzęgłem... |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 19-12-2011, 14:29
|
|
|
Ja też tak mam od zeszłej zimy, ale tylko wtedy gdy jest dość chłodno. Nie jest to gwizd a raczej jak by coś tarło. Na 99% coś ze sprzęgłem, ale nie ma do końca takich objawów jak Ty bo u mnie minute po odpaleniu ten dźwięk znika i już się nie pojawia. Pamiętam pierwszy raz ten dźwięk pojawił się w zimie kiedy samochód stał tydzień czasu a temperatura była bardzo niska, jakoś -10. W lecie nie mam tego odgłosu. Nie zakładałem tematu, bo w sumie poza dźwiękiem wszystko działa cały czas jak należy :] |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
tasiorM
|
Wysłany: 19-12-2011, 23:15
|
|
|
Zgadza się - w sezonie letnim tego nie ma, a poza tym gwizdem wszystko w porządku! Radzicie więc wymienić sprzęgło? Linkę również? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|