Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tempa 1.6 '94 Zerwane zęby - pasek rozrządu
Autor Wiadomość
Wuja 
witamy nowego

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 20-05-2010, 15:33   Tempa 1.6 '94 Zerwane zęby - pasek rozrządu

Witam!
Z góry zaznaczam iż witałem się na forum używałem opcji szukaj i wiem gdzie najprawdopodobniej znajduje się odpowiedź na moje pytanie, lecz nie posiadam jeszcze 5 postów więc nie mogę ściągnąć (jak przypuszczam) gotowej odpowiedzi na moje pytanie, więc chcąc nie chcąc muszę tutaj zamarudzić. W czym problem? Zerwały się zęby paska rozrządu, silnik stanął. W tym momencie jestem na etapie składania do kupy rozrządu i moje pytanie:jak ustawić rozrząd? Mam książkę napraw, lecz tam jest to troszkę niewyraźne na rysunku i mam teraz wątpliwość: albo głowica do robienia bo nie ma sprężania, albo źle ustawiam rozrząd. Proszę o pomoc bądź jakiś wyraźny rysunek jak ustawić rozrząd na kole zębatym wału rozrządu. Na wale korbowym wiem z książki jak ma to wyglądać.

ps. chciałem ściągnąć (mam nadzieję) gotowe rozwiązanie mojego problemu tego linku klik ale wg. regulaminu muszę pospamować troszkę. brakuje mi już tylko 3 postów tylko nie mam pojęcia o czym napisać, żeby wypełnić tę pustkę ;) Szkoda, że jestem zmuszony do zakładania kolejnego tematu... szybciej byłoby ściągnąć manuala i robić przy aucie póki jasno - pozdrawiam czytających :)

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 20-05-2010, 15:58   

Wuja, spamowanie nie przejdzie, zapewniam cię, jednak zanim zaczniesz składać rozrząd, to radzę pooglądać silnik w środku, czy zawory, popychacze i tłoki są OK. Poprostu, te silniki są kolizyjne i w przypadku uszkodzenia rozrządu istnieje duże zagrożenie dla innych delikatnych elementów.

Guzik 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 20-05-2010, 17:11   

Jelcyn napisał/a:
jednak zanim zaczniesz składać rozrząd, to radzę pooglądać silnik w środku, czy zawory, popychacze i tłoki są OK. Poprostu, te silniki są kolizyjne i w przypadku uszkodzenia rozrządu istnieje duże zagrożenie dla innych delikatnych elementów.

Zgadzam się z kolegą.
Dlaczego urwało zęby? Nie wymieniłeś na czas? Jeśli tak, to gratuluję "oszczędności"... rozrząd w tym silniku to 150zł(pasek+rolka), a teraz pewnie masz pogięte zawory(średnio 20zł jeden,a jest ich 8...), uszczelki(w tym głowicy i inne niby drobne, a jednak kosztują swoje), sama robocizna głowicy(planowanie po ściągnięciu, przy okazji wymiana uszczelniaczy)+sprawdzenie dołu czy panewki nie dostały, bo mogą się rozsypać wkrótce po złożeniu silnika do kupy...
Dziękuję, to moja pesymistyczna wersja.

BTW-pogiąłem zawory w 1.6 już... nie przez oszczędność, sam nie wiem dlaczego, może pech?

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 20-05-2010, 18:09   

Guzik napisał/a:
rozrząd w tym silniku to 150zł(pasek+rolka)

ja płaciłem 87 - rolka pasek i zimmering czy jak się to tam zwie

i pasek dayco a rolka też normalna niby bo to w sklepie fata mi dali. a zimmeringu nie użyłem bo się nie przydał ( mam jeszcze fabryczny który nie cieknie ) jak co to moge odsprzedać :p

Wuja,
Wuja napisał/a:
Proszę o pomoc bądź jakiś wyraźny rysunek jak ustawić rozrząd na kole zębatym wału rozrządu

http://forum.tempra.org/imgshack/_f/f_0003959.jpg

o to chodzi?
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Wuja 
witamy nowego

Wysłany: 20-05-2010, 18:45   

Witam ponownie!
Okazało się, że dobrze składałem rozrząd. Kompresji nie ma na żadnym z 4-ech garów - jutro ściągam głowicę, zobaczymy co tam się stało, a raczej ile się stało. Co do paska to pozrywały się zęby - przebieg 45 tys km...

Luczu 

Wysłany: 20-05-2010, 19:02   

Wuja napisał/a:
pozrywały się zęby - przebieg 45 tys km...

no to bardzo dziwne
Jest
     Moneta

Wuja 
witamy nowego

Wysłany: 13-07-2010, 09:59   

Witam ponownie!

Auto przywrócone już dawno do życia. W sumie uszkodzonych zaworów było 4, po jednym na każdy cylinder - z tego powodu na żadnym nie było kompresji. Wymieniłem wszystkie zawory - cena mnie miło zaskoczyła - średnio 7 zł za zawór, cena płytek podobna, uszczelniacze na trzpień zaworów też grosze kosztowały. Podsumowując roboty od cholery a auto jeździ gorzej niż przed remontem. Silnik oczywiście jest dobrze ustawiony, obroty ładnie trzyma, cicho chodzi, ale zaczął palić olej, lubi ładnie zakopcić przy odpalaniu, a do tego śmierdzi w spalinach olejem - podejrzewam dół silnika, ale tego już nie będę robił z przyczyn czysto ekonomicznych.
ps. kompresja po zabiegach średnio 8.0 - 8.5 na cylinder.
ps2. jaki byście zaproponowali olej do silnika który pożera 2 litry oleju na 1000km? Myślę że trzeba już mineralny zalać, ale o jakich parametrach?

Luczu 

Wysłany: 13-07-2010, 11:39   

Wuja napisał/a:
Myślę że trzeba już mineralny zalać, ale o jakich parametrach?

LOTS mineralny - tani parametry standardowe jak w sklepach

Przed zepsuciem palił olej ? Jeżeli nie a po wymianie zaworów tak to tam jest problem. Może źle wyregulowane albo wałek do wymiany

** Dodano: 13-07-2010, 12:40 **
zwłaszcza jak kopci przy odpalaniu to uszczelniacze zaworów
Jest
     Moneta

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 13-07-2010, 18:00   

Wuja napisał/a:
ps2. jaki byście zaproponowali olej do silnika który pożera 2 litry oleju na 1000km? Myślę że trzeba już mineralny zalać, ale o jakich parametrach?
w tesco jest jakiś tani olej do dieslów - nie pamiętam nazwy. 20W50 w czarnym opakowaniu za 12zł za litr. Bardzo mocno redukuje spalanie w benzynowym. Przynajmniej w moim się polepszyło :D A też mam już tylko na dojechanie silniczek :D
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Larry075 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 15-07-2010, 15:00   

A wymiłeś prowadnice zaworowe wraz z uszczelniaczami?

Odpowiedz do tematu