Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
sakramucko trzęsie
Autor Wiadomość
enters 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 28-08-2007, 13:45   sakramucko trzęsie

Telepie tempaczke proporcjonalnie do prędkości, telepie tak \ze czuje na kierownicy jak ją delikatnie szarpie na boki. Przy wolniutkiej jeździe normalnie widać jak kierownica sobie hodzi na boki. W jeden dzien mocniej w inny lżej. Sprawa jest dziwna bo przekładałem gumy, przeguby ok, wyjolem półośki i wszystko gitowe, obrecze zmieniłem...Coprawda telepanie nie jest przesadnio uciążliwe ale jest :(

Co dziwne to w rytm telepania skacze wskazówka predkościomierza, podejrzewam że to może coś ze skrzyni, może jakiś luz na układie różnicowym? nie moge sie wyznac....

chudy1.6s 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 28-08-2007, 14:17   

a może poprostu masz na jednej oponie bombla ,,mi jak wyskoczył bombel na oponie to też telepało kierownicą i mną podczas jazdy :lalala: taką opone najlepiej sie pozbyć bo może szczelić

enters 

Wysłany: 28-08-2007, 14:35   

Wybulona opona raczej nie bo na oko sprawdzałem, wiadomo na oko nie wszystko widać, ale wskazówka predkościomierza by od opony sie nie telepała prawda....?

Pozatym przełożyłem gumy z tyłu na przód w serwisie i nic

chudy1.6s 

Wysłany: 28-08-2007, 15:28   

jesli opony są ok, to ja nie mam pojencia co za DEMON w twoim aucie siedzi :|

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 28-08-2007, 22:42   

enters, opona nie być wybulona,ale wystarczy że szczeli płótno i cały profil opony zostaje przesunięty w jednym miejscu i przez to auto tańczym
     assistance   Moneta

Hipo 

Wysłany: 29-08-2007, 07:29   

ZielonyTBG, no ale przekładał opony z tyłu na przód więc nie powinno mu wtedy telepać kierą jakby była to opona. A z tego co kolega pisze to dalej to samo.

JCB 3CX Contraktor

ZielonyTBG 

Wysłany: 29-08-2007, 10:56   

Racja Hipo, nie doczytałem tej części zdania.
     assistance   Moneta

Daniel221 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 30-08-2007, 16:20   

Witam.
A sprawdzałeś czy przypadkiem to nie wina tarczy hamulca :?:

enters 

Wysłany: 30-08-2007, 20:51   

tarcze w obu kołach wymieniłem, klocki oczywiscie również, tak samo końcówki drążków kierowniczych, wachacze, końcówkę drążka stabilizacyjnego, amortyzatory mają jeszcze 50% sprawności, wyciągłem półośki sprawdziłem i zmontowałem spowrotem, przegóby od strony kół i skrzyni wporządku, gumowy ciężarek stabilizacyjny na półosi OK.
Został więc układ różnicowy w skrzyni??? byćmoże wyrobione coś tam jest
A może gumy mocowania silnika????
pieron wie

Hipo 

Wysłany: 31-08-2007, 06:37   

Luz w układzie różnicowym będzie skutkowal takim "kopnięciem" przy ruszaniu ale napewno nie będzie Ci szarpać kierownicą. Ja ciagle bym obstawał przy kołach. Możliwe że gumy z przodu tyle są warte co i te z tyłu. Miałem taką akcje dawno temu jeszcze w Skodzie 130 że kierownicą szarpało w lewo i prawo. Niby wszystko było ok ale po pewnym czasie opona się dosłownie rozlazła. Pusciły kordy w środku i się zaczeło robić jajo. Opticznie :badgrin: nie było widać ale jednak to była przyczyna.

JCB 3CX Contraktor

enters 

Wysłany: 01-09-2007, 19:55   

Bardzo możliwe, ale że w tym sezonie już raczej nie zmienie gum, wiec wyjaśni sie sprawa pewnie w przyszłym sezonie :/

dreedoo 

Wysłany: 03-09-2007, 19:21   

mialem to samo u siebie w cromie po sprawdzeniu okazalo sie ze:
-zle wywazone kola!!
- skrzywione felgi na naszych super gladkich wrocławskich drogach
- lekki luz na przekladni kierowniczej
- bicie felg bo uszkodzone byly pierscienie centrujace felg przednich
caly koszt z robocizna:100 pln:)
ale sprawdz wywazenie moze byc to!!!!

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-09-2007, 20:45   

ja także po podobnych doświadczeniach przy takich objawach obstawiam kółka, oponki, ew wyważenie i fele....
tak, to jest możliwe, że bąbla nie widać wcale ale przjeździ czuć go wystarczająco, a telepie też dostatecznie;
tak, jest też możliwe przy przeleceniu obiema osiami przez dobrą dziurę na naszych ... "drogach ? " przekładanie nic nie da bo dostanie i to i to kółko.... nie ma funduszy na inne kółka na sprawdzenie - wyglądaj do zimy więc... a czasem - to fakt - samo wyważenie starczy, niewielka różnica w wyważeniu = duża różnica w komforcie jazdy... to też sprawdzałem..
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu