|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Ekonomizer |
Autor |
Wiadomość |
NIGHTRIDER
witamy nowego
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 05-07-2006, 15:01 Ekonomizer
|
|
|
Po odpaleniu pokazuje max, dopiero gdy przejadę jakieś 7-8km zaczyna wskazywać 60% skali (przy jeździe 90km/h), kiedy puszczę gaz wskazuje 40% a na "luzie" - 50%. Czy to normalne? |
|
|
|
|
czecho
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 06-07-2006, 06:57
|
|
|
nie jest to normalne. po odpaleniu na wolnych obrotach poniżej 1/4 na skali... podczas jazdy jak depne do podłogi to jest max. a tak jak nie przyspieszam tylko jadę równo, to mniej więcej na połowie stoi.... więc u Ciebie coś jest nie tak
P.S. jak zdejmę nogę z gazu na biegu to spada niemal do zera. i takie zachowanie wydaje się poprawne.
pozdrowki! |
_________________ Tipo 1.6 i.e. suite '94 + LPG BRC
no to nie jest problem... to się wszystko zgłasza jako usterkę... |
|
|
|
|
DvL
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 24-07-2006, 12:00
|
|
|
ja mialem podobnie jak czecho z tym ze ostatnio zauwazylem ze jak odpuszcze gazu to wzakazowka zamiast na zero spada tylko tak do 1/4 skali i troszke mnie to zaczyna niepokoic... jaka moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy?? |
_________________ 160A1.046 i jak dla mnie wystarczy:] |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 24-07-2006, 15:40
|
|
|
W moim samochodzie nigdy (podczas pary silnika) ekonomizer (w wersji analogowej) nie schodzi poniżej połowy, no może czasem, do 1/4 ale to rzadko. zaraz po odpaleniu jest trochę ponad połowę, natomiast nie muszę nawet dawać gazu do przysłowiowej dechy, żeby ekonomizer wyszedł poza skalę. Dodam tylko, iż okupione jest to za dużym spalaniem, cały szkopuł w tym, że coś jest nie sprawne tylko, co. |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
TiP016V;)
Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 28 Lis 2005 Posty: 178 Skąd: WRC
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 24-07-2006, 16:50
|
|
|
ja mam tak samo - po odpaleniu rano - lekko ponad polowa i nie musze dusic do dechy, zeby wbilo sie na max |
|
|
|
|
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-07-2006, 09:16
|
|
|
u kol. Czecho jest ok.
u mnie pracuje następująco:
po opdpaleniu - ekono ponad połowę,
gaz do dechy - ekono max
noga z gazu - ekono na min
noga na sprzęgle bez gazu - ekono na 1/3
90 km/h - ekono na 2/3
postuj w korku - ekono pomiędzy min aż do mniej więcej do połowy - zależy od warunków
a poza tym wskazówka ładnie pracuje ... widać zależność między pedałem gazu i sprzęgła. |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|