|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[olej] Mineralny olej w temprze 1.6 co wlac? |
Autor |
Wiadomość |
KoNiK
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 13-06-2007, 20:57 [olej] Mineralny olej w temprze 1.6 co wlac?
|
|
|
Witka.
Jako ze chciałbym zmienic olej filtry itp. Prosilbym o porade.
Chodzi o to ze jest teraz zalany mineralny olej ale jaki to nie wiem
Macie moze jakies sugestie co wlac? Ja myslalem nad mobil1 15w50 a co wy otym myslicie?
Mogłbym moze zalac pol syntetyka ?? np mobila 10w50??
Przebieg autka to 130 tys.
Z tego co wiem to na wymiane trzeba cos dolac ale niewiele.
Czy moglbym wlac ktoregos uszlachetniacza STP ?? Da mi to cos w tym silniku??
Pozdrawiam |
_________________ Seat leon gwint, tarcze 316mm, dolot, czop:D
Daewoo matiz GT
Fiat tempra 1.6 |
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 13-06-2007, 21:06
|
|
|
Zadnych STP nie dolewaj.
Jak masz zalany mineralny to zostan przy mineralnym. Nie zmieniaj juz na syntetyki Broń Boze.
Na moje mozesz smiało wlać Mobila 15W/40 (nie 50).
Poza tym uzyj szukajki. Temat przewijał sie juz dosc sporo. |
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 13-06-2007, 22:10
|
|
|
dokładnie , poszukaj, były dyskusje; ja tylko pokrótce powiem, że mobli zazw bdb, ponadto bardzo bardzo polecam Elf'a, wiele T/T tym zalewali, moja T naście lat na tym śmigała i super... np Elf SportSRI 15W40... dość-bardzo-dobrze spisuje się też u mnie obecnie ten 'żółty' Shell 15W40 Hellix z jakimiśtam pierółkami krasnoludkami co to niby latają po silniku i go czyszczą, czy to może małe chińczyki, nie pamiętam... ale chodzi spoko, kolorek spoko po przebiegu itp itd a dość tani;
nie dla lotosów... naprawdę... a jakieś Orleny raczej chyba też... broń Boże jakieś no-name'y dobre-i-tanie z auchan czy tesco... zresztą często w supermarkecie jak obejrzysz olej i uda Ci się doszukać tego to pisze np mobli srutututu "wyprodukowany specjalnie dla Tesco" a znaczy to tyle, że opakowanie przypomina orginalne, coś jak 'na licencji mobil' ale zawartość... o hoho... specjalna więc może nie kupuj oleju w markecie jak nie masz pewności że orginalny-orginał... tyle |
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 14-06-2007, 08:02
|
|
|
polecam LOTOS
BYŁO
---->hihi i zaczyna się ostra dyskusja<---- |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
Ninja
|
Wysłany: 14-06-2007, 13:59
|
|
|
konikks napisał/a: | polecam LOTOS |
LOTOS to zło |
|
|
konikks
|
Wysłany: 14-06-2007, 15:17
|
|
|
hehehe a nie mówiłem |
HAM RADIO |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 14-06-2007, 15:18
|
|
|
Żaden LOTOS!!
Ja leję Mobil Super S 10w40 czyli półsyntetyk i jest super a przebieg ... 220 tys. km i bierze tyle ile ma brać, bo gaźnikowce mają to do siebie, że powinny trochę oleju żłopać
Przy takim przebiegu jak masz czyli 130tys. to możesz spokojnie zmienić na półsyntetyk, ale jak wolisz to zostań na mineralnym oczywiście >> MOBIL 15w40 |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
konikks
|
Wysłany: 14-06-2007, 15:24
|
|
|
co wy macie do lotosa? ja jeżdżę na lotos gaz i nie narzekam. przebieg szacowany to ok 180tyś (licznik mam przekręcony przez poprzednika, chyba). praktycznie oleju nie bierze.
ale ten temat już był z tego co pamiętam zabrał się za niego moderator i sie skończył... |
HAM RADIO |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 14-06-2007, 15:31
|
|
|
Ja tam nic nie mam, ale zawsze chciałem to powiedzieć polansky napisał/a: | Żaden LOTOS!! |
Jedyne co zauważyłem, to to że LOTOS zaraz się czarny robi, a Mobil jakoś dłużej pozostaje czyściutki. A tak prawdę powiedziawszy to zdaje się ,że to wszystko jest rozlewane w jednej rafinerii więc czy Mobil czy Lotos czy jeszcze coś innego to tylko różnica w jakiś tam domieszkach (recepturze), ale pewnie z tych samych składników robią tylko jeden ma więcej tego a drugi czegoś innego |
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 14-06-2007, 15:54
|
|
|
Lotos leję od paru lat i silnik chodzi ok. Każdy robi jak chce, ja tam nie narzekam na lotos. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Ninja
|
Wysłany: 14-06-2007, 16:06
|
|
|
Jesli chodzi o półsyntetyczny olej 10W/40 to szczerze polecam Valvoline MaxLife.
Jest przeswietny. To seria do silnikow ktore mają ponad 100000 km zrobione. Naprade sie sprawdza. Kumplowi olej silnik pił troche. Zalał MaxLife i branie oleju zmniejszylo sie znacznie.
polansky napisał/a: | A tak prawdę powiedziawszy to zdaje się ,że to wszystko jest rozlewane w jednej rafinerii więc czy Mobil czy Lotos czy jeszcze coś innego to tylko różnica w jakiś tam domieszkach (recepturze), ale pewnie z tych samych składników robią tylko jeden ma więcej tego a drugi czegoś innego |
Bzdura jakich mało.
A Lotos? Inne oleje trzeba zmieniac przy ~10 000km a Lotosa przy 5 000,bo juz traci własciwosci. Czy ktos zauważyl ze Lotos Mineralny jest tak rzadki jak inne oleje markowe tyle ze polsyntetyczne? To chyba o czyms swiadczy...Lotos poprostu bardzo szybko trafi wlasciwosci. Jak ktos chce zmieniac sobie 2x czesciej olej to niech sobie leje Lotos.
W sobote jade po Omege i ta jezdzi na Shell Helix Ultra. I takiej sie nie boje kupic. Bo to swiadczy o uzytkowniku. Raz bylem ogladac inna Omege i jak zapytalem na jakim oleju jezdzi - odpowiedzial LOTOS. Tak wiec od razu mu podziekowałem.
Po dobrych zagranicznych,markowych olejach jest zupelnie inna czystosc tego silnika. Inaczej pracuje,ciszej,plynniej. Rozbierasz silnik i widzisz ze jezdzil na dobrym oleju. A Lotos? Owszem silnik moze i nie brać Lotosu ale rozbierasz silniczek benzynowy i co widzisz? Czarno jak w dieslu. Juz sie narobilem silników jezdzących na Lotosie. Dziekuje postoje. Rozbierasz podobny silnik ktory jezdzil np. na Mobilu i widzisz kolor elementów ktore pracowaly w oleju - zółtawo,złocisty. Klinicznie czysty,bez czarnoty jak po Lotosie.
Taka wlasnie jest roznica miedzy Lotosem a innymi olejami.
Nie kupie przenigdy auta ktore jezdzilo na Lotosie chociazby wlasciciel sie zarzekał ze nie bierze mu oleju.
Jak autko jezdzi od samego początku na dobrym oleju to to widać na pierwszy rzut oka.
A jak juz jezdziło na dobrym to niech dalej jezdzi i nie zmieniac bo i po co?
A jak juz jezdzilo na Lotosie to niech juz jezdzi na Lotosie. Tylko częsciej zmieniać. |
|
|
polansky
|
Wysłany: 14-06-2007, 16:24
|
|
|
Dlatego napisałem polansky napisał/a: | A tak prawdę powiedziawszy to zdaje się |
"Zdaje się" oznacza przynajmniej dla mnie, że nie jestem pewny.
Przyznaję się, że powtarzam tylko to co kiedyś zasłyszałem, a ponieważ nie gwarantuję za prawdziwość tego stwierdzenia dlatego ZWRACAM HONOR Ninja, bo widocznie się pomyliłem |
|
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 14-06-2007, 17:04
|
|
|
Ninja napisał/a: | ? Inne oleje trzeba zmieniac przy ~10 000km a Lotosa przy 5 000,bo juz traci własciwosci. |
Ja zmieniam co 10tys. km, a używam ten olej od niepamiętnych czasów, wcześniej półsyntetyk, a teraz mineralny.
Jak kupowaliśmy Uno, był zalany Castrolem. Kupiliśmy jak miał 98tys. przebiegu, a olej z karteczki wynikało, że też nie był tak dawno wymieniany. Pojeździliśmy jeszcze trochę i wymieniliśmy olej. Jak wylewałem tego Castrola, był tak samo czarny jak i inne oleje z którymi miałem doczynienia.
Podczas spalania się Pb wydziela się sadza i to ona się przedostaje do oleju i tam miesza.
Gdy w Temprze założyliśmy gaz zauważyłem lekką poprawę w kolorze zużytego oleju. Przy jeździe na LPG nie dochodzi do wydzielania się takiej ilości sadzy. |
|
|
|
|
Ninja
|
Wysłany: 14-06-2007, 18:21
|
|
|
miszko, z calym szacunkiem dla Ciebie,ale nie musisz mi mowic co sie wydziela w silniku.
Jednakze jak napisalem wyzej ta sadza w silniku ktory jezdzi na Lotosie jest doslownie wszedzie. A po innym dobrym markowym oleju silniczek jest czysty i koloru złotawego. I wykazuje minimalne zuzycie częsci. To juz dawno jest dowiedzione naukowo. Kazdy uzywa to na co go stac albo co mu sie podoba. Jednakze daje sobie glowe uciac ze Tempra na Lotosie przejechalaby powiedzmy 300-350kkm bez remontu a jezdzac na lepszym zagranicznym ten czas znacznie by sie wydłużyl.
Przeciez nie ja to wymyslilem. |
|
|
awaria
|
Wysłany: 14-06-2007, 18:41
|
|
|
z mojego doświadczenia: olej zawsze był ciemny , raz mniej raz wiecej , i co dziwne najjaśniejszy był ostatnio - orlen Platinum czy jakoś tak, poprzednio były:BP. Shell, Castrol i zawsze były czarne , a teraz jest lekko brązowy . w sobote zalewam Lotosem /dostałem za free/ i zobaczy sie co z tego bedzie.
Ninja- ty dawałeś sobie reke uciać za to że przyczyną wypadania 1,3 jest sierżant i trzeba go smarować i jeszcze raz smarować?????
U mnie nie pomogło/ani smarowanie ani rozebranie i wymiana zyżytych cześci/ i co teraz???
Uważaj z tymi amputacjami. |
_________________ Tipo 1,4 93r. 170000tys - zezłomowany:(:(:(
dobry był pojazd, oj dobry, będe tęsknił. |
|
|
|
|
Ninja
|
Wysłany: 14-06-2007, 18:45
|
|
|
Cytat: | Ninja- ty dawałeś sobie reke uciać za to że przyczyną wypadania 1,3 jest sierżant i trzeba go smarować i jeszcze raz smarować????? |
u mnie byl to sierżant. |
|
|
miszko
|
Wysłany: 14-06-2007, 18:47
|
|
|
Ja mam 340kkm i jakoś nie zaciera się czy źle chodzi.
Ninja napisał/a: | Jednakze jak napisalem wyzej ta sadza w silniku ktory jezdzi na Lotosie jest doslownie wszedzie. |
O właściwościach czyszczących w olejach mówi liczba zasadowa TNB. Inaczej - są to środki tak jak by detergenty "myjące". Im większa liczba zasadowa, tym olej "lepiej" myje.
Lotos 15W40 mineralny, ma 8,5mg KOH/g (info ze strony producenta).
Dla przykładu Mobil 1 0W40 - syntetyczny olej ma 9,0 mg KOH/g. Czyli ma ich troszke więciej.
Czyli jak widać olej olejowi prawie równy
Średnio ~12 mg KOH/g zawiera olej syntetyczny.
Są też oleje syntetyczne które mają 17mg KOH/g (bodajże jakiś z olejów Shell).
To jest dwa razy więciej. Rozumie, że taki olej dobrze wymywa. Ninja napisał/a: | A po innym dobrym markowym oleju silniczek jest czysty i koloru złotawego. |
Ale tego to ja już zupełnie nie rozumię. Ok, wydzielają się osady jakieś, olej je "zbiera" to chmm co się znimi dzieje? Wyparowywują? |
|
|
|
|
Ninja
|
Wysłany: 14-06-2007, 19:07
|
|
|
awaria napisał/a: | z mojego doświadczenia: olej zawsze był ciemny , raz mniej raz wiecej , i co dziwne najjaśniejszy był ostatnio - orlen Platinum czy jakoś tak, poprzednio były:BP. Shell, Castrol i zawsze były czarne , a teraz jest lekko brązowy . w sobote zalewam Lotosem /dostałem za free/ i zobaczy sie co z tego bedzie. |
bo widzisz dalej nie kumasz...
jesli olej na bagnecie jest czarny to znaczy ze zmywa syf z silnika i silniczek jest czysty i zadbany. Jesli olej na bagnecie jest czysty to znaczy ze silnik wewnatrz jest brudny.
Lotos jako olej jest brudny a i silnik pozostawia brudny bo traci bardzo szybko swoje wlasciwosci i tyle.
** Dodano: 14-06-2007, 20:09 **
Cytat: | Ale tego to ja już zupełnie nie rozumię. Ok, wydzielają się osady jakieś, olej je "zbiera" to chmm co się znimi dzieje? Wyparowywują? |
po to masz korek z magnesem w misce olejowej no nie? Olej na bagnecie brudny ale silnik czysty. Dla mnie to logiczne. Kazdy mechanik Ci to powie. Nie wiem zrob test w ADAC. To samo Ci powiedza. Przeciez z palca nie wyssalem tego.
** Dodano: 14-06-2007, 20:10 **
miszko napisał/a: | Czyli jak widać olej olejowi prawie równy |
ale prawie robi wielką różnice.
Myslisz dlaczego Valvoline Max Life zdobyl miano Oleju roku (nie pamietam ktorego) a nie np. Lotos? To chyba mowi samo za siebie.
Myslisz ze ktos za granicą uzywa Lotosu? Np niemcy w swoich wycykanych autach? Nie sądze...
Na koniec dodam ze kazdy uzywa jaki uwaza za sluszne.
Jedni Lotosu i auto jezdzi i dobrze,niech jezdzi. Ja nie bede uzywal Lotosu tylko Shell Helix lub Valvoline'a bo mam przekonanie do nich. Omega jezdzi na Shellu i jak juz ją kupie i bede zmieniał olej to na Shell Helix bo mam PEWNOSC ze na tym oleju pracuje dobrze. Wiec po co to zmieniac.
To samo sie tyczy Lotosu. Jesli komus auto smiga na Lotosie to niech smiga jak najdłuzej. Pilnować czasookresu wymian i tyle.
Do starszych silników jednak,ktore jezdzą na semi syntetyku a mają ponad 100 000km i zaczyna coś tam oleju ubywać proponuje zmienic na Valvoline'a Max Life. Mozna dalej posmigac na polsyntetyku. A jak branie oleju nie ustanie, wtedy wlać minerała.
Jak dalej nie ustanie to remont albo dolewać Lotosa...bo tani i szkoda lać dobry olej skoro i tak ubywa go hektolitrami... |
|
|
konikks
|
Wysłany: 14-06-2007, 21:14
|
|
|
Ninja napisał/a: | Przeciez z palca nie wyssalem tego. |
a tak z ciekawości Ninja, masz jakieś "dowody"? |
HAM RADIO |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 14-06-2007, 21:58
|
|
|
Ninja napisał/a: | Myslisz ze ktos za granicą uzywa Lotosu? Np niemcy w swoich wycykanych autach? Nie sądze... |
Mało wiesz VW i Mercedes zaaprobowali oleje Lotos. |
|
|
|
|
Ninja
|
Wysłany: 14-06-2007, 22:53
|
|
|
ja pier... nie chce mi sie ciągnac tej dyskusji w nieskonczonosc skoro kazdy i tak jest tu mądrzejszy. Ok, Lotos jest najlepszym olejem na swiecie. Nawet Motul sie nie moze znim równać...Happy now?
Dowody...a na cholere mi dowody. Widzialem jak wyglada silnik gdy go rozebralem i jezdzil na Lotosie a inny na Mobilu...Mi to starczy. |
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 14-06-2007, 23:10
|
|
|
Ninja napisał/a: | W sobote jade po Omege i ta jezdzi na Shell Helix Ultra. I takiej sie nie boje kupic. Bo to swiadczy o uzytkowniku. |
Ninja, tak się składa, że mialem zalać tym olejem swoje auto.
mam znajomego w, który w tym temacie "siedzi" od lat.
Powiedział mi sczerze:
"Chcesz go kupić nie ma problemu ale za 1/2 lub 2/3 ceny masz zwykłego Shella albo Platinum, które różnią się tylko producentem i opakowaniem. Właściwości takie same."
Shell nie jest żadną rewekacją, a za 1 ligę uznaję tylko Castrola, powtarzam Castrola, a na drugim Mobila.
Lałem kiedyś Castrola GTX do malucha i przy - 25 bąk bez problemu mi palił, podcazs gdy zagraniczne fury stały zasypane śniegiem
Przestałem lać bo był cholernie drogi i bąk przy -25 przestał palić
Dla mnie Mobil jest przereklamowany.
Coś a'la Audi bezawaryjne (np. A4) , które w testach bezawaryjności wypada gorzej niż wiele aut niższej półki.
Co do Lotosa to nie jeździłem na nim więc nie wiem ale często reklama jest dźwignią handlu |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 15-06-2007, 06:38
|
|
|
Emf x-lat temu Castrol był naprawde dobrym olejem, w tej chwili strasznie sie popsul.
Wracając do tematu oleju, mam bardzo dobre zdanie o mineralnym Elfie, ojca 1,4 na takim oleju ma juz okolo 270tys. km zrobione i zero problemow, jak zdzieralem glowice bo pasek rozrzadu strzelil to gladz cylindrow rowniusienka, skntrolawilismy wtedy tez stan panewek i okazalo sie ze wszystko jest w bardzo dobrym stanie, olej wymieniany regularnie co 10tys.km.
Niezły jest tez mineralny mobil i troche tanszy niz elf. |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 15-06-2007, 07:02
|
|
|
Ninja napisał/a: | Cytat:
Ale tego to ja już zupełnie nie rozumię. Ok, wydzielają się osady jakieś, olej je "zbiera" to chmm co się znimi dzieje? Wyparowywują?
po to masz korek z magnesem w misce olejowej no nie? Olej na bagnecie brudny ale silnik czysty. Dla mnie to logiczne. Kazdy mechanik Ci to powie. Nie wiem zrob test w ADAC. To samo Ci powiedza. Przeciez z palca nie wyssalem tego.
|
:upsss:
Ja zawsze myślałem że od tego jest filtr oleju, ale jak widać i tu się myliłem |
|
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15-06-2007, 07:21
|
|
|
Emf napisał/a: | Dla mnie Mobil jest przereklamowany |
coś w tym napewno jest,w domu felicia od nowości jeździ na castrolu no i nie ma powodów do narzekań,wiadomo,że tego gołym okiem nie widać,ale kiedyś na przeglądzie zimowym mechanik w skodzie powiedział,że silnik jest w idealnym stanie. |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|