Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Poduszki amortyzatorów
Autor Wiadomość
krafaello

Wysłany: 28-12-2005, 20:08   Poduszki amortyzatorów

,Witam. Czy ktoś wymieniał poduszki amortyzatorów w kolumnie M-Persona. Juz nie wiem gdzie szukać bo ciągle słychac stukanie bardzo nieprzyjemne przy małej prędkości na nierównej drodze. Sprawdzałe juz na szarpakach zawieszenie 2 razy i amorki i wszystko "lux". Może to te poduszki jednak się zużyły... hmm

Piterro 

Województwo: Other
Wysłany: 28-12-2005, 20:21   

Bardzo możliwe, u mnie jest to samo.
Jak jadę np. po kostce brukowej, to słychać stukanie.
Ale IMO na szarpakach to wychodzi. U mnie jak testowałem amory u kolegi na Stacji Kontroli Pojazdów, to wtedy dopiero się trzaskały ... #-o

gringo105 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 28-12-2005, 23:20   

Owszem wymieniałem, tylko że u mnie problemem były nie same poduszki (dlaczego ktoś tak nazywa kawał blachy?) tylko łożyska amortyzatorów, rypiały nieznośnie.
Poduszki coś koło 70zł sztuka, łożyska też koło tego, wymienić można samemu ale nie warto się bawić, poza tym jest jedna wredna śruba którą najlepiej potraktować pneumatykiem. Mechanik skasował mnie chyba na 60zł.
http://forum.tempra.org/v...amortyzator%F3w w tym temacie było co nieco pisane.
     assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 29-12-2005, 12:23   Re: Poduszki amortyzatorów

krafaello napisał/a:
,Witam. Czy ktoś wymieniał poduszki amortyzatorów w kolumnie M-Persona. Juz nie wiem gdzie szukać bo ciągle słychac stukanie bardzo nieprzyjemne przy małej prędkości na nierównej drodze. Sprawdzałe juz na szarpakach zawieszenie 2 razy i amorki i wszystko "lux". Może to te poduszki jednak się zużyły... hmm

Poduszki, poduszkami, ale jak stuka na prostej to wina raczej wybitych tulei wahaczy. Stuki od lozysk amortyzatorow to raczej przy skreconych kolach...
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

Pele_Tipo 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 29-12-2005, 13:46   

A nie orientujecie sie moze jaki odglos moglyby wydawac zuzyte poduszki tylnej belki... niestety w Punto jest taki wynalazek dziwny, z ktorego teraz chce rozgryzc.

Cos stuka z tylu wiadomo i wiadomo tez ze nie jest to ani sprezyna ani wachacz, za to wyglada na to ze to amorki... no i pierwsza sprawa wymienic amorki, ale czy moga one wydawac z siebie az takie dzwieki przeskakiwania o az dziwne. Teraz zaczalem sie dopiero doszukiwac czy to nie cos przy belce, a poduszki sa akurat dosc tanie, i tu kolejne zdziwienie ze chyba sa tylko dwie, przednia i tylna, wiec dedukujac powinny byc na srodku.

PODUSZKA TYLNEJ BELKI: PRZEDNIA OD STRONY ZBIORNIKA PALIWA MALO
[MA-14815] 22.00 zł brutto
Zamawiam!
PODUSZKA TYLNEJ BELKI: TYLNA OD STRONY ZDERZAKA TYLNEGO BOGE
[87-169-A] 39.00 zł brutto
Zamawiam!
PODUSZKA TYLNEJ BELKI: TYLNA OD STRONY ZDERZAKA TYLNEGO MALO
[MA-14814] 26.00 zł brutto
Zamawiam!

W kazdym razie i tak przydaloby sie je znalezc, ale jesli ktos cos wiecej wie na ten temat to bede wdzieczny.

Aha i zapomnialbym najwazniejszego - nie ma podobno wlasnie elementu o ktorym byla cala rozmowa w temacie : poduszki amortyzatorow tylnich - w Tipo z tego co pamietam bylo cos takiego, a w Punto nie ma.

11lukasz 

Wysłany: 29-12-2005, 14:30   Re: Poduszki amortyzatorów

Poduszki, poduszkami, ale jak stuka na prostej to wina raczej wybitych tulei wahaczy. Stuki od lozysk amortyzatorow to raczej przy skreconych kolach...[/quote]

czesc,

wlasnie jestem po wymianie tulei wahaczy u mnie tylko tylnych. No i stuki ustaly. :-)

nie dalo sie jezdzic po dolach lub bruku......

pozdro
Lukasz
     Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 29-12-2005, 15:25   

Pele_Tipo napisał/a:
poduszki amortyzatorow tylnich - w Tipo z tego co pamietam bylo cos takiego, a w Punto nie ma.

W Tipo poduszki z tylu? :roll: W Uno ponoc sa, ale w Tipo?
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

Pele_Tipo 

Wysłany: 29-12-2005, 15:48   

W Tipo jednak sa tylko dolne, nie ma przynajmniej gornych... a w wielu autach sa...

...teraz kwestia tego ze w tym wypadku inne sa amorki i w przypadku wybicia tego trzeba zmieniac caly amortyzator - czytaj. nie wystarcza regeneracja + wymiana poduszki.

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 29-12-2005, 20:57   

stukio to najczęściej mogą być - z przodu - sworznie wachaczy lub ich gumy , amorki, gumy na stablizatorze, łożysko amorka
z tyłu - amorki kompletnie zurzyte (zazwyczaj po 100- 150tkm ale zmieniałem w tipku po 238tkm a i tak były sprawne tylko kolo chciał na upartego zmienic), oczywiście słynne tuleje belki tylnej które są jednym z najsłabszych punktów fiatów

Pele_Tipo 

Wysłany: 30-12-2005, 01:11   

moley napisał/a:
oczywiście słynne tuleje belki tylnej które są jednym z najsłabszych punktów fiatów

no wlasnie to mnie dziwi najbardziej bo u mnie przez te 217 tysi nie byly zmieniane

Odpowiedz do tematu