|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[Benzyna] Problem ze spalaniem! 20l/100km Tipo 1.4! POMOCY! |
Autor |
Wiadomość |
Marcin eS
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 18-01-2010, 13:32 [Benzyna] Problem ze spalaniem! 20l/100km Tipo 1.4! POMOCY!
|
|
|
Witam Serdecznie jestem tutaj nowy! wiele czytałem i teraz czas na mnie abym napisał. A wiec tak...
Przed nowym rokiem mialem juz problem iz duzoooo spalal benzyny, troszke poczytalem, pojechalem na komputer wyszlo ze czujnik temperatury do komputera(niebieski) daje zle info i zabogada mieszanka.Wymienilem go i bylo ok! za 240 zl 600 km Trasa w góry, miasto, śnieg i nawet na wysokich obrotach ślizganko! Teraz mnie zmartwilo to ze nie moglem odpalic... okazalo sie ze nie bylo juz benzyny i zalalem rowno 10l. Wskaznik pokazuje ledwo nad "0" rezerwa caly czas sie pali. I Jezdzilem z mysla ze plywak sie zawiesil... przejechalem 52 km i auto zgaslo..NIE MA BENZYNY... i nie rozumiem o co chodzi. Jesli moge prosic o pomoc to czekam na rady mysle nad zmianą sondy ale czy sonda by tak podniosla spalanie?? sonde odlaczylem i jezdze narazie z odlaczona sprawdze czy wiecej przejade niz 52 km...
** Dodano: 18-01-2010, 20:08 **
Zaobserwowałem że tak jakby auto miało lepsze przyspieszenie(więcej mocy)...? możliwe takie pozytywne objawy po odłączeniu sondy??? |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 18-01-2010, 20:20
|
|
|
Marcin eS, jeżeli miał za dużo paliwa to na pewno będzie lepiej śmigał po odpięciu sondy.A jak go rano odpalałeś w te mrozy to nie telepało nim
Możesz też profilaktycznie przeczyścić świece i ustawić przerwę. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Marcin eS
|
Wysłany: 18-01-2010, 21:07
|
|
|
świece wymieniałem 2 miesiące temu na nowe. Ale sprawdzę. Hmm teraz będzie pierwsza noc na rozpiętej sondzie. Czego mogę się spodziewać? I jak myślisz w tym kierunku coś czy może jednak to inna beczka?? Bo mój portfel to cienki jest przy takim spalaniu i ciągłe zamartwianie się czy dojadę czy może zaraz mi się benzyna skończy... ZielonyTBG dziękuję za zainteresowanie się tematem! |
|
|
|
|
ZielonyTBG
|
Wysłany: 18-01-2010, 22:45
|
|
|
Marcin eS, ale powiedź mi jak odpalał rano w mrozy (szarpie itp)
Z tego co zapamiętałem (po informacji od klubowicza) to po odpięciu sondy,wtrysk leje troszkę więcej paliwa niż normalnie,aby nie uszkodzić zaworów zbyt ubogą mieszanką.
Może być jeszcze czujnik temperatury,ale napisałeś że jest wymieniony.W sumie to możesz też go zmierzyć żeby się upewnić że jest OK. |
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Marcin eS
|
Wysłany: 18-01-2010, 23:09
|
|
|
jak odpalałem nic nie szarpało. A jest jakiś sposób żeby sprawdzić czujnik ?? bo znowu 120zl dać diagnostykowi to szkoda. |
|
|
|
|
ZielonyTBG
|
Wysłany: 19-01-2010, 19:22
|
|
|
120 zeta Ja bym cztery razy za to podpiął auto pod kompa.Jednak nie którzy to się dorobić nie mogą,byyyznesmeny z PL.
Podpinasz miernik i mierzysz.
|
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Marcin eS
|
Wysłany: 26-01-2010, 10:53
|
|
|
Znaleziono winowajce tych objaw! Poduszki silnika mi padły i od tego sonda udzerzała o podwozie i się cała zniszczyła...
jutro robie poduszki i sonde... bolii |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|