Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[ku przestrodze] Jak wiadomo fotoradary są dla naszego bezpi
Autor Wiadomość
Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 19-01-2013, 15:00   [ku przestrodze] Jak wiadomo fotoradary są dla naszego bezpi

Kod:
Pomiar prędkości. Wrocław 10 stycznia 2013r., godz. 11.30 ul. Podwale.
UWAGA: w/g instrukcji obsługi fotoradaru AD 9 w rozdziale: „ZASADY OGÓLNE WYBORU STANOWISKA POMIARU" pisze: Przed anteną musi być do dyspozycji dostatecznie duża przestrzeń, minimum jedna długość samochodu. DALEJ: ROZDZIAŁ 6.1.2. „DOKŁADNE NASTAWIENIE POZYCJI URZĄDZENIA POMIAROWEGO"... Zaleca się nastawić blok pomiarowy w wysokości od 600 mm do 900 mm nad poziomem jezdni." ( prawdą jest , że ten fotoradar ma homologację do pracy z tym samochodem ale głowica jest umiejscowiona ok. 150 mm nad poziomem jezdni ).
DALEJ...
...Kąt przepisowy 22 st. Względem obrzeża jezdni . Ten samochód stał niezbyt równolegle co widać na filmie.
28go maja 2012r. Wysłałem pismo do Główne Urzędu Miar w W-wie. Przedstawiam część pisma:
Cz y przyrząd pomiaru prędkości w ruchu drogowym AD9 C, producenta RAMET C.H.M. a.s. „Czechy" dokona prawidłowego pomiaru prędkości jadących pojazdów, wówczas gdy głowica radarowa będzie zamontowana w samochodzie osobowym, tj. nie na trwałym gruncie , nie na stabilnym stojaku i głowica radarowa będzie narażona na ruchy, drgania spowodowane czynnikami zewnętrznymi np. przemieszczeniem pojazdu, drganiami akustycznymi, drganiami i ruchem wywołanym przez osoby znajdujące się wewnątrz pojazdu z zamontowaną aparaturą pomiarową ?
2. W jaki sposób winien być udokumentowany prawidłowy pomiar prędkości
3. Czy po usytuowaniu pojazdu przed rozpoczęciem pracy, tj. dokonywania pomiarów prędkości, winno wykonać się pomiar kontrolny?
4. W jaki sposób osoba dokonująca pomiaru za pomocą w/w urządzenia może zweryfikować prawidłowy kąt usytuowania głowicy radarowej zamontowanej w samochodzie osobowym, względem jezdni czy pojazdów poruszających się po drodze
9. Czy wszystkie elementy wchodzące w skład przyrządu winny mieć oznaczenie deklaracji zgodności CE
Odpowiedzi na te pytania nie dostałem z GUM-u , nie znalazłem też odpowiedzi na nie w instrukcji obsługi owego urządzenia..
Więc, jeżeli ktoś ze chce zakwestionować wykonany pomiar prędkości na jego samochodzie w dniu
10 stycznia 2013r., godz. 11.30 ul. Podwale we Wrocławiu, może powołać się na w/w argumenty i film z Youtube. Odmowa przyjęcia mandatu, winna skończyć się w sądzie.
Co to oznacza: wyrok zaoczny od którego masz prawo się odwołać ( przestrzegać terminów! ). Na sprawę sądową winien być wezwany na świadka funkcjonariusz SM z owej Skody -- będziemy mieli wówczas pewność, że w tym dniu nie będzie stał przy drodze z fotoradarem..., być może na sprawę będę wezwany ja.. ( autor filmu ), przyjdę z chęcią bo to mój obywatelski obowiązek, za dojazd na sprawę i utratę dochodów będę musiał wystawić „rachunek" .
Pozdrawiam i życzę szerokiej drogi...
(Zgodnie z art.34 o prawach autorskich ustawy z 4 lutego 1994 r. tekst jednolity z 2006 r.:

takich historii jest coraz więcej. Ale przecież to dla naszego dobra. I wcale nie chodzi o maszynkę do robienia pieniędzy.

Jak się nie denerwować ? Owszem-fotoradar na drodze DOBRZE OZNAKOWANY poprawia bezpieczeństwo bo teoretycznie każdy zwalnia. Ale tutaj mamy przykład zakamuflowania jak tylko się da. Zero bezpieczeństwa - max zarobki
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

mikee72 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 19-01-2013, 15:59   

No cóż.. nie jest mi ten widok obcy.
Mieszkałem w Berlinie ponad rok w 2004/05 i nauczyłem się uważać w strefach "30" na zaparkowane kangoory, partnery i tego typu autka - zwłaszcza, kiedy na nimi była pusta przestrzeń. Na pace miały fotoradary, a za autem stawiali słupek, żeby nic nie zasłaniało widoczności. Pstrykało toto już przy 35kmh, ale mandaty za małe przekroczenia były symboliczne - ja sam zapłaciłem kilka mandatów średnio 10-15 euro. Ogólnie to zapłaciłem w Niemczech sporo mandatów i wbrew powszechnej opinii było taniej niż w Polsce, np. niezapięte pasy 25 euro, spowodowanie kolizji z dojazdem policji 35 euro (u nas 500zł!).
     Moneta

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 19-01-2013, 17:42   

Oczywiście że maszynka do robienia kasy i łatania dziury budżetowej!!! A takich tematów będzie coraz więcej. Po co łatać drogi, po co myśleć nad bezkolizyjnymi skrzyżowaniami, prawidłowym oznakowaniem itp. Jak najłatwiej dupnąć foto radar, który jest panaceum na wszystko. W/g ustawodawcy powinniśmy wlec się 40km/h bo tak jest bezpiecznie, nie dotyczy to oczywiście samych osłów, którzy mają immunitet na prawo :doubt: Gdyby zaczęli odpowiadać za wykroczenia drogowe tak jak szary Kowalski może by się zastanowili. Oczywiście nie zrozumcie mnie źle, nie pochwalam jazdy przez miasto na złamanie karku bez żadnych zasad i zdrowego rozsądku.
     assistance   Moneta

palidzojnt221 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 20-01-2013, 00:17   

jak dla mnie to to jest oszustwo i tyle, na kierowców robia nagonke i tyle, nowe przepisy odnosnie zdawania prawa jazdy, potem jak juz masz prawko to broń Boze nie zrób jakiegos głupstwa bo Ci zabiorą, nastepnie dochodzi kwestia nawt cen paliw, masakra jakas, w koncu wyjdzie na to ze za kilka lat zdac prawo jazdy to bedzie jak wygrana w totka, a za wkrecenie siolnika powyzej 1000obr/min mandat 1000zł i 20 pk karnych, tak na marginesie to powinni zniesc nakaz uzywania pasów, kto chce to zapina, kto nie chce niech nie zapina, kazdy powinien miec wybór, a nie jeden juz wyszedl calo z groznego wypadku dlatego ze miał pasy nie zapiete i mogł sie przemiescic po samochodzie,

moze nie zrozumiale napisałem ale juz późno i to dlatego, w razie czego niech mod usunie moja wypowiedz

Luczu 

Wysłany: 20-01-2013, 02:45   

tak na marginesie mamy najdroższe płatne autostrady w europie w stosunku do średnich zarobków
Jest
     Moneta

palidzojnt221 

Wysłany: 20-01-2013, 10:41   

bo u nas rząd mówi tak, w niemczech drogie paliwo to i u nas bedzie drogie, w szwecji pracują ludzie do 70roku zycia to u nas tez, tak ze wszystkim tylko że zarobki mamy jak w biedniejszych krajach, i tego nikt nie bierze pod uwage, w szwecji ludzie dugo pracuja ale oni robia 2-3 dni w tygodniu po 6 godzin, brat mówił ze tam gosc mając 60lat wyglada jakby u nas miał 40

ciechu 

Wysłany: 20-01-2013, 11:18   

Luczu napisał/a:
tak na marginesie mamy najdroższe płatne autostrady w europie w stosunku do średnich zarobków
tu bym się nie zgodził. Najdrożej chyba jednak jest we Francji.
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

manieek133 

Wysłany: 20-01-2013, 12:31   

Luczu napisał/a:

Błąd.My nie mamy autostrad :lol:

ciechu 

Wysłany: 20-01-2013, 12:47   

Jeśli chodzi o opłaty to w porównaniu z Rumunią mamy zajebiste autostrady ;) Szkoda, że tylko z Rumunią możemy się porównywać
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Luczu 

Wysłany: 20-01-2013, 17:16   

ciechu napisał/a:
Luczu napisał/a:
tu bym się nie zgodził. Najdrożej chyba jednak jest we Francji.

pare miesięcy temu widziałem w wiadomościach właśnie takie porównania ... to właśnie w PL przejedziemy najmniej km płatną autostradą za średnią pensję krajową. Chyba że ktoś nas wyprzedził w tym rankingu
Jest
     Moneta

shwax 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 20-01-2013, 22:16   

Obejrzałem kilka innych filmików z kanału tego gościa i muszę powiedzieć, że jestem pełen podziwu dla zapału z jakim próbuje walczyć z podobnymi działaniami straży miejskiej (bezpodstawne wywożenie źle zaparkowanych na chodniku aut lawetami, jazda straży miejskiej bez zapiętych pasów, ogólna ich chamowatość itp.). Facet słusznie zauważa, że straż miejska zajmuje się głównie nakładaniem mandatów na kierowców za wszelkie przewinienia, często bardzo błahe, ale już na wezwanie w sprawie grupy pijanych mężczyzn w centrum miasta, spożywających alkohol w miejscu publicznym nie reaguje w ogóle, bo przecież "są inne służby (policja)". Na pytanie "po co oni są w takim razie", funkcjonariusz nie udziela odpowiedzi, odsyła do informacji w internecie itp. Jak dla mnie śmiech na sali. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że Ci ludzie tylko wykonują swoje obowiązki, które dostają od przełożonych, ale bądźmy szczerzy, wszelkie straże miejskie/wiejskie/gminne to są tylko maszynki do zarabiania pieniędzy na kierowcach, a że czasem wlepią mandat żulkowi pod sklepem, bo otworzył puszke piwa? A no w statystykach nie można mieć tylko fotek z radarów, żeby się przypadkiem jakiś redaktorek nie przyczepił...

palidzojnt221 

Wysłany: 20-01-2013, 23:08   

u nas straz gminna wchodzila na posesje normalnie i sprawdzała czy jest porządek na podwórku, no do kur..... nedzy, niedługo dostane mandat za nie poscielone łózko we własnym pokoju, polskie prawo jest beznadziejne

Luczu 

Wysłany: 20-01-2013, 23:34   

shwax, http://www.youtube.com/wa...j7NgnPA&index=1 polecam filmiki na tym kanale

** Dodano: 20-01-2013, 23:37 **
idt zakłóca cb radio

http://www.youtube.com/watch?v=g_5hRVEEVdo
Jest
     Moneta

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 21-01-2013, 06:15   

Bardzo podobało mi się stwierdzenie "powodem kontroli jest dziura budżetowa" :lalala:
     assistance   Moneta

Świstak 

Wysłany: 21-01-2013, 17:58   

"Drogi są coraz gorsze, ale na ulicach pojawiły się fotoradary. Utrudnić ludziom życie do maksimum, a na końcu ich skontrolować – to jest filozofia PiS. Tylko facet, który nie ma prawa jazdy, może wydawać pieniądze na fotoradary, a nie na drogi." - Donald Tusk
Opis: konwencja PO w Poznaniu, 6 października 2007, tuż przed wyborami parlamentarnymi.

http://wiadomosci.gazeta....73,4553494.html

OSOBIŚCIE BĘDĘ GŁOSOWAŁ ZA PLATFORMĄ OBYWATELSKĄ! Mam nadzieje że postawią tyle fotoradarów ile zaplanowali. Mam też nadzieję że jeszcze będą chcieli bardziej wyrwać od ludzi kasę. Mam nadzieję że służba zdrowia sie rozpadnie a benzyna zdrożeje co najmniej 2 krotnie. Niech dopier*lą ludziom fest, moż wtedy lemingi zaczną myśleć(choć nie sądzę, prędzej wyjadą do reichu zasuwac na zmywaku albo przy ogórach... z magistrem w kieszeni)

Może wtedy ten tępy do granic możliwości naród coś zrozumie.
Większość patrzy tylko w swoją michę i nic poza tym. bo każdy ciągnie do siebie z coraz większa nienawiścią i zaciętością. Jeden drugiego sprzeda albo podpier... żeby coś zyskać.
Nikt nie myśli o przyszłości o swoich dzieciach tylko jak zwierze, liczy się tu i teraz i żeby hajs się zgadzał.
Ludzie wolą się pobawić albo napić piwa, niż pomyśleć. Bo to takie "lemingowe" eldorado. Żyć będą do puki stać ich będzie na kiełbachę na "gryla" a potem jak zabraknie to do całego świata będą mieć pretensje że zabrakło. Kiedyś pewien znany publicysta w jednej ze swoich książek jakże trafnie zauważył, że: "polacy nie zasługują na suwerenność".
Może i trochę przewrotnie ale jakże trafnie. ten kraj przegnił od społecznych leni. pracowitych na codzień ale leniwych kiedy naprawdę trzeba.
Ogromny wpływ na ludzi mają polskie media. Sprzedane żydo-komunistyczne media które karmią nas papką z gó*na w postaci szhow, seriali, bzdurnych teleturniejów i trendu że wszystko jest fajne i kolorowe. No jak po jakichś dragach.
Telewizja, radio i gazeta s*a nam na oczy, uszy i mózg. zamiast mówić o tym co ważne. Ale ludziom jest wygodniej. Zamiast śledzić obserwować i myśleć samodzielnie to chodzą i klepią farmazony powtarzane w mediach że polityka to zło, że o polityce nie powinno się rozmawiać w towarzystwie, czy też słynne już chyba "nie rozmawiajmy o polityce bo się pokłócimy"
przecież politycy rządzą tym krajem wcielają w życie przepisy i ustawy według których żyjemy to dlaczego nie rozmawiać?

Tak więc nie rozmawiajmy o polityce bo są ważniejsze tematy. Dawno nie słyszałem co u matki małej madzi z sosnowca. Nie wiem też czy w sejmie dalej wisi krzyż czy też nie. Rozgrzeszymy się przy urnach wyborczych stawiając krzyżyk na kogokolwiek myśląc "no spełniłem obywatelski obowiązek, a że okazali się skur... to nie moja wina"
A paliwo niech drożeje dalej :)
     assistance   Moneta

Luczu 

Wysłany: 21-01-2013, 18:22   

Świstak napisał/a:
Dawno nie słyszałem co u matki małej madzi z sosnowca.

nic ciekawego ... Siedzi a rozprawa w lutym. Proces poszlakowy bo nie ma dowodów. Istnieje prawdopodobieństwo zarzadania od niej niemałej sumy pieniędzy w ramach odszkodowania za czas spędzony za kratkami.

Świstak napisał/a:
Nie wiem też czy w sejmie dalej wisi krzyż czy też nie.

odnośnie słów tuska ... Tutaj przytoczę palikota

https://www.youtube.com/watch?v=1rT7lRWno84

** Dodano: 21-01-2013, 18:25 **
żeby za bardzo nie odbiegać od tematu - kolega teraz dostał mandat z września jak jechał nad morze. Jakaś wiocha 5.30 rano ograniczenie do 50. Dostal mandat 200 zl za przekroczenie predkosci O 12 KM/H
Przedział 100 - 200 zł 10-20 km/h a on nie ma punktów na koncie. Czyli złapała go dolna granica ale oni musieli mu wje*ć 200 zł ... oczywiście kto ? Nie policja tylko straż wiejska :red_kartka:
Jest
     Moneta

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 21-01-2013, 18:41   

Świstak naród nie jest tępy tylko zamknięty w błędnym kole - kwestia zarobków i sposobów zatrudnienia.
Bena kosztuje tyle mniej więcje co w kazdym innym kraju w Europie, koszt jedzenia podobnie - kwestia ile zarabiasz ( nie Ty konkretnie ), ile musisz na to pracować i jak jest Twoja siła nabywcza.

Większość pracodawców w PL kombinuje jak najtaniej zatrudnić pracownika bo to są koszty - czyli leci minimalna etc. i tak większość zarabia minimalną lub trochę więcej ale nie specjalnie więcej. I taki Kowalski co zarabia powiedzmy 2k PLN na miesiąc ma do wyżywienia rodzinę z dwójką dzieci już ma problem. Ma auto ale mało jeździ bo kasy nie ma. Auto się psuje to sam naprawia, bo kasy na mechanika szkoda - sam naprawia to mechanik nie ma roboty i też kombinuje jak tu najtaniej naprawić furę. I jedziemy dalej - mechanik musi wyremontować dom który ma w spadku po dziadku ale kasy brak bo mały obrót w warsztacie to sam z uczniami klepie po nocach gips w pokojach zamiast zatrudnić firmę wykończeniową która to zrobi, a jak już oszczędzi pół roku żeby wziąć firmę to leci po kosztach żeby tanio zrobili - to firma co, leci po kosztach pracowników i trzeba zasuwać po 10h nie ma zmiłuj - jeszcze szefo za to że godzinę dojazd w jedna stronę nie dopłaci bo ma to w du.pp bo też kombinuje jak tu przyrobić trochę kasy żeby odłożyć na jakieś wakacje dla rodzinki. Tak można jechać cały czas z tą wyliczanką. Posłuchaj gościa - Janusz Korwin- Mikke co mówi i podatkach - można się z nim niezgadzać pod wieloma względami ale i podatkach mówi bardzo konkretnie. Choć nawet duże podatki nie koniecznie musza blokować normalne życie - bo sam obecnie jako kawaler płacę ogromny podatek w DE ( ponad 30 % ) to da radę tutaj normalnie żyć.
A to czy ktoś z magistrem robi na zmywaku czy nie to jego sprawa - żadna praca nie hańbi i nie widzę powodów dla którego trzeba by się tej pracy obawiać.
Więc problem nie jest lenistwa tylko cwaniactwa Polaków - cwaniactwa które w poprzednim ustroju każdemu pasował a teraz w realiach światowych pada na pysk

** Dodano: 21-01-2013, 18:45 **
a co do mandatów i przekroczeń prędkości to ogarnijcie jakie są przepisy w Szwajcarii :) tam nie można przekroczyć o 1 km a co dopiero o 12...

w DE limit na fotoradarach jest 5% - jest to max możesz mieć 105 inaczej fote masz w domu - Polska to taki kraj gdzie na 50 jedzie się 80 a na 80 100....

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

Świstak 

Wysłany: 21-01-2013, 19:15   

Ale to błędne koło sami sobie tworzymy na własne życzenie. i nie powiesz mi że to jest wina pracodawcy jednego czy drugiego.
To jest wina społeczeństwa bo ma wy**ne na wszystko i woli się bawić (niż myśleć obserwować i analizować a potem głosować), wybierając kandydata na podstawie kampanii wyborczej..
A naród jest tępy bo choćby im pluć w mordy to i tak powiedzą że deszcz pada.
Idiotom da się wmówić że nie ma kasy na szpitale, drogi, zatrudnienie bo.. "jest kryzys". tylko dług publiczny rośnie i już jest po 60tyś na łba :) za rok będzie mniej jak tylko fotoradary zaczną działać.
Czasem w pracy jak jest trochę luzu to czytam WP. Ale nie czytam artykułów bo są gó*no warte. czytam komentarze.
Często w komentarzach spotykam się ze stwierdzeniem "wszystko tylko nie Kaczyński", "gorzej niż za kaczora to nie będzie"
Tak sobie myslę: "kto to jest ten człowiek co ten komentarz napisał", "kim ty kur*a jesteś człowieku". kaczor juz nie rządzi od 2 kadencji a ludzie plują na niego. Jakim to trzeba być idiotą żeby nie widzieć co dzieje się za tej kadencji i pluć na poprzedni rząd. Ja rozumiem że każdy ma swoje poglądy i jeden woli kaczyńskiego inny palikota a jeszcze inny tuska. ale do diabła jak można takie farmazony pieprzyć.
A między innymi tacy debile chodzą na wybory.
     assistance   Moneta

ubek 

Wysłany: 21-01-2013, 19:48   

Świstak napisał/a:
To jest wina społeczeństwa bo ma wy**ne na wszystko i woli się bawić (niż myśleć obserwować i analizować a potem głosować), wybierając kandydata na podstawie kampanii wyborczej..

Glosujesz na partię a nie na konkretną osobę :)

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

Luczu 

Wysłany: 21-01-2013, 20:35   

Świstak napisał/a:
Czasem w pracy jak jest trochę luzu to czytam WP. Ale nie czytam artykułów bo są gó*no warte. czytam komentarze.

Jestem stałym bywalcem WP. Tak jakoś z przyzwyczajenia wchodzę, żeby sprawdzić co się dzieje na świecie. Wkurza mnie, że non stop straszą końcem świata i dają brukowe nagłówki. A komentarzy nie czytam bo nie chcę się denerwować. Nie wiem co za idioci piszą tam komentarze... na poziomie jeszcze niższym niż te nagłówki
Jest
     Moneta

mikee72 

Wysłany: 21-01-2013, 20:37   

Moim zdaniem nie należy poruszać tematów politycznych - to bardzo niezdrowe. Nie polecam.
Tak od siebie: jesteście kowalami swojego losu i to, kto rządzi nie ma zbyt wielkiego przełożenia na wasz byt. Kto by nie był przy władzy - nie przyniesie wam do domu pieniędzy i szczęścia, jeśli sami tego nie zrobicie. Jesteśmy biednym - rozwijającym się krajem, więc nie liczcie tutaj na wspaniałe wsparcie socjalne.
Politycy tylko obiecują i kłamią - wszyscy tak samo. Robią z nas głupków i żyją z naszej pracy.
To pewne i nie ma co się nad tym rozczulać.
     Moneta

ubek 

Wysłany: 21-01-2013, 20:39   

mikee72 napisał/a:
Tak od siebie: jesteście kowalami swojego losu i to, kto rządzi nie ma zbyt wielkiego przełożenia na wasz byt. Kto by nie był przy władzy - nie przyniesie wam do domu pieniędzy i szczęścia, jeśli sami tego nie zrobicie.

mikee72 napisał/a:
To pewne i nie ma co się nad tym rozczulać.

Święte słowa - trzeba poszukać w spodniach jaj, przestać płakać i zacząć coś robić konkretnego ze swoim życiem to mozna do czegoś dojść.

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

Świstak 

Wysłany: 21-01-2013, 20:50   

ubek napisał/a:
Glosujesz na partię a nie na konkretną osobę

Dzięki, cenna uwaga ;)
Zwłaszcza że w wyborach prezydenckich kandydat=konkretna osoba, w wyborach parlamentarnych kandydat=partia ;)
Żeby dobrze zagłosować trzeba poznać poszczególne osoby (np w danej partii) :)

Ale na ten temat można dalej wymieniać uszczypliwości czy ironizować.
Polskie społeczeństwo jest tępe i ignoranckie, za to płaci z własnej kieszeni. To niech płaci i cieszy się dalej ze stadionów i bawi, puki ma co żreć i niech pluje jadem dalej na wszystkich, tylko nie na siebie (jako społeczeństwo) i narzeka jak im źle i jaki ten Tusk z Palikoniem i swoimi pederastami, nie dobry.

** Dodano: 21-01-2013, 21:05 **
ubek napisał/a:
przestać płakać i zacząć coś robić konkretnego ze swoim życiem to mozna do czegoś dojść.

Problem w tym że nieprzyjazny tobie rząd buduje Ci takie fotoradary na każdym kroku nie tylko na ulicach tylko w każdej dziedzinie życia. Stary doszło do tego w tym kraju gdzie jest 90% katolików że jak skrytykujesz geja publicznie to jesteś faszysta i nietolerancyjny "katol" to akurat wiem z doświadczenia, bo pedalstwa nie lubię.
Spróbuj coś osiągnąć nie mając układów w tym kraju :) ale to temat dłuższy i skrajnie w wpadający w politykę
mikee72 napisał/a:
Moim zdaniem nie należy poruszać tematów politycznych - to bardzo niezdrowe. Nie polecam.

dokładnie!!
Świstak napisał/a:
czy też słynne już chyba "nie rozmawiajmy o polityce bo się pokłócimy"

mikee72, Wiesz dlaczego "padła" komuna? Bo ludzie się jednoczyli i rozmawiali o polityce, co przeradzało się w pewien "ruch oporu".
Wiesz dlaczego PO okrada Cię już 2 kadencję? bo rozmawianie "o polityce jest nie zdrowe". To taka prawidłowość: nie rozmawiasz to nie wymieniasz poglądów, nie wymieniasz poglądów to nie dowiadujesz się niczego poza to co napisze Ci Mimimichnik w Wyborczej...
mikee72 napisał/a:
Jesteśmy biednym - rozwijającym się krajem

Akurat odwrotnie, jesteśmy bogatym cofającym się w rozwoju krajem, bo stać nas na hordy urzędników i milionowe gwarancje dla greków przy czym większość z nas jeździ 15 letnimi turbodieslami z niemieckich szrotów :)
     assistance   Moneta

palidzojnt221 

Wysłany: 22-01-2013, 12:38   

Świstak napisał/a:
Akurat odwrotnie, jesteśmy bogatym cofającym się w rozwoju krajem, bo stać nas na hordy urzędników i milionowe gwarancje dla greków przy czym większość z nas jeździ 15 letnimi turbodieslami z niemieckich szrotów

i tu sie zgadzam, wszystko co polskie i mogłoby przynosic dochody sprzedac w piz...du za granice, a po co nam to??? Fiat w Tychach zamkneli bo po co nam to??? Wiele róznych produktów zamiast kupic od polskiego rolnika czy hodowcy lepiej sprowadzic zza granicy, wejscie do Uni spowodowało upadki małych gospodarstw powiedzmy do 10ha, gdzie kiedys z tego zyła cała rodzina i nikomu niczego nie brakowało. Złoza gazu łóbkowego beda wydobywac u nas amerykanie bo u nas nie ma technologii, tak mozna wyliczac w nieskończoność, to co zbudowali nasi dziadkowie i ojcowie, co my moglibysmy pielęgnować i rozwijac to juz nie jest nasze tylko niemca czy kogos innego, jak były u nas powodzie to ludzie nie mieli co dogara włozyc i skąd wygladac pomocy jakiejkolwiek, a jednostki strazy pojechały do rosji bo pozar wybuchł, chore, polski rząd jak cos sie dzieje na swiecie wysyła słuzby za granice, a jak u nas sie cos dzieje to juz lipa bo nikt nie pomoże, o polityce nie wiem za duzo, nie chodze na wybory bo po co??? uważam że nie chce przykładac reki do tego kto bedzie rządził, jak ktos napisał jestesmy kowalami własnego losu, i jak sie tylko chce to sie prace znajdzie, pracuje od 16 roku zycia i jakos daje rade, raz była lepsza praca raz gorsza, wiekszosc na lewo ale co mi tam, do 67roku i tak daleko i tak, albo sie tej emerytury dozyje albo nie,

Luczu 

Wysłany: 24-01-2013, 22:45   

ciekawe ... http://moto.wp.pl/kat,106...,wiadomosc.html
Jest
     Moneta

Odpowiedz do tematu