|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[ku przestrodze] Jak wiadomo fotoradary są dla naszego bezpi |
Autor |
Wiadomość |
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 24-01-2013, 23:40
|
|
|
palidzojnt221 napisał/a: | do 67roku i tak daleko i tak, albo sie tej emerytury dozyje albo nie, |
Zanim zblizymy sie wiekowo do emerytury jest wielce prawdopodobne ze prog zostanie zwiekszony Skladaja sie na to zarowno panujacy kryzys jak i niz demograficzny ktory obecnie panuje-na przyszlych emerytow nie bedzie mial kto pracowac bo z powodu biedy coraz mniej ludzi decyduje sie na dzieci.Pomijam juz to ze rzad kradnie i sprzedaje co sie da sprzedac a jesli juz nie bedzie co sprzedawac to wiadomo co zrobia-podwyza nam podatki i wiek emerytalny.Bo im musi starczyc |
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-01-2013, 11:35
|
|
|
Fotoradary jednak sa potrzebne!!!!
bo za rok zabraknie na premie dla urzędoli z NFZ a to aż 2mln zł (no może za rok przyznają sobie z 5mln, a może za rok to i AMBER ZUS sobie takie przyzna).
http://niezalezna.pl/3778...ne-premie-w-nfz
no i trzeba tez będzie zapchać dziurę po kolejnych astronomicznych pożyczkach Rostowskiego
http://niezalezna.pl/3778...eczen-sie-sypie
A my zajmijmy się pedałami i ich homo związkami!!
problem długu i kolosalnej dziury w budżecie rozwiążą nam fotoradary a my zajmijmy się w reszcie NAPRAWDĘ WAŻNYMI TEMATAMI. Pedałami matką małej madzi i krzyżem no i przygotowaniem stadionów pod euro 2020 Nie długo nie będzie nas stać żeby odpalić kompa i stronę TTT żeby na prądzie zaoszczędzić bo o odpalaniu naszych T/T już nawet nie wspominam |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 30-01-2013, 09:20
|
|
|
Moim skromnym zdaniem fotoradarów powinno być jak najwięcej, jednak w miejscach faktycznie szczególnie zagrożonych. I przede wszystkim powinien obowiązywać zakaz kamuflowania sprzętu namierzająco-fotografującego. Bo niby w jaki sposób poprawia się bezpieczeństwo w takim miejscu, gdzie auto pędzi z prędkością 90km/h w strefie "50"? W tym samym nawet czasie, w którym delikwent zostanie sfotografowany może dojść do tragedii. Jeśli jednak będzie wiedział, że miejsce jest kontrolowane to spuści z tonu.
Mandaty za przekraczanie prędkości powinny być też adekwatne do dochodów osoby popełniającej wykroczenie. Jednak minimalna kwota moim zdaniem powinna wynosić 100zł (przy przekroczeniu na pięćdziesiątce o 10km/h, gdzie w naszych autach licznik i tak wskazuje około 65km/h), natomiast górna granica nie ma wogóle istnieć. Punkty niestety nie wszystkich obowiązują tak jak byśmy chcieli, dlatego mandaty muszą być dotkliwsze. Osobiście byłem świadkiem, kiedy jako pasażer jechałem z pewnym prezesem z Leszna (Wilkowice) do Poznania (Przemysłowa) w... 33 minuty!!! Odcinek który ja pokonywałem na "szybko" na ruchliwej krajowej "piątce" w godzinę czasu. Do czego zmierzam... otóż po drodze pan prezio zaliczył dwa zdjęcia. Po drugim chwycił za telefon (nie zwalniając, a w czasie jazdy robił też wiele innych rzeczy, jak to zapracowany prezes) i zadzwonił do kogoś mówiąc "no cześć Czesiu (imię zmieniłem), na piątce mi strzeliło dwa razy. Załatw mi punkty, rozumiesz... No trzymaj się. Pozdrów Mariolkę. Cześć". Co prawda wrażenia z jazdy niezapomniane (w porywach 230km/h), szkoda tylko, że na takich ludziach fotoradary nie robią wrażenia i oni szybko zapominają... |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 30-01-2013, 10:32
|
|
|
http://www.tvn24.pl/wiado...uro,303387.html
Chyba niedługo nie bedzie na czym stawiać fotoradarów. Polska w budowie kur***.
wszystko nas omija, na wszystkim tracimy a posłowie się pedałami zajmują, to jest normalnie Monty Python, albo Alternatywy 4
EDIT: fcuk! wstawiłem nie ten link, chodziło mi o informacje na temat ewentualnego wstrzymania dotacji unijnych na budowę dróg, ale już poprawiłem |
|
|
|
|
|
mikee72
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 11 Lis 2012 Posty: 584 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 30-01-2013, 20:35
|
|
|
Kolego Świstak zdaje się, że to jest forum Fiata, a nie miejsce do wylewania swoich politycznych frustracji.
Nie mylę się chyba, że jest to już kolejny wpis kolegi ocierający się o temat homoseksualizmu - czy nie ma specjalistycznych portali dla zainteresowanych tą tematyką? |
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 31-01-2013, 00:23
|
|
|
jest człowiek który ma mały sposób na fotoradary, ciekaw jestem czy ten sposób byłby skuteczny?
http://mdziennik.pl/auto/...a-przyjemnoscia
mikee72, przecież czytanie wszystkich postów na stronie nie jest obowiązkowe. Pragnę tylko sprostować że temat fotoradarów to temat czysto polityczny, choćby ze względu na fakt iż, jak mniemam, według autora nie o kolorach urządzeń dysputa toczyć się będzie, ale o słuszności ich instalacji. To już nasuwa kontekst czysto polityczny.
Strony tematyczne o homosiach są zapewne, ale nie jestem nimi zainteresowany bo dyskutować z betonem ciężko. Tu zaś są ludzie inteligentni, do których dociera problematyka opisywana przeze mnie. |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 11-02-2013, 13:10
|
|
|
znowu coś się szykuje tym razem chodzi o wymuszenie kupowania nowych drogich samochodów
http://moto.wp.pl/kat,551...,wiadomosc.html |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 11-02-2013, 16:46
|
|
|
Luczu napisał/a: | znowu coś się szykuje tym razem chodzi o wymuszenie kupowania nowych drogich samochodów
|
masz dziwny sposób postrzegania i interpretowania rzeczywistości
U nas przegląd przechodzi każdy trup. uszkodzone hamulce, łyse opony, wyciek z silnika, maglownicy itp, wycięty katalizator, a i tak nie ma problemu bo wszędzie podbijają. Luczu, ten przepis nie zmusza do zakupu nowych aut tylko do doprowadzenia do porządku tych rozpadających się trupów, naprawianych na sztukę częściami ze szrotu , a wszystko to u pana henia w stodole. |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
palidzojnt221
Pomógł: 15 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 700 Skąd: Morawica
|
Wysłany: 11-02-2013, 21:45
|
|
|
ja jestem zdania ze jak zaostrza przepisyi wyeliminuja stare samochody z ruchu to tylko sobie zaszkodza bo ludzi nie stac jest na ekstra autka, taka jest rzeczywistość niestety, jakby mo samochód nie przeszedł w zaden sposób przeglądu (na jesieni nie było problemu) to przesiadłbym sie na rower, co za tym idzie nie kupował bym paliwa, nie płacil mandatów itp. zmierzam do tego że państwo na tym nie zyska a straci, i jeszcze jedna rzecz nie wierze zeby chodziło im o zwiekszenie bezpieczeństwa na drodze, a tylko i wyłacznie na zarobienie na nowych samochodach, co do katalizatorów, jedni maja zatkany i nie spełnia swojej roli zatruwa srodowisko a inny samochód nie miał montowanego katalizatora fabrycznie i zatruwa srodowisko tak samo, jak dla mnie sprawa katalizatora jest bardzo głupia, odnosnie przegladów mniej legalnych, nie mając z tyłu hamulcy pojechałem naprzegląd, i pan nic o tym nie mówił, natomiast jak zobaczył że mi spod pokrywy zaworów puszcza to juz kręcił nosem ze nie przejdzie przegladu, chciał tylko kase wyciągnąc na co byłem przygotowany z racji ze był brak hamulcu, tak czy i naczej nikt nie patrzy na nasze bezpieczeństwo tylko na tojak wytargac ciezko zarobione pieniadze |
_________________ Kowalski, Było Tipo 1.4, VW golf II 1.8 Polonez Caro 1.6 GLE, Fiat 126p el 2000r, Audi a4 b5 1.8 benzyna 125qni;P VW vento 1.8 90HP 94rok, obecnie żona ujeżdza honde accord 6 usa 3.0v6 |
|
|
|
|
shagger78
|
Wysłany: 11-02-2013, 22:59
|
|
|
Slyszalem dzis o tym w radio.Jak zauwazylem,,wymagania"na przegladach tez ,,urosly"na przelomie kilku ostatnich lat.Jeszcze kilka lat temu jechalem na przeglad ze swiecacym ABS-em czy AIRBAG-iem i nikt mi slowa nie mowil i podbijal przeglad.Obecnie z tego co widze i wiem takich samochodow juz nie puszczaja.Czasem wystarczy tylkowykrecic zarowke ABS by diagnosty w oczy nie razila ale jednak,nie jest tak latwo jak kiedys.
Kiedys rowniez jezdzilem na lysych oponach i tez diagnosta nic nie mowil,bo rzekomo opony nie naleza do samochodu-tak uslyszalem.Wiec moga byc lyse.Dzis pyta-dlaczego zima jezdze na letnich oponach?Co prawda prawo tego nie wymaga ale wypadaloby miec zimowki.I ma racje.Wypadaloby
Tak wiec ja zauwazam ze systematycznie wymagania co do samochodow rosna.Wiadomo ze na przegladzie w 10 min nie da sie dokladnie zbadac samochodu a jedynie pobieznie sprawdzic czy uzywanie go nie zagraza zdrowiu czy zyciu.I jestem za tym by calkowite ruiny jakie snuja sie po naszych drogach wyladowaly na szrocie tak by nikt przez takie padlo nie zginal.Wiadomo ze duzo jezdzi aut powyzej 10 lat ale jesli sie dba to 10-cio czy 20-letni samochod moze byc calkowicie sprawny a zarazem bezpieczny.Kiedys u mnie zginela dziewczyna bo samochod rozpadl sie na dwie czesci-byla to stara honda z przezarta na wylot podloga.Ktos jednak przeglad podbijal i nie sadze ze podloga sprochniala w tydzien po przegladzie.
Nigdy rowniez nie dalem lapowki na przegladzie,bo i za co (pod warszawa tez frajerow nie ma)Zwykle jezdze sprawnym i pewnym samochodem wiec na przegladzie dopytuje i podpuszczam diagnoste by sprawdzil dodatkowo to czy tamto.Na ostatnim w tipo tez chcialem by mi sprawdzil tylne zawieszenie bo slysze czasem jakies stuki.Sprawdzil dokladnie i powiedzial ze wszystko jest oki nie ma co naprawiac.A jednak do naprawy cos jest bo stuka.
Na przegalach drazni mnie jedno najbardziej.Regulacja reflektorow.Bylem w sumie kilkanascie razy a tylko raz byly dobrze ustawione.Raz nawet po przegladzie bylo na tyle zle ze musialem po drodze poprawiac bo obydwa reflektory oswietlaly tylko pobocze.Jak zauwazylem jest to przypadlosc chyba wszystkich stacji diagnostycznych.Tego wreszcie powinni sie nauczyc. |
_________________ Było:
Jest:
|
|
|
|
Luczu
|
Wysłany: 11-02-2013, 23:12
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | masz dziwny sposób postrzegania i interpretowania rzeczywistości |
Nie chce, żeby ktoś mnie zmuszał do kupowanie nowego samochodu. Z tego co widzę, to wiek auta już będzie skazywał na negatywny wynik przeglądu. Chociażby normy spalania... |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Jest
|
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 12-02-2013, 11:14
|
|
|
Luczu, nikt cię nie zmusza do kupowania nowych samochodów bo z obecną mentalnością polaka to nic nie da. ten "nowy" dwu czy 5 letni samochód może być w tak samo kiepskim stanie jak ten 20 letni jeśli nie zmieni się właśnie to, że każdy przechodzi przegląd.
to właśnie jest po to żeby zmienić podejście takich ludzi jak palidzojnt221, który jedzie na przegląd z łapówką za brak hamulców ... zamiast za te pieniądze naprawić owe hamulce czy wymienić uszczelkę pod pokrywą ...
ja nie mówię, żeby na tych przeglądach trzepali auto pół dnia aż co znajdą ale żeby chociaż sprawdzali jakieś podstawowe rzeczy a w razie problemu kazali najpierw usunąć usterkę, a później wbijali przegląd. jak jeżdżę na przegląd i płace to 100zł to chce i wymagam, żeby ten lewus zwany diagnostą coś porobił, wszedł pod auto, żeby trochę błota mu na głowę pokapało ... tipem jeździłem na przeglądy do ASO fiata i tam też było buraków trzeba ganiać, żeby z łaski swojej dał mi wydruk ze sprawności amorów ... |
|
|
|
|
Luczu
|
Wysłany: 12-02-2013, 12:46
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | żeby z łaski swojej dał mi wydruk ze sprawności amorów ... |
nigdy takiego nie otrzymałem. Mogą dawać wydruki ? |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Jest
|
|
|
|
|
shagger78
|
Wysłany: 12-02-2013, 13:11
|
|
|
Luczu,raz dostalem wydruk bez proszenia sie ale wtedy mialem negatywny wynik badania za brak papierow od LPG.Jak powiesz ze chcesz to powinni dac. |
_________________ Było:
Jest:
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 12-02-2013, 16:05
|
|
|
Luczu napisał/a: |
nigdy takiego nie otrzymałem. Mogą dawać wydruki ? |
nie tylko mogą ale powinni, a nie dają bo nikt się nie upomina, a skoro się nie upomina to oszczędzają papier ... parę dni temu robiłem przegląd w nowo otwartej stacji diagnostycznej... wydruku nie dał ale dostałem gratis ( promocja za przegląd ) 2x5L letniego płynu do spryskiwaczy więc odpuściłem gnębienie gościa o wydruk tym bardziej, że wynik widziałem na monitorze |
|
|
|
|
|
palidzojnt221
|
Wysłany: 12-02-2013, 16:52
|
|
|
Leśniczy, widzisz mi podbił pierwszy przegląd jak posmarowałem, ponieważ dopiero co kupiłem samochód i po prostu nie było mnie stac na naprawy, nie do wszystkiego dochodzi sie od razu, zwłaszcza jak sie nie ma wymarzonej pracy i pensji za która mozna sobie pozwolic na nieco wiecej, dobrze wiedziałem ze nie mam halulcy wiec po co miałem sie kłocic z gosciem czy cos, wolałem dac mu te 20zł i zrobic heble jak juz sie troche odkułem, na nastepnym perzegladzie nic juz takiego nie miało miejsca, przeszedł bez problemu, i diagnosta stwierdził ze do wymiany jest osłona przegubu oraz sworzen wahacza, o sworzniu pojecia nie miałem bo nic nie stukało, a przeguby i tak do wymiany w najblizszym czasie i tak, niestety fundusze na wszystko na raz nie pozwalają |
_________________ Kowalski, Było Tipo 1.4, VW golf II 1.8 Polonez Caro 1.6 GLE, Fiat 126p el 2000r, Audi a4 b5 1.8 benzyna 125qni;P VW vento 1.8 90HP 94rok, obecnie żona ujeżdza honde accord 6 usa 3.0v6 |
|
|
|
|
Luczu
|
Wysłany: 06-03-2013, 13:46
|
|
|
http://moto.wp.pl/kat,551...l?ticaid=1102e6 o tak tego nam brakuje. Podwojenie wysokości mandatów, 6 zł za litr benzyny, za lpg tez sie zabieraja bo za tanio ... Ja pierd. a roboty jak nie bylo tak nie ma. A jak jest to 1500 zl brutto umowa zlecenie bo przeciez na normalna umowe sobie nie zaslugujemy
** Dodano: 06-03-2013, 13:48 **
Czemu ci idioci z uporem maniaka non stop porównują stawki wyciągane od obywatela pod różnymi przykrywkami akcyz, podatków i mandatów do krajów europejskich. Czy talk trudno przy okazji przyrównać dochód ? Stan dróg? Czemu kur. tego nie porównają !
** Dodano: 06-03-2013, 13:50 **
Dobry komentarz ktoś dał pod art.
A co z karami za zły stan nawierzchni drogi?
i odp.
@abuksan ^ tutaj kara jest 100zl za kazde zniszczone kolo , kierowca jest karany za nie dostosowanie jazdy do warunkow na drodze
acha ... a ciekawe czemu nie wezmą się za pieszych ? Za łażenie jak święta krowa? Za brak odblasków po zmroku ? Za rowerzystów?
** Dodano: 06-03-2013, 13:54 **
|
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Jest
|
|
|
|
|
palidzojnt221
|
Wysłany: 07-03-2013, 12:21
|
|
|
najbardziej denerwuje mnie to ze chcą wprowadzic nalepki, pewnie niech całą szybe zakleją, stan dróg fatalny ale mandaty beda podnosic bo nasze drogi są najniebezpieczniejsze ciekawe dlaczego, jakos w niemczech na autostradzie nie ma ograniczeń i ludzie jezdzą po 200km/h a i tak maja lepsze statystyki od naszych, polskie władze to swienie które nie cofna sie przed niczym zeby zniszczyc zwykłego szarego człowieka celem dopełnienia swojego koryta, na premie i nagrody pla posłów pieniądze są, a jak urwiesz zderzak na drodze czy skrzywisz koło to jeszcze kare zapłacisz jak to zgłosisz, i dziwia sie ze młodzi uciekaja za granice i nie chca tu wracac nawet, jak dla mnie to polski mogłoby nie byc moze wtedy pisałbym i mówił w innym jezyku ale przynajmniej nie wstydziłbym sie swojego obywatelstwa |
|
|
|
|
shagger78
|
Wysłany: 07-03-2013, 15:05
|
|
|
Fotoradary nie przynisly zamierzonego dochodu,bo kierowcy jezdza wolniej i ostrozniej by nie zaplacic.Nowa metoda na ,,zarobienie"tyle ile bylo zalozone moze okazac sie wiec dwukrotne podniesienie stawek.Wystarczy ze zaplaci co drugi i juz wyjda na swoje.
Ja sie zastanawiam nad jednym-ile polacy beda to spokojnie znosic:)Kiedys cukier podrozal o 5 gr to strajki byly a dzis doja na potege i jak widac doic beda wiecej.Niech sie wstydza Ci co na platformersow glosowali Zlote gory mialy byc,rozwoj ekonomiczny i dobrobyt a zroku na rok coraz gorzej.Premier jednak zapewnia ze caly czas jest wzrost gospodarczy tymczasem bezrobocie na poziome 30 proc.To prawie co 3 polak bez pracy.A mandaty rosna...Dzisiaj widzialem tyle niebieskich jak nigdy.Jendi nawet stali z lornetka i wypatrywali czegos...Moze z daleka wypatruja niezapietych pasow czy rozmow przez komorke...No kurde,zgroza |
_________________ Było:
Jest:
|
|
|
|
palidzojnt221
|
Wysłany: 07-03-2013, 21:20
|
|
|
co do niebieskich, dzisiaj była bardzo niemiła sytuacja, na radiu słyszłem ze jedzie na drodze bardzo pijany kierowca bo jedzie cała droga i chodnikiem, jechałem akurat na kebaba, zaraz za mną podjechał radiowóz oczywiscie z właczonym Cb bo było słychac ze dziaa jak wysiadłem, niczym sie nie przejeli tylko poszli jedzenie zamówić jak wsawia nowe ograniczenie prędkosci to wiedzą gdzie sie pojawic z suszarka a tu nie wzieli sie do roboty tylko olali wszystko, oby tak dalej to na pewno bedzie na drogach bezpieczniej |
|
|
|
|
Luczu
|
Wysłany: 07-03-2013, 22:01
|
|
|
palidzojnt221 napisał/a: | podjechał radiowóz oczywiscie z właczonym Cb bo było słychac ze dziaa |
To na pewno cb czy ich radiostacja ? |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Jest
|
|
|
|
|
ciechu
|
Wysłany: 07-03-2013, 23:29
|
|
|
Luczu, miśki na okrągło podsłuchują kanał 19. Sam byłem tego świadkiem |
_________________ Było:
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Luczu
|
Wysłany: 08-03-2013, 00:02
|
|
|
ciechu, "tajniacy" z drogówki na pewno ale prewencja czy cokolwiek innego w oznakowanych rajdowozach ? |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Jest
|
|
|
|
|
ciechu
|
Wysłany: 08-03-2013, 00:17
|
|
|
Zatrzymali mnie policjanci z oznakowanego radiowozu po tym, jak wjeżdżając w teren zabudowany nie "wyhamowałem" do przepisowej pięćdziesiątki. Zaprosili mnie do owego radiowozu w celu wypisania mandatu. Tam usłyszałem wyraźnie "mobilki, na xx kilometrze w miejscowości xxx suszą". Po tej informacji albo wyciszyli radio, albo zmienili kanał. Wtedy właśnie postanowiłem zaopatrzyć się w CB. |
_________________ Było:
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|