Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Program do obróbki video
Autor Wiadomość
moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 04-11-2006, 00:36   Program do obróbki video

Witajcie.

Czy zna ktoś z was jakiś dobry program do obróbki video. chodzi mi tu o dogrywanie dzwięku wraz z jego modulacją, obróbka klatek, łączenia , dodawanie. ogólnie dość dobry program.
kiedyś miałem jeden z lepszych ale pamięć zawiodłą i stary dysk się uszkodził i niemam teraz nic a bardzo go potrzebuję.

RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 03-11-2006, 13:35   

VideoStudio 8 jest przyzwoity, ale obróbką video zajmuje się sporadycznie - on mi wystarcza, ale może jest coś lepszego *]

assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-11-2006, 14:51   

darmowy VirtualDub, używam od lat; ma filtry audio i wideo, rekompresję audio i video lub tylko wybranego, łączenie, krojenie, zmiany itp itd. nie jest z pozoru najprostszy, ale jak poznać go dogłębnie to ma duże możliwości; używam do dziś często; a jak chcesz dodatkowo do pokrojonego, połączonego video (wszystko zrobi VirtualDub, łącznie z wklejaniem audio, zmianą fps, rozmiarów, filrami itp itd) dodać jakieś totalne efekty, przejścia, animacje, mieszać naraz kilka ścieżek audio i wideo to Main Actor jest prosty w obsłudze a ma b duże możliwości. Był kiedyś pisany pod karty graf elsa bodajże, jest w necie, prod chyba MainConcept. Ja używałem starego Main Actor'a ale jest w necie jakiś nowy to ma pewno więcej możliwości; sprawdź oba, polecam;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 03-11-2006, 14:58   

To ja jeszcze wtrącę...

Moja karta grafiki (ATI Radeon 9200) niestety nie ma opcji VIVO więc nie mogę do niej podłączyć kamery aby zgrać filmy.
Jaki hardware lub software polecacie, aby nie zmieniając karty można było zapisywać filmy nagrane kamerą analogową na HDD?
A może jednak wymienić kartę?
Co proponujecie?

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 03-11-2006, 15:26   

hmm... każdy tunr TV nawet z allegro za 30zeta ma wejście Composite lub lepiej S-Video, poprzez najlepiej S-Video (S-VHS zwane też) podłącz kamerę analog. (masz Video-8 jakąś pewno...), bo S-Video ma szersze pasmo, znaczy obraz będzie powiedzmy ostrzejszy, ew jak nie ma to "czinczami" (Cinch) podłącz do we Composite (na Cinch); przechwytywanie wideo ma każdy tuner, jedynie może się nie wyrabiać w wyższych rozdzielczościach i większych fps;
***parę rad: kamery analog, zwł Video-8 w większości nie nagrywają i tak w pełnej rozdzielczości PAL, tj. 768x576 tylko w pół-PALu, zresztą nasza TV często nadaje w pół-PALu, a co druga linia jest kopiowana, na TV i tak się to rozmywa; przechwytywać więc możesz w pół-PALu jeśli by tuner/komp nie nadążał i "gubił" jakieś klatki; przechwytywać starczy z prędkością 23.976 fps bo to jest format kinowy zupełnie wystarczający do dobrej płynności ruchu (będzie OK, zobaczysz) a też na tym zyskasz pod kątem ilości danych/sek.
przy przechwytywaniu możesz by oszczędzić moc kompa możesz albo przechwytywać do zwykłego DivXa 4 ustawionego na brak strat jakości, a potem sobie np VirtualDubem nagrany film przekompresujesz na inny kodek albo przechwytuj do Intel Indeo 5.11 na też bezstratność, Quick Compress... potem przekompresujesz, mając już cały na HDD przechwycony, bo filmik zajmie w takim kodeku więcej, ale za to nie zgubisz nic, bo mniej mocy zeżre przy przechwytywaniu;
audio możesz zrzucać nawet do Mono, do PCM albo DivX Audio na jakiś umiarkowany Bitrate, np 44khz albo do MPEG-Layer3 (mp3) albo np MSNAudio, popróbuj;
w zależności od tego jaką ustawisz rozdzielczość przechwytywania obrazu, ilość klatek na sekundę, kodek audio i wideo zależy czy komp się wyrobi czy będzie Ci gubił klatki poszczególne; buforowanie w progamie przechwytującym oczywiście na max; w zal. od programu którego użyjesz są inne opcje i możliwości, to tak przy okazji;

prócz tunera TV, ja w czasach zamierzchłych wybrałem inną drogę :P tj nie kupiłem tunera bo kiedyś przechwytywały gubiąc klatki, niezbyt udanie, powyżej 20fps już opuszczały (dziś chodzą lepiej), tylko kupiłem kartę video na chipie Zoran'a (dziś rzadkość, ale do dziś mi chodzi super); nie jest to tuner, ale TV przez magnetowid mam, a nagrywa do dziś znaczy przechwytuje obraz ładnie;
możesz poszukać jakichś kart wideo nawet tanich na allegro, czy to Zoran czy jakiś chipset Broktree, ew Conexant. Nowe tunery niekoniecznie tak super przechwytują, są minimalne różnice, ale są, czasem nawet starsze Brooktree wypadały lepiej; ew jakąś dedykowaną kartę wideo, gdzie masz sprzętową w scalaku kompresję już do jakiegoś kodeka (mniej danych/sek leci na dysk), a potem zgrany na HDD cały film i tak możesz przekompresować na np DivX'a. Wybierz albo jakiś Tuner TV albo kartę wideo (może lepiej jak chcesz tylko analog zgrywać a nic nie chcesz więcej, TV nie potrzebujesz a możesz zawsze magnetowid podłączyć jako źródło analogowe wysyłające Ci obraz TV na kartę); jak kartę to warto z jakąś sprzętową kompresją, ale może być bez;
karty takie są już tanie, zwł starsze, wystarczą Ci a masz jako osobną kartę już na potem;
ja na tej z Chipsetem Zoran'a pracuję już od końca 1996r (to było kiedyś coś i to drogie, na PCI), do dziś analog ładnie przechwutuje, TV wygląda o niebo lepiej niż na tunerach TV (czyściej, ostro itp, zresztą TV odbiera magnetowid, stąd brak zakłóceń od kompa jak to jest w tunerach TV, a sygnał TV z tunera magnetowidowego mam na kartę kablem), przechwytuję z takich kamer zwykle w póPALu tj, 384x288 i jest super, spokojnie do 30fps wyciągnę a tyle nawet nie trzeba, nawet w większych rozdzielczościach wyciąga duże fps; oczywiście w tym samym czasie od razu kompresując dźwięk i obraz, a nie potrzeba do tego mocnego kompa;

To tak z grubsza; ;)
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 03-11-2006, 15:29   

a co do softu - do tunerów tv / kart wideo masz sterowniki, dzięki którym w samym windows'ie są widoczne jako urządz. do przechwyt. wideo i nagrasz czymkolwiek, ew lepsiejsze karty mają swój lepszy soft z ustawieniami i lepszym buforowaniem, tunery też jakiś mają; a poza tym to jakbyś do takich kart użył Virtual Dub (ja tak robię) to można znając go dobrze max wycisnąć, więcej niż na ich softach...

assistance   Moneta

Radke 

Wysłany: 03-11-2006, 16:07   

Dzięki.
Czyli jest szansa, że uda mi się to jakoś w miarę dobrze jakościowo zgrać.
Problem to czas bo z analoga zgrywa się w real time a filmów sporo...

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 04-11-2006, 09:37   

jest duża szansa, bo ja bezstratnie (czyli jakość taka jak na kasecie kamery) zgrywałem wiele filmów, jedynie czas, ale trudno;
zawsze potem możesz obrobić, poprawić kolorki, gammę, kontrast, dodać efekty itp itd; ale nie ma problemu; jak będę miał więcej czasu a np. kupisz sobie jakąś kartę wideo to Ci mogę opisać Virtual Dub pod tym kątem, choć sam pewno w internecie dokładne przewodniki byś znalazł;

assistance   Moneta

RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 02-02-2007, 21:09   

unknown, no fajnie baardzo mądrze napisałeś więc wiesz co mówisz.Więc mam pytanie .Z tego co napisaleś mi wynika że mozna użyć kjako tv monitora.
Jestem przed wymuszonym kupnem telewizora i dekodera sat na C+ do pokoju syna.A z tego co wyczytałem mogę zainstalować tyko kartę TV do jego kompa( P4 3.0,GeForce 6600Gt gainward500/900Mhz 128mb Ram 1024)I ona już sobie poradzi z sygnałem sat i dekodowaniem C+?
Dobrze zrozumiałem?

unknown 

Wysłany: 03-02-2007, 10:23   

i tak i nie i nie całkiem haha :crazy:

ale żeby Ci to jakoś opisać:
*kartę video (ewentualnie tuner TV z wejściem video)
[mam na myśli kartę ANALOGOWĄ, do podłączenia magnetowidu, kamery czy np tunera zewn. poprzez wejście SVideo bądź Composite... nie kartę co dyfrowego zrzutu danych obrazu, DV do nowych kamer, bo to karta w zasadzie bliższa złączom USB niż czemukolwiek Video] zazwyczaj możesz kupić jako fajną niezleżną kartę PCI, można też kupić zamiast osobnej to kartę graficzną ze zintegrowanym wejściem wideo (prócz wyjścia które jest dziś standardem), ale grafikę zmienasz często, a osobna karta video pozostanie; starczy wolny slot PCI na płycie głównej (są co prawda zewnętrzne karty bądź tunery podłączane przez USB ale to nieudane cuda do przechwytywania/nagrywania... wybrane tylko na tyle dobrze kompresują przed wpuszczeniem poprzez USB, by transfer USB się wyrabiał).
Karta video (bądź tuner TV) przechwytują obraz analogowy [/i](BTW ale są już tunery cyfrowe, pdobnie jak kartu tunerów cyfrowych SAT od dawna)[/i] i programiki do podglądu edycji wideo mogą Ci poprzez nią obraz rzucać na monitor, do pliku nagrywać, cokolwiek chcesz;typowa karta video ma wejścia (i wyjścia) wideo analogowe standardowe, czyli SVHS (S-Video, SuperVideo) i Composite, żadne EuroScart czy coś :P a typowy tuner TV ma prócz tych wejść (nie ma za to wyjść wideo) wejście antenowe na antenę i ma w sobie głowicę, więc saodzielnie TV naziemną może odbierać bądź z kablówki dodatkowo; by na karcie Video oglądać obraz z zewnętrznego źródła (Tunerowi TV starczy antena i masz telewizję) to do takiej trza coś podłączyć; może to być magnetowid który będzie robił za tuner, odbierze TV i wyjściem Composite poda na kartę video (kabelek Cinch) może to być Tuner Sat do niej podłączony, kamera, cokolwiek analog; podobnie można łączyć do tunera TV; on ma po prostu dodatkowo głowicę i samodzielnie TV sobie wpuszcza na we powiedzmy;
to jest powiedzmy kwestia oglądania sobie TV;
co do C+ _jeśli tylko edykacyjnie chcesz zobaczyć jak pracuje i wyrabia się starszy system kodowania_ a masz taką możliwość to C+ obejrzeć można;
w satelitarnej telewizji C+ jest już transmitowany cyfrowo i kodowany też, tu nic nie zrobisz jeśli tylko taki odbierasz (nic tak na kompie samym w sobie, to jest inna bajka jak przerabiają tunery SAT); ale jeśli masz gdzieś w obrębie C+ nadawany analogowo, np z nadajników naziemnych (jeszcze jest?) czy w kablówce i kodowany powiedzmy w starszym analogowym Syster/Nagravision to wtedy spokojnie Twój komp poradzi sobie ze ślicznym złożeniem obrazu; łopatologicznie - jeśli w obecnej chwili odbierasz C+ ale jest pocięty na skaczące paski, gdzie widać np zarysy postaci ale czarno białe paski (poczytaj najwyżej na neci co to Nagravision, będą obrazki) ale masz taki sygnał np w kablówce to na karcie video analog / tunerze TV taki sygnał przetworzysz;w zależności czy użyjesz kartty video czy tunera TV odpowiednio dobre będą np ExoTV, More TV, Pubbs kiedyś był ponoć i podobne; do takich celów zarówno kartę video jak i kartę tunera TV nie kupuj na żadnych dziwnych scalakach/hipsetach jak np ostatnie karty na Philips PVcośtam, bo żaden soft 'edukacyjny' na tym nie poleci dobrze; stare sprawdzone BT878 Brooktree czy Conexant w tunerze TV, w karcie wideo też, ew w karcie wideo chipset Zoran to super sprawa w połączeniu z innymi kośćmi Philips.

Samo oglądanie, nie wnikając w nagrywanie: karta analog - ma tylko wejścia obrazu; kablem do COmposite lub SVideo, kabel Cinch-Cinch czy na Euro czy inny podłączysz ją do magnetowidu czy tunera SAT to poprzez nią masz na kompie TV, ona ściąga obraz z zewnętrznego urządzenia; masz wtedy telewizor można rzec;

Tuner TV sam w sobie prócz wejść ma głowicę antenową i sam sobie może podać obraz z TV naziemnej/kablówki, oprócz tego, że ma zewn wejścia jak karta video;

Tuner TV ma głowicę, nie trzeba magnetowidu czy czegoś dla zwykłej TV, ma pilota itp ale z kolei karta video szybciej i lepiej nagrywa obraz jak coś zgrywasz, tak zazwyczaj jest, poza tym mniejsze zakłócenia-ładniejszy obraz jak łapiesz go np na magnetowidzie a na kartę ściągasz gotowy np composite niż jak ma to tuner TV odbierać (zakłócenia częste);

** Dodano: 03-02-2007, 10:30 **
ja mam kartę video bo nie potrzebwałem tunera a TV odbieram na magnetowidzie i tak wpuszczam do karty właśnie; za to lepiej mi (płynniej) nagrywa obraz do kompa i dekoduje też; ale w zasadzie dziś na tunerze TV i takim kompie różnica może żadna;

zrobić więc TV/monitor Tv z kompa żaden problem, pójdzie Ci spokojnie, karty na allegro za grosze dostaniesz lub w sklepie bo jeśli np tuner TV to na allegro często popalone mają np we audio; zresztą jakoś z tunerami często są jaja by to chciało dobrze chodzić, jest obraz, nie ma dźwięku albo na odwrót; jak już poustawiać to chodzą super, ale na początku czasem są jaja;

to masz TV;

a C+ musisz mieć analog, kodowany w Nagravision/Syster, tak jak był wszędzie na początku kodowany kiedyś; w wielu kablówkach tk nadal jest w tym systemie czy był tak naziemnie nadawany czy gdzieś jeszcze; taki możesz oglądać na kompie popaskowany pocięty, byle był na kompie; potem soft do dekod. na bieżąco go jaakby każdą klatkę nagrywa, przekłada xxxxxxx razy każdą linię (masa kombinacji) i porównuje aż trafi na kluc, złoży klatkę i wyświetla na ekran już normalną; tak z 25razy na sekundę masz klatki gotowe :D minimum; a jak soft mądrzejszy to po kilku analizach łapie klucz i tylko wg klucza już leci; w ten tylko sposób tak na kompie masz C+ do dźwięku jeszcze osobny sofcik jak PerfectAudio w tle niech leci czy Wavemod, bo w C+ takim jeszcze dźwięk obracają na pewnej częstotliwości i przesuwają, toteż ludzie tak piszczą :D blaszanie, ale to bez problemu każdy soft odkręca na dźwiękówce;

** Dodano: 03-02-2007, 10:33 **
jak nie masz analog C+ z anteny nziemnej, SAT, kablówki, a tylko z cyfrowej SAT to niestety to nie zadziała;

z dekodowaniem cyfrowego przekazu jest szereg innych problemów, ta by tuner zrozumiał dane obrazu i wyświetlił (normalny tuner SAT do TV nie kompa) to szereg kluczy co chwilę zmienianych musi mieć itp itd; są co prawda na necie "możliwości" przeróbki posiadanych tunerów SAT by Pols..t C+ odbierały bez karty ale musisz pilnować co chwilę zmian, ciągać z netu coś do tunera a czasem jest zastój i brak obrazu niestety :P ale można w razie czego;

wtedy TV odbierasz na tunerze SAT ale i na nim dekodujesz edukacjnie; a do kompa zawsze puszczasz tylko gotowy już normalny sygnał;

assistance   Moneta

RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 03-02-2007, 11:12   

no to chyba wszystko już pojąłem.Dzieki za wykad i rozjaśnienie obrazu. i wniosek jest jeden: telewizor+tuner+kardsplitter.
Najprostsze chociaż nienajtańsze rozwiązanie.Ale cóż chyba czasem warto zainwestować w święty spokój i wygrać walkę o pilota.
C+ mam full legal z satelity,co ujednak nie zmienia faktu że nie stać mnie na opłacanie dwóch abonentów,dla każdego pokoju osobno.Więc kombinuję jak by tu najtańszym kosztem z jednej karty zapewnić obraz na dwóch niezależnych telewizorach.
Najwyżej dostosuję monitor do odbioru TV i podłącze do niego tuner.Zawsze to ok 500,- zaoszczędzone i trochę miejsca w pokoju.Może w to miejsce gówniarz jakieś książki wstawi?Marzenie...

unknown 

Wysłany: 03-02-2007, 21:49   

żeby mieć monitor tylko do podglądu z zewnętrznego źródła - albo kup zewnętrzny tuner przystawkę TV, choć to shit :D bo ma wy VGA co prawda wprost na monitor i nie używa do tego komputera w zasadzie, ale jakość średnia no i nie możesz w razie czego przechwycić obrazu na kompa (nagrać) albo kup jakikolwiek tuner za 3 dychy i poprzez kabel antenowy lub lepiej Svideo ew Composite twój normalny tuner SAT podłącz do kompa a na kompie podglądaj obraz z tunera albo podobnie kup kartę wideo jakąś najzwyklejszą, byle obsługiwała choćby podgląd Overlay w pełnym PALu 768x576, nie musi już tak szybko i super nagrywać AVI z tego jak nie potrzebujesz; bo wnioskuję głwnym problemem jest C+ który masz cyfrowo i nie masz jak rozdzielić; tu więc najlepszy i najstabilniejszy CardSplitter, drugi tuner a kompa jako 'monitor' do tego tunera, poprzez kartę video czy tuner TV; z kabelkami nie będzie problemu;

assistance   Moneta

Joy_Pawel 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 01-03-2007, 01:53   

Polecam PINNACLE STUDIO 9 PL z dodatkiem HollywoodFX !
Opis programu http://www.digit.pl/artykuly/46137.html .
Super program multum możliwosci !

owoc102 

Wysłany: 26-05-2007, 15:33   

VirtualDub polecam :lol:

Odpowiedz do tematu