Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
anty wirus - jaki?
Autor Wiadomość
timi42 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 31-01-2007, 22:13   anty wirus - jaki?

Panowie i Panie, przepraszam, Panie i Panowie.

Nie jestem geniuszem komputerowym i z racji wieku pewnie nie zostanę, dlatego też moje pytanie być może dla innych proste brzmi; Jaki zainstalować anty wirus? Najlepiej darmowy, w polskiej wersji (w latach szkolnych uczyli nas tylko rosyjskiego). Obecnie mam Kasperskyego trial. ale mi się nie podoba. :sciana:
:roll:
Proszę o radę.
Zgredzio

RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 31-01-2007, 22:31   

Ja polecam NOD32 - bardzo dobry, skanuje pocztę i inne bajery a przy tym nie zużywa mocno zasobów systemowych (tak jak np. avast).
Problem, że nie jest do końca darmowy - no ale jak się postarasz to ominiesz ten problem *]

Strona www.nod32.pl tam możesz sobie ściągnąć i zobaczyć na własne oczy

Pozdrawiam

assistance   Moneta

Bratek 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 31-01-2007, 22:37   

A ja polecam Avasta. Prosty w obsłudzie i darmowy. Naprzykład stąd:
http://dobreprogramy.pl/i...z=2&t=30&id=533

RaV 

Wysłany: 31-01-2007, 22:42   

Parafrazując powiedzenie kolegi Ninja - avast to zło!! *]
Poważnie - jest to chyba drugi po Nortonie program, który tak pożera zasoby systemowe.
Jak ktoś ma mocnego kompa a nie wykorzystuje jego mocy, to faktycznie można brać.
Nawet niewiedziałem, że jest darmowy - tu plus dla avasta :)

** Dodano: 31-01-2007, 21:44 **
Swoją drogą, kolega Bratek, podał miejsce gdzie masz jeszcze kilka antywirusów (darmowych i płatnych), poczytaj opisy i opinie.

Pozdrowionka :D

assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 31-01-2007, 22:59   

hmm... po latach prób - żadne pandy, kaspersky, avasty czy inne shity;
MKS kiedyś był najlepszy, ale to było za czasów nim o kasę się w firmie tam poprztykali... teraz się momentami staczał, różnie... odłam MKSa - ArcaBit to też różnie, ,czasem super a czasem średnio... choć w obu w/w na pewno dobrze a nie źle, tak z 3,5 / 5 w punktach ;D

za to od zawsze stabilny choć do niedawna cichy NOD32 święci tryumfy, fakt... coraz więcej firm się przekonuje, że jest to bdb program, a ostatnimi czasy najlepszy można śmiało powiedzieć; złapie więcej niż inne antyviry, po polsku i w zasadzie można mieć darmowo :D gdyż wersja testowa jest na 30 dni, a co 30 dni i tak jest nowa wersja ;D
ma moduły to czuwania także prz poczcie, http i innych... program naprawdę godny polecenia... www.nod32.pl

dodatkowo, możesz zawsze za darmo przeszukać (choć nie wszystko co znajdzie wyleczy bo to demo, więc leczy część, ale znajduje co może) kompa MKSem i ArcaBitem poprzez www; mks.com.pl/skaner (skaner online), jak za 1szm razem zainstalujesz (automatycznie ) kontrolkę ActiveX to potem poprzez Internet Explorer'a wpisując adres mks../skaner uruchamia Ci się skaner Online, uaktualni jeśli jest połączenie z netem i potem możesz nim za free skanować napędy... skanuje nawet bez połączenia, net wymagany do aktualizacji tylko i 1szego pobrania silnika... ArcaBit działa podobnie... to potraktuja jako bonus...

do wszelkiej maści nietypowych adware i trojanów możesz mie na kompie dość spoko Ad-Aware z Lavasoft, za darmo jest wersja personal, możesz co jaakiś czas sobie go odplaić by poszukał spyware'u itp jeśli nie masz pewności... podobnie SpyBot S&D... a jako program jako jedyny pracujący na okrągło bez ręcznego odpalania to NOD32 po PL powienien być w sam raz;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 31-01-2007, 23:07   

Też polecam, tak jak RaV i unknown, NOD-a

assistance   Moneta

timi42 

Wysłany: 31-01-2007, 23:15   

unknown - wielkie dzięki, ale ja nie wiem co ty do mnie mówisz :roll: :roll: :roll: :?:
Na pewno masz rację, ale jutro przeczytam to sobie pomalutku 10 i więcej razy.
Jestem prostym człowiekiem i chyba lepiej dam to do przeczytania mojemu synowi.

Pozdrowionko

unknown 

Wysłany: 01-02-2007, 00:57   

no dobdzie, to tak: był sobie kiedyś MKS najlepszy ale się spsuł (bo się o kasę tam pobili); zrobiły się z niego ArcaBit i MKS jako konkurenci i oferują obydwaj darmowy skaner OnLine -uruchamiany poprzez przeglądarkę www. Wpisujesz tylko adres mks.com.pl/skaner dla MKSa lub arcaonline.arcabit.pl dla ArcaBit(chyba, że adresy się zmieniły, to na google.pl znajdziesz). Tymi dwoma skanerami możesz raz do czasu albo w sytuacji niepewności przeszukać komputer.

Do przeszukania co jakiś czas komputera warto sobie zainstalować program Ad-Aware w darmowej wersji; co jaakiś czas albo gdy szukasz wirusa ;D sobie ten programik ręcznie uruchomisz, uaktualni się i poszuka; jest dobry do Adware'u, Spyware'u i innych śmieci.
-------------------------- w/w programy możesz sobie używać okresowo wedle woli, uruchamiać je ręcznie jeśli zajdzie podejrzenie potrzeby przeszukania 'czymś jeszcze' komputera; MKS i Arcabit uruchomisz poprzez przeglądarkę; AdAware z dysku, raz go sobie zainstaluj.

Do normalnej pracy, na okrągło w tle, by się automatycznie uruchamiał starczy jeden jedyny NOD32 ze strony www.nod32.pl bo jest obecnie najlepszy i nie zamuli Ci komputera tak jak inne.
Wersja darmowa jest testową i działa przez 30 dni. Potem nie. Ale to nie jest problem, bo i tak co 30 dni wychodzi nowsza, aktualniejsza wersja testowa. Jest tu tylko więc jedno utrudnienie - co 30 dni musisz skasować / odinstalować swoją 'starą' wersję testową NOD32, którą załóżmy instalowałeś 30 dni temu, pobrać nową i zainstalować na nowo i chodzi. Za 30 dni tą teraz nową znów skasujesz bo w jej miejsce zainstalujesz jeszcze nowszą.... Poniemaja? ;D

** Dodano: 01-02-2007, 01:01 **
a! najlepszym antywirusem oczywiście jest wiedza - jak wiesz co robisz, co ściągasz i uruchamiasz... wirus to tylko program przez kogoś napisany; sam nie wejdzie magicznie matrixowo i nie pogryzie Ci biurka; zawsze to Ty na którymś etapie musisz coś pobrać z jakiejś strony na początku i/lub kliknąć na czymś TAK, ZGADZAM SIĘ by coś mogło się uruchomić i potem pobrać resztę śmieci.... pamiętaj o tym; często ludzie odruchowo na wszelkie okienka klikają TAK, YES, OK nic nie czytając a nawet nie zastanawiając się nad autentycznością tego co potwierdzili. a Potem mają problem...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 01-02-2007, 08:05   

Avast i Norton to zło. :lalala:
NOD32, McAfee lub Kaspersky. Jestem wyznawcą tych tej trójcy.

P.S. Dzieki miszko za NOD'a. 8)

www.budowork.pl
     assistance

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 01-02-2007, 08:26   

Z doświadczenia powiem, że:
- Norton Antivirus jest dobry ale zbytnio obciąża system,
- Avast też jest niezły ale kilka razy mnie zawiódł tzn. nie radzi sobie z niektórymi wirusami, zwłaszcza trojanami mimo systematycznej i częstej aktualizacji bazy wirusów. Generalnie: czasem potrafił zgłupieć.
- Panda - obecnie w moim systemie i jak na razie jestem zadowolony.

NOD i Kasperski - jeszcze nie testowałem...

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

ZielonyTBG 

Wysłany: 01-02-2007, 13:44   

Podobno bardzo dobry tylko nie po Polsku jest AOL zrobiony na silniku Kasperskiego.Podajesz swojego maila i przysyłają klucz ważny na rok.
A ja śmigam z Kasperskim i nie narzekam.
     assistance   Moneta

timi42 

Wysłany: 01-02-2007, 14:18   

ot i paniemaju. spasiba darogije druzja.

oczień was pazrawlaju

nie maładiec

** Dodano: 01-02-2007, 14:25 **
;D

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 01-02-2007, 14:41   

timi42 napisał/a:
ot i paniemaju. spasiba darogije druzja.

oczień was pazrawlaju

nie maładiec

** Dodano: 01-02-2007, 14:25 **
;D

Удачи, пусть сила будет с Тобой
:D

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 01-02-2007, 14:54   

Ja używam NOD'a, McCaffe kiedyś mnie coś zraził, Norton muli system, Kaspersky powiedzmy może i jest dobry, ale NOD dla mnie jest najlepszy. Praktycznie nie widać, że on działa. Nie obciąża monco systemu. A jak jest "potrzebny" to się pokazuje ;)

tnnn 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 01-02-2007, 15:52   

Ja ludziom montuje czeskiego AVG ( http://www.avg.pl/) ktory jest darmowy dla zastosowan domowych. Do tego antyspamowego Lavasoft AdWare ( http://www.lavasoftusa.com/ - tez darmowy - wersja personal). A na koniec wrzucam jeszcze firewalla Zone labs - Zone Alarm ( http://www.zonealarm.com/ - wersja osobista rowniez za free ;D ). Zestaw darmowy, sprawdzony i nie powodujacy smierci starszych sprzetow.

timi42 

Wysłany: 01-02-2007, 20:25   

:lol: NOD32 już jest i śmiga zdecydowanie lepiej od Kasperskiego. Miałem ze trzy trojany z którymi Kas.. nie mógł obie poradzić, a NODZIO łyknął je bez przepojki.
Moc jest ze mną :lalala:

:badgrin: :lol: :badgrin: :lalala: :lol: :lalala:

Tarzan 

Wysłany: 01-02-2007, 20:31   

Ja mialem ''Nortona'' ale jak juz koledzy wczesniej wspomnieli strasznie systemozerny :lol: teraz mam pande wersja ''Platinum''jak narazie wsio ok.i do tego po polsku :D A do szukania różnego smiecia używam''Spyware Doctor' darmowa próbka ale mozna za free uaktualnic i radzi sobie z wszelakim dziadostwem które sie przypląta z internetu.

look.toronto 

Wysłany: 01-02-2007, 20:43   

też jestem zwolennikiem Nod32. :) Fakt, darmową wersję trzeba co 30 dni odinstalować i zainstalować ponownie i zaktualizować bazę wirusów. Ale działa fantastycznie. Od czasu zainstalowania żadnych wirusów czego nie mogę powiedzieć o innych programach

Gość - ;)

Tipo 1,4s 1994r. 205kkm
LPG Tomasetto

MupiK 

Wysłany: 01-02-2007, 22:04   

A ja avasta:-) w firmie mam ta lepsza wersje jak skladam kompy to instaluje darmowa i smigaja do tego spybot i spamfighter aktualizacje i jest ok ;-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Karol 

Wysłany: 01-02-2007, 22:21   

Osobiście też jestem zwolenikiem Avasta. Darmowa wersja dla domowych kompów.
Nie zamula kompa, działa bez problemów.
Pozdrawiam 8)
     assistance

Tobi 

Wysłany: 03-02-2007, 11:17   

Też polecam AVG Antyvirus i AVG AntiSpyware http://free.grisoft.com + Kerio Personal Firewall http://kerio.tk

Zamawiaj jedzenie przez internet.
Moje domeny na sprzedaż.
     assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 03-02-2007, 21:39   

a od siebie dodam tylko, że wszelkie wirusy i trojany to nie zmyślne magiczne stworzonka i same nie 'wejdą' (haha jakoś zabawne to określenie zawsze) do komputera; zawsze w jakiś sposób musimy zgodzić się, potwierdzić lub choćby nie zaprzeczyć, przy jakimś pobraniu danych, załadowaniu skryptu, otwarciu załącznika, odpaleniu od kogoś płytki z autorun'em itp... przede wszystkim rozsądek co zatwierdzamy, co oglądamy i co i skąd pobieramy...

Ad-Aware popieram oczywiście, ale niekoniecznie usi rezydować, jestem zwolennikiem uwolnionego systemu :D nie przymulanego programami... NOD32 jeszcze się nadaje... AVG długo by shitowy, nie wiem jak obecnie, czy się poprawił, ale bym mu nie ufał... Panda się stoczyła znacznie, zresztą co mądrzejsi masowo nie przedłużają licencji i przechodzą na NODa (choćby zarządcy wielu firm o których słyszałem/widziałem); Kaspersky - nie zawsze na czasie, ale jeśli już zdąży to raczej skuteczny, choć nie zawsze... za to czy udany... średnio... kiedyś bywało lepiej... to tak dopowiadając nieco nieskromnym zdaniem ;P

assistance   Moneta

marcinwodnik 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 03-02-2007, 21:42   

Witam !

Norton Internet Security 2007 + poczytac o zagrozeniach w necie i nie klikac na wszytskie okienka wyskakujace "yes" albo "tak" i bedzie dobrze :)

Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!

<Baby są kochane!!>

Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980
     Moneta

miszko 

Wysłany: 04-02-2007, 10:27   

look.toronto, poszukaj w net coś takiego NOD32 Fix ;) Ciekaw narzędzie do resetu. I znowu będziesz miał 30 dni.

tnnn, dobrze piszesz. Zone Alarm jak dla mnie świetne narzędzie. Ja zawsze wybieram wersję zarządzania na manual co początkowo jest uciążliwe ale jak już skonfugurujesz wszystkie programy to chodzi bdb.

Dobre do wyłapywania różnego rodzaju śmieci które chcą dostęp do internetu.

rozmuss9 

Wysłany: 05-02-2007, 23:27   

dziwi mnie ze prawie nikt nie wspomnial o mks_vir.
Nie wiem jak te nowsze wersje ale ja jeszcze pracuje pod mks_vir 2005 (ale caly czas jest aktualizowany) jestem bardzo zadowolony. Zero wirusow, system chodzi elegancko do tego Kerio Personal Firewall i elegancko. Pamietam ze gdy wczesniej nie miaelm zbytnio zabezpieczen to format byl nieunikniony co 2-3 miesiace. Teraz spokojnie co 9-12 miesiecy. Dlatego ja polecam zestawienie
mks_vir 2005 + Kerio Personall Firewall + Ad Aware

8)

Odpowiedz do tematu