Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[Mono wtrysk LPG] czyli 4 generacja Tempra 1,6 juz jest !!!!
Autor Wiadomość
piotr1 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 11-01-2012, 20:47   [Mono wtrysk LPG] czyli 4 generacja Tempra 1,6 juz jest !!!!

Zaczniemy od Tego że 2 generacja sie nie sprawdziła wiec wpadłem na pomysł by leżący Stag od Kolegi i inne graty wykorzystać jako że jedyne autko zostało to Fiat Tempra to ...postanowiłem podziałać dodatkowa motywacja że na 2 gen zjadał ogromne ilości lpg 16....L

do rzeczy

Graty Stag 200-4 cylindry 1 Sekwencja z AC
reduktor Magic 3 Po myciu i czyszczeniu mam nadzieję że chwilę pośmiga jeszcze
Filtr czaja FL 02 po modyfikacji podstawy
Matrixy Duże Hx albo HD544 ...dysza na dzień dobry to 2.7 mm zobaczymy co z tego wyjdzie
butla w koło zawór 6 mm butla do jazdy na wstecznym ,,,,
------------------------------------------------------------------------------

DLA TYCH CO MYŚLĄ ŻE SIE NIE DA TO WYTŁUMACZĘ

------------------------------------------------------------------------------

jak działa Spi a Mpi w zasadzie tak samo oba wtryskują paliwo taką dawkę która idzie na cylindry i jest to sterowane przez Ecu .......

przy czym dla MPi wielopunktu działa 4 wtryskiwacze dla każdego cylindra osobno a dla Jednopunktu jeden wtryskiwacz daje dla 4 ..........

w każdym przypadku dostajemy sterowanie czyli czas wtrysku PB i tylko to nam jest potrzebne coprawda zamiast 1 dużego wtryskiwacza LPG dajemy 4 szt na każdy cylinder to zasada pozostaje taka sama //////
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dla mojego przypadku jest też opcja że nadaje sie wtryskiwacz Bosch Mono jet tronik który posiada dosyć długie czasy wtrysku jak na wtryskiwacz PB jednop ,,, i tylko dla tego da sie to wykonać !!!!!!!

czasy wtrysku to 1-6 ms ..... tak jak mówili koledzy z forum gazowego ,,,,,,,

wczoraj działaliśmy chwilę jeszcze serwo zmienione zostało ,,,,,udało się zrobić wiertki .serwo i podpiąć centralkę (Stag 300 nowsza mniejsza ) i przeciągnąć kabelek co czujki na butli ,,,,centralka od Bingo poszła pod maskę ,,,,,,hahahhaha

Przepchałem sie przez gumę w grodzi gdzie idzie któraś linka trzeba było jednak wywalić tą gumę

-Stag został zamontowany na kolumnie za akumulatorem równolegle do pompy hamulcowej
-reduktor przymocowany do podstawy akumulatora
- reszta jak na fotkach
-sygnał od wtrysku wzięty zaraz przy nim tam był już rozcięty
tak samo prąd pod stacyjkowy i sygnał obrotów przy cewce Pomarańczowy + 12 V a cewka brazowo zielony ,,,

wtryskiwacz PB ma 4 kable wpięte było Bingo w biało zielony z ustaleń miał być żółto zielony ,,,no nic ,,,sygnał jest mapa sie rysuje

niestety na dziś wyszły mankamenty jeden wtrysk nr 3 od gazu ma uszkodzony obwód i muszę to naprawić jak i zasilanie centralki a tu fotki ,,,

Tu widać że mam takie autko i pozostałości po Bingo reduktor i mixer ,,,

a poniżej widać czasy wtrysku PB zarejestrowane przez STaga

jutro reszta fotek jak to wygląda w całości i czy jeździ

Stag 200
Zavoli N
2 cewki z MAtrixa 5xx
FLo2
4 generacja wtrysku LPG w Monowtrysku ,,

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 11-01-2012, 23:06   

Ok fajnie, ale nie bardzo rozumiem jak chcesz to zrobić, oświeć mnie bo chce stać się mądrzejszy :lol: jak chcesz podawać gaz na podstawie sygnału tylko z jednego wtryskiwacza? Zrobiłeś z tego co widzę pełnowartościową sekwencję bo masz reduktorek, kompa, nawet przyzwoitego i listwę z wtryskami + 4 punkty dystrybucji w kolektorze, ale skąd komp ma wiedzieć który wtrysk ma odpalić? Chyba nie dmuchasz wszystkimi naraz :> Poza tym mam malusią uwagę dla ciebie. Na przyszłość mógłbyś dać wtryski dalej od wejścia w głowicę. Tu nie masz takiego musu że wtryski mają być w miarę blisko oryginalnych. Oddalając dysze od głowicy dasz więcej czasu gazowi na lepsze wymieszanie się z powietrzem. To trochę tak jak było z maluchem, łatwa prosta przeróbka wystarczyło za gaźnik dać kilka cm przedłużkę i już było lepiej, bo paliwo wreszcie miało gdzie się wymieszać zanim trafiło do cylindra. Drugi myk możesz dla lepszego podawania gazu dawać dysze pod kątem, ale to już wyższa szkoła jazdy bo wymaga pewnej ręki w wierceniu w kolektorze (tak jak masz wtryski benzyny w MPI) bo wtedy ładnie dmuchasz gazem zgodnie z kierunkiem przepływu, a to pomaga szybciej i efektywniej opróżnić dyszę i również pomaga w lepszym wymieszaniu się mieszanki. Czekam na dalszy postęp prac i fotki, bo może sobie zagospodaruje i ja swoją sekwencję do jakiegoś SPI
     assistance   Moneta

piotr1 

Wysłany: 11-01-2012, 23:26   

Co to wiertek to jak zobaczysz w MPI zawsze są jak najbliżej głowicy i tak ma być jednak wtrysk pb jako że ma ciecz rozpryskuje ją ładną mgiełką i to sie miesza z powietrzem jak trzeba gaz jest lotny wiec miesza sie bez problemów to taka różnica

owszem wiertki powinny być pod większym kontem choć w stosunku do kolektora który nie idzie pod kontem 90 st do głowicy a idzie do góry wiec wiertka idzie pod dobrym kontem w strugę powietrza mogło by być lepiej ......

a pytasz jak z czasem ..ano dokładnie tak jak myślisz leją wszystkie na raz ... ale co cykl pracy sie zmienia skład dzięki Ecu ,,,

kable od emupatora sie krosuje ,,,

Stag 200
Zavoli N
2 cewki z MAtrixa 5xx
FLo2

akj3 

Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 11-01-2012, 23:33   

bedzie takie coś działać, nie musiałes nawet robic tego przez emulator bingo. A czemu bedzie działać? Bo bedzie działać tak samo jak wtrysk wielopunktowy full group i tyle. Nie wszystkie auta mają sterowanie każdego wtryskiwacza oddzielnie, ba większośc starych aut mpi ma wtrysk albo pół sekwencyjny lub full grup jak np stare VW (golf, passat 1.8, 2.0 MPI). Wierć, podłączaj, dobrze wyreguluj w trasie i ciesz się z sekwencji. :D

piotr1 

Wysłany: 11-01-2012, 23:35   

No dokładnie masz rację ponad to nie jestem pierwszy ,,, pytałem mądrzejszych szkoda ze dziś nie zagadała jak trzeba ,,, Jutro fotki i filmik ...

Stag 200
Zavoli N
2 cewki z MAtrixa 5xx
FLo2

shagger78 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 13-01-2012, 00:04   

Czekamy...czekamy...Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie i jakie beda wrazenia i spalanie z jazdy na sekwencji.Byc moze i ja sie skusze do swojego 1.6.Powodzenia.
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER
     assistance   Moneta

egon 

Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 13-01-2012, 09:13   

No mnie tez to ciekawi, jak to wszystko wyjdzie, czekam na koniec prac ;)

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

piotr1 

Wysłany: 13-01-2012, 11:28   

no niestety poczekamy pare dni na nowy reduktor

Bo M3 sie zes,,rało i zagazowało układ wodny ,,,,, wiec wsadziłem reduktor podciśnieniowy odpiąłem staga a +12 v wziąłem z cewki ,,,,, i teraz jest 1 generacja i Tylko LPG :sciana:

ale nowe ZAVOLI już Kupione jak dojdzie to jazda z tematem

** Dodano: 25-01-2012, 23:21 **
Edit PosT Pod Postem

Zavoli założone ale na domiar złego okazało sie że stag jest upalony na obsłudze 3 cylindra choć dało sie to obejść i dziś odpalony jako 2 dwucylindrowiec i mostkowanymi cylindrami po 2 na 2 sekcje matrixa

czyli 2 sekcje obsługują 4 cylindry choć rozdziela zrobiona z trójników ,,,

kłopot z wolnymi obrotami troszkę poszarpuje a i nie było wysterowania reszty ani mapy ,,,no Poglądowa mapa pierwsze 20 km zrobione na
WTRYSKU LPG

** Dodano: 28-01-2012, 01:22 **
edit autko jeździ choć pewne kłopoty są ,,, choć sonda działa i stroi Ecu wiec super ,,,narazie jest zamula choć wieczorem dziś podstroiłem mapy zobaczę jutro co z tego wyjdzie ,,

Stag 200
Zavoli N
2 cewki z MAtrixa 5xx
FLo2

egon 

Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 28-01-2012, 08:49   

No no ;)

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

piotr1 

Wysłany: 28-01-2012, 13:37   

tu wczorajsze poprawki zobacze jeszczę czy łapie muła czy nie
dysze 2.5 mm

** Dodano: 14-02-2012, 17:44 **
Edit dysze poszły na 2.0 ...mm

i jest dobrze wolne obroty jak na pb ,,,mnożnik do góry ,,a teraz taki filmik z postoju że nie oszustwo ,,,,

film.mp4

---------------------------------------------------------------------------
Edit jednak zmiana wiertek poszły 2 szt pod przepustnicę w główne gardło przed rozdzieleniem na 2 apotem na 4 rury

Finał autko smiga już prawie idealnie wolne obroty jak na Pb w pełnym zakresie temperatur bo były kłopoty dysze dałem na 2,2 matrixa HD544

po przejściach z siatką i termostatem mam nadzieje że spalanie się unormuje na +

** Dodano: 30-03-2012, 23:47 **
tryb mieszany 200 trasa 100 miasto ,,,,, 10.3 litra

Stag 200
Zavoli N
2 cewki z MAtrixa 5xx
FLo2

Odpowiedz do tematu