|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
awaryjne otwieranie bagażnika |
Autor |
Wiadomość |
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 02-07-2009, 08:16 awaryjne otwieranie bagażnika
|
|
|
Sytuacja wygląda następująco, awarii uległa część zamka bagażnika z wkładką na kluczyk. Efekt jest taki, że ten guzik jest cały czas wciśnięty, a bagażnika nie da się w żaden sposób otworzyć, ani guzikiem(logiczne, ale próbowałem), ani centralnym, ani nawet w akcie desperacji kopniakiem . Jeśli ktoś się spotkał z podobnym problemem- pisać. Starego zamka nie trzeba oszczędzać, już zamówiłem nowy(pojęcie względne) |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 02-07-2009, 09:15
|
|
|
a próbowałeś od środka? Wydaj mi sie ze jest tam dostęp do niego i jak nie zależy ci na zamku to rozbierz/rozwal go a w ostateczności spróbuj wyłamać kopem od środka (tylko z umiarem bo będziesz miał klapę pogiętą ) |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 02-07-2009, 11:39
|
|
|
tak kopem... jasne... może szybę wybij z tyłu
rozłóż siedzenia kanapę tył. weź cienki śrubokręt i wejdź do bagażnika. na środku masz zamek. między krawędzią bagażnika a krawędzią klapy będziesz widział kawałek sprężynki od zamka i zapadkę wystarczy ją śrubokrętem przesunąć w prawo i bagażnik się otwiera - zamek odskoczy. |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
lazik666
Pomógł: 9 razy Wiek: 37 Dołączył: 13 Mar 2009 Posty: 892 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 02-07-2009, 12:09
|
|
|
jelcyn, tak jak człopaki mówią od środka go tam potraktuj lekką persfazją |
_________________ “Jeśli rozmawiasz z Bogiem, jesteś religijny. Kiedy Bóg przemawia do ciebie jesteś chory psychicznie.” - House MD
I need more ViCoDiN
był Fiat TIPO 1.4ie LPG
i Tempra AbartH 1.6ie LPG i Bordowa 1.6 |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 02-07-2009, 14:44
|
|
|
konikks napisał/a: | tak kopem... jasne... może szybę wybij z tyłu
rozłóż siedzenia kanapę tył. weź cienki śrubokręt i wejdź do bagażnika. na środku masz zamek. między krawędzią bagażnika a krawędzią klapy będziesz widział kawałek sprężynki od zamka i zapadkę wystarczy ją śrubokrętem przesunąć w prawo i bagażnik się otwiera - zamek odskoczy. |
To nie tipo więc wybicie tylnej szyby nic nie da ......
Poza tym wczołgać się do bagażnika sedana przez magiczny otwór za kanapą to sztuka akrobacyjna, chyba że macie posturę 6 latka |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 02-07-2009, 15:58
|
|
|
a próbował ktoś reanimowąć zamek klapy ? ja mam SW ale podejrzewam, że w tipkach był taki sam,
co do reanimacji to chodzi mi o naprawę wkładki, bo teraz nawet łyżeczką do herbaty mogę ją przekręcić, apryskałem wd40 ale nie pomogło :/ nie przygladałem sie temu od wewnątrz, da się odczepić otwieranie z kluczyka i zostac przy samej centralce ? |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 02-07-2009, 22:32
|
|
|
wiecie, tylko tylna kanapa nie jest rozkładana chyba i tu mam problem. gdyby się dało, to ten temat by nie powstał. Tylko na SB klną bym, że mi się zamek rozpadł.
Ps.: z tego co wcześniej podpatrzyłem, to ten zamek składa się z dwóch części. pierwsza, guzik z wkładką i połączony taką dźwignią z tym uchwytem, który trzyma klapę. wiem, że problem tkwi w tej części z wkładką, więc jak uda się dostać do bagażnika, to wystarczy ją wymienić.
Bdm$ka napisał/a: | To nie tipo więc wybicie tylnej szyby nic nie da | za spostrzegawczość. W Tipo, to nawet wyciągnąć tylną półkę można. |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 03-07-2009, 00:33
|
|
|
jelcyn napisał/a: | wiecie, tylko tylna kanapa nie jest rozkładana chyba i tu mam problem. |
Ale jest wykręcana, i dziura do bagażnika powinna być.
Bdm$ka napisał/a: | w ostateczności spróbuj wyłamać kopem od środka |
Bdm$ka napisał/a: | Poza tym wczołgać się do bagażnika sedana przez magiczny otwór za kanapą to sztuka akrobacyjna, chyba że macie posturę 6 latka |
A może łomem od razu, albo szlifierką kątową niech wytnie.
Jedno zaprzecza drugiemu, jak mogę kopać od środka jak ciężko tam nawet się dostać??
Spokojnie się wczołga i tak jak konikks pisze otworzy bagażnik. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 03-07-2009, 00:37
|
|
|
ubek, czyli, że od środka kanapę można odkręcić?
K***A tylko właściwie wszystkie narzędzia są w skrzynce, a skrzynka w bagażniku |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 06-07-2009, 15:51
|
|
|
jelcyn napisał/a: | ubek, czyli, że od środka kanapę można odkręcić?
K***A tylko właściwie wszystkie narzędzia są w skrzynce, a skrzynka w bagażniku |
no to K***A pożycz narzędzia, chyba że nie masz od kogo, bo akurat na syberii na wczasach jesteś.
A bagażnik od środka otwierałem palcem, nie pamiętam już jak, ale nie miałem przy sobie śrubokręta na pewno.
Bdm$ka napisał/a: | Poza tym wczołgać się do bagażnika sedana przez magiczny otwór za kanapą to sztuka akrobacyjna, chyba że macie posturę 6 latka | hehe, widać że z sedanem styczności nie miałeś. Bagażnik w Temprze ratował mnie też przy zamarzniętych zamkach drzwi kiedy to wchodziłem do środka przez bagażnik. Ciasno, ale bez problemów. Najbardziej zawadza półka a nie sam bagażnik. Przecież to jest 500l. To się lekko trup, łopata i worek wapna mieści. Nawet skrzynkę browara się upcha. |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 09-07-2009, 09:35
|
|
|
był rano listonosz z mocno opakowanym zamkiem od lazika. Za niedługo odwiedzę sąsiada w celu pożyczenia narzędzi i idę wojować z kanapami, zamkami i co tam po drodze jeszcze będzie
** Dodano: 09-07-2009, 12:42 **
wymieniał/demontował ktoś ten zamek w temprze? do bagażnika już się dostałem, klapę mogę otworzyć od środka, tylko pytanie jak wyjąć stary. Chodzi o to, że ten co siedzi jest większy od okolicznych otworów w blachach. proszę o szybką odpowiedź.
** Dodano: 09-07-2009, 16:39 **
zamek wymieniony, działa jak powinien
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|