Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Badalice - TIPO od starości do nowości - zmiana wyglądu
Autor Wiadomość
badalice 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 01-07-2009, 01:29   Badalice - TIPO od starości do nowości - zmiana wyglądu

Witam wszystkich na forum. Od jakiegoś czasu czytuję tutaj informacje na temat mojego "Brum Bruma" Tipo, tak bardzo zainspirowaliście mnie że postanowiłam się zapisać i zapytać Was o opinię i porady.

Jestem szczęśliwą posiadaczką TIPO 1,6 rocznik :) 1995 blacha, 1997 silnik. Mam ochotę odrobinkę go odświeżyć tak, aby nie odbiegał od nowych aut :D

Ogólnie rzecz biorąc chciałabym aby chociaż w połowie wyglądał tak:

KLIK

Mam wiele rzeczy do zrobienia i trudno mi się do tego zabrać - pierwsze auto, do tego Tipo i ogólnie nie bardzo się znam, a chciałabym to sama zrobić i to porządnie go zrobić.

Mam dostęp do "szrotu" i nowych części "Serwis Tipo" - zamienniki - oryginały, jak również mieszalnie farb i allegro :D Nie interesuje mnie kolor blach, które miałabym wymienić, nawet do czasu malowania mogłabym jeździć autem w kolorach tęczy. Najbardziej interesuje mnie sposób w jaki mam się do tego zabrać.

Są oczywiście rzeczy które są oczywiste:

- wymiana bębenka w zamku od bagażnika :) bo ktoś próbował się dostać :)
- założenie prawego kierunkowskazu, bo ktoś sobie pożyczył,
- wymiana zderzaków - trochę ułamał się przód, a tył wygląda jakby był krzywy,
- zrobienie szyby, bo tylko jedna strona się podnosi (elektryczne)

Fakt, że żadnych z tych rzeczy nie umiem, ale są tematy także jak będę mieć wątpliwości to zapytam.

Plan - na zewnątrz.

1. Rdza. Widoczna na tych zdjęciach.

a) Pomiędzy drzwiami
b) Na dachu strona lewa
c) Na dachu strona prawa
d) Lewa nadkole i kawałek
e) Prawa koło baku
f) Tył - nie mam pojęcia co się stało
g) Maska coś upadło - większość cynk
h) Takie itp ryski

2. Wgniecenia. Zdjęcia dodam jutro.

a) Prawa blacha stykająca z maską i drzwiami
b) Lewa blacha stykająca z maską i drzwiami

3. Wymiana prawego lusterka, bądź wymiana obu na elektryczne - u mnie nie ma przycisków przy skrzyni biegów - jest plastik - i tutaj ciekawi mnie czy przewody są przeprowadzone czy będzie więcej zabawy.

4. Naprawa tylnej wycieraczki - mechanizm chodzi, ale wycieraczka nie ma zamiaru zmienić pozycji, ogrzewanie chodzi.

5. Malowanie na czarny perłowy. Z pomarańczowymi akcentami. Lakiernik? czy samemu?

Plan - wnętrze

a) wymiana kierownicy na sportową - nie wiem jaką? czym się kierować?
b) wymiana bądź obicie foteli - fotele są wygodne, ale marzę o elektrycznie ustawianych bądź chociaż o obiciu a'la skórka,
c) zmiana tapicerki na drzwiach i poddaszu, lub obicie ich.
d) zamiana szyberdachu mechanicznego na elektryczny, lub dokupienie korbki - korbka leży w częściach - nawet nie wiem czy są wszystkie.
e) dołączenie kabli do radia na tył - zamontowanie głośników- o dziwo z tyłu są już dziury :P
f) wbudowanie przycisku START, lol, aby odpalał na przycisk - przy normalnym ustawieniu klucza. (opcjonalnie :P )

Ogólnie pewnie dziwicie się że takiego truposzka chciałabym przywrócić do życia, aczkolwiek nie stać mnie na coś lepszego w danej chwili, a mam trochę oszczędności w miesiącu aby sobie powolutku to zrobić. Mam też nadzieję na super odpowiedzi, i to że ten temat pomoże komuś jeszcze w podobnej sytuacji - jako FAQ jak odnowić tipka. Oczywiście obiecuję że pododaje zdjęcia - postaram się na każdym etapie, aby powstał z tego super temat.

Potrzebuję porad i na co mam zwracać uwagę (wszystkie punkty), jakie narzędzia potrzebuję - bo nie mam żadnych itp. opinię czy lepiej zrobić czy wymienić, jeżeli zrobić to którym sposobem - nawet linki.

Serdecznie dziękuję za uwagę i mam nadzieję że pomożecie mi zrealizować moje marzenie:

Chciałabym aby koledze który ma mercka oczy wyłupiały na widok mojego tipka :) no i piekne auto :)

Ps. Auto jest na benz/gaz. sprawne technicznie, podwozie w dobrym stanie.

Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi.

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 01-07-2009, 01:56   

badalice napisał/a:
Malowanie na czarny perłowy. Z pomarańczowymi akcentami. Lakiernik? czy samemu?

jak chcesz żeby to miało ręce i nogi to lakiernik niech się do tego zabierze.

badalice napisał/a:
a) wymiana kierownicy na sportową - nie wiem jaką? czym się kierować?

weź z tipo sedicivalvole sprzed liftu ( obecnie nie ma na allegro to nie pokażę )

badalice napisał/a:
Ogólnie pewnie dziwicie się że takiego truposzka chciałabym przywrócić do życia, aczkolwiek nie stać mnie na coś lepszego w danej chwili, a mam trochę oszczędności w miesiącu aby sobie powolutku to zrobić.

z tego co opisujesz to będzie Cię bardzo drogo kosztować - zwłaszcza malowanie
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

badalice 

Wysłany: 01-07-2009, 11:56   

Cytat:
jak chcesz żeby to miało ręce i nogi to lakiernik niech się do tego zabierze.

Kiedyś z rodziną malowałam Afle Romeo i nie było aż tak źle, może inna farba? może taka którą łatwiej malować i ogólnie prościej. Nie musi być perłowy, może znacie jakieś marki które łatwiej się nakłada? Spray czy pędzel? mam do dyspozycji halę jak coś, tylko nie umiem się do tego zabrać.

A co myślicie o rdzy? Bo w sumie to chyba powinnam od tego zacząć. Co myślicie o rdzy koło antenki? To mocne? Nie chciałabym trzeć i dostać się do środka od zewnątrz.

Jakie zderzaki pasują do tego modelu? Jakich innych marek? Przydałby mi się taki trochę bardziej sportowy.

Cytat:

To tylko pieniądze, satysfakcji nie da się kupić :)

Damian... 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 02-07-2009, 09:13   

jeżeli chodzi o rdzę, to lakiernik też się tym zajmie. w sumie pozbywanie się od rdzy też nie jest takim dużym problemem (zetrzeć szlifierką lub papierem ściernym, zagruntować, zaszpachlować i można malować)
badalice napisał/a:
Cytat:

To tylko pieniądze, satysfakcji nie da się kupić :)
w sumie koszt lakierowania samochodu mieści się w granicach 2000-2500. gdybyś się zabrała z rodzinką na lakierowanie, zostało by Ci połowa pieniędzy i na piwo dla taty :D

był: Fiat Tipo 1.6 i.e. 78KM
jest: Honda Concerto 1.6i 122KM

wyznawca JTP - J**ać Transport Publiczny :badgrin:

badalice 

Wysłany: 02-07-2009, 10:52   

Sęk w tym że ponoć dużo kosztuje sprężarka, ok. 1000zł + pistolet 300-400. do tego farby taśmy, części - bo wymienię progi,zderzaki i 2 części metalowe przy masce - inaczej trzeba byłoby klepać. Co nie napiszę do lakiernika - to walą że będzie przekraczać i że mnie mają gdzieś. Paranoja :P Człowiek chce dać im pieniądze a oni nie chcą :D Kolega mojego kolegi jest lakiernikiem i mówił że 200zł od elementu - no tak - a ile jest elementów - rozkładając bardzo bardzo dokładnie można byłoby doliczyć się 11. A na oko licząc że przód to przód a nie 3 części itp itd to wychodzi mnie 7. Z resztą i tak wszystko obija się na 2000zł conajmniej. A co myślicie o pomalowaniu sprayami ? :P Ja na czarny kurcze chciałabym, straszą mnie muchami, kurzem pyłem, złą sprężarką itd itp, nie chciałabym tego zepsuć, a z drugiej strony można trafić na gorszego "lakiernika", lepiej byłoby samemu zrobić. Alfe malowałam sprayem - ale teraz nie mam już takiej odwagi :P Co wy na to?

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 02-07-2009, 11:30   

badalice, a masz gdzie pomalować auto? czyste, suche i bezwietrzne pomieszczenie.

sprayem to można zaprawkę małą zrobić a nie malować całe auto.

Damian... 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 02-07-2009, 20:04   

konikks napisał/a:
sprayem to można zaprawkę małą zrobić a nie malować całe auto.
i to nie do końca, bo i tak widać (gość pomalował czerwonym sprayem samochód i teraz ma różowy) :D . nawet nie myśl o sprayu. jak jeden lakiernik nie chce, to idź do drugiego :P

był: Fiat Tipo 1.6 i.e. 78KM
jest: Honda Concerto 1.6i 122KM

wyznawca JTP - J**ać Transport Publiczny :badgrin:

badalice 

Wysłany: 02-07-2009, 20:35   

W sumie to mam tego kumpla to on mi zrobi. Drodzy koledzy, a jakie części są zamienne z innych marek? Tzn chodzi mi o zderzaki, progi i spojler znalazłam na allegro :D także tam kupię, ale zderzak? Najlepiej taki który optycznie obniża auto. Znacie może jakieś sklepy internetowe z takimi bajerami?

Przeczytałam gdzieś żeby sobie sklecić z 3 innych zderzaków, ale pachnie mi to wiadomo czym, i boje się że się rozpadnie, wolę kupić :) a sama wymienić.

No i jeszcze jedna rzecz, od strony kierowcy jak podnoszę szybę, to strona bliżej maski(mówimy o szybie) nie podnosi się, to ten plasticzek? czy jak? Na forum były tylko takie "spadające" a moja jeszcze nie skacze :D

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 03-07-2009, 00:23   

badalice, tak czytam i czytam... i nóż się w kieszeni otwiera... lakierować auto spryem... nie da rady moja droga - warstwa lakieru musi być gruba i wytrzymała, tak jak konikks napisał zaprawki możesz sobie psiknąć.
Zderzaki szukaj Abatha do tego modelu, innych nie ma. Części tuningowych nie ma. Jak chcesz robić auto to rób pożądnie, odłuż troche kasy ( z 1800 ) na lakierowanie i bierz pod uwagę że lakiernik zrobi od razu małe poprawki blacharskie - takie jak usunięcie rudej.

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

badalice 

Wysłany: 03-07-2009, 10:11   

Aj przesadzasz :) Nie znam się i szukam wyjścia :D kręcę :) Chcę obić wnętrze, muszę o czymś wiedzieć?

Arek03131 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 03-07-2009, 10:52   

Jeśli chcesz, aby auto wyglądało tak, jak na załączonym przez Ciebie zdjęciu, to zapomnij o sprayu, bez porządnego lakiernika się nie obejdzie. Co do wnętrza, to możesz poszukać na allegro lub popytać na forum o skórzane fotele - były wersje Tipo z bordową skórą lub (nieco rzadziej) z czarną - jeśli kupisz takie, na których widać upływ czasu, nie załamuj się - są firmy zajmujące się regeneracją skór.

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 03-07-2009, 10:53   

badalice, jak chcesz sama malować to załatw garaż i kompresor. Najpierw radzę poćwiczyć na czymś. Załatw sobie jakiś płat blachy i go maluj. Ćwicz. Lakiernicy też się kiedyś uczyli, tylko, że lakier to nie samo "lakierowanie". W zależności od tego jaki lakier to inaczej się maluje. Inaczej będzie z akrylem a inaczej tam gdzie masz bazę i klar. Na koniec po każdym malowaniu auto trzeba wypolerować. Ja sobie zakupiłem kompresor i zestaw kilku pistoletów. Zobaczymy co będzie. Poza tym inwestycja w kompresor to nie tylko malowanie. Można nim potem odkręcać koła, płukać, czyścić, przedmuchiwać i pompować koła (z odpowiednimi przystawkami oczywiście). Co do much i kurzu to właśnie po to garaż. Jak masz stary zakurzony garaż to radzę ściany i sufit zasłonić folią, a na podłogę dać stary dywan. Jak już trochę poćwiczysz to malowanie okaże się wcale nie takie trudne, ale trzeba cierpliwości i dokładności. nie zapominaj tez o podkładzie i odpowiednim rozpuszczalniku, utwardzaczu oraz oczyszczeniu lakieru i zmatowieniu go. Proporcje mieszania farb powinni Ci dobrać w mieszalni.

Ja tak robię, bo mój lakier i tak wygląda jak gówno, więc teraz może tylko być lepiej ;D

badalice 

Wysłany: 03-07-2009, 21:32   

mrk69 napisał/a:
Ja tak robię, bo mój lakier i tak wygląda jak gówno, więc teraz może tylko być lepiej ;D

Dobre! :) Moje też nie wygląda najlepiej jak widać :) jeszcze nie miałam możliwości walnąć foty tych części do klepania, moje też gorzej wyglądać nie będzie :D pomyślałam że najpierw zacznę od wnętrza, bo to łatwiej i od razu widać efekty :P Trudno się wyciąga fotele?

mrk69 

Wysłany: 03-07-2009, 22:06   

Nietrudno chociaż czasem się trzeba namęczyć, żeby tylne blokady odkręcić. Niektórzy mają na zwykłe śruby. Ja i kilku innych ludzi mamy na imbus i nieraz ciężko idzie jak długo nieodkręcany. Ja te blokady odkręcałem imbusem, który trzymałem kombinerkami, a drugą ręką waliłem w niego młotkiem i jakoś poszło :lol:

Dziś pierwszy dzień się bawiłem kompresorem i dla wprawy pomalowałem łopatę na zielono. Jak dla mnie to prawie idealnie :D Zachwycił mnie ten kompresor i samodzielna robota :)

tymek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 03-07-2009, 22:28   

badalice, odkrecenie nie ma z tym problemu chyba ze nie było ruszane od nowosci ,tylko czasem tak jest jak sciagniesz wykładzine to mozesz sie załamac jak ci sie ruda z podłogi usmiechnie:) znam to z własnego doswiadczenia:( sam teraz rozebrałem temperke i załamka :( :sciana: co ruda moze zrobic :(

badalice 

Wysłany: 04-07-2009, 09:41   

I ile lat ma twoja tempra Tymek? A ty mrk69 nie miałeś problemu z rudą?

tymek 

Wysłany: 04-07-2009, 10:46   

badalice, 14 latek jej stukło :lol:

mrk69 

Wysłany: 04-07-2009, 11:18   

badalice, na podłodze nie. Jak kupiłem Tipo to miał tylko odpryski 2 na masce i rysy, ale zrobione mniej więcej zaprawki. Teraz od jakiegoś roku męczę się z rudą pożerającą tylne błotniki :x

badalice 

Wysłany: 04-07-2009, 12:21   

Jest postęp :)

Dzisiaj odwiedziłam Auto-Szrot :)
Zakupiłam ramiona od wycieraczek, plastiki do wnętrza, teleskopy do bagażnika, prawe lusterko, półka na bagażnik, wszystko za 130zł :)

Zaklepałam sobie maskę i oba przednie nadkola - za 140zł na przyszły tydzień - mowa tutaj kosztach rzędu 30 x błotnik x 2 + maska 80zł. Jak za darmo!

Mrk69 przemyśl może zakup blachy? :) ) Ja wymienię wszystko poza dachem, bo to dużo roboty, a dać komuś to 1200zł.

Pytałam się lakiernika po sąsiedzku, za malowanie chce 350zł od elementu bez dodatkowych kosztów.

:red_kartka: :sciana: To i tak dużo ...

Dzisiaj jadę do firmy, na halę, także tam go porobię, spróbuję podnieść drzwi :( bo zaczynają mi rysować nadkola i klamka nie działa, w sumie to trzeba napierać na drzwi całym ciałem :P żeby dało się je otworzyć :lol:

Jutro kupię głośniki :P Żeby się lepiej jeździło, i w sumie jestem pozytywnie zaskoczona, kosztami, bo za blacharza znacznie więcej bym dała niż za części.

A mówię wam :D maska i błotniki piękne - stan idealny :D

mrk69 

Wysłany: 04-07-2009, 13:02   

badalice napisał/a:
350zł od elementu
drogo :!: Myślałem nad zakupem blach, ale do 3-drzwiowego Tipo to jest spory problem je znaleźć :roll:

Jak gdzieś tam na tym Auto-Szrot jest 3 drzwiowe Tipo i ma tylne błotniki w dobrym stanie - bez rdzy to daj znać :)

Luczu 

Wysłany: 04-07-2009, 13:03   

badalice napisał/a:
Pytałam się lakiernika po sąsiedzku, za malowanie chce 350zł od elementu bez dodatkowych kosztów.

w takich cenach jest malowanie :) Ale przynajmniej będziesz miała to zrobione porządnie.
Aha :) daj fotki autka teraz a później po zabiegach upiększających:"D
Jest
     Moneta

tymek 

Wysłany: 04-07-2009, 13:49   

badalice, pokaze Ci jakie poczynania zrobiła u mnie tylko sie nie załam :lol:

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 04-07-2009, 19:44   

tymek, Chryste Panie co to za masakra :lalala: tą dziurą można się do auta włamać :D moja niunia ma 15scie lat i ani ćwierć malusieńkiej dziurki nie ma. Podłoga w 100% cała. Ty sobie kolego lepiej podłogę obadaj zwłaszcza w miejscu mocowania kluczowych elementów zawieszenia np. kielichów przednich amortyzatorów, sanek, tylnej belki Jak tak wyglądają nadkola to ciekawe jak reszta 8)
     assistance   Moneta

Luczu 

Wysłany: 04-07-2009, 20:11   

tymek, Łoooooo !!! nie wierzę w to co oczy me widzą haha
Jest
     Moneta

mrk69 

Wysłany: 04-07-2009, 20:58