|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Fiat Tipo - szwankuje na benzynie |
Autor |
Wiadomość |
Landmen
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 18-10-2009, 19:42 Fiat Tipo - szwankuje na benzynie
|
|
|
Witam
Na gazie odpala i pracuje nie najgorzej( po nagzraniu się silnika ma za wysokie obroty1200-1300obr), natomiast na benzynie jest problem . Poprzedni własciciel dwa miesiące temu wymienił pompkę paliwa ( na używkę ) niestety bez skutku, dopiero po kilku moich telefonach postawił auto na warsztat gdzie wstawiono nową pompkę oraz nowy filtr paliwa. Obecnie Tipo odpala na benzynie ale po pierwsze - tuż po uruchomieniu silnika ma bardzo niskie obroty - 500- 700, kiedy już się trochę rozgrzeje obroty wzrastają do 900-1000, po drugie na zimnym jak i na ciepłym silniku po dodaniu gazu dusi i gaśnie lub jak przekroczy 2000 i trzymam nogę na gazie to jest ok, natomiast jak puszczę nogę z gazu to gaśnie, czyli powyżej 2000 obr silnik pracuje dobrze. Właścicielowi powiedziano na warsztacie że to wina paliwa ( podobno auto stało pod domem ponad dwa miesiące ) i trzeba je albo spuścić lub wyjeżdżić i nalać świeżego i będzie ok(podobno dolał 5 l nowego paliwa). Dodam tylko że przez dłuższy czas Gość odpalał wyłącznie na gazie. Czy waszym zdaniem to jest przyczyną problemów z pracą silnika na benzynie, czy też należy szukać przyczyny gdzie indziej? Dodam jeszcze że auto po tej operacji było podłączone do kompa gdzie usunięto błędy.
POzdrawiam
Landmen |
|
|
|
|
Szczęściarz
Pomógł: 5 razy Wiek: 40 Dołączył: 13 Mar 2008 Posty: 263 Skąd: Gorlice
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 18-10-2009, 20:46
|
|
|
Cześć kolego. O problemach piszemy zawsze w dziale technicznym. Jeśli problem dotyczy silnika to ... w dziale o silniku.
Jeśli chodzio Twój problem to najprawdopodobniej szfankujący "silniczek krokowy" inaczej regulator biegu jałowego, lub padnięta centralka wtrysku - odpowiada za sterowanie tym że silniczkiem... znajduje się pod schowkiem w kabinie.
Centralka urzywana to koszt ok 120 zł
Silniczek urzywany ok 70 zł
Umieszczaj też informacje o silniku jaki posiadasz
Witamy na forum. |
_________________ Było ///// TIPO 1.4 ie (195 000km) 1990 r... umarło śmiercią tragiczną 23.01.2008 około godziny 21:30
Jest Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V (360 000km) 2002 r. Kupiona w 2008. Jest 2017 - nadal niekapryśna |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 19-10-2009, 18:55
|
|
|
Landmen, napisz w sigu jaki masz silnik to ułatwi diagnozę,bo zawsze będzie widoczny typ Twojego silnika.
Co do problemu to jak wyżej napisał kolega Szczęściarz, prawdopodobnie masz uszkodzony silniczek krokowy.Jest on czarny i przykręcony jest z tyłu (od strony kabiny) do korpusu wtrysku.Piszesz też że poprzedni właściciel jeździł tylko na gazie,więc prawdopodobnie możesz mieć zapieczony wtryskiwacz.Możesz na początek dolać do benzyny płyn firmy STP.Pomaga z wtryskami,konserwuje układ paliwowy i usuwa wodę ze zbiornika(silnik ją spala). |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Landmen
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 19-10-2009, 20:08 Tipo-szwankuje na benzynie
|
|
|
Witam
Serdeczne dzięki za porady. Na początek wleję do zbiornika tego specjału, mam nadzieję,że to pomoże a jak nie to poszukam dalej. A może ktoś miał problem z wyciekiem oleju z silnika. może jest to jakaś bolączka tych silników - 1.6i.e ?
Pozdrawiam
Landmen |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 21-10-2009, 07:52
|
|
|
Landmen, wymień silnik krokowy! No i tu będzie problem, bo to dosyć droga część jest. Jeśli masz wtrysk boscha to pytaj w sklepach o krokowy do poloneza z wtryskiem boscha, bo to jest to samo, a taniej wołają Ja kupiłem zamiennik firmy Bear za 140zł. Oryginał Boscha to około 350-400zł.
Krokowy nie pracuje jak należy (wiesza się), daje fałszywe sygnały do kompa, przez co falują obroty. Przepustnica jest zbyt mocno otwarta, stąd na LPG podwyższone obroty.
Podobno można wyczyścić krokowy w środku, ale wierz mi, rozbierałem dwa uszkodzone krokowce i nie było tam nic do czyszczenia. Mimo to wyczyściłem jak się dało, ale efektu to nie zmieniło. |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Zaproszone osoby: 2
|
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
|
Wysłany: 21-10-2009, 22:15
|
|
|
albo i nie. Też byś kupił najtańszy dostępny? Jeden taki miałem i wytrzymał może rok... Przynajmniej nie wspieram chińskiej nawałnicy O tym że na Allegro są tańsze to wiedziałem, ale nie kupuje się wszystkiego z Allegro... Ja z mojego jestem zadowolony.
I nie chodzą między 60-90zł tylko między 60-700zł. Więc kupiłem za niezłe pieniądze |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 22-10-2009, 05:30
|
|
|
ciechu napisał/a: | Jeden taki miałem i wytrzymał może rok... |
ciechu, oczywiscie to twoja sprawa, moze masz racje, ze nie zawsze sie kupuje najtansze, ale jednak ja osobiscie wolałbym dac te 60zł i niech wytrzyma ten rok, bo nigdy niewiesz ile ten za 140zł ci wytrzyma, a zawsze 80zł masz w kieszeni na inne wydatki do Tempry, ale tak jak pisałem to twoja sprawa i nie bede tego kwestionował |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 22-10-2009, 09:14
|
|
|
Landmen, Nie zakładaj dwóch takich samych tematów, kontynuuj jeden temat! |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|