Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Fiat Tipo - szwankuje na benzynie
Autor Wiadomość
Landmen 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 18-10-2009, 19:42   Fiat Tipo - szwankuje na benzynie

Witam

Na gazie odpala i pracuje nie najgorzej( po nagzraniu się silnika ma za wysokie obroty1200-1300obr), natomiast na benzynie jest problem . Poprzedni własciciel dwa miesiące temu wymienił pompkę paliwa ( na używkę ) niestety bez skutku, dopiero po kilku moich telefonach postawił auto na warsztat gdzie wstawiono nową pompkę oraz nowy filtr paliwa. Obecnie Tipo odpala na benzynie ale po pierwsze - tuż po uruchomieniu silnika ma bardzo niskie obroty - 500- 700, kiedy już się trochę rozgrzeje obroty wzrastają do 900-1000, po drugie na zimnym jak i na ciepłym silniku po dodaniu gazu dusi i gaśnie lub jak przekroczy 2000 i trzymam nogę na gazie to jest ok, natomiast jak puszczę nogę z gazu to gaśnie, czyli powyżej 2000 obr silnik pracuje dobrze. Właścicielowi powiedziano na warsztacie że to wina paliwa ( podobno auto stało pod domem ponad dwa miesiące ) i trzeba je albo spuścić lub wyjeżdżić i nalać świeżego i będzie ok(podobno dolał 5 l nowego paliwa). Dodam tylko że przez dłuższy czas Gość odpalał wyłącznie na gazie. Czy waszym zdaniem to jest przyczyną problemów z pracą silnika na benzynie, czy też należy szukać przyczyny gdzie indziej? Dodam jeszcze że auto po tej operacji było podłączone do kompa gdzie usunięto błędy.

POzdrawiam
Landmen

Szczęściarz 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 18-10-2009, 20:46   

Cześć kolego. O problemach piszemy zawsze w dziale technicznym. Jeśli problem dotyczy silnika to ... w dziale o silniku.
Jeśli chodzio Twój problem to najprawdopodobniej szfankujący "silniczek krokowy" inaczej regulator biegu jałowego, lub padnięta centralka wtrysku - odpowiada za sterowanie tym że silniczkiem... znajduje się pod schowkiem w kabinie.
Centralka urzywana to koszt ok 120 zł
Silniczek urzywany ok 70 zł

Umieszczaj też informacje o silniku jaki posiadasz ;)

Witamy na forum.
Było ///// TIPO 1.4 ie (195 000km) 1990 r... umarło śmiercią tragiczną 23.01.2008 około godziny 21:30
Jest Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V (360 000km) 2002 r. Kupiona w 2008. Jest 2017 - nadal niekapryśna
     assistance   Moneta

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 19-10-2009, 18:55   

Landmen, napisz w sigu jaki masz silnik to ułatwi diagnozę,bo zawsze będzie widoczny typ Twojego silnika.
Co do problemu to jak wyżej napisał kolega Szczęściarz, prawdopodobnie masz uszkodzony silniczek krokowy.Jest on czarny i przykręcony jest z tyłu (od strony kabiny) do korpusu wtrysku.Piszesz też że poprzedni właściciel jeździł tylko na gazie,więc prawdopodobnie możesz mieć zapieczony wtryskiwacz.Możesz na początek dolać do benzyny płyn firmy STP.Pomaga z wtryskami,konserwuje układ paliwowy i usuwa wodę ze zbiornika(silnik ją spala).
     assistance   Moneta

Landmen 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 19-10-2009, 20:08   Tipo-szwankuje na benzynie

Witam

Serdeczne dzięki za porady. Na początek wleję do zbiornika tego specjału, mam nadzieję,że to pomoże a jak nie to poszukam dalej. A może ktoś miał problem z wyciekiem oleju z silnika. może jest to jakaś bolączka tych silników - 1.6i.e ?
Pozdrawiam
Landmen

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 21-10-2009, 07:52   

Landmen, wymień silnik krokowy! No i tu będzie problem, bo to dosyć droga część jest. Jeśli masz wtrysk boscha to pytaj w sklepach o krokowy do poloneza z wtryskiem boscha, bo to jest to samo, a taniej wołają ;) Ja kupiłem zamiennik firmy Bear za 140zł. Oryginał Boscha to około 350-400zł.

Krokowy nie pracuje jak należy (wiesza się), daje fałszywe sygnały do kompa, przez co falują obroty. Przepustnica jest zbyt mocno otwarta, stąd na LPG podwyższone obroty.

Podobno można wyczyścić krokowy w środku, ale wierz mi, rozbierałem dwa uszkodzone krokowce i nie było tam nic do czyszczenia. Mimo to wyczyściłem jak się dało, ale efektu to nie zmieniło.
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

egon 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 21-10-2009, 12:21   

ciechu, no to ładnie przepłaciłes http://allegro.pl/item751...vorit_polo.html
Krokowce chodzą miedzy 60-90zł ;)

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

ciechu 

Wysłany: 21-10-2009, 22:15   

egon. napisał/a:
ciechu, no to ładnie przepłaciłes http://allegro.pl/item751...vorit_polo.html
Krokowce chodzą miedzy 60-90zł ;)
albo i nie. Też byś kupił najtańszy dostępny? Jeden taki miałem i wytrzymał może rok... Przynajmniej nie wspieram chińskiej nawałnicy :P O tym że na Allegro są tańsze to wiedziałem, ale nie kupuje się wszystkiego z Allegro... Ja z mojego jestem zadowolony.

I nie chodzą między 60-90zł tylko między 60-700zł. Więc kupiłem za niezłe pieniądze ;)
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

egon 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 22-10-2009, 05:30   

ciechu napisał/a:
Jeden taki miałem i wytrzymał może rok...

ciechu, oczywiscie to twoja sprawa, moze masz racje, ze nie zawsze sie kupuje najtansze, ale jednak ja osobiscie wolałbym dac te 60zł i niech wytrzyma ten rok, bo nigdy niewiesz ile ten za 140zł ci wytrzyma, a zawsze 80zł masz w kieszeni na inne wydatki do Tempry, ale tak jak pisałem to twoja sprawa i nie bede tego kwestionował :D

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 22-10-2009, 09:14   

Landmen, Nie zakładaj dwóch takich samych tematów, kontynuuj jeden temat!

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

Odpowiedz do tematu