Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ciężko jeździ na benzynie
Autor Wiadomość
ToMeG. 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 13-06-2006, 08:14   ciężko jeździ na benzynie

Kolejny problem :(
Wczoraj postanowiłem przejechać się na benzynie (chyba pierwszy raz jak mam Temprę).
Silnik chodzi jakoś inaczej niż na gazie. Jak zdejmę nogę z gazu to samochód zwalnia mocniej niż na gazie (mocno to czuć) i silnik głośniej chodzi. Trzeba dawać mu więcej gazu żeby miał taką prędkość jak na LPG. Po dodaniu gazu zamochód jakby się mulił i dopiero po ok. 1-2 sek. zaskakuje i jedzie poprawnie. Po odpaleniu na niskich obrotach bez dodawaia gazu troszke szarpie, i czasem gaśnie.
Kiedyś miałem podobne objawy w Skodzie Fabia i wystarczyło przeczyścić przepustnicę, czy tu może być tak samo :?:
Czy może to być powiązane z moim problemem z odpalaniem :?:

Tempra; 2,0; benzyna/gaz; 1992;

POLISH CLONING TEAM
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 13-06-2006, 09:16   

U mnie przy 1.6 gaźni gdy dlugo jezdze na LPG i pozniej przelacze na Pb, to czuc duza roznice. Silnik jest bardziej "nerwowy". Na LPG jednak chodzi bardziej elastycznie. Jak sie wkreca na obroty i przelacza biegi to na gazie nie czuc tak tego. Silnik po przelaczeniu na Pb dopiero powyzej 2 tys. obrotow ciągnie na obroty. Ale tez ma chwilke "zmulenia". Wszystko ustaje powoli gdy coraz dluzej jezdzi sie na Pb. Prawodopodobnie zaplon przestawia sie, a w twoim przypadku komp, do nowych warunkow, lepszych do spalania LPG.

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 13-06-2006, 10:15   Re: ciężko jeździ na benzynie

ToMeG. napisał/a:
Jak zdejmę nogę z gazu to samochód zwalnia mocniej niż na gazie (mocno to czuć)

Co do mocnego zwalniania,to jest to układ który odcina dopływ paliwa podczas hamowania silnikiem.Cut-off.
Pasowało by sprawdzić czujniki,wtryski czy się nie zapiekły.Oprucz przepustnicy pasowało by sprawdzić silnik krokowy czy nie jest zasyfiony.
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 13-06-2006, 20:40   

masz gaźnikową temprę 2.0 czy inną?
bo jak mało jeździłeś na benzynce (pomijając zwolnienia które opisujesz, w pewnym zakresie normalne w zasadzie, ponadto moment, moc inaczej są na benzynce, wolniej, wyżej jakby ale dłuższe powiedziałbym) to możesz mieć poprzytykane dużo, a przy elektrozaworku (jeśli gaźnik) szczególnie.
Gdy elektrozaworek i okolice masz przytkany (cut-off, od odcinania na jałowym) to może szarpać szczególniej, na 1ce, 2ce będą problemy i ogólnie nieładnie :)
sam gaźnik, wszelkie dysze, kanaliki, co tylko poczyścić pięknie i przedmuchać a na pewno będzie wiele lepiej...
a jeśli wtrysk - to masz inne rzeczy do przepychania :) ale ogólnie długo stojąca benzynka z syfami zwłaszcza z tanich stacji może Ci nieco zmulić, nie dość, że traci ciut swe właściwości to jeszcze może co nieco przytkać...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Majkel 

Wysłany: 14-06-2006, 19:20   

A co powiecie jak mam takie same problemy z tempra 1,6 na monowtrysku??

MupiK 

Wysłany: 14-06-2006, 21:04   

To ja z innej beczki byly gaznikowe tempry 2.0 ??:D jak cos to mod moze to usunac bo chyba niezwiazane z tematem:P

Zacznij od resetu kompa sprawdzenia czy pompka paliwa daje dobre cisnienie.
Sproobj przejechac jednorazowo okolo 50-100km na benzynie
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

unknown 

Wysłany: 15-06-2006, 11:48   

były gaźnikowe 2.0 i fajniutko śmigały...

chciałbym ,ale gdyby był taki silnik a) nie zajechany, najlepiej poniżej 100 kkm :)
b) za grosze, za darmo
c) przekładka nie skomplikowana, najlepiej 1:1, najlepiej łatwa i za grosze, za darmo :)

:D sobie taki wsadzić silniczek do autka ...

a co do monowtrysku... reset kompa możesz zrobić (odłącz akumulator, wciśnij pedał hamulca na np kilka minut , niech rozaduje resztki z instalacji), to doraźnie może pomóc, może się coś przestawiło czy załapał kiedyś jakiś błąd bo np się przytkało kiedy coś...
poza tym rzeczywiście czy pompa jest OK? jakie daje ciśnienie? ostatnio manometrem ktoś chciał sprawdzać :) filtr paliwa czy na pewno masz dobry, czy jakieś osady się nie zastały... mogło też coś w silniku się przytkać, gaz prędzej przejdzie, poza tym nie wszystkie 'kanaliki' gaz wykorzystuje, niektre 'tylko benzynowe' mogą być przytkane, zastane...
możesz dodać np troszkę denaturatu (ponoć czyści, usuwa wodę) do benzyny jak masz jej końcówkę w baku albo spróbować za 20 zeta (za kilkanaście ja kiedyś kupiłem) jakiegoś magicznego czyściciela... ja kupowałem jakiś lepsiejszy ale chyba nawet w Polsce robiony a nie z importu, środek, kosztował niedużo, dolewałeś do końcówki baku (jak litr, dwa zostały) i puszczasz na 10 minut silnik, potem jeszcze go przegazować... trochę pomaga i usuwa, fakt... a poza tym ręcznie czyściłem wsio pozostałe (bo u mnie gaźnik mogłem rozebrać)... też samo przejeżdżenie, przegazowanie autka na siłę na benzynie może pomóc (na wyższych obrotach, prędkości)...
a przynajmniej sprawdź czy ogólnie jest słabszy na każdym biegu, czy bardziej np powyżej iluś obrotów się kończy moc (szybciej niż kiedyś) czy jak?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

ToMeG. 

Wysłany: 25-06-2006, 19:20   

Ostatnio pojeżdziłem troszkę na benzynie. Jak się rozgrzeje to chodzi normalnie, natomiast kiedy jest zimny to nie da się nim jechać. Szarpie i przerywa. Po 5 min. jest O.K.
:?: :?: :?:

Tempra; 2,0; benzyna/gaz; 1992;

POLISH CLONING TEAM
     assistance   Moneta

RaV 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 25-06-2006, 19:23   

to wygląda na niedziałające ssanie :roll:

assistance   Moneta

bolsx 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 06-11-2006, 16:32   

jezdzielem juz roznymi modelami samochodow na gaz i zawsze bylo to samo czyli albo dobrze jezdzil tylko na benzynie lub tylko na gazie ,juz potem sie nie przejmowalem

maxio 

Wysłany: 06-11-2006, 18:23   

na mój gust to co jakiś czas trzeba przejechać się na benzynie i będzie wszystko ok. np. jeśli chodzi o wtryski to potrafią się zapiec . wlej jakiegoś płynu do czyszczenia ukł paliwowego i przejedż ok/ 50--100 km i powinno być ok. :dance:

unknown 

Wysłany: 06-11-2006, 18:57   

nie tylko wtryski, ale jeżdżąc nawet tylko raz na miesiąc chwilkę na benzynie mają prawo układziki, rurki, zaworeki itp gdzie normalnie krąży benzynka się przestawić czy cuś... ja to ćwiczyłem na gaźniku, tam gdzie normalnie krąży benzyna a jej nie było dłuuuuuuuuuuuuuuuuuugo bo tylko LPG chodził z mojej woli; jak przełączyłem na PB to było szarpanie itp a potem dochodzenie czemu - elektrozaworek szwankował, niby mógł sam z siebie, ale kto wie czy gdyby tam benzyna krążyła to by później zaczął szwankować; naprawiłem sobie go i jest OK; moja wina tyle, że przez pól roku wtedy benzyny nie używałem w ogóle; więc warto raz na czas trochę przejechać a i tak ma prawo coś czasem siąść; z drugiej strony nawet gdy tylko na PB się jeździ to zaworki, wężyki, przepustnice, cokolwiek może z czasem paść/ się wyrobić... tylko jak się jeździ na PB to się od razu to wyłapie; a tak jak się czasem PB tylko wrzuci i dopiero wtedy wyjdzie, że na coś od PB przyszedł czas to zaraz, że to przez LPG... a auto powinno i musi dobrze chodzić zarówno na PB jak i LPG, to tylko kwestia regulacji umiejętnej, dobrze zrobionej instalki i dbania w miarę o silnik i części; nie ma , że nie może naraz chodzić dobrze i tu i tu... jak ktoś ma takie założenie - to olewa po prostu tylko, że mu źle LPG zrobili albo olewa, że coś szwankuje... do czasu aż to wyjdzie boleśnie...

assistance   Moneta

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 08-11-2006, 22:16   

@unk. ja po chyba roku jazdy tylko na gazie to przełączyłęm na gazik bo niemiałem wyjścia (60km do najbliższej stacji lpg) i wszystko chodziło ok nic się nie działo a pozatym lepiej tak go czasem przepalic przez jakies 100km bo wtedy wszystko się unormuje jak jest całoś OK. w baku miałem zawsze sporo paliwka jakośtak ponat 15L.

Odpowiedz do tematu