Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
brak iskry ale niezupełnie
Autor Wiadomość
matrix0606 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 23-11-2008, 19:09   brak iskry ale niezupełnie

wiem że tematów takich było już kilka, czytałem je. wiem też że trzeba sprawdzić CPW, bo piszecie że to najczęściej jest przyczyna braku iskry, ale u mnie jest trochę inaczej. mam temprę z silnikiem 1,6 na gaźniku, dokładnego oznaczenia motoru nie pamiętam. otóż jest tak. przyjechałem nim do mamy i zgasiłem, zostawiłem na noc, zdjąłem blachy bo go przerejestrowuje. (dopiero kupiłem) zostawiłem na benzynie. przychodzę na drugi dzień żeby przepalić brykę a tu d**a. ani na gazie, ani na benzynie ni hu hu. aku rozładowałem a nie zahajcował. nie ma iskry, ale nie zupełnie. dwie pierwsze po przekręceniu kluczyka są. później ani boże mój. świece ok, przewody WN też, rozdzielacz wyczyściłem, cewkę raczej można wyeliminować, bo dzień wcześniej bez problemu palił, więc zostaje nieszczęsny CPW, którego notabene nie sprawdzałem bo nawet nie wiem jak jest mocowany? czy to możliwe że daje dwie iskry i później już nie? nadmienię że podczas kręcenia czasem jest tak jakby zblokowało silnik, czyli tak, jakby iskra była zbyt wcześnie i próbuje zakręcić w drugą stronę. stawiacie na CPW? jeśli administracja uzna że temat jest dublem tego typu tematów zrozumiem, ale będę wdzięczny za pomoc. dopiero kupiłem ten samochodzik, podoba mi się i chciałbym nim trochę pojeździć.

timi 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 23-11-2008, 20:36   

cześć Matrix! Ja miałem u siebie kilka razy taki zonk i zawsze to była wina (masy) . Posprawdzaj wszystkie masy wszystkie czarne kabelki pod maska i oczywiscie mase głowna miedzy buda a silnikiem. Ostatnio w ten sposób udało sie uruchomic fiata tipo (Jarooo) . tak jak ty robił wszystko ale o masie zapomniał .Jakie było jego zdziwienie gdy auto odpaliło po długim przestoju .Ja stawiam na masy powodzenia Timi!

matrix0606 

Wysłany: 23-11-2008, 20:43   

ale czy aby na pewno masa? jeśli akumulator jest sprawny, czyli w pełni naładowany to kręci jak szlony, ale iskry brak jak napisałem w problemie. czy gdyby był brak masy to też nie będzie palił a będzie kręcił jak należy?

timi 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 23-11-2008, 21:22   

iskra moze byc super ale jak niema masy to niezapali !

** Dodano: 23-11-2008, 21:28 **
Poszukaj pod maska miejsca gdzie sie spotykaja masy urzadzen sterujacych . u mnie w temprze to jest na podłuznicy jak tam sie zasyfi to mu czasem odbija .Po przeczyszczeniu wszystko wraca do normy .Na wszelki wypadek poprowadz sobie dodatkowa mase od cewki do kolektora bedzie pewniak.

matrix0606 

Wysłany: 24-11-2008, 18:06   

timi napisał/a:
Poszukaj pod maska miejsca gdzie sie spotykaja masy urzadzen sterujacych

nie mogę znaleźć połączeń masy. może mi ktoś wskazać dokładne miejsce? wyeliminowałem kopułkę. znaczy jest ok. podłaczyłem bezpośrednio pod przewód WN idący z cewki do rozdzielacza. iskra na początku kręcenia raz jest, a raz jej nie ma, a po chwili już nie ma zupełnie. o co chodzi? pomóżcie, zależy mi na tym autku.

Odpowiedz do tematu