|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[Benzyna] rozrusznik |
Autor |
Wiadomość |
artmus2109
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 08-09-2011, 10:43 [Benzyna] rozrusznik
|
|
|
Witam wszystkich:)
mam problem
jakis czas temu w moim tipo pojawił sie problem z rozrusznikiem mianowicie czasem krecił normalnie czasem zaczynał krecic powoli ale jakos odpalał
któregos dnia po powrocie z pracy zaparkowaniu norma chciałem gdzies jeszcze jechac ale juz rozrusznik nie ruszył wcale
jakos odpaliłem na krótko objechałem
objawy jak juz nie krecił sa takie ze po przekreceniu kluczyka tyka mi chyba jest to pompa abs ale rozrusznik nie kreci
sprawdzałem rozne metody
nawet przed chwila pociagnąłem bajpasa od stacyjki na ten cienki kabel do rozrusznika i dalej nic
juz mi brakuje pomysłow ktos tam gdzies mowił o przekaznikach ale nie wiem gdzie i które
prosze o jakąś pomoc |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 08-09-2011, 10:55
|
|
|
artmus2109, Częsta usterka. Wymień rozrusznik i śmigaj dalej. Polecam zakup rozrusznika regenerowanego. Nie są drogie.
Sama wymiana jest bardzo prosta, 5 śrub i 2 kable. Nawet kanału nie potrzeba, chociaż jest przydatny. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
lynx
Pomógł: 10 razy Wiek: 39 Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 420 Skąd: Gliwice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-09-2011, 10:59
|
|
|
Aku sprawny? Ja od tego bym zaczął. Może już stracił pojemność. Na początek sprawdzenie ładowania potem aku ( najlepiej podmienić na 100% sprawny). Jeżeli to nie będzie to, wtedy sprawdzić zasilanie rozrusznika (ten gruby czerwony kabel) i mmasy na budzie i silniku. Potem już zostaje tylko wyciągnięcie rozrusznika i jego oględziny - rozrusznik ma swój własny, wbudowany przekaźnik w którym jest miedziana sztabka, która z czasem się przepala. |
|
|
|
|
artmus2109
witamy nowego
|
Wysłany: 08-09-2011, 10:59
|
|
|
Juz wymieniłem i dalej tylko tyka i nie kreci
** Dodano: 08-09-2011, 12:03 **
tyka chyba pompa abs
** Dodano: 08-09-2011, 12:04 **
Realne jest to ze jak klema aku jest lekko zielona ze by rozrusznik od tego nie chciał krewcic?? |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 08-09-2011, 11:12
|
|
|
Cytat: | Realne jest to ze jak klema aku jest lekko zielona ze by rozrusznik od tego nie chciał krewcic?? |
Tak, może. A jak dalej nie kręci, to sprawdź, czy na tym małym kabelku masz sygnał. jak nie, to pewnie przekaźnik zdechł. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
artmus2109
witamy nowego
|
Wysłany: 08-09-2011, 11:16
|
|
|
wiesz co pociagnąłem nowy kabel od stacyjki do rozrusznika i sprawdzałem zarówka i wszystko jest
ide sprawdzic ta kleme z/w
** Dodano: 08-09-2011, 12:24 **
i nic
** Dodano: 08-09-2011, 12:45 **
a gdzie ten przekaznik?? |
|
|
|
|
pawel200388
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Sie 2006 Posty: 69 Skąd: Skierki
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 10-09-2011, 14:13
|
|
|
Przekaźnik jest W rozruszniku I to może być on, przepala się lub zawiesza Rozbierz rozrusznik, zdejmij bendix, ten też się lubi zawiesić, a bez niego ani rusz. Obejrzyj to dokładnie Sam też miałem ten problem kiedyś, ot tak, pewnego dnia tempra nie odpaliła. Po godzinie już wsio było ok, wystarczył mały przegląd czyszczenie, wymiana jednego elementu
Jakby chciał, spylę swój rozrusznik, jeśli nie dojdziesz do ładu ze swoim (zawsze taniej niż na allegro).
Z powodu zielonej klemy na pewno nie będzie takich objawów, bo klema i tak jest dobrze zaciśnięta na zacisku akumulatora |
_________________ --------------------
Szukasz części do tempry? Sprawdź tu:
http://forum.tempra.org/-vt22568.htm#273568 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|