Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
strzelił mi pasek od rozrządu
Autor Wiadomość
Wes27 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 31-03-2007, 14:04   strzelił mi pasek od rozrządu

Witam jechałem ponad 100k/h i auto nagle zgasło. Wstępna diagnoza-brak brak paska rozrządu. Zaledwie przejechałem na nim 10000 km . Silnik mam 1.8 DOHC wałki od zaworów są lużne czyli zawory są schowane i nie powinny być uderzone przez tłoki, czy sie mylę? I teraz pytanie wystarczy wymiana paska czy czeka mnie kapitalka głowicy????
     assistance

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 31-03-2007, 14:48   

Wes27 napisał/a:
I teraz pytanie wystarczy wymiana paska czy czeka mnie kapitalka głowicy????

Bez zajrzenia do środka to raczej nikt na to pytanie nie odpowie.

assistance   Moneta

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 31-03-2007, 16:18   

Jakiej firmy miałeś pasek ?

slawo 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 31-03-2007, 17:05   

Mialem niedawno to samo,efekt zawory ssace do wymiany,plus jedan wydechowy,glowica do roboty,czesci,cholowanie z Krakowa,koszt 1000zl.

Wes27 

Wysłany: 31-03-2007, 17:08   

Tomilee napisał/a:
Jakiej firmy miałeś pasek ?

nie pamietam w tamtym roku robiłem remont silnika tak ze trzy tygodnie temu wymieniłem łozysko w napinaczu wałków wyrównujacych i pasek nie wskazywał na slady zuzycia jutro zaczne dokładniej zagłebiac sie w to co było przyczyna jego zerwania pozdrawiam
     assistance

daniel 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 31-03-2007, 18:36   

witam ja to ostatnio tez przechodzilem ale zaworow do glowicy nigdzie niemoglem dostac potrzebowalem ssacy i wydechowy naszczescie kolega z forum wyslal mi zawory okazalo sie ze 1 krzywy ale licza sie checi dodam ze dostalem gratis wiec ja stawiam na zaglebienie sie w glowice

jestem wolny ale wciaz przed toba!!!!!!!!
     assistance

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 31-03-2007, 18:47   

Na pewno jakiś zawór dostał strzała,zwłaszcza przy 100km/h.A co do luźnych wałków to zawsze wystaje jakiś zawór.
     assistance   Moneta

Wes27 

Wysłany: 31-03-2007, 21:23   

ZielonyTBG napisał/a:
Na pewno jakiś zawór dostał strzała,zwłaszcza przy 100km/h.A co do luźnych wałków to zawsze wystaje jakiś zawór.

jutro zakładam stary pasek jesli go zlokalizuje i wszystko bedzie jasne
     assistance

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 31-03-2007, 21:56   

Wes27 napisał/a:

Tylko dobrze na znakach ustaw. Choć jak Zielony zauważył, to jedynie prawdziwy fuks mógł uchronić się od pogięcia zaworów. Ludzie z klubu pisali, że takie fuksy im Cię zdarzały.

Jak by auto nie miało mocy, strzelalo, lub będzie słychać, że zawory mocno klepią to lepiej rozebrać silnik.

Wes27 

Wysłany: 31-03-2007, 22:43   

miszko napisał/a:
Wes27 napisał/a:

Tylko dobrze na znakach ustaw. Choć jak Zielony zauważył, to jedynie prawdziwy fuks mógł uchronić Cię od pogięcia zaworów. Ludzie z klubu pisali, że takie fuksy im się zdarzały.

Jak by auto nie miało mocy, strzelalo, lub będzie słychać, że zawory mocno klepią to lepiej rozebrać silnik.

w razie "w" mam jakas głowice 8 zaworowa wygladajaca jak moja (ale tego jeszce nie wiem od czego ona jest ) i jesli beda pasowały zawory to poprzerzucam bebechy i bedzie dobrze jak opanuje problem to dam znac co i jak pozdrawiam
     assistance

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 01-04-2007, 00:10   

Radziłbym pierw zajżeć do silnika. W razie czego masz pewność że wszystko jest OK, a jak założysz pasek i odpalisz to możesz mieć większe starty jak miałeś , zawory ssące do 1,8 są dostępne na link po 16zł za sztuke

Wes27 

Wysłany: 01-04-2007, 18:57   

głowica zwalona wszystkie zawory do wymiany mam nadzieje ze wał sie nie uszkodził jutro zaworze glowice do zakładu naprawczego i bede liczył koszta tej przygody podsumowaniem wam sie pochwale pozdrawiam
     assistance

BeerfaN 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 05-04-2007, 08:33   

sprawdź przy okazji firmę zerwanego paska - mnie też czeka wymiana, a nie chcę popeliny założyć

159A3.0000.75.37.430

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 05-04-2007, 20:28   

BeerfaN napisał/a:
sprawdź przy okazji firmę zerwanego paska - mnie też czeka wymiana, a nie chcę popeliny założyć

To od razu powiem nie kupuj Conti, moze juz poprawili/wycofali wadliwa serie, ale byl okres ze sie strasznie rwaly, mojemu ojcu w 1.4 Conti strzelilo po troche chyba ponad 30tys. km

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

akj3 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 05-04-2007, 20:52   

Co do pasków to chyba sprawdzoną firmą jest Gates? Jeszcze nie słyszałem żeby ktoś powiedział coś złego na ich temat...

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 06-04-2007, 06:21   

akj3 napisał/a:
Co do pasków to chyba sprawdzoną firmą jest Gates? Jeszcze nie słyszałem żeby ktoś powiedział coś złego na ich temat...

Tak, zapomniałem polecić Gates'a, nigdy jeszcze z nimi nie miałem żadnych przykrych doświadczeń, u ojca właśnie teraz siedzi Gates, w Uno turbo i.e też i jak narazie [odpukać w nie malowane] wszystko cacy.

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

MupiK 

Wysłany: 06-04-2007, 07:38   

:-)
Co firma to opinia ... ja sie na temat GATESA nasluchalem i naczytalem i nie zalozylbym tego do autka coz tak to sie czlowiek uprzedza do pewnych rzeczy :-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

moto77 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 06-04-2007, 07:41   

akj3 napisał/a:

No to ja powiem coś złego....w tipo 1,4 mojego taty pasek Gates wytrzymał 40 tys km po tym przebiegu pękł na pół i wysypało sie część zębów...miałem tyle szczęścia że było to podczas odpalania silnika i dziwnym trafem zawory zostały nie tknięte... :) także obyło się bez remontu głowicy w zakładzie ....profilaktycznie dotarłem zawory na paście oraz wymieniłem uszczelniacze zaworowe....i jak kupowałem nastepny pasek to kupiłem Dayco czy jest lepszy to nie wiem....narazie 30 tys km jest na nim zrobione...

BeerfaN 

Wysłany: 06-04-2007, 09:36   

Miałem pasek gatest w dieslu. Wytrzymał jakieś 30tys i auto poszło na szrot, więc nie wiem ile by jeszcze potrzymał.

Paski klinowe tej firmy są takie sobie - nie rwą się raczej, ale szybko twardnieje guma i się ślizgają.

** Dodano: 06-04-2007, 10:38 **
za pamięci - jak sprawdzić, czy naciąg paska w 1,6 jest prawidłowy? ASO chce za wymianę 300zł, a "u Zdźicha" zrobią mi tak samo, jak ja sam.

Nie mam klucza do ustawiania naciągu i boję się, że coś sknocę

159A3.0000.75.37.430

moto77 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 06-04-2007, 09:48   

pasek rozrządu trzeba tak naciągnąć żeby dało się go skrecic o kat 90 stopni...tylko nie jakąs nadludzka siłą oczywiście he he

Wes27 

Wysłany: 06-04-2007, 19:05   

auto poskładałem pasek rozrządu gatza a wałków wyważajązych dayko (czy jakoś tak
regeneracja głowicy 400 czujnik położenia wału 90 koszt całej przygody700zł o ile jutro odpali
pozdrawaiam i życzę Wszystkim Wesołych Świąt
     assistance

unknown 

Wysłany: 06-04-2007, 19:23   

masz na myśli zapewne gates'a (gates)... mam mieszane odczucia co do tych pasków, a najgorsze... że sam mam podobny... po prostu swego czas upewne serie tych pasków rwały się nagminnie (niska jakość)... teraz niby lepiej, ale i tak będę go zmieniał grubo przed terminem wymiany... ryzykowniejsze już tylko conti chyba są... ale cóż... wszędzie w sklepach gates'y bo dość tanie... tyle dobrze , że już tak się chyba nie rwą...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

rożek 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 09-04-2007, 13:12   

moto77 napisał/a:
akj3 napisał/a:

No to ja powiem coś złego....w tipo 1,4 mojego taty pasek Gates wytrzymał 40 tys km po tym przebiegu pękł na pół i wysypało sie część zębów...miałem tyle szczęścia że było to podczas odpalania silnika i dziwnym trafem zawory zostały nie tknięte... :) także obyło się bez remontu głowicy w zakładzie ....profilaktycznie dotarłem zawory na paście oraz wymieniłem uszczelniacze zaworowe....i jak kupowałem nastepny pasek to kupiłem Dayco czy jest lepszy to nie wiem....narazie 30 tys km jest na nim zrobione...

no tak 40 tys ale ile to miało lat?
Wg mnie pasek powinien być wymieniany razem z olejem czyli co 10-15 tys km wkoncu to tylko 25-30zł a wymiana w moim przypadku trwa 10 min

MupiK 

Wysłany: 09-04-2007, 19:23   

Rozek...mam nadzieje ze to jest zart ...:D
Wymiana paska mija sie z celem po takim przebiegu a nie zapomnij ze do wymiany jest jeszcze napinacz i rolka prowadzaca pasek ! Wymienia sie komplet a nie sam pasek !
Oszczedzac mozna ale z glowa!
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

akj3 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 09-04-2007, 20:10   

No tak a i nie każdy potrafi sobie wymienić pasek rozrządu sam... :roll: Moim zdaniem wystarczy wymienić pasek wraz z rolką/rolkami napinacza co 50-60 tys km. Jeśli się zerwie wcześniej to będzie oznaczać prawdopodobnie wadę produktu. Należy też pamiętać o sprawdzeniu naciągu paska po ok 1000km po wymianie.

Odpowiedz do tematu