|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Łożysko napinacza |
Autor |
Wiadomość |
tw20
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 08-05-2007, 12:59 Łożysko napinacza
|
|
|
Witam. mam Tipo 1.4ie 91 r.
Czy wymieniał ktoś z was łozysko od napinacza, bo bardzo mi wyje. Wczaśniej wymieniałem pompe wodną bo tez łożysko wyło i delikatnie było słychac juz napinacz. Teraz zaczęło sie na dobre. Czy to bardzo skomplikowana operacja? i ile moze kosztowac takie łożysko?
Dzieki z góry i pozdr
tw20 |
|
|
|
|
moto77
Pomógł: 4 razy Wiek: 47 Dołączył: 19 Gru 2006 Posty: 185 Skąd: Pińczów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 08-05-2007, 13:10
|
|
|
napinacza czego? to chyba nie ten dział kolego? a jesli o rozrząd chodzi to było już pare razy o tym |
_________________ Fiat Tipo 1,6 Suite + LPG |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 08-05-2007, 19:58
|
|
|
Tak naprawdę to nie jest napinacz.(jeżeli chodzi Ci o pasek klinowy)Pasek napina się alternatorem,a dzięki temu łożysku zwiększono powierzchnię kontaktu paska z kołami pasowymi alternatora i wału korbowego.
Co do łożyska to są na allegro tanie podróbki w plastikowej obudowie,ale już paru użytkowników (jeśli dobrze pamiętam) miało problem z tym "zamiennikiem".Polecam zakup metalowego łożyska.
Cała operacja nie jest z komplikowana. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
schwanz24
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 13-05-2007, 18:15
|
|
|
witam, tu mam też ten napinacz, nie wiem czy go brać czy nie? napisałem gosciowi czy to plastik nic nie odpisał!
http://motoallegro.pl/ite...owego_fiat.html
swoja droga co tam moze byc plastikowe, przeciez to by sie zaraz rozleciało? |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 13-05-2007, 18:23
|
|
|
To łożysko jest w plastikowej obudowie.Ale jak chcesz to kupuj,może nawet przeżyje autko.Po prostu parę osób miało problemy,ale to może jakiś pech był.Kupuj,zakładaj i śmigaj.
Nie dawno widziałem aukcję metalowego łożyska,ale gdzieś ją wcieło. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
tad42
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 13-05-2007, 20:33
|
|
|
Mozesz spokojnie zamontowac te rolkę, ja kupilem identyczna i jest OK, natomiast wazne jest to zebys mial zamontowana plastikowa oslone chroniaca przed woda pasek klinowy,alternator i cala reszte. Ja jej nie mialem (bo nawet nie wiedzialem,ze tam cos powinno byc) i dlatego szybko szlag trafial to lozysko,a poza tym na deszczu pasek co chwile piszczal, a teraz jest OK. Ta oslona kosztuje 80 zl. Ta oslona montowana jest od spodu kilkoma wkretami i wsunieta w taki wystajacy dinks na prawym wahaczu. |
_________________ tp |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|