|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tylna wycieraczka do TIPO ---> NAPRAWA |
Autor |
Wiadomość |
Tomek
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 21-02-2005, 07:56 Tylna wycieraczka do TIPO ---> NAPRAWA
|
|
|
W moim Tipo 1.4S z końca 1993 roku tylna wycieraczka była w kiepskim stanie. Zgarniała tylko środkiem. Nie wiem czy była to oryginalna wycieraczka od Tipo (bo się nie przyglądałem innym na ulicy). Ramie było zespolone z piórkiem. Nowa kosztuje 125 zł (do FABII np nówka kosztuje ok 90 zł - szukałem czegoś od Skody).
Piórko nie było dociskane do szyby, ze względu na słabe już sprężyny i wyrobione mocowania.
Kolejność czynności naprawy:
1. Kupić nowe piórko o długości 41 cm (ja kupiłem z mocowaniem typu 126P - zakładane na prosto zakończone ramie z małym "cyckiem")
2. Kupić, najlepiej na szrocie ramie od przedniej wycieraczki 126P (mnie kosztowały 2 ramiona 5 zł)
3. zabawić się w "kosyniera" i wyprostować wygiętą końcówkę ramienia 126P
4. Z oryginalnej wycieraczki zdjąć część która jest osadzona na osi silniczka.
5. W razie potrzeby zamienić spręzynę dociskającą ramie do szyby - trzeba troszkę ją skrócić
6. Zamontować ramie 126P w mocowaniu od TIPO (pasuje bez większego przerabiania, ale można w razie potrzeby kombinerkami troszkę podgiąć)
7. Na "sucho" sprawdzić, czy piórko w maksymalnym położeniu (na godz. 12) nie wchodzi na uszczelkę szyby (u mnie wchodziło ok 5 mm)
8. Jeżeli wchodzi to obciąć kawałek końcówki ramienia wycieraczki, a w plastikowym łączniku ramienia i piórka wywiercić nowy otworek na "cycka" żeby pióro solidnie się trzymało.
9. W razie potrzeby pomalować całość
10. Zamontować
11. Użytkować - ciesząc się z zaoszczędzonych pieniędzy.
To tylko jedeno z rozwiązań. I każdy z detali może być wykonany według własnej pomysłowości. |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 21-02-2005, 08:04
|
|
|
Ja widziałem takie podobne bo mowa o typie takim jak orginalnie ma tempra z przodu .Na plastikowych łapkach.Widziałem w nor auto i np do cc kosztuje ok 35 zł nie wiem jak długość ale szyba tipo tył jest też niska mogło by podchodzić ,mocowanie bedzie raczej pasować ,uno też ma taką jak by co,najlepiej kupić zamienik a nie orginał .Zamienik może być tańszy klika krotnie!!
A druga opcja z rozkręconego tipolotu,szrot tylko nie wiadomo jak bedzie zbierać?? najlepiej nową.Co do przeróbek nie polece.
Z wycieraczkami bywa nie raz kłopot .Ja szukałem na przód 1,5 roku do tempry ramion dostałem wreszcie w bdb stanie tipolotowce na zwykłe piórka i wole je od płaskaczy temprowych ze względu na to że pióra moge na każdej stacji zmieniać !! co w temprowskich jest mażeniem !! |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 21-02-2005, 08:49
|
|
|
A jaka jest różnica między wycieraczkami Tempry a Tipo? Ja w Tipo mam plastikowe ramiona w których można założyć jedynie gumki wycieraczek ale najlepiej te z wmontowaną szyną plastikową. Nie mogę włożyć całych kompletnych piór bo u mnie wszystko jest razem zintegrowane.
Nie jest to zbyt dobre rozwiązanie i dość słabo wyciera. Pewnie dlatego że jest prawie płaskie.
No a co poradzicie na wiecznie brudną szybę tylną. Tylko nie mówicie, że wycieraczka, bo ilości brudu jakie się tam zbierają tylko strasznie rysują szybę. Czy założenie chlapaczy pomoże w jakimkolwiek stopniu? Jeździłem wcześniej sedanami i tam nie występuje ten problem i strasznie mnie to denerwuje... |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 21-02-2005, 09:25
|
|
|
Tempra/Tipo te same podzszybia ,napędy wycieraczek i silniki.
Tempra była wyposażana tylko w płaskacze (nieudane) a tipo miało albo płaskacze albo zwykłe na normalne piórka które można z powodzeniem zmieniać.Ja dostałem te z wymienymi.Te płaskie szerokie to nieporozumienie one zbierają tylko jak są nowe!!
Co do tego że szyba i cały tył sie brudzi to norma w ; cc,sc uno,palio,bravoitp nie mają tyłu własciwie hehe
są tak ścięte to sie brudzą, tempra ma za kołami jeszcze wysunięty tył .Także szyba jest stale czysta. |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|