Problem z AHS |
Autor |
Wiadomość |
Keray69
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 14 Wrz 2009 Posty: 349 Skąd: Ełk
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 11-05-2010, 14:58 Problem z AHS
|
|
|
Witam. Panowie mam dość nieznośny problem zwłaszcza teraz ze jest ciepło... Dokładnie to mój problem polega na tym ze nie mogę ustawić sobie mniej niż 26 stopni (ale dzieje się tak tylko w ciepłe dni) W chłodne dni jest normalnie. Mogę dowolnie sterować temperatura w samochodzie. Ciągle gdy przestawię np. na 18 stopni albo LO Nonstop automatycznie zmienia się na 26 i jakieś małe literki chyba "ext" Jest to strasznie uciążliwe bo przy ponad 20 na podwórko w samochodzie robi sie taka parówa ze nie da się wytrzymać. Wie ktoś co się mogło stać i jak sobie z tym poradzić ? Z góry dzięki za pomoc |
_________________ TEMPRA 1.6 S.X ie |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 11-05-2010, 19:14
|
|
|
za 99% masz uszkodzony czujnik temperatury zewnętrznej w lusterku i stąd blednę odczyty.
Czujnik można wymienić bez większych kłopotów ( no chyba że kłopotem jest zdjęcie szkła lusterka ) |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 11-05-2010, 19:15
|
|
|
Keray69, to jest normalne zjawisko.Sprawa wygląda tak:ustawiasz 20 stopni w kabinie a na zewnątrz jest 26 to sterownik po chwili przełączy na wyświetlaczu pokazywaną temperaturę na tą na zewnątrz,ponieważ jest ona wyższa niż ta ustawiona w wewnątrz,ale temperatura zadana to dalej 20 stopni.
Krótko mówiąc jeżeli ustawisz temperaturę w aucie poniżej temperatury na zewnątrz,to na wyświetlaczu będziesz miał pokazywaną tą na zewnątrz -świadczy o tym dopisek ''ext'' ale to jest tylko informacja,bo temperatura którą ustawisz pozostaję w pamięci sterownika i do niej będzie owy sterownik dążył,a że nie jest to klima więc nie jest w stanie zejść poniżej temperatury zewnętrznej. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 11-05-2010, 19:18
|
|
|
ale nie powinno mu wtedy grzać nie?
Poza tym jeszcze 26 stopni chyba nie było. |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Keray69
|
Wysłany: 11-05-2010, 19:22
|
|
|
ubek napisał/a: | ale nie powinno mu wtedy grzać nie? |
No właśnie w tym jest problem... A mógłbyś sprecyzować gdzie dokładnie znajduje się owy czujnik ? |
|
|
|
|
ZielonyTBG
|
Wysłany: 11-05-2010, 19:26
|
|
|
26 stopni to bez problemu,bo wystarczy że przygrzeje w lusterko i gotowe.A jeżeli jest ciepło to gdy się puści nawiew z zewnątrz to i tak to nie schłodzi wnętrza.
Czujnik jest w lewym lusterku.Jak spoglądniesz od spodu to zobaczysz taki dzióbek-to on.
Jeżeli czujnik by był uszkodzony to na wyświetlaczu powinien pojawić się komunikat typu Err4. |
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Keray69
|
Wysłany: 11-05-2010, 19:31
|
|
|
HEHE tyle ze ja ostatnio wymieniałem lusterko na manualne bo elektrycznego nie dostałem To w nim tez bedzie ?
Jeżeli czujnik by był uszkodzony to na wyświetlaczu powinien pojawić się komunikat typu Err4.
Parę razy miałem dziwna akcje ze ustawiało się 90 stopni i można było przestawiać tylko o jeden stopień niżej naciskając guzik Pomimo ze była juz 1 albo zero albo nawet cos tam na minusie parówa była dalej |
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 11-05-2010, 19:34
|
|
|
Keray69 napisał/a: | HEHE tyle ze ja ostatnio wymieniałem lusterko na manualne bo elektrycznego nie dostałem To w nim tez bedzie ? |
Nie będzie.
ZielonyTBG napisał/a: | eżeli czujnik by był uszkodzony to na wyświetlaczu powinien pojawić się komunikat typu Err4. |
Mi się taki błąd nigdy nie pojawiał mimo że miałem uszkodzony czujnik ( sprawdzałem miernikiem przed wymianą ) |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Keray69
|
Wysłany: 11-05-2010, 19:36
|
|
|
O kurcze i co teraz ? to to jest powodem ? |
|
|
|
|
ZielonyTBG
|
Wysłany: 11-05-2010, 19:39
|
|
|
W manualnym raczej nie będzie.No a jak zmieniałeś lusterko to podpinałeś przewód??
Możesz też mieć problem z czujnikiem temperatury wewnątrz.Jest on przed prawym kolanem,za taką krateczką.Pewnie jest okropnie zakurzony,bo jest tam mały wentylatorek który wciąga powietrze i owiewa czujnik powietrzem z kabiny.Przedmuchaj tą krateczkę. |
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Keray69
|
Wysłany: 11-05-2010, 19:45
|
|
|
ZielonyTBG napisał/a: | W manualnym raczej nie będzie.No a jak zmieniałeś lusterko to podpinałeś przewód?? |
Hmmm tak był jeden chyba podwójny o ile pamiętam żółty kabel na końcu z taka jakby metalowa kuleczka
ZielonyTBG napisał/a: | Możesz też mieć problem z czujnikiem temperatury wewnątrz.Jest on przed prawym kolanem,za taką krateczką. |
Jutro to sprawdzę i zobaczę czy pomoże
** Dodano: 25-05-2010, 22:01 **
Na razie wszystko ustąpiło Tylko pytanie na jak długo... Ale przy zdjęciu plastików okazało się ze padł mi silniczek sterujący nawiewem i dlatego mi nie przełącza z szyby na nic innego Mozna gdzieś dostać taka puszeczkę Boscha w której jest owy silniczek i jakieś małe zębatki ? lub chociaż dokupić taki silniczek i wymienić ? Pisze tutaj zeby nie potrzebnie zaśmiecać nowym tematem. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|