|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Pukanie przy skrecie .. mocno a czasem wcale ;/ |
Autor |
Wiadomość |
DJmik
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 09-08-2007, 00:44 Pukanie przy skrecie .. mocno a czasem wcale ;/
|
|
|
Witam
Otoz mam problem.. to ze mi czasem puka cos tam na dziurach to juz nie patrze bo mniejsza o to... Tym razem chodzi mi o cos takiego:
Jade autem z miasta i przy skrecie w LEWO prawe kolo mi strasznie zaczelo pukac... - nastepny skret w prawo - NIC nie puka... Pojechalem do domu, nastepnego dnia jezdzilem rano i przy sklrecie w lewo nadal mi pukalo strasznie Pojechalem do mechanika lecz go nie bylo, lecz w czasei drogi nie pukalo w lewo tylko w prawo (albo mi sie wydaje)... pojechalem do kolegi ktoremu chcialem pokazac jak puka , wsiadl do mnie w Temperke i na miasto... nie moglem uwiezyc ale NIE PUKALO NIGDY NIC )))
Zawiozlem go, pojechalem do Dziewczyny... jade do domu i na malutkim luku na ktorym troche kierownice sie robi w lewo cos zaczelo pukac ... tak w miare cicho ale punktowo... pozniej prosto i nic... na zakrecie normalnym nie pukalo..
NIE WIEM O CO CHODZI - RAZ PUKA MOCNO - RAZ WCALE !!
Kolega mowil ze to moze guma na przegubie od skrzyni... co wy na to? |
_________________ www.DJmik.peugeot205.pl |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 09-08-2007, 06:05
|
|
|
Mozliwe ze to poczatek padajacego przegubu.. mozliwe tez ze lozysko amorka poszlo bo podobne objawy na padnietym lozysku wystepuja..
Podjedz jeszcze raz do mechanika niech skontroluje stan przegubow napedowych |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 09-08-2007, 07:31
|
|
|
Sprawdzałeś czy masz koło dokręcone ? bo poluzowane koło robi takie coś. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
DJmik
|
Wysłany: 09-08-2007, 09:30
|
|
|
Hipo napisał/a: | Sprawdzałeś czy masz koło dokręcone ? bo poluzowane koło robi takie coś. |
Hmm... dobrze mowisz.. niedawno mialem wlasnie to kolo luzne tylko ze mi nie pukalo, ale sprawdzic mozna.
Co do przegubu, niedawno wymienialem jeden, a drugi byl w miare ok... jedynie od skrzyni nie byl wymieniany |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 09-08-2007, 17:36
|
|
|
te od skrzyni to raczej chodzą tyle ile auto, nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem żeby przeguby od strony skrzyni trzebabylo wymieniać. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
krzys_mh
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Kwi 2007 Posty: 107 Skąd: Bytom
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 09-08-2007, 20:33
|
|
|
Miałem identyczny problem. Pukało przy skręcie w jedną stronę, ale nie zawsze (najczęściej przestawało gdy chciałem by osłuchał to mechanik). Pierwsza myśl - cos nie tak z kołem. Po podniesieniu lewarkiem, sprawdzeniu ze wszystko ok opuszczam samochód i... pukanie ustaje na jakiś czas. Dziwne. Ale taka sytuacja się powtarzała. Wkońcu wziął się za to sprawdzony mechanik. Porobił autkiem kilkadziesiąt okrążeń w prawo i w lewo, wjechał na kanał...Okazało się ze w jednym z przegubów pod gumową osłonką nie było w ogóle smaru - wyschnięte. Skasował 20 pln za znalezienie "usterki" i nałożenie smaru - od 2 lat nie ma żadnego pukania. |
_________________ Tempra automat 2.0 8V digital - sprzedana 17.09.2011 |
|
|
|
|
DJmik
|
Wysłany: 09-08-2007, 21:20
|
|
|
krzys_mh napisał/a: | Miałem identyczny problem. Pukało przy skręcie w jedną stronę, ale nie zawsze (najczęściej przestawało gdy chciałem by osłuchał to mechanik). Pierwsza myśl - cos nie tak z kołem. Po podniesieniu lewarkiem, sprawdzeniu ze wszystko ok opuszczam samochód i... pukanie ustaje na jakiś czas. Dziwne. Ale taka sytuacja się powtarzała. Wkońcu wziął się za to sprawdzony mechanik. Porobił autkiem kilkadziesiąt okrążeń w prawo i w lewo, wjechał na kanał...Okazało się ze w jednym z przegubów pod gumową osłonką nie było w ogóle smaru - wyschnięte. Skasował 20 pln za znalezienie "usterki" i nałożenie smaru - od 2 lat nie ma żadnego pukania. |
Hmm... ciekawe.. to jest tak jakby ocieranie i nie zawsze |
|
|
|
|
Jurek84
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 05-10-2007, 15:12
|
|
|
Też tak miałem kiedyś w moim Tipku. Okazało się, że urwało się mocowanie wachacha z drążkiem stabilizacyjnym. |
|
|
|
|
Guzik
Pomógł: 13 razy Wiek: 33 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 774 Skąd: Pińczów/Kraków
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 06-10-2007, 10:58
|
|
|
u mnie tez tak puka ale to bedzie chyba cos z przegubem bo ostatnio zauwazylem nawet ze oslona gumowa jest zsunieta-dzisiaj zerkne moze pod auto to bede wiedzial cos wiecej |
_________________ Tempra 2.0 8V - pozostały miłe wspomnienia
BTW - może kupię ZADBANĄ(nie szrot!) Tempre.
|
|
|
|
|
ziberson
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 15-12-2007, 11:42 pukanie
|
|
|
Ja w swoim lewym kółku też mam pukanie i diagnoza jest raczej na łożysko McPersona, przegub objawiał się terkotem przy mocniej wychylonych do skretu kół (w lewą stronę dla lewego walniętego przegubu). |
_________________ LANCIA Dedra 1991 1.9 TDS 90 KM (podobno) 260000 km
Wolę napis: "Wstęp wzbroniony", aniżeli: "Wyjścia nie ma".
I prefer the sign: "No entry", to the one that says: "No exit". (ang.) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|